swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra, Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy(...)kostkę, natke pietruszki siekamy drobno. Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem. Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy
Z Majeczką w kuchniłyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy(...)odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty. Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte
Mango Papajarisotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku 1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki(...)wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie. 3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek, ser i podsmażonego kurczaka. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnibotwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz /do smaku 2 łyżki ricotty 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: -Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę(...)dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać lub poruszać patelnią. -Botwinka powinna zmięknąć pod wytworzonej wpływem pary. -Zdjąć pokrywkę , dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. -W międzyczasie ugotować makaron. -Ugotowany, przecedzony makaron przesypać na patelnię, dodać starty parmezan i delikatnie wymieszać. -Spaghetti przełożyć
Zakamarki mojej kuchniosób. 1 duży bakłażan lub dwa mniejsze 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek 50 g sera pleśniowego (np. Lazur, gorgonzola) 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki świeży lub suszony tymianek sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych lub cząstek pomidora SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, nacinamy w jodełkę(...)odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który następnie kroimy w drobną kostkę. 4. W misce mieszamy miąższ z rozdrobnionym serem pleśniowym, posiekanymi orzechami włoskimi, posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 5. Napełniamy połówki bakłażana farszem, a na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych lub cząstki zwykłego pomidora. 6. Tak przygotowanego bakłażana zapiekamy w piekarniku
W kuchni Katiezdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów z zalewy sól Bataty: 2 duże bataty 2 łyżki oleju Kujawskiego(...)cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, najpierw stroną ze skórą do dołu. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy olej, kapary i drobno pokrojoną natkę pietruszki i pozbawioną gniazd nasiennych papryczkę chili. Bataty obieramy, kroimy w półplastry, wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnypietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 3/4 - 1 szklanka oleju kujawskiego bazylia z cytryną 2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie Przygotować sos Drobno posiekać natkę pietruszki, bazylię i czosnek, papryczkę jalapeno (najwygodniej w blenderze(...)Umieścić w małej misce. Wymieszać z olejem, octem, solą, pieprzem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. sałata: Opłukane i osuszone liście sałaty rzymskiej pokroić w poprzeczne paski. Włożyć do dużej miski. Dodać kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Polać sosem (jeżeli nie zużyjemy całego - zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce), wymieszać, posypać
Stare Garymiksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy(...)części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy
Malinowe PocałunkiSkładniki: mleko ciepłe 300 ml, drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 650 gram, rabarbar 1 kg, czekolada gorzka Goplana 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciut mleka i cukru, rozmieszać i zostawić na 20 minut - wsypać mąkę, cukier, dać(...)jajka "L", sok z cytryny, olej i hakiem robota wyrabiać z 8 minut - zostawić do wyrośnięcia blacha 25x35 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrobić kilka razy i rozciągnąć na dnie blaszki obrany rabarbar pokroić w kawałeczki i rozłożyć na cieście przyciskając do ciasta, posypać rabarbar 4-ema łyżeczkami cukru piekarnik nagrzać 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na 3 porcje. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka wody 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny Szczypta mielonego kminku Sól morska, świeżo mielony pieprz Przepis: Kapustę myjemy i szatkujemy (niezbyt drobno). Na dno garnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu(...)dusimy kapustę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojony koperek, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Następnie ściągamy garnek z ognia i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie łączymy kapustkę z jogurtem. Podajemy
Emcia Pichcipomidorami Chłodnik: 1 duże awokado; 350 ml maślanki; 2 suszone papryczki chili (dla kogoś kto nie znosi ostrego polecam jedną bez pestek); 5 listków świeżego oregano; 1 łyżka soku z cytryny (można ominąć); szczypta soli. Sałatka: 3 pomidory średniej wielkości; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; 1 łyżka natki pietruszki; szczypta soli. Krok po kroku(...)blendera wkładam: obrane i pokrojone awokado, papryczki, oregano, sok z cytryny, zalewam maślanką i miksuję na gładką masę. Całość doprawiam szczyptą soli i odstawiam do lodówki na jakieś 30 minut do godziny. Zależy jak chcemy mieć schłodzone. W tym czasie kroję pomidory w kostkę, doprawiam solą, pietruszką, polewam oliwą i dokładnie mieszam składniki. Gotowe
Życie na widelcukorniszonów 1 por (jasna część) mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony pieprz pół pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić(...)odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną, majonezem, musztardą, posiekanym koperkiem, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanych mięs
Czerwień i błękitmrożone. Wiem, że nazwa przepisu brzmi tak świeżo, że nie powinnam doradzać mrożonych owoców, ale cóż zrobić – jak mus, to mus. Składniki: 250 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 150g crunchy/pełnoziarnistych owsianych ciasteczek/granoli 200 ml waniliowego jogurtu sojowego Truskawki opłucz, obierz z szypułek i wrzuć do blendera. Dodaj też sok z cytryny oraz syrop
Roślinna - blog wegańskitowarzystwie bagietki. Składniki: 1 kilogram małż 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które są otwarte. W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz(...)około 10-15 minut . Od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Małże, które zostaną zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że były nieświeże. Podajemy posypane pozostałą natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny . Smacznego
Symfonia smakowapiątkowy obiad był fest: smażony sandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól mąka + łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia Przygotowanie: Opłukaną i osuszona rybę oprószamy solidnie(...)pieprzem i marynujemy przez ok 30 minut w oliwie wymieszanej z sokiem z cytryny. Po tym czasie płaty odsączamy z marynaty (może być przy użyciu ręcznika papierowego). Porcje ryby równomiernie obsypujemy solą. Obtaczamy w mące wymieszanej z małą ilością bułki tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju - dosłownie po kilka minut z każdej strony. Podajemy w ulubionym towarzystwie
Kuchnia po mojemu