sok - 13499 przepisów (strona:317/900)

Fileciki w sosie pieczarkowym z topionymi serkami 133

oleju wrzucamy 3 cebule pokrojone w kosteczkę, podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kucharkiem. Wszystko razem dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną i puszczą sok.  3. Do dużego garnka przekładamy podsmażone filety, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą razem z sokiem, który puściły, dodajemy serki topione, dolewamy kartonik śmietany oraz 1/3 szklanki wody

Kuchenne aromaty
Śledzie po kaszubsku 169

zostawiłam je na 24 godziny, aby się "przegryzły", po tym czasie były po prostu rewelacyjne.  Składniki 0,5 kg śledzi solonych  2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny  1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie(...)opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać koncentrat, sok z cytryny, olej, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować przez 2 minuty. Gotowy sos po ostygnięciu połączyć ze śledziami

Kuchenne aromaty
Tort Hawana 214

łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl. cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem do przełożenia 0,75 l. śmietany kremówki łyżka żelatyny cukier waniliowy sok z cytryny cukier puder do smaku kawałki owoców np. brzoskwiń z puszki Dodatkowo do dekoracji 1 galaretka owoce np. brzoskwinie z puszki Sposób Przygotowywanie biszkoptu 1. Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy białka(...)przez około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. 5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki. Przygotowywanie kremu Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny, cukier puder oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo

Kuchenne aromaty
Karp z piekarnika 187

mnie karpia kupuje się na tydzień przed przygotowywaniem, pokrojonego przyprawiamy wstępnie pieprzem, solą oraz delikatem do mięs (próbowałam wszelakich przypraw do ryb, jednak najbardziej smakuje nam przyprawiona delikatem), skrapiamy sokiem z cytryny. Kawałki ryby mrozimy przełożone plastrami cebuli. Na dzień przed Wigilią wyciągamy rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu.  Składniki(...)bułki tartej sól  pieprz przyprawa delikat do mięs cytryna olej do smażenia  2 łyżki masła 1 duży por Sposób  Karpia przyprawiamy solą, pieprzem oraz delikatem, skrapiamy sokiem z cytryny. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Układamy na blasze piekarniczej. Skrapiamy olejem, pieczemy z dwóch stron na jasnozłoty kolor (około 1 godziny

Kuchenne aromaty
Sos holenderski i białe szparagi 138

oszołomisz swoich gości. Informacje o przygotowaniu szparagów, jak długo gotować białe? ile zielone? jak obrać? znajdziesz tutaj . Składniki na 2 spore porcje: 2 żółtka 70-100 ml roztopionego masła sok z 1/2 cytryny sól, pieprz biały Wykonanie: rozpuścić masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego białka i osadów na rodelku z wrzącą, ledwie pyrkającą wodą(...)jakiś czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ptysie ze śmietaną na Dzień Matki 172

mąka - 1 szkl woda - 1 szkl masło - 1/2 kost proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki DEKORACJA serduszka czekoladowe od firmy   http://www.slodkiswiat.com.pl/ PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować.  Następnie dodać szczyptę soli i masło(...)przez pierwsze 10 minut, by ciasto nie opadło).  Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temp.do 180 stop.  Upieczone ptysie wyjąć i ostudzić. KREM Schłodzoną dobrze śmietanę ubić z sokiem z cytyny na sztywno.  Do ubitej śmietany dodać cukier puder, dalej ubijać.  Ptysie kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną.  Gotowe ptysie oprószyć cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Jogurt na zimno z musem z ananasa 195

wykonania. :) Składniki: Jogurt na zimno: 200g jogurtu naturalnego  2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 wrzącej wody Mus z ananasa: 1 plaster świeżego ananasa 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny i miód. Dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny(...)całą noc. Ananasa kroimy średniej grubości plaster i obieramy. Kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera i dodajemy łyżkę soku z świeżej cytryny. Blendujemy na gęsty i płynny mus. Po upływie zastygnięcia jogurtu dodajemy mus z ananasa. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Serniczek ricottowy z chia aromatyzowany miętą 104

truskawek 6 łodyg mięty 5 łyżeczek cukru Ricottę wymieszać z chia. Truskawki wrzucić do rondla z odrobiną wody, by owoce nie przypaliły się na początku. Potem i tak puszczą sok, więc tej wody naprawdę niewiele potrzeba.  Do truskawek wrzucić opłukaną miętę. Gotować do odparowania soku (ok. 5 min.). Usunąć miętę. Dodać cukier. Dobrze wymieszać, pogotować chwilę, by się dobrze

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Hawana 41066

cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru, 20 dag wiórków koksowych, Poncz: 100ml rumu, sok z połowy cytryny, Masa: 1/2 litra mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2,5 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 puszka(...)Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń, ucieram. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Owoce dodaję do masy i mieszam. 4. Poncz : Rum mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. 5. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównuję. Na masie układam bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rollsy cukiniowe 198

Składniki: 2 małe cukinie 2 marchewki pół czerwonej papryki ser koryciński (może być też twarożek, mozzarella lub zwykły ser żółty) oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie łyżeczka miodu sok z połówki cytryny Jedną z cukinii kroimy na cienkie, długie paski, najlepiej to wychodzi za pomocą obieraczki do warzyw. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy. Marchewkę i drugą(...)cukinię kroimy w słupki. Marchewkę zalewamy wymieszanym miodem z sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Następnie dusimy, podlewając ją od czasu do czasu wodą. Marchewka powinna być lekko miękka, ale jeszcze chrupka. Zbyt miękka nie będzie się trzymała w rollsie. Oczywiście jeśli chcecie można jej nie dusić, tylko użyć surowej, bez dodatków. Cukinie posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi

Czerwona Porzeczka
Ciasto ucierane z rabarbarem 162

razem na tapecie ciasto ucierane z rabarbarem. Mniam! Ciasto ucierane z rabarbarem Składniki: 30 dag margaryny, 30 dag cukru, 6 jajek, szczypta soli,  odrobina otartej skórki z cytryny, sok z cytryny, 45 dag mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia,  8 łyżek mleka, kilogram rabarbaru + 20 dag cukru, 1,5 łyżeczki cynamonu.+ Wykonanie: Margarynę ucieramy na pianę(...)cukrem. Cały czas ucierając dodajemy jajka, szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia, mleko. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w grube paski. Rabarbar mieszamy z 20 dag cukru, cynamonem                              Blachę natłuszczamy. Na blachę wylewamy ciasto, układamy rabarbar i wstawiamy

paapilotkaa
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 190

skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy w rondelku z 3 łyżkami cukru (jeśli wydadzą Wam się zbyt mało słodkie, można dosłodzić więcej) oraz cynamonem, aż puszczą sok. Sok można nieco odparować lub odlać w razie gdyby wytworzyło się go zbyt dużo. Jabłka ściągamy ze źródła ciepła i wsypujemy galaretki cytrynowe, energicznie mieszamy i odstawiamy na czas rozłożenia

MamaOskarka
Sernik na zimno z owsianym spodem 146

gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki  soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej  patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym, orzechami oraz rodzynkami i żurawiną, następnie dodajemy masło, smażymy  5 -10 minut cały czas mieszając, studzimy(...)wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej.  Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem pomarańczowym, wykładamy masę serową wstawiamy do lodówki na 30 minut, na ser rozkładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby ciasto dobrze zastygło. Dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Torcik serowy z musem truskawkowym 187

truskawek mrożonych  do dekoracji:  200 ml śmietanki 30% +śmietanfix + łyżka cukru pudru  kolorowa cukrowa posypka Najpierw wykładam dno tortownicy (28 cm) biszkoptami. Brzoskwinie odcedzam z soku, sokiem nasączam biszkopty. Brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki i wykładam na biszkopty. Truskawki przesypuje do miski, rozdzielam jeśli są „sklejone” zalewam gorącymi galaretkami truskawkowymi, które wcześniej rozpuściłam w 3 szklankach wrzątku

Takie tam pichcenie
Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 175

zrobić, a zmarnować przecież nie można.  Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki(...)orzechów laskowych, włoskich, migdałów (zagniecione w moździerzu) -1 garść słonecznika -ziarna z 1/2 laski wanilii Odsączone jabłka i gruszki wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, smażymy kilka minut, gdy puszczą sok, dorzucamy bazylię. Odstawiamy. Masło topimy w rondelku, dorzucamy miód i doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Orzechy mieszamy z płatkami i zalewamy masłem z miodem. Mieszamy. Owoce przekładamy do naczynia do tarty

BaRepas

Proponowane wyszukiwania