sok - 13499 przepisów (strona:321/900)

Placuszki z mąki razowej i ricotty. Z jagodami. 109

maślanki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli 100 g jagód (użyłam mrożonych), łyżka cukru trzcinowego, łyżeczka soku z cytryny W misce mieszamy wszystkie składniki placuszków. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt. W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem

Plate of Joy
Naleśniki. Woda różana, granat i cytrusy. 158

płynne i gładkie, bez grudek. Naleśniki smażyć na nieprzywieralnej patelni do ładnego zrumienienia. Twaróg połączyć ze śmietanką i dosłodzić do smaku. Pomarańczę i grejpfruta należy wyfiletować, z reszty wycisnąć sok. Otrzymany sok należy wlać do rondelka, dodać wodę różaną, kardamon i cukier. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż będzie zredukowany. Posiekać pistację, wydobyć ziarna z granatu - najlepiej przeciąć

Plate of Joy
Burgery z ciecierzycy i ketchup dyniowy 174

całego serca!  Ketchup dyniowy (ilość na słoiczek 500 ml) 500 g dyni, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka pasty harisa, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 170 ml soku pomarańczowego, 50 ml białego octu balsamicznego, 90 g cukru Dynię obrać, oczyścić i pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć, osolić i wrzucić dynie - gotować(...)minut. Po tym czasie dynię odcedzić i dobrze zmiksować na gładką masę. Pieprz zmielić, bądź rozetrzeć w moździerzu. Puree dyniowe wrzucić do garnka, dodać wszystkie przyprawy, sok oraz ocet. Gotować na mniejszym - średnim ogniu przez około 20-30 minut, często mieszając. Gęsty ketchup przełożyć do słoika i zamknąć. Wystudzony trzymać w lodówce. Przetrwa tam 2-3 miesiące. Burgery z ciecierzycy

Plate of Joy
Pieczone pączki 195

pszennej tortowej,  50 g cukru, 3/4 łyżeczki soli, 3 jajka, 170 g miękkiego masła dodatkowo : jajko do posmarowania, marmolada, u mnie  z czerwonych pomarańczy , cukier puder,  sok z cytryny, skórka pomarańczowa, papilotki do muffinek Do średniej miski wlewamy mleko, pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz  łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką na 10 minut do spienienia(...)minut. Zrumienione pączki wyciągamy z piekarnika i wykładamy na kratce. Lekko przestudzone pączki (po ok. 10 minutach) lukrujemy. Lukier - do miseczki wsypujemy cukier puder (ok. 250 g), dodajemy trochę soku z cytryny i 2-3 łyżki wody, dokładnie rozmieszać łyżką, jeśli lukier jest za gęsty możemy dodać jeszcze wody. Polukrowane pączki posypujemy skórką pomarańczową.  Smacznego

Plate of Joy
Sernik z białą czekoladą i marakują 340

kilka godzin, najlepiej na całą noc do wystudzenia - nie otwierać wcześniej drzwiczek piekarnika! Wystudzony sernik umieścić w lodówce na min. 1-2 godziny. pół szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki wody, 4 łyżeczki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić

Plate of Joy
Orzeźwiający deser z marakują 145

mascarpone,   2-3 łyżki cukru pudru, kilka bezików + do dekoracji, kilka truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pulpę z marakui włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier oraz wodę, doprowadzić do wrzenia. Spróbować

Plate of Joy
Ciasto ze śliwkami 160

śliwkami! Prawda?  Przepis od niezawodnej  Doroty z Moich Wypieków ! Składniki: 160 ml oleju słonecznikowego, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 duże jajko, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 600 g jogurtu greckiego, 500 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki) Wszystkie składniki na ciasto powinny(...)być w temperaturze pokojowej! W misce wymieszać trzepaczką do połączenia olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny. Następnie dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i połączyć z masą.  Ciasto powinno wyjść gęste. Ciasto pieczemy w blaszce o wymiarach 22 x 33 cm*, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną

Plate of Joy
Zupa rybna 200

się być okropnie czasochłonnym przedsięwzięciem, które w dzisiejszych czasach jest tematem trudnym do ogarnięcia - kilka kg rybich łbów i resztek z filetowania wszystko gotujemy na wolnym ogniu najlepiej z sokami z małży, potem dopiero szykujemy kilka kilogramów ryb, które następnie będziemy dodawać. Jeszcze lepiej zostawić sam bulionn na noc, aby aromaty dobrze się ze sobą połączyły i dopiero następnego dnia(...)się zainspirowaliśmy , chcieliśmy coś aromatycznego, pikantnego i z dużymi kawałkami ryb. Kiedy tak zastanawialiśmy się nad przepisem i myśleliśmy o tym co było w książkach kucharskich stwierdziliśmy, że skoro sok z małży jest tak pomocny, to my je dodamy jako przysłowiową kropkę nad i! :) Zupę przygotowaliśmy z łososia, polędwicy z dorsza oraz z miętusa! Tak jak łososia i dorsza

Plate of Joy
Pieczona łopatka jagnięca 169

łopatka jagnięca z kością,  2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 1 łyżeczka ostrej papryki, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 1/2-3/4 litra wody Mięso umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, na koniec dodać sok z cytryny i olej. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso

Plate of Joy
Kokosowy tort bezowy z karmelizowanym ananasem 210

mascarpone na krem, na koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować całość. Dodatkowo: 2 średnie ananasy, 1 świeży kokos, 3 łyżki cukru muscovado, 10 łyżek cukru trzcinowego, sok z cytryny Kokosa rozłupać z łupiny i przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić na cienkie paski. Ananasa obrać i pokroić w średniej grubości plastry, następnie na połówki i usunąć twardy(...)przewrócić na drugą stronę. Skarmelizowanego ananasa przełożyć na talerz, pozostawić do ostygnięcia i zająć się kolejnymi porcjami ananasa. Kiedy wszystkie kawałki ananasa zostały już skarmelizowane na patelnię wyciskamy trochę soku z cytryny i chwilę gotujemy do zredukowania jego ilości, aby uzyskać syrop do polania ananasa na wierzchu tortu. Syrop, jak i ananasa pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pierwszy blat tortu położyć

Plate of Joy
Pulpeciki z łososia w azjatyckim stylu! 212

Cookbook. Polecamy :) Składniki : (dla 2-3 osób) 350 g łososia, 1 duże jajko, 2 dymki, 1 łyżeczka marynowanego imbiru, 1 łyżeczka pasty wasabi, garstka posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 płaski łyżki bułki tartej, suszone płatki chili, ew. 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki jasnego sezamu, 2-3 łyżki czarnego(...)umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki z mniej więcej łyżki farszu. Gotowe pulpeciki obtoczyć

Plate of Joy
Falafele z sałatką z quinoa i sosem jogurtowym 203

łyżeczki cynamonu, 1/2 pęczka natki pietruszki bulion warzywny sól, pieprz Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 łyżki tahiny, 1 mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny, sól, pieprz dodatkowo : oliwa, ziarna z połowy granatu Ciecierzycę odsączyć na sitku, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę - najlepiej robić to partiami, następnie całość wyłożyć(...)miski i lekko przestudzoną mieszamy z cynamonem, rodzynkami, płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki. Jogurt naturalny i grecki wymieszać w miseczce, dodać tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wycisnięty sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz nakładamy sałatkę z quinoa, falafele, a całość posypujemy natką, pestkami granatu i podajemy razem z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Smacznego

Plate of Joy
Bazyliowy hummus 147

Pinnock'a z książki The Medicinal Chef: Healthy Every Day. Składniki: 200 g ciecierzycy z puszki, pęczek bazylii, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka zalewy z ciecierzycy, 1 ząbek czosnku, sok z 1/3 cytryny, sól, pieprz Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku blendera, dodać czosnek, sok z cytryny, z grubsza posiekaną bazylię, oliwę oraz łyżkę zalewy i doprawić solą oraz pieprzem. Całość

Plate of Joy
Grillowany kurczak 215

Polecamy :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 limonki, sól, pieprz Piersi kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na dłuższe paski. W misce wymieszać ze sobą przyprawy, dodać sok z limonki i oliwę

Plate of Joy
"Marmolada" z pomelo, chili, imbiru i świeżych ziół 148

dodatek do mięs i dań w stylu azjatyckim. Na blogu niebawem znajdziecie kilka sposobów na jej wykorzystanie. Składniki: ok. 700 g miąższu z pomelo, skórka starta z 2 limonek, sok wyciśnięty z 2-3 limonek, świeży imbir - wielkość kciuka, 1/2 -2/3 szklanki wody, 15 łyżek cukru, 1 ostra papryczka chili, 1 gwiazdka anyżu, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, garść(...)świeżych listków mięty i kolendry Miąższ z pomelo, skórkę starta z limonek oraz wyciśnięty z nich sok przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać wodę i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Po upływie tego czasu dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę oraz suszone płatki chili, a następnie dorzucić gwiazdkę anyżu.  Imbir posiekać w drobne, długie

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania