cytryna , 5 łyżek oliwy, 5 jaj, sos tatarski, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Jaja ugotować i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, wymieszać z oliwą, jajami, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Następnie wyłożyć na talerz, polać sosem tatarskim
Tradycyjna KuchniaSkładniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować(...)masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę do utworzenia się jednolitej masy. Wykonanie torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów
Tradycyjna KuchniaBób, to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Składniki: 50 dag młodego bonu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta mielonego kminku Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodawać kolejno zmielone przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać ugotowany
Tradycyjna KuchniaKolejna pyszna potrawka z bobem w roli głównej Składniki: 40 dag młodego bobu 1 cebula 1 szklanka oliwy sól do smaku pieprz cukier sok z cytryny do smaku kilka listków mięty Wykonanie: Cebulę obrać i drobno posiekać, następnie przysmażyć na oliwie na złoty kolor. Bób umyć, włożyć do oliwy z cebulą, dodać posiekaną miętę, sól, pieprz, cukier(...)sok z cytryny do smaku. Zalać bób taką ilością wrzącej wody aby przykryła bób i gotować na wolnym ogniu około godziny. Gdy -woda wyparuje, doprawić do smaku i podawać na zimno
Tradycyjna KuchniaDlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg borówek 1 kg gruszek 1 kg jabłek 1 ½ kg cukru Sok z cytryny Sposób przygotowania: Borówki przebrać, umyć i osączyć. Jabłka i gruszki również umyć, obrać i osączyć, po czym skropić sokiem z cytryny. Gruszki pokroić, wykroić gniazdka nasienne i ugotować
Tradycyjna Kuchniakonfitura idealnie pasuje do naleśników, ciast i innych deserów. Polecam! Składniki: ½ kg dyni 30 dag dojrzałych bananów ½ szklanki cukru Sok z ½ cytryny Wykonanie: Dynię obrać, pokroić do garnka i gotować przez 15 minut do miękkości. Następnie wrzucić pokrojone banany do ugotowanej dyni z cukrem. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać(...)sok z cytryny i przełożyć do wyparzonych słoiczków , zakręcić i pasteryzować 15 minut
Tradycyjna Kuchniamarchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie odsączyć sok. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a po chwili zalać ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wlać(...)sok z marchwi , wymieszać i ponownie odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Na wrzącą wodę kłaść łyżką kluseczki, gotować, wyjąć na sito
Tradycyjna Kuchniabłyskawicznie, polecam szczególnie początkującym :) Składniki: 2 i ½ szklanki orzechów laskowych 1 szklanka zmielonych biszkoptów 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 5 łyżek śmietany 1 kieliszek alkoholu 1/3 szklanki soku z pomarańcza Wykonanie: Zmielić 2 szklanki orzechów( ½ szklanki zostawiamy na faszerowanie ziemniaczków), zmieszać z mielonymi biszkoptami i połową kakao. Następnie dodać śmietanę, alkohol, cukier i sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać
Tradycyjna Kuchniapółsłodkiego 1 łyżka miodu 1 łyżka galaretki porzeczkowej ¼ łyżeczki imbiru 4 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka) sól do smaku Wykonanie: Pomarańcze i cytrynę umyć, zetrzeć skórki, a sok dobrze wycisnąć. Wlać wino do garnka, dodać soki, startą skórkę, miód, galaretkę i sól do smaku. Całość zamieszać, zagotować i przestudzić. Następnie dodać chrzan, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki
Tradycyjna Kuchniawyśmienicie. Składniki 75 dag buraczków ćwikłowych 3 jabłka ¾ szklanki mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła 1/3 szklanki gęstej śmietany sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Buraczki ugotować do miękkości, przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jabłka obrać i zetrzeć tak jak buraczki, następnie włożyć razem(...)wrzącym mlekiem, oprószyć mąka i zagotować. Smażyć przez chwilę na wolnym ogniu z masłem aż całość się zagęści, po czym wymieszać buraczki ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i podawać do obiadu z mięsem
Tradycyjna Kuchniadużą ilość miodu, orzechów :) Składniki na placki: 20 dag marchewki 5 dag orzechów włoskich 5 dag maki 3 jajka 5 dag miodu ½ szklanki mleka masło klarowane do smażenia sok z cytryny z ½ Składniki polewy: ½ szklanki miodu ½ szklanki potłuczonych orzechów Wykonanie: Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mąka, orzechami, jajami, miodem(...)mlekiem. Wymieszać składniki, pokropić sokiem z cytryny, smażyć naleśniki, następnie wycinać foremką serduszka. Po czym przygotować polewę, wymieszać miód z orzechami i polewać placuszki serduszkowce składając po kilka
Tradycyjna KuchniaSmaczniejsza, zdrowsza i sprawdzona wersja słynnych klopsików z IKEI :) Składniki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 150 ml soku jabłkowego 1 jabłko ½ słoiczka korniszonów 1 jajko 1 czerstwa bułka 20 ml wódki sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki posiekanej rukoli Wykonanie: Bułkę namoczyć w soku jabłkowym, odcisnąć i wymieszać z mielonym mięsem. Korniszony i jabłko drobno posiekać, dodać
Tradycyjna Kuchniapożywna potrawka z kurczaka, w towarzystwie pomidorów, papryki, kukurydzy i pieczarek. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 10 pieczarek sok z cytryny olej do smażenia pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Wykonanie: Filety opłukać, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem i odstawić na pół godziny. Następnie rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną(...)wolnym ogniu. Po chwili dodać drobno pokrojone pieczarki, paprykę i dusić do odparowania wody. Po czym dodać odcedzoną kukurydzę, pokrojone pomidory, smażyć jeszcze około 5 minut. Na końcu doprawić sokiem z cytryny
Tradycyjna Kuchniapołączeniu z winnymi, słodko- kwaśnymi wiśniami. Efekt wyborny! Składniki: 40 dag buraczków ćwikłowych 30 dag wiśni ( mogą być mrożone lub z kompotu) 5 łyżek śmietanki kremówki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ketchupu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraczki wyszorować i ugotować. Następnie wystudzić, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z wydrylowanymi wiśniami. Śmietankę wymieszać z sokiem
Tradycyjna Kuchniamusztardowy: 3 łyżki musztardy, 2 łyżki tłuszczu, 1 łyżka mąki, ¾ szklanki rosołu (może być z kostki), 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, cukier do smaku, sok z cytryny do smaku. Wykonanie: Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, dodać połowę musztardy i rozprowadzić rosołem. Następnie zagotować, połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dodać resztę musztardy i przyprawić przyprawami, oraz(...)sokiem z cytryny do smaku. Sucharki rozłożyć w naczyni żaroodpornym, posmarować przygotowanym sosem. Na sosie ułożyć pokrojone ukośnie parówki, posmarować również ozdobnie resztą sosu i zapiec w piekarniku. Podawać ciepłe jako przekąskę, przybrane zieleniną
Tradycyjna Kuchnia