sok - 13499 przepisów (strona:320/900)

Wegański krem rabarbarowy 183

sposoby: w bardzo małej ilości wody, wtedy będzie bardziej słodki, albo w większej ilości wody, wtedy sam rabarbar jest troszkę mniej słodki, ale za to możemy cieszyć się wyśmienitym sokiem otrzymanym z odcedzenia. Dziś wersja z sokiem :) * nerkowce- 100 g * rabarbar- 500 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka * woda- 1 szklanka Nerkowce moczyć w wodzie około

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka owocowa - mango i truskawki 190

Pyszny, wiosenno -  letni deser. Idealny na ciepłe dni. Kiedy nic nam się nie chce robić, ale ma się ochotę na coś smacznego! Polecam! składniki 1 mango szklanka truskawek sok z 1 limonki lub cytryny parę listków mięty Kieliszek Porto - opcjonalnie przygotowanie Mango obrać, wykroić pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osuszyć,odciąć szypułki, przekroić owoce na połówki(...)misce wymieszać owoce, polać sokiem z cytryny posypać pokrojonymi w paseczki listkami mięty. Schłodzić w lodówce. Można dodać mały kieliszek Porto. Smacznego

Stare Gary
SMOOTHIE TRUSKAWKOWE Z MLEKIEM KOKOSOWYM 153

uwielbiam – szczególnie takie mocno schłodzone ( wręcz lodowate! ) z dodatkiem mleka kokosowego. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne smoothie truskawkowe właśnie na mleku kokosowym. Z dodatkiem miodu i soku z limonki. Wspaniale orzeźwi, ale też nasyci. Jest idealnym pomysłem na śniadanie, deser albo zamiast słodkiej przekąski. Polecam! A przy okazji przypominam o kończącym się konkursie! Możecie zgarnąć fantastyczny sprzęt(...)m.in do koktajli! Szczegóły tutaj: http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/06/konkurs-zmiksuj-ostrej-slodki-koktajl/ SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * mleko kokosowe – 200 ml * sok z limonki – 3 łyżki * miód – 1 czubata łyżka * wiórki kokosowe – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Podajemy mocno schłodzone posypane prażonymi wiórkami i kleksem śmietanki. Smacznego

Ostra na Słodko
Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 132

holenderski czy bernaise. I może przy tych sosach zostańmy.  Do przygotowania potrzebujemy: - pęczek szparagów - 1 łyżeczkę tahin y - 1 łyżkę jogurtu (u mnie sojowy) - 2 zabki czosnku - sok z cytryny - garść czarnego prażonego sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos - mieszamy tahinę, jogurt, przecisnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny

Szybko Tanio Smacznie
lemon curd – krem cytrynowy (przepis klasyczny) 186

Poniżej przepis na najbardziej klasyczną wersję. SKŁADNIKI 2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 3/4 szkl. cukru 70 g masła PRZYGOTOWANIE Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Sok z cytryn wycisnąć. W metalowej lub szklanej misce, przy pomocy rózgi kuchennej roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Całość najbezpieczniej zagotować jest na parze (W garnku zagotować wodę. Ma on mieć taką wielkość(...)postawiona na nim miska nie dotykała dna garnka, ale spierała się na nim.), można również zagotować krem klasycznie w garnku, na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać do momentu, aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Całość przetrzeć przez sito, dodać skórkę z cytryny. Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni

zabawa smakiem
Zielona bomba zdrowia i urody 111

cerę oraz nasz metabolizm. Owoc ten powinien być częstym składnikiem każdej diety. W związku z tym proponuję lekki koktajl na bazie awokado o kremowej konsystencji: ½ awokado 1 banan Sok z połowy limonki Garść liści świeżej mięty 1 łyżeczka miodu Do przepisu warto użyć dość miękkiego awokado. Przekrawamy je na pół, wydrążamy środek i umieszczamy w misy od blendera. Dokładamy pokrojonego(...)banana oraz liście mięty. Wszystko zakrapiamy sokiem z limonki oraz miodem. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy do szklanki dekorujemy liśćmi świeżej mięty oraz plastrem limonki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Schab barbecue z sałatką z arbuza 155

łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia (może być tylko oliwa lub tylko masło) ćwiartka arbuza 8 ogórków gruntowych garść świeżej posikanej mięty starta skórka z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżka oliwy  pieprz 3 łyżki śmietany 18% 100g serka koziego twarogowego 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania Najpierw przygotowujemy sałatkę. Pozbywamy się pestek z arbuza(...)kroimy jego miąższ w kostkę. Obieramy ogórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy arbuza, ogórka, miętę i skórkę z limonki z oliwą, sokiem z limonki i odrobiną pieprzu. Odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i masła. Kroimy schab w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię. Solimy, pieprzymy i smażymy do zrumienienia. Dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku

W kuchni wieczorem
Zielony sok z rukoli, marchewki, jabłka z nutką mięty i limonki 174

Sok dość nietypowy ale bardzo smaczny i warty spróbowania. Rukola sama w sobie ma lekko orzechowy i ostry smak oraz oryginalny aromat. W połączeniu ze słodkim jabłkiem i marchewką oraz nutką mięty i limonki tworzy wyjątkowe połączenie.  Do tego rukola ma 5 razy więcej wapnia i witamin:C,A,K niż sałata lodowa, ma właściwości bakteriobójcze, zwiększa odporność(...)porcje): 2 duże garście rukoli  2 marchewki  1 jabłko  1/3 limonki  3 gałązki mięty Przygotowanie (7 minut): - wszystkie składniki kroimy i wkładamy do wyciskarki do soków  ( jeśli mamy taką możliwość to  zawsze polecam włożyć limonkę ze skórką) SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Galaretka kawowa z bananowym musem 124

świeżo mielonej kawy i zaparzacza ciśnieniowego- można również opcjonalnie użyć kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru pudru Mus bananowy: pół banana kilka kropli soku z cytryny 100 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: odrobina startej czekolady deserowej Przygotowanie: Galaretka kawowa: 1. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut(...)bananowy: 1. Banana zblendować na gładki mus. 2. Połowę śmietanki ubić na sztywno z pół łyżeczki cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać. 3. Na galaretkę położyć mus bananowy, 4. Polać śmietanką 5. Na środek dać po 1-2 łyżki ubitej śmietany 6. Posypać utartą deserową czekoladą Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Ogórkowa po „mojemu” 166

ogórkową- wegańską, wiadomo Składniki na 4 porcje: ogórki koszone (pół kilograma) duża marchewka kawałek selera cebula kilka ziemniaków śmietana ze słonecznika (około 150 ml) przyprawy: lubczyk, liście laurowe, pieprz, sok z 1/4 limetki makaron ryżowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą oliwę do dużego garnka. Marchew, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy i przyprawiamy(...)puszczać skrobię (około 5 minut) zalewamy wodą. Przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu. Ogórki ścieramy a tarce. Dodajemy do zupy. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy śmietanę słonecznikową, doprawiamy sokiem z limetki/cytryny jeśli to koniecznie, można dodać szczyptę cukru dla równowago smaków. Można dorzucić tak jak ja makaronu sojowego- było to nasze jedynie danie na obiad, więc chciałam aby było

greenscarf
Biszkopt z mascarpone i truskawkami 159

kukurydzianej lub ziemniaczanej * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem z mascarpone: * 500 g serka mascarpone * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2/3 szklanki cukru pudru * 250 g truskawek Poncz: * sok z 1 cytryny * 200 ml ciepłej wody * 3 łyżki cukru Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać, gdy zaczną bieleć, dosypać cukier i ubijać, aż cukier zupełnie się(...)suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić na kilka minut do przestygnięcia i wyjąć z formy. Zupełnie ostygnięty biszkopt przekroić na dwie części. Przygotować poncz: w ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny - wymieszać. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Ubitą śmietankę dodac do serka mascarpone, delikatnie połączyć składniki. Truskawki pokroić wedle uznania, ja swoje kroiłam

kolorowotorcikowo
Cytrynowe racuszki z malinowo różanym sosem! 114

mniej więcej 60 minut. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Racuszki wystarczy oprószyć cukrem pudrem, natomiast ja wzbogaciłam je malinami. 3 garści mrożonych malin, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki syropu z płatków róży, skórka starta z cytryny Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu kilka minut

Plate of Joy
Coleslaw 176

cebula, 1 i 1/2 marchewki, pęczek natki pietruszki, 4 duże liście jarmużu, 1/2 jabłka, kawałek świeżego imbiru 3 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki tahiny, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz Kapustę kroimy dosyć drobno, ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę, jabłko i cebulkę.  Natkę pietruszki oraz jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Imbir ścieramy(...)drobnej tarce (ilość według upodobań). Całość dobrze ze sobą mieszamy!  W miseczce należy połączyć ze sobą majonez, jogurt, tahinę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Mieszamy najlepiej dłońmi, lekko ugniatając kapustę.  Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, najlepiej dwie. Smacznego

Plate of Joy
Ulubiona kanapka. 127

połączenie idealne :)  Po zjedzeniu takiej kanapki nie potrzeba mi nic więcej! Składniki: 200 g ugotowanych krewetek, bagietka, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser, czosnek, natka pietruszki,  majonez, sól, pieprz, sok z cytryny Krewetki oczyszczamy, jeżeli jest taka potrzeba.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy krewetki, odpowiednio doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy już będą podsmażone wrzucamy czosnek, najlepiej drobno posiekany(...)bądź przeciśnięty przez praskę. Następnie skrapiam całość sokiem z cytryny. Po chwili wrzucam drobno posiekaną natkę pietruszki, całość przesmażam jeszcze chwileczkę.  Bagietkę, najlepiej chwilkę podgrzaną w piekarniku, żeby była chrupiąca i lekko ciepła, smaruje majonezem z dwóch stron. Układam na niej pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka, plasterki sera, krewetki i rukolę. Uwielbiam to! Pyszne, świeże i takie szybkie!  Smacznego

Plate of Joy
Pyszny hummus 135

przepis  Marty - Jadłonomia .  Zmieniłam niektóre proporcję, żeby dla mnie był idealny :)  Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki tahiny, 1/3 szklanki lodowatej wody, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki sody, sól, na wierzch: zatar, oliwa Dzień przed przygotowaniem hummusu ciecierzycę należy zalać wodą, musi być jej przynajmniej dwa razy tyle ile ciecierzycy(...)pojedyncze ziarno cieciorki będzie łatwo dawało się rozgnieść w palcach, a w środku będzie maślane.  Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek - wszystko dokładnie zmiksować na gładką pastę. Zajmie to kilka minut.  Do gęstej, gładkiej pasty dolewamy powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucieramy jeszcze kilka minut

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania