sok - 13499 przepisów (strona:328/900)

Barszczyk dla niemowlaka. Rozszerzanie diety. 170

sobie po cichu marzę :p) Potrzebujemy: 1 burak ugotowany w mundurku 2 szklanki wody 1 ziemniak 1/4 marchewki 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ząbek czosnku  łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojonego ziemniaka i startą marchewkę oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy(...)ziemniaki nie zmiękną. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na ćwierć talarki. Z garnka wyjmujemy liscia i ziele. Pokrojonego buraka wrzucamy do gotujących się ziemniaków, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i pieprz. Zajadamy! :) Skomentuj

MamaOskarka
Łososiowy makaron z tajską nutą 154

szczypiorek, brokuły, szparagi, zielony groszek i kukurydza, ale równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego pęczek zielonej kolendry 1 łyżka oleju (u nas kokosowy) Wskazówki: Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Warzywa kroimy(...)łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy wszystko około 2 minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę

MamaOskarka
Surówka z czerwonej kapusty - klasyka. 135

nieco zmiękła. Potrzebujemy: pół główki czerwonej kapusty 1 duża marchew, bądź dwie mniejsze 1 średnia cebula, jabłko 2 łyżeczki soli pieprz 3 łyżki oleju słonecznikowego, bądź rzepakowego łyżka soku z cytryny Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i przygniatamy dłonią. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na kapuście najzwyczajniej w świecie trzeba się wyżyć. Można w nią uderzać pięścią, tłuc pałką do robienia(...)majonezu, forma dowolna. Musimy doprowadzić do tego, aby kapusta zaczęła puszczać sok, im więcej ją zmaltretujemy tym będzie bardziej miękka.  Odlewamy wodę. Marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą.  Surowkę przed konsumpcją najlepiej jest włożyć do lodówki na 20 minut, aby wszystkie smaki się ze sobą "przegryzły

MamaOskarka
Tarta z karmelizowanym rabarbarem i kremem pâtissière 126

łyżce masę budyniową, nie przerywając miksowania. Krem wyłóż na kruchy spód. Karmelizowany rabarbar: ok. 500 g rabarbaru (5-6 lasek) 100 g cukru 2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki cynamonu Rabarbar potnij na kawałki o szerokości foremki . Na patelnię wsyp cukier oraz wlej wodę, wymieszaj i rozprowadź dokładnie po całym dnie. Wstaw na ogień i doprowadź(...)rozpuszczenia cukru, nie mieszając ani razu. Poczekaj, aż cukier będzie brązowozłoty i wrzuć pocięty rabarbar. Polej całość sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Gotuj całość przez około 5 minut, mieszając wszystko powoli i dokładnie. Należy wyłapać moment, w którym rabarbar będzie już miękki, ale jeszcze nie zacznie się rozpadać. Wyjmij go teraz na talerz i odstaw do wystudzenia

Food Square
KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ 206

pieczenia 1 cukier waniliowy Ponadto: ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru) sok z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie(...)plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut

Walijskie Pichcenie
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym i wędzonym łososiem 201

mężczyzn. Danie wędruje do kategorii Lunchbox. Smacznego! Składniki /dla 2 osób/: 160 g makaronu pełnoziarnistego 1 dojrzałe awokado 150 g wędzonego łososia 2 garście roszponki sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia (można przelać zimną wodą). Awokado obrać i pokroić w plasterki(...)roszponkę i łososia podzielić na mniejsze kawałki. Dodać makaron, oliwę, sok z cytryny i doprawić do smaku

Pasja Smaku
Zupa z pieczonych batatow 133

przygotować warzywa, upiec je w piekarniku lub na grillu, dodać do bulionu i zmiksować. Uprzednie pieczenie warzyw pomaga osiągnąć zupie lepszy, głębszy i pełniejszy smak. Dodatek zimnego awokado skropionego sokiem z limonki dodaje lekko słodkiemu kremowi z batatów zaskakujące, orzeźwiające wrażenia smakowe. Pomysł na takie wykorzystanie awokado znalazłam na blogu Kingi Paruzel i gorąco polecam!   Składniki: 2 bataty(...)Zupę gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie blendujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dojrzałe awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy posiekaną kolendrą i skórką otartą z limonki. Mieszamy. Gorącą zupę podajemy z zimnym awokado i listkami kolendry

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa tuńczyk & avocado 206

maślanym, tłustym awaocado smakuje rewelacyjnie. Jednolitą konsystencję pasty doskonale przełamują ziarenka chrupiącego czerwonego pieprzu.  Polecam! Składniki : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 awocado czerwony pieprz sól sok z cytryny lub limonki szczypiorek Wykonanie: tuńczyka odsączyć z zalewy awocado przeciąć na wzdłuż pół, przekręcić i usunąć pestkę. Miąższ przełożyć do miseczki i natychmiast skropić sokiem z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ostro-słodko-kwaśno 208

podzielenia się z Wami tym przepisem. Na porcję dla dwóch osób będziecie potrzebować: - 250g krewetek (u mnie było 18 sztuk) - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 4-5 łyżek sosu sojowego - sok z połowy limonki - około 2 łyżki miodu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dwie garście sezamu - czerwona papryka - 3 średnie marchewki - imbir, czosnek, papryczka chilli - sól, garść natki pietruszki Krewetki, jeśli(...)minuty. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą składniki sosu (sos sojowy, miód, limonka i koncentrat), sezam i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Jeśli sos jest za ostry dodajemy miodu lub soku z limonki. Jeśli jest zbyt delikatny możemy dodać sosu sojowego i ostrej papryki. Smażymy chwile aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Przerzucamy wszystko do większego garnka i mieszamy sos z makaronem

Gotuj z Natką
Zupa krem z jarmużem 125

Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy ze skrobi. Marchewkę i pietruszkę również obieramy(...)twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze 10 min.  Po tym czasie  całą zupę miksujemy, dodajemy sok z cytryny, podajemy z kleksem śmietany. Dla dekoracji przed zmiksowaniem wyłowiłam z zupy kilka składników

W kuchennej krainie
Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem 242

czerwona - 0,5 szt papryka żółta - 0,5 szt rukola - 3 garście słonecznik - 2 łyżki przyprawa do kurczaka - 1 łyżka tłuszcz do smażenia SOS oliwa z oliwek - 4 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka sól czosnek - 1 ząbek Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osączyć na sicie, przełożyć do miski.  Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą(...)osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.  Ogórka obrać, pokroić w słupki.  Kurczaka, ogórka i papryki dodać do rukoli, wymieszać. Sos: do słoiczka wlać oliwę, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, dokładnie wymieszać.  Przełożyć sałatkę na talerz lub do salaterki, polać sosem, posypać słonecznikiem.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 159

rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną   kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części), 1 łyżeczka soku z cytryny, listki świeżego oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną), sól himalajska do smaku, olej rzepakowy Rapso.   Przygotowanie: Szparagi(...)schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Przygotowanie salsy: Czosnek i pomidorki grillujemy do uzyskania brązowego koloru. Do miseczki przekładamy cebulę, wyciśnięte przez praskę pomidorki i czosnek. Dodajemy sok z cytryny, ketchup, papryczkę chili, 1 łyżkę oleju i listki oregano. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Szparagi przed grillowaniem osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie

Moniki Smakołyki
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 219

szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty lub ze słoika) sok z 1 cytryny (lub więcej) sól, pieprz Obierz jabłko i buraki, a następnie posiekaj drobno w blenderze (możesz też zetrzeć je na tarce). Dodaj jogurt, chrzan, sok z cytryny

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierś z kurczaka w jogurtowym sosie z imbirem i cytryną 329

osób - 1 por - 2 marchewki - łyżka startego świeżego imbiru - sok z jednej cytryny - 150 g jogurtu naturalnego - 200-250 g piersi z kurczaka lub indyka - pół szklanki posiekanej natki pietruszki - przyprawy do mięs, sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, olej do smażenia - 3-4 ziemniaki Wstaw obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie na gaz. Piersi namocz w osolonej wodzie(...)warzywa się duszą, rozgrzej drugą patelnię, przesmaruj olejem i połóż pokrojone mięso. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty. Dolej jogurt do warzyw, sok z cytryny i imbir. Gdy mięso jest już gotowe, dołóż do sosu, podduś jeszcze 2 minuty, posyp natką. Odcedź i osusz ziemniaki, powinny być już miękkie. SMACZNEGO . Jedna porcja

Pasje Jolki
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 150

dzisiaj w wiosennej odsłonie. Najczęściej rzodkiewki i kalarepę chrupiemy na surowo, jednak dzisiaj wystąpią w trochę innej wersji. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka soku z limonki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 g jarmużu umytego i oczyszczonego z grubych łodyg 2 małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru(...)łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dorzucić jarmuż, oprószyć lekko solą. Jeżeli będzie uciekał z patelni

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania