moim stole zagościć również z niej suróweczka.Podałam ją dzisiaj w salaterce z kolekcji MARTHA PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: pół główki młodej kapusty pęczek koperku sól,pieprz sok z cytryny ok 2 łyżek 1 łyżka oliwy Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy koperek, wlewamy olej, sok z cytryny. Wg smaku doprawiamy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnigrillu. Klasyczny przepis na ananasa z grilla Składniki: 1 ananas obrany, wycięty rdzeń, pokrojony na 2 cm plastry ½ szklanki brązowego cukru 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu lody waniliowe Przygotowanie: Połączyć brązowy cukier, masło, sok z cytryny i cynamon. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszanką natrzeć plastry ananasa, Plastry ananasa umieścić na rozgrzanym do dużej temperatury
naRuszcieSkładniki: (na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm) Ciasto: 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru(...)gorącej kąpieli czekoladę, dokładnie zmiksować. Ostudzić Rabarbar: 1. Na patelni ugotować wodę z cukrem, dodać pokrojony na kawałki rabarbar 2. Gotować do momentu aż rabarbar zmięknie i puści sok. 3. Miękki rabarbar odłożyć z patelni do ostudzenia. 4. Syrop gotować aż zgęstnieje odrobinę i odparuje. 5. Ostudzić odrobinę, przygotować kajmak Różowy kajmak rabarbarowy: 1. Mleko zagotować na średnim ogniu
KreatywnePinyśrednia cebula, 6 filecików anchois, kremowy serek lub gęsty jogurt, 2 łyżki kaparów, 1 łyżka posiekanego tymianu, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka posiekanej bazylii, inne zioła wg. uznania, sok i skórka otarta w wyszorowanej z cytryny, sól i pieprz do smaku. Do podania: kiełki słonecznika, mizeria z ogórka i rzodkiewki, grzanki lub tosty. Przygotowanie: Bakłażany nakłuć nożem, wyłożyć(...)oleju w którym były zamarynowane anchois, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane kapary chwilę dusić. Bakłażany obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować. Dodać posiekane zioła, cebulę z kaparami, sok i skórkę z cytryny, serek lub jogurt, doprawić do smaku. Tkaniny lniane Kardelen i sztućce Hardanger Bestikk by Mira design . Ceramika Żaneta Jędral
SzczyptaSmaQglutenu. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia Składniki: 1 kalafior 1 szalotka Garść liści jarmużu 5 łyżek białego wina 4 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 2 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Kruszonka: 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka oleju rzepakowego(...)żaroodpornego naczynia wykładamy umyty i porwany jarmuż. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na liściach. Posypujemy żurawiną, obraną i pokrojoną w paseczki cebulą oraz przyprawami. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy rozmarynem. Na dno wlewamy wino, a z wierzchu skrapiamy olejem. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 45 minut. Składniki kruszonki mieszamy w miseczce
Kolizje Smakówlodu (im cieplej tym lodu więcej) PRZYGOTOWANIE : Limonkę i cytryny myjemy pod bieżącą, gorącą wodą lub sparzamy wrzątkiem. Następnie jedną z cytryny rozkrawamy i wyciskamy z niej sok (uważamy, by pestki nie dostały się do soku) - przelewamy do dzbanka. Dodajemy kostki lodu oraz listki świeżej mięty. Połowę cytryny kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiblog: FOODMANIA Ciasto marchewkowe klasyczne | dietetyczne, bez laktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem autorka: wegefaza | blog: wegefaza Surówka z marchewki w naparze z melisy z sokiem autorka: klaudiaannacebula | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasto marchewkowe autorka: PatK | blog: pat-elnia Placki z puree marchewkowym autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen Wege makaron z cukinią(...)roads lead to kitchen Placki z cukinii i marchewki z pomidorami i fetą autorka: matra | blog: Nie umiem gotować! Marchewka glazurowana autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Sok marchewkowy i pyszny obiad autorka: Ala Z | blog: Healthy food and other things zapiekanka marchewkowo- batatowa z czarną fasolką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym
Weekendy w domu i ogrodziecukier puder – 60 g * wanilia – 1 laska * żelatyna – 3 łyżeczki * woda – 20 ml MUS: * truskawki – 400 g * jogurt grecki – 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier puder – 4 łyżki * żelatyna – 4 łyżeczki * woda – 50 ml BIAŁA CZEKOLADA: * biała czekolada – 100 g * śmietana 30% – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)wanilii. Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY: 3/4 truskawek ( reszta do przybrania ) miksujemy na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy odrobiną wody,odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy mieszając , studzimy. Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na stężałą
Ostra na Słodkomało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren kozieradki 3 łyżki(...)Następnie do garnka wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę, przyprawy i podlewamy całość połową szklanki wody. Dusimy przez godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę i sok pomidorowy. Dusimy całość przez kolejne pół godziny. W międzyczasie kroimy kiełbasę i boczek na kawałki jakie nam odpowiadają. U mnie kiełbasę pokroiłam w talarki, a boczek w kostkę. Następnie dodajemy
MamaOskarka330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 4g żelatyny 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru Sposób przygotowania Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. W rondelku podgrzewamy śmietanę, mleko, cukier puder(...)godziny aż masa stężeje. Po tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na 2-3cm kawałki. Rozkładamy go w brytfance tak by zajmował jedną warstwę. Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę
W kuchni wieczoremsię zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :) Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny sok z 1 pomarańczy 1/4 szklanki oleju 2 ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie
Symfonia smakowaSkładniki: 200 g makaronu spaghetti, 100 g salami w plasterkach, pesto z bazyli: 2 garście świeżej bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych, 1 mały ząbek czosnku, 50 g startego parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego cytryna i bazylia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świeży majeranek, świeży tymianek. P rzygotowanie: Pesto: Do blendera(...)dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Makaron mieszamy z pesto
Moniki Smakołykidorsza - filet 1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz 4 świeże pomidory szklanka wody sok z cytryny WYKONANIE Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy
W kuchennym oknie Ewyfileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka 1,0 kg karkówki 2,5 cm kłącza imbiru (starty na drobnej tarce) 2 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy sól i pieprz ananas świeży lub z puszki maślanka sól, pieprz papryka majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka(...)kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą 2,5 cm imbiru startego na drobnej tarce, 2 łyżki miodu, skórke otartą z jednej poamarńczy, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Powstałą marynatą zalewamy mięso i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Nadziewamy na szpadki i grillujemu kilka minut w zależności
Kulinarna Patilogiarozpuszczenia się cukru. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na misce ustaw durszlak z drobnymi oczkami wyłożony podwójnie złożoną gazą i przecedź przez niego syrop rabarbarowy. Oddzielony sok przelej z powrotem do garnka, dodaj sok z cytryny lub limonki, ustaw na ogniu i gotuj przez 15-20 minut, aż syrop zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Gdy syrop ostygnie, dodaj
Chilli Czosnek i Oliwa