dużych ząbków czosnku nie obranych z łupiny kilka ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów garść pędów solirodka 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić wodę w dużym garnku z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,listkami laurowymi,podpieczoną cebulą,solą i octem. Zernij(...)przepis jak obejść się prawidłowo z ośmiornicą przed gotowaniem. na sałatkę: gdy ośmiornica się gotuje na wolnym ogniu zmieszać razem oliwę,sok z cytrynym,iód i sól z pieprzem do smaku na gładką emulsję. Powstałą zalewę umieścić w pojemniku i dodać (z wyjątkiem czosnku) oliwki,kapary,paprykę,cebulę,papryczki,pędy solirodka i cały kawałek sera.Przykryć pokrywką i zamiast mieszając
Sztuka gotowania w/g Samirycukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi Pianka bezowa : 8 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 1 cukier waniliowy Około 1 szklanki Powideł śliwkowych Orzech - http://www.orzech.com.pl/ Wykonanie : Do miski przełożyć składniki na ciasto i wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Następnie przełożyć(...)godziny do lodówki . Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier , cukier waniliowy i na końcu mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki . Następnie posmarować ciasto powidłami . Na powidła wyłożyć ubitą pianę . Na ubitą pianę poskubać resztę ciasta lub je rozwałkować i foremką wykroić ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chiliziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej(...)dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Nie gotujcie makaronu w zupie. Zrobi się breja, a jak będziecie chcieli zupę odgrzać to makaron będzie rozgotowaną szmatą. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy szczypiorkiem. Jak ktoś lubi może warzywa zalać bulionem. Jednak nie polecam kostki rosołowej, bo po pierwsze zabije całą słodycz i smak warzyw, a po drugie szkoda katować chemią
ladykitchenSkładniki: ok 1/2 szklanki cukru (do smaku) 3 szklanki naparu z mięty z cytryną Posti (3 saszetki) szklanka obranego i pokrojonego ogórka szklanka świeżych liści mięty szklanka soku z cytryny opcjonalnie woda gazowana Wykonanie: 3 saszetki mięty z cytryną Posti zalewamy 3 filiżankami gorącej wody i zaparzamy i słodzimy do smaku. Ogórka, liście mięty przekładamy do blendera, dodajemy przestudzony napar(...)dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy sok z cytryny, mieszamy i całość przecedzamy przez sitko/gazę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem lub dodajemy wody gazowanej. Chłodzimy w lodówce i podajemy z lodem
Malinowe Pocałunkiskładniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien
Domowy Smak Jedzeniaosób pęczek zielonych szparagów 1-2 jajka na osobę 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/3 szklanki płynnej fazy mleka kokosowego 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonej kolendry świeżo mielony pieprz do smaku pęczek posiekanej pietruszki Szparagi myję - jeśli są cienkie i w miarę młode (jak u mnie) smażę je na rozgrzanym oleju roślinnym(...)zależności od upodobania), przelewam zimną wodą i obieram ze skorupek. W miseczce mieszam (można posłużyć się blenderem) składniki sosu: musztardę, mleko kokosowe w obu fazach, sok z cytryny, pieprz i kolendrę, a także połowę posiekanej pietruszki. Na szparagi wykładam przekrojone jajka, wszystko zaś otaczam pysznym sosem. Przed podaniem posypuję dodatkowo świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka(...)łyżeczki, ser żółty 20 dag pierś kurczaka pokroić w kostkę i na oleju gorącym podsmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, dodać drobno pokrojone liście szpinaku, przyprawę w płynie, sok z cytryny i dusić z 5 minut do odparowania płynu w nie solonej wodzie makaron kokardki gotować z 3 minuty i dosypać makaron nitki, gotować z 2 minuty, wylać
W Mojej Kuchni Lubięoctu balsamicznego -szklanka coca-coli -tymianek świeży -sól, pieprz -czerwona cebula, duża posiekana -masło Cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy, i dorzucamy czereśnie. Czereśni nie siekamy, jak najwięcej soku powinno zostać w rondlu. Po jakiś 15 minutach dodajemy tymianek i ocet balsamiczny, mieszamy i zalewamy colą. Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn się całkowicie zredukuje. Pod koniec(...)przy zredukowanym soku, zwiększamy ogień i intensywnie mieszając podsmażamy dwie-trzy minuty. Miksujemy blenderem i przesiewamy przez sito, by nie było grudek. Gotowe
BaRepasbrzoskwinia) Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle Opłatkowe kwiatuszki Posypki cukrowe 4 truskawki do ozdoby Nasączenie: Woda + sok z limonki lub cytryny Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki. Biszkopt kakaowy: Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie(...)rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami. Przełożenie: Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki. Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym. Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami, nakrywam
Takie tam pichcenieziś prosty przepis na koktajl: bombę witaminową, jednocześnie oczyszczający i odchudzający koktajl ze świeżej pietruszki. S kładniki na 6 porcji : 2 pęczki natki pietruszki, sok z 1 cytryny , 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej. warto dodać dzienną porcję Spiruliny w proszku Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, zostawić do osuszenia . Wycisnąć sok z cytryny
IzaGotujepapryką. Masło estragonowe dodaje mu delikatności i niezwykłego aromatu :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 500-600 g płata pstrąga łososiowego 4-5 łyżek masła 4 łyżki posiekanych listków estragonu łyżeczka soku z cytryny pęczek zielonych szparagów 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól pieprz PRZYGOTOWANIE Z ryby usuwamy skórę i ewentualnie ości. Kroimy na cztery kawałki. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Masło roztapiamy, dodajemy estragon, szczyptę soli i sok z cytryny. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości. Papryki kroimy w paski. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paski (solimy). Grillujemy rybę (polewając z każdej strony masłem estragonowym) i warzywa, przewracając kilkukrotnie przez kilkanaście minut. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjechyba najpopularniejszy tort w Ameryce. Swoją nazwę (czerwony aksamit) zawdzięcza oczywiście dodatkowi czerwonego barwnika. Jest wiele historii jego powstania lecz najpopularniejsza mówi, że w czasach kryzysu dodawano do ciast sok z buraka, który sprawiał, że wypiek był słodszy (cukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję). Skutkiem ubocznym było barwienie na malinowy kolor, dlatego aby przyciemnić barwę dodawano(...)łyżki kakao 300 ml maślanki 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka białego octu winnego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy lub skoncentrowany sok z buraka Tort Red Velvet – krem: 250 g serka Philadelphia (2 opakowania) 250 g mascarpone (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki
Poezja smakumieć ostatnie słowo. "SEREK" a'la Danone z tofu /znalezione gdzieś w sieci, nie pamiętam gdzie;/ 1/2 kostki sera tofu 1/2 szklanki mleka sojowego (naturalnego lub waniliowego) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki słodzidła (np. syrop z agawy) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Tofu kruszę, zalewam mlekiem sojowym, dodaję słodzidło, sok z cytryny. Wszystko miksuję na gładką masę
W kuchni Karmel-itkikrem, podana z mozzarellą i miętą. Zapraszamy :-) Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą SKŁADNIKI : 1 puszka pomidorów w całości (lub około 800 g świeżych) 200 ml soku pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku cukier do smaku 100 g mozzarelli (kulki) listki świeżej mięty do podania PRZYGOTOWANIE : Czosnek obieramy i siekamy(...)garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy, dodajemy pomidory i sok pomidorowy, całość dusimy 15 minut po czym blendujemy pomidory do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem - zagotowujemy. Krem podajemy z kąskami mozzarelli i świeżym listkiem mięty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki