sok - 13499 przepisów (strona:308/900)

Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 378

ostatnie w kolejności pomidory jedynie już na chwilę zagotowujemy. Przed ich dodaniem powinniśmy również upewnić się, że ryż jest już bliski miękkości. W międzyczasie dodajemy również kilka łyżek soku odsączonego z pomidorów, a także pieprz cayenne i więcej soli. Na koniec sprawdzamy doprawienie zupy – możemy w szczególności dodać więcej soli lub soku z pomidorów. Wskazane jest, aby ugotowana zupa odstała

Kulinarna Pokusa
Surówka z pora i pomidora 165

szybką surówkę do obiadu z pora i pomidora. Ja podałam ją z kotletem schabowym i ziemniakami. Klasyczny smaczny obiad. Składniki: 1 duży  por 2 pomidory 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Pora przekroić  wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Pomidory pokroić(...)mniejsze kawałki. Wszystko połączyć  razem z natką pietruszki. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cząbrem i  polać surówkę. Wymieszać

O kuchni z uczuciem
SPAGHETTI Z JARMUŻOWYM PESTO I GRILLOWANYM KURCZAKIEM 191

koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * parmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * filet z kurczaka + sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze(...)razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! MAKARON: Gotujemy al dente. MIĘSO: Oczyszczone filety porcjujemy, delikatnie rozklepujemy , posypujemy solą , pieprzem, smarujemy odrobiną oliwy i grillujemy do miękkości. CAŁOŚĆ: Makaron podajemy z przygotowanym pesto i grillowanym kurczakiem

Ostra na Słodko
Konfitura z pomarańczy 165

dość specyficzny, kto próbował ten wie ;) Można się zakochać, ale można ją też nienawidzić. W każdym razie spróbować zawsze warto! Składniki: 6-7 dużych, soczystych pomarańczy 2 szklanki cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z dwóch bardzo cieniutko obrać skórkę (najłatwiej obieraczką do warzyw) i pokroić w drobne paseczki. Każdą dokładnie obrać, tak aby pozostał(...)miąższ (bez białych części. W garnku umieścić miąższ, pokrojoną skórkę (można dodać także skórkę z połowy cytryny), sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu 1-1,5h, aż odparuje. Można sprawdzić czy jest gotowa wkładając odrobinę na łyżce do lodówki, powinna dość szybko stężeć. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować

Piąty grzech główny
Pieczony camembert 198

Eleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka.  Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy(...)Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i chili. Delikatnie wymieszać. Do niedużej miski dodać 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstał winegret. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Rozpakowane sery zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki

Piąty grzech główny
Sałatka Cezar 251

chcesz, żeby sałatka była delikatniejsza, możesz użyć jaj przepiórczych) 2 łyżki tartego parmezanu pieczywo na grzanki kilka pomidorków koktajlowych 3 fileciki anchois 2 ząbki czosnku 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, sól i pieprz ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy(...)pieczywo. Smażymy aż cała oliwo zostanie wsiąknięta, a grzanki będą chrupiące. Do miski wkładamy rozdrobnione anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko (należy je wcześniej sparzyć przez minutę we wrzątku), sok z cytryny oraz musztardę miksujemy powoli dolewając oliwę. Sos doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W miskach układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, posypujemy parmezanem, dodajemy kurczaka, jajka przecięte na połówki

Piąty grzech główny
Tabbouleh 216

lunch :) Istna bomba witaminowa! Składniki: ½ szklanki kuskusu albo bulghuru 2 pęczki natki pietruszki 1 pęczek świeżej mięty 3 pomidory 1 cebula dymka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny sól do smaku Przygotowanie: Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić, aż napęcznieje. Kiedy przestygnie schłodzić w lodówce. Pomidory sparzyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę(...)miętę oraz dymkę drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce razem z kaszą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i doprawić solą do smaku. Sałatkę podawać schłodzoną

Piąty grzech główny
Sałatka z Gorgonzolą i awokado 196

Skoro sezon grillowy to oczywiście sałatki! Dzisiaj propozycja dość wyrazista w smaku, w bardzo wiosennym nastroju ;) Składniki: garść liści szpinaku 1/2 awokado kawałek Gorgonzoli kilka pomidorków koktajlowych słonecznik sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać słonecznikiem i skropić(...)sokiem z cytryny (dzięki temu awokado zachowa swój ładny, zielony kolor

Piąty grzech główny
Męskie muffiny w barwach moro 281

barwnika w żelu opcjonalnie czekolada do dekoracji Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki soku pomarańczowego. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać. Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem

Trzeci talerz
Truskawkowe naked cake 228

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao +biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny) Składniki na krem z truskawek: 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) 3 łyżeczki mąki zmiemniaczanej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru (można dać mniej lub więcej(...)temu nie upadnie – nie wiem tego na pewno, bo nigdy nie próbowałam nie rzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia. Jeśli to konieczne wyrównujemy wierzch biszkoptów. Nasączamy ponczem z wody i soku z cytryny. Myjemy truskawki i odkładamy najładniejsze sztuki do dekoracji – u mnie zmieściło się 8. Resztę kroimy na kawałki i miksujemy na mus, z którego zrobimy krem. Do garnka

Ciastkozercy
Papryka nadziewana serowym kuskusem 161

pół szklanki kukurydzy konserwowej  * duża czerwona cebula * garść małych zielonych oliwek  * 3 łyżki oliwy z oliwek * sól morska * świeżo mielony czarny pieprz * listki świeżego oregano * 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył kaszę, odstawiamy na 5 minut. Do ciepłej kaszy dodajemy Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola. Mieszamy. Papryki przekroić(...)suchej patelni grillowej. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy razem z oliwkami. Dodajemy fasolę i kukurydzę oraz wcześniej przygotowaną kaszę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki, posypujemy listkami oregano i ozdabiamy cząstkami cytryny. To danie idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno

Magiczne Życie Marty
ciasto dla Mamy 26 maj -- torta per la mamma il 26 maggio 186

szczypty soli 2 szklanki listków świeżej mięty Masa: Składniki: skórka otarta z 2 limonek ( sparzonych i wyszorowanych) 2 jaja 100 g cukru trzcinowego 8 g żelatyny 100 g soku z limonek (może być pół na pół z limonek i cytryn)tj.około 3 limonek 250 g mascarpone 250 g śmietanki 36% Poncz: Składniki: 2 łyżki cukru trzcinowego 60 ml wody(...)Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Do garnka z grubym dnem wbijamy 2 jajka, dodajemy 100 g cukru, 100 g soku z limonek i wstawiamy garnek na palnik. Masę podgrzewamy na średniej mocy palnika , cały czas mieszamy i ubijamy trzepaczką, żeby krem nie przywarł do dna . Po kilku minutach (6-8 minut)mieszania masa stanie się jasnożółta, gładka

w mojej kuchni
Tort czekoladowo-miętowy 239

BISZKOPT (3 blaty, 26 cm): 8 jajek w sumie 160 g. mąki i kakao (proponuję 3/4 szklanki kakao + 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki tortowej) 3 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru  szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, a następnie wstawiamy na chwilę do lodówki.  Żółtka razem(...)cukrem i sokiem z cytryny miksujemy do uzyskania gęstej, puszystej masy (zajmuje to około 7- 10 minut. Masa powinna powiększyć swoją objętość około 3-4 razy oraz stać się bardzo jasna - praktycznie biała). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę i kakao i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie (ale zarazem szybko) wszystko mieszamy. Robimy

Jedzeniomania
Lunchowa lekka sałatka z łososiem 238

łyżki owoców granatu 100 g płdów solirodka (zeekraal) 1/2 ogórka pokrojony w cienkie długie paseczki winegret: 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę) odrobina mleka lub wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie(...)dodatkiem kurkumy by nabrał ładnego żółtego koloru. Oliwę,sok z limonki i jasny sos ostrygowy wymieszać razem na gładką emulsję.Jasny sos wybrałam po to by winegret pozostał jasny i przejrzysty nie zabarwiajłc sałatki na ciemny kolor jaki by stało się od ciemnego sosu rybnego. Makaron wymieszać w powstałym winegrecie i odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1/2 godz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chłodnik z ogórka i koperku z wędzonym pstrągiem 254

dobrego oleju rzepakowego 1 cebula drobno posiekana 2 ogórki wężowe pokr. w kostkę 1 ziemniak pokr. w kostkę 1,5 łyżki mąki 400 ml bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 200 ml mleka 3 łyżki siekanego koperku 125 g gęstej kwaśnej śmietany lu crème fraîche 2 wędzone pstrągi 1 cebulka dymka ze szczypiorem sól i pieprz(...)minuty Dolać bulion i doprawić solą i pieprzem Gotować pod przykrywką na wolnym ogniu przez ok. 15 min Zdjąc ognia i wystudzić Dodać do wystudzonej zupy sok cytrynowy,mleko,połowę koperku i wszystko zblendować na puree Wmieszać następnie ręcznie kwaśną śmietanę lub crème fraîche i odstawić do lodówki pod przykryciem do schłodzenia.Zupę mozna przygotować dzień wcześniej

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania