forma zapewne sprawi, że nie raz usłyszymy prośbę o dokładkę. Składniki: 150 ml mleka 2% 2 g agaru nasiona z połowy laski wanilii miód do smaku truskawki sok z cytryny mięta do dekoracji Wykonanie: Zimne mleko łączymy z agarem, dodajemy do niego miód i nasiona z wanilii. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę(...)wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz. Truskawki myjemy, przebieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i polewamy odrobinę miodem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z naszym mlecznym makaronem. Moje dzieci tę wersję uwielbiają
Malinowe Pocałunkirodzynek sułtanek kilka gałązek świeżej kolendry kilka listków świeżej mięty 25 g zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na połówki 15 g prażonych płatków migdałów 1 dymka, posiekana sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 60 g greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili(...)wrzącej wody. R odzynki moczymy w 25 ml ciepłej wody. Po 10 minutach odcedzamy je i dodajemy do kaszy. Dodajemy oliwę, posiekane zioła, oliwki, płatki migdałów, dymkę, sok z cytryny i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy. B akłażana podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Połówki bakłażana układamy na półmisku i hojnie obsypujemy bulgurem, polewamy jogurtem, posypujemy kolendrą i skrapiamy
Smakowity Blog KulinarnySEMCO. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, ćwiartka arbuza, 10 sztuk pomidorków cherry, garść kiełków brokuła, 1,5 łyżki Oleju Rydzowego ze sklepu SEMCO, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, szczypta pieprzu. PRZYGOTOWANIE: 1. Arbuza obieram ze skóry i kroję w kostkę. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze(...)kawałki. 2. Do sałaty dodaję arbuza, pomidorki oraz kiełki. Dokładnie razem wszystko mieszam. 3. Olej Rydzowy mieszam ze sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressigiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rydzowy , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . Olej jest tłoczony z nasion lnianka (rydza, rydzyka, lnicznika siewnego). Jest tłoczony na zimno. Jego
Tradycyjna kuchnia Kasicebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki oliwy z oliwek + dodatkowo łyżka do smażenia 2 łyżki. soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 10 listków świeżej bazylii - pokrojone w cienkie paski 10 listków świeżej mięty - pokrojone w cienkie paski przygotowanie Ugotować bulgur Opłukaną wcześniej kaszę(...)minut. Dodać opłukany szpinak i gotować 3 do 4 minut, lekko mieszając, lub do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą. Wymieszać pozostała 1/4 szklanki oliwy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pozostałym czosnkiem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem, Bulgur przełożyć do miski, rozmieszać widelcem, dodać szparagi ze szpinakiem, polać oliwą, posypać miętą i bazylią
Stare Garywłasny ... deser znikł równie szybko jak się pojawił Składniki: 1/2 szklanki mleka 14-15 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej około 40 g gorzkiej czekolady (minimum 70%) 1 średni banan sok wyciśnięty z 1 cytryny kilka wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem (u mnie garnek do mleka) wlewamy szklankę mleka. Gdy mleko zacznie się gotować wkładamy połamaną czekoladę(...)lekkim przestudzeniu przekładamy do szklaneczek lub pucharków. Na czekoladową warstwę wylewamy ostrożnie cytrynową chmurkę. Przygotowanie cytrynowej warstwy: Do misy blendera wkładamy pokrojonego banana i wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (około 2 łyżki). Miksujemy do uzyskania puszystej pianki. Na koniec w każdym pucharku umieszczamy delikatnie słodkie czereśnie. Smacznego
Słodkie okruszkibyć w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 230g +1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g zmielonych migdałów 3 jajka 2-3 garście płatków migdałowych 1. Rabarbar obrać(...)skórką z pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać. 4. Do rabarbaru dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i następnie dodać go do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch
Mała Cukierenkawłożyć do słoja przekładając plastrami cytryn, zalać wodą z cukrem, nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni codziennie mieszając wyparzoną drewnianą łyżką co zapobiegnie fermentacji. Sok przecedzić przez gazę, dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, spirytus i arcydzięgiel. Przelać do wyparzonego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem
SzczyptaSmaQdodatkiem świeżych ziół. W ogrodzie ich pod dostatkiem więc trzeba korzystać :) Melisa i mięta w koktajlach to jest to, koniecznie spróbujcie! Składniki na 2 porcje: 6 dojrzałych nektarynek sok z połowy niewielkiej cytryny garść liści świeżej melisy ok pół szklanki wody mineralnej (lub więcej) ewentualnie 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru brzozowego Przygotowanie: Nektarynki cytrynę i melisę dokładnie(...)umyj. Pokrojone nektarynki zmiksuj z wodą, melisą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli masz ochotę posłodź koktajl syropem z agawy lub ksylitolem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąchwila spokoju dla siebie ;-). SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM. Składniki: 1 kg rabarbaru 1 gwiazdka anyżu 500 ml wody 700 g cukru (można mniej) sok z 1 cytryny Sposób przyrządzania: Rabarbar oczyścić (nie obierać) i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić(...)rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie syrop, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, do czasu lekkiego zgęstnienia. Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, do kilku miesięcy
Zakątek rozkoszy kulinarnychszkl * olej Kujawski – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka * jajko – 2 szt * cukier waniliowy – 1 łyżka * szpinak świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder(...)łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami na puch, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową. Nie przerywając miksowania wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – miksujemy kilkanaście sekund – tylko do połączenia składników. Wylewamy porcjami do formy
Ostra na SłodkoPrzepis na ten cudowny syrop dostałam od Małgorzata Nicińska klik za co bardzo jej dziękuję. SKŁADNIKI : listki pokrzywy (same czubki pokrzyw) cukier sok z cytryny SPOSÓB WYKONANIA Pokrzywy zbieramy(najlepiej w maju) obcinamy same młode czubki, przydadzą się rękawiczki, aby uniknąć poparzeń. Następnie każdą z osobna myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy(...)Gotujemy pod przykryciem ok 1 godzinę. Po czym przelewamy przez gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek wywaru + 1 kubek cukru . Na ok 1 kilogram cukru dałam sok z jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy, pestki cytryny. Gotując na wolnym ogniu gotowy, syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików
Basia w kuchnimasła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki(...)wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak by góra była jako spód sernika. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia. lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie
Kuchcik gotujemięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół 1 ziemniak 1 liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku z cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę(...)cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz botwinkę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i po 5 minutach dolewamy sok z cytryny i jogurt. Można zajadać :) Skomentuj
MamaOskarkaponacinać. Pychota, możesz podać jako przystawkę lub danie główne z jakąś zieleniną. Ja zielonego nie lubię, więc podałam przystawkę :) SKŁADNIKI DLA DWÓCH GŁODNYCH OSÓB: - 500 g oczyszczonych kalmarów - sok z połówki limonki - 50 ml sosu sojowego - 2 łyżki oleju arachidowego - 100 ml oleju z czosnkiem i bazylią - 200 ml oleju rzepakowego - 10 listków mięty - butelka białego schłodzonego wina PONACINAJ KALMARY(...)wewnętrznej strony, może być kratka, paseczki, mi się wydaje, że najładniej wygląda kratka, ale zrób jak chcesz. Wrzuć je do miski dodaj sos sojowy, sok z limonki, olej arachidowy, marynuj chwilę. ROZGRZEJ WOKA LUB DUŻĄ PATELNIĘ , wlej olej kujawski z czosnkiem i bazylia, rozgrzej mocno, kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor cedzakiem wyłów czosnek i bazylię. NA GORĄCY OLEJ wrzuć
Kuchnia bezglutenowa LoliPasta z awokado i jajek z dodatkiem rzodkiewki, w towarzystwie kiełków. Wybrałam mieszankę kiełków fasoli mung, soczewicy i cieciorki. Składniki: 2 miękkie awokado 4 jajka 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżki jogurtu naturalnego pęczek rzodkiewki sól i pieprz do smaku kiełki do podania Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na grubej tarce(...)Awokado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem, od razu skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę umyć, odciąć ogonki i nać, pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać z pieczywem i kiełkami
Czerwień i błękit