sok - 13499 przepisów (strona:328/900)

Omlet cesarzowej 130

białka i żółtka) garść rodzynek (jeżeli są mocno wysuszone to zalewamy je wrzątkiem na 10min.) szczypta soli Sos śliwkowy 250-300g śliwek węgierek (mogą być mrożone) 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki cukru pudru Śliwki umieszczamy w garnku (jeżeli są jeszcze zamrożone to się nie przejmujemy). Dodajemy cukier puder i sok z cytryny

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka z łososiem 158

duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka soku z cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy go na parze. Pora (tylko białą część) i pieczarki kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem(...)czarnym. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na jednej połówce układamy podsmażone pieczarki i pora, na to układamy podzielonego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy drugą połówką ciasta. Sklejamy oba płaty i łączenie lekko zwilżamy wodą. Pieczemy 20 min, górna i dolna grzałka. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Słodkie śniadanie: Placki z ananasem 199

Połączenie kokosa z ananasem brzmi całkiem dobrze, smakuje również. Szybkie placki na śniadanie. Fajnie wyglądają, świetnie smakują. Potrzebujemy: 2 szklanki mąki 1 szklanka kremówki ( śmietana 36%) 1/2 szklanki soku z ananasa (z puszki) 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 6 łyżek wiórków kokosowych 12 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia W dużej(...)misce mieszamy kremówkę z sokiem ananasowym, olejem i jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Miksujemy i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Kładziemy na rozgrzany olej porcję ciasta i na każdym placku plaster ananasa. Placki z obu stron smażymy na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! Oryginalny przepis pochodzi

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka wiosenna 897

łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka sałaty masłowej, 3 małe pomidory, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Liście sałaty płuczę, osuszam i rozdrabniam. Pomidora kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. Rzodkiewkę kroję(...)cienkie plasterki. 2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miski. Delikatnie mieszam.  3. Oliwę mieszam z sokiem z cytryny, cukrem, odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Delikatnie mieszam i podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szparagi ze świeżymi ziołami 192

temu przerwany zostanie proces gotowania, a szparagi zachowają soczysty, zielony kolor. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku świeży tymianek (listki z ok. 10 pędów) 5 liści szałwii sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju sezamowego Sposób przygotowania: Szparagi umyć i odłamać grube końcówki (ok. 2 cm dolnej części pędu). Gotować na parze ok. 5 minut od zawrzenia(...)wody, po czym przełożyć do lodowatej wody na 1 minutę. Wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i palcami ściągnąć skórkę. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować olejem sezamowym. Włożyć szparagi, skropić sokiem z cytryny i posypać drobno posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec bez termoobiegu (zbyt wysuszyłby zioła) ok. 15-20 minut. Podawać natychmiast

W SMAK
Ryba zapiekana w jogurcie z pieczarkami 298

Filety powinny być grube po rozmrożeniu. Ja użyłam miruny ) - 250-300 g pieczarek -1 srednia cebula -3-4 zabki czosnku -200 ml jogurtu naturalnego -oliwa z oliwek lub olej -sok z cytryny -sol, pieprz, tymianek SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Filety rozmrazamy , osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny z 2 stron i przyprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem , zostawiamy na 15 minut. Pieczarki kroimy

PychaDania
Jak ujarzmić rzodkiew? Czyli surówka z białej rzodkwi z rodzynkami 268

staje się delikatna - wręcz słodka - a jej "kontrowersyjny" zapach gdzieś znika. SKŁADNIKI   1 średniej wielkości biała rzodkiew garść rodzynek gęsty jogurt/śmietana 1 łyżeczka miodu lub cukru odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta pieprzu szczypta soli WYKONANIE   Białą rzodkiew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany, garść rodzynek, łyżeczkę miodu(...)szczyptę pieprzu i soli oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, a całość mieszamy. Surówka najlepiej smakuje uprzednio schłodzona w lodówce. Lubicie białą rzodkiew

Zofiana
Orzeźwiające smoothie, czyli winogrona, kiwi i... 161

Idealna słodycz, bez dodatku cukru, mnóstwo witamin i orzeźwiająca mięta... Zapraszam Was na pyszne i zdrowe smoothie.  Czyż nie wygląda zachęcająco? Składniki: 1 1/2 kiwi sok z jednej średniej pomarańczy 12 czerwonych winogron 3-4 listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wkładamy obrane kiwi, pokrojone na mniejsze kawałki, winogrona oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko razem blendujemy przy pomocy

Słodkie okruszki
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 235

półwytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego imbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska   Sałatka z roszponki: 2 garście roszponki odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 garść płatków migdałów sól morska   Przygotowanie: Przygotować łososia: Łososia podzielić na dwie porcje. Umyć, osuszyć. Włożyć do miseczki i zalać winem. Marynować w winie(...)lekko przestygnie dodać łyżeczką miodu, szczyptę soli, wymieszać. Przygotować sałatkę z roszponki: Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Roszponkę umyć, odwirować. Rozłożyć na talerzach. Skropić sokiem z cytryny. Posypać prażonymi płatkami migdałów. Przyprawić solą morską. Serwis dania: Na talerzach obok sałatki z roszponki rozmazać po łyżce sosu malinowego, ułożyć upieczonego łososia. Można podawać z ugotowaną kaszą

Moja Delicja
Tort kokosowo-limonkowy 159

się piecze przygotowujemy bazę na krem.  Krem [składniki]: Do tego potrzebujemy: -> 1 opakowanie serka mascarpone -> 1 jogurt grecki -> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji -> Sok z połowy limonki -> Skórka z połowy limonki -> 0.5 kg truskawek  Krem [wykonanie]; Przygotowanie wkładki jest banalnie proste. Serek mascarpone rozbijamy mikserem. Dodajemy jogurt grecki i mieszamy(...)sobą. Gdy otrzymamy gładką , jednolitą masę wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy ze sobą dokładnie. Następnie wysikamy sok z limonki [ można dodać więcej jeśli ktoś lubi smak bardziej kwaśny] oraz ścieramy skórkę z niej skórkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykończenie:   Gdy biszkopt już nam ostygnie wyjmujemy i kroimy go na pół. Dolny talerz smarujemy kremem kokosowym a na niego gęsto

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Wiosennie zielona zupa ze szpinaku i awokado 194

żeby jej konsystencja Wam odpowiadała. Krem ze szpinaku i awokado z mango Składniki: (na 2 porcje) 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka 1 łyżka masła sok z 1/2 limonki 2 łyżki serka mascarpone 1 awokado sól pieprz 200 ml bulionu dodatkowo: 1 mango 2 łyżki serka mascarpone Czosnek przecisnąć przez praskę, dymkę posiekać razem ze szczypiorem. Podsmażyć(...)garnku na maśle, dodać szpinak, podsmażać kilka minut. Dodać bulion, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać sok z limonki, mascarpone i pokrojone w kostkę awokado. Zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dolać bulionu, jeśli zupa byłaby zbyt gęsta. Podawać na ciepło lub zimno serkiem mascarpone i pokrojonym w kostkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta limonkowa 193

Spód: 100 g zimnego masła 200 g mąki 2 żółtka szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Masa limonkowa: 4 żółtka 2 tubki mleka zagęszczonego skórka starta z 2 limonek sok z 4-5 limonek kropka zielonego barwnika spożywczego Wszystkie składniki na spód umieścić na stolnicy i wszystko szybko posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić(...)ponakłuwać i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Żółtka dokładnie ubić, aż do uzyskania białej masy. Cały czas miksując dodawać po trochu mleka zagęszczonego, skórkę, sok z cytryny i odrobinę barwnika spożywczego. Jeśli nie dodacie barwnika - nic się nie stanie, tarta po prostu będzie bledsza. Masę wylewamy na podpieczony spód, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka na białkach 183

pyszna. Składniki: 200 ml białek 150 g cukru 120 g masła 150 ml mleka 200 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 3 łyżki soku z pomarańczy skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy 1 łyżka kakao  sól szczypta Przygotowanie:  Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i ubijac(...)lśniące. Miksując na wolnych obrotach wlewać na przemian mleko, rozpuszczone letnie masło oraz dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania dodać skórkę pomarańczową i sok. Formę silikonową wysmarować masłem. Połowę ciasta wylać do formy i równomiernie rozprowadzić. Do reszty ciasta przesiać łyżkę kakao, wymieszać i wylać do formy na jasne ciasto. Piec w 170 stopniach

Ala piecze i gotuje
CIASTO UCIERANE MEGA CYTRYNOWE – KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE 226

CIASTO: * masło – 100 g * cukier – 100 g * migdały – 100 g * mąka kukurydziana – 80 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * skórka otarta z cytryny SOS DO NASĄCZENIA: *sok cytrynowy – ok. 125 ml * cukier puder – 80 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi migdałami. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę(...)sypkich i otartą skórkę cytrynową. Gotową masę przekładamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami delikatnie posmarowanymi masłem. Pieczemy ok.40 min/180 ( do suchego patyczka ). DO NASĄCZENIA: Sok z cytryn gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min. Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego

Ostra na Słodko
Tarta z lemon curd i bezą 227

lemon curd.  Spokojnego weekendu! Składniki ciasto 220g mąki pszennej 110g masła skórka otarta z 1 cytryny 60g cukru pudru 2 żółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru sok z 2 cytryn 100g miękkiego masła skórka otarta z jednej cytryny beza 2 białka mała szczypta soli 50ml białego wina 100g drobnego cukru Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta oprócz jajek(...)lodówki na 1 godzinę. Do miski wbijamy 3 jajka i dosypujemy 130g cukru. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mieszamy trzepaczką. Kiedy cukier się rozpuści wlewamy sok z cytryny. Mieszamy dalej aż masa zgęstnieje (dość mocno). Ogień powinien być niewielki. Kiedy masa będzie gęsta, zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy skórkę z cytryny i masło. Mieszamy trzepaczką

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania