sok - 13499 przepisów (strona:316/900)

Babka cytrynowa 237

składniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 200 g rozpuszczonego i wystudzonego masła * sok wyciśnięty z 1/2 cytryny * otarta skórka z 1 cytryny * kilka kropli aromatu cytrynowego Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Mąki razem z proszkiem do pieczenia pieczenia.  Do utartych jajek dodać(...)sok z cytryny, skórkę oraz aromat i zmiksować na delikatnych obrotach. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach dodawać po trochu mąkę i rozpuszczone masło. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już

Mix smaku
ZUPA WIŚNIOWA Z FRANCUSKIMI KLUSECZKAMI 113

Delikatna, wręcz aksamitna z dodatkiem domowych francuskich kluseczek  w pełni zaspokoiła mój apetyt :))) Składniki: słoik wiśni dr ążonych (750ml) 1 kisiel wiśniowy  cukier do smaku kilka kropli soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie:  Wiśnie przelewamy do garnka, uzupełniamy wodą na tyle, ile chcemy uzyskać zupy. Dodajemy cukier (do smaku), kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę cynamonu

Walijskie Pichcenie
Łosoś z cytryną i koperkiem 149

myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części. 2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy. 3. Filety nacieramy skórką z cytryny i obficie skrapiamy sokiem. I skórki i soku powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.  4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku

Szefowa kuchni
Golonka z indyka pieczona z warzywami 155

mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku 2 ząbki czosnku płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki(...)studzimy. Do solanki wkładamy golonki z indyka i moczymy je przez 4-8 godzin. Przygotowujemy glazurę. Do rondelka wlewamy sos sojowy. Dolewamy do niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu

Poezja smaku
(Młoda) kapusta po wójtowsku 135

moimi zmianami.   Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) 1-2 cebule 300g surowego boczku łyżka oliwy z oliwek łyżka masła łyżka posiekanego koperku sok z cytryny cukier sól i czarny pieprz Sposób przygotowania: cebule posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu(...)nich tłuszcz. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym 151

łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łodygi selera naciowego skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty(...)miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyty i pokrojony w paseczki seler naciowy. Pod koniec zetrzeć skórkę z limonki i dodać wraz z sokiem do ryżu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie

Czerwień i błękit
Pyszna pomidorówka 190

pomidorówka zdrowa! Moja taka jest, gdyż chemii w niej nie ma. Za to jest smak i aromat suszonych warzyw, a sama zupa przygotowana jest na soku z 100% pomidorów. Składniki -Ryż z Pomidorami i Papryką od SYS    – danie gotowe, które wykorzystałam do zupy.Córka "zasugerowala mi" by zrobić misiowi zdjęcie z kartonem!  Oto on!  W skład(...)Olitalia od  Index Food Zupa szybko się robi i nie trzeba jej kontrolować, gdyż mieszanka suszonych warzyw z dodatkiem ryżu jest idealnie wyważona i ma doskonałe proporcje! Zagotowałam sok pomidorowy. Dodałam do niego ziół Małgorzaty. Doprawiłam pieprzem ziołowym. Oraz dodałam łyżeczkę estragonu. Nie zapomniałam o aromatycznej bazylii i koperku! Na koniec oliwa z oliwek. Dodajemy nasze Danie Babci Zosi

Z Kuchni Do Kuchni
Wątróbka indycza a'la Mechanik 219

suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  sok z cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając(...)jakichkolwiek płomieni. W tym samym czasie z boku na grillu grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę

Mechanik grilluje
Lemoniada / Lemonade 119

Składniki /  Ingredients :  0,35 l soku z cytryny) / 0,35 l lemon juice 10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar 1 litr przegotowanej zimnej wody / 1 liter of boiled cold water 2 plasterki cytryny / 2 slices of orange Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 30 min, chłodzenie: ok. 1 godz., ilość porcji: ok. 10 Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą(...)naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu wkładamy lemoniadę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dodajemy plasterki pomarańczy, możemy dodać listków mięty i kostki lodu. Smacznego! ***** First, we thoroughly mix the sugar with water in a vessel. Then, we add the lemon juice and mix again. At the end, we put lemonade in the fridge

Projekty ze smakiem
Bezy 130

podanych proporcji wyszło mi 28 bez) 2 białka 120 g drobnego cukru (można również zmielić np. w młynku do kawy zwykły cukier bądź użyć cukru pudru) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Bezy - jak zrobić? Żółtka oddzielić od białek. Przygotować drobny cukier - jeśli owego nie posiadamy, rozdrobnić zwykły cukier w młynku do kawy lub blenderze(...)partiami dodawać cukier, znów ubijać, znów dodawać cukier i tak do skończenia produktu - ubijać do momentu, kiedy masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier rozpuszczony. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Chwilę miksować, by produkty się połączyły. Piekarnik rozgrzać do ok. 140 'C (piekę w gazowym, bez termoobiegu). Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia

Moje Qulinaria
Róże z jabłek w cieście francuskim na Światowy Dzień Pieczenia 141

namawiam do zrobienia ich w swoich domach. To piękny gest, prawda? Upieczcie je dla swoich bliskich i dodajcie zdjęcie tutaj . Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 3 czerwone jabłka  * łyżka soku z cytryny * pół szklanki brązowego cukru * 2 łyżeczki cynamonu  * jajko Przygotowanie : Ciasto pokroić w 2cm paski. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka pokroić w ćwiartki, a później w ósemki, bardzo(...)cienko i najlepiej obieraczką do warzyw. Oczywiście zostawiamy skórkę, bo dzięki niej nasze róże będą ładniejsze. Wybieramy czerwone owoce. Tak pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wrzątkiem na 3-5 minut. Wrzątku tyle żeby przykrył nasze jabłka. Jabłka dokładnie odsączamy. Ciasto rozwijamy, posypujemy z jednej strony cukrem z cynamonem, układamy plasterki jabłka, tak żeby trochę zachodziły na siebie

Magiczne Życie Marty
Pyszne babeczki marchewkowe z lukrem cytrynowym 149

pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 3/4 szklanki brązowego cukru 1 cukier wanilinowy Lukier 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Ozdoby z marchewki 1 szklanka cukru 1 marchew 1 szklanka wody Przygotowanie: Babeczki: Marchew zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą(...)mąką. Masę należy przełożyć do papilotek, zapełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Lukier: Cukier puder wsypać do rondla i lekko podgrzać, dodając soku z cytryny, mieszać tak długo nad płomieniem, aż uzyska się odpowiednią konsystencje. Dekorować nim tylko i wyłącznie zimne babeczki.  Ozdoby z marchewki: Marchew umyć i oskrobać. Obierać cienkie i długie

Pause Gotowanie!
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami 352

sałaty masłowej, 1 pomarańcza, 1 pojedynczy filet z kurczaka, 2,5 łyżki  prażonych ziarenek "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA , 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z pomarańczy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieram(...)skóry, filetuję usuwając błonki.  2. Sałatę delikatnie mieszam z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami. 3. Śmietanę mieszam z jogurtem naturalnym, sokiem z pomarańczy, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z  ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa ogórkowa 182

tylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA! Składniki: 1 litr rosołu 4 ziemniaki 4 marchewki 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną(...)czasie ogórki kiszone bez obrania ze skórki potrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, do rosołu wrzucić potarte ogórki, oraz wlać sok. Chwilę pogotować, zestawić z ognia, zabielić śmietanką. W razie potrzeby można nieco zagęścić mąką, ja tego zwyczaju nie praktykuję, wolę dołożyć więcej warzyw

Kuchenne aromaty
Sos malinowy na zimę 227

cotta czy nawet do bezpośredniego wyjadania łyżką ze słoiczka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito. Składniki 1 kg malin 2 szkl cukru pudru sok z cytryny wedle uznania Sposób Maliny starannie płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski, miksujemy dokładnie blenderem. Zmiksowane zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy

Kuchenne aromaty

Proponowane wyszukiwania