właściwie to najlepiej spróbować samemu i zobaczyć na żywo - satysfakcja gwarantowana ;) Składniki: (na około 1,3 litra napoju) 800 g melona 2 brzoskwinie 2 torebki herbaty - melisa Posti sok wyciśnięty z połowy cytryny 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki drożdży piwnych plus: plastikowa butelka z zakrętką Przygotowanie: Melona oraz brzoskwinie obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy(...)garnka, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier i wrzucamy torebki z melisą. Zalewamy wszystko wrzątkiem, tyle żeby woda zakryła owoce, około 300 ml, a następnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie blendujemy wszystko i przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach, dzięki temu napój jest bardziej klarowny oraz pozbywamy się ewentualnie pozostawionych pestek. Całość przelewamy do plastikowej
Symfonia smakowaszklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych(...)kaszy ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj. Pachnącą masę przełóż do blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj też łyżkę budyniu oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Całość przełóż ponownie do rondla, w którym gotowała się kasza. Gęstą część mleka kokosowego odseparuj i przenieś do miski. Ubijaj je za pomocą miksera
Roślinna - blog wegańskijogurtem. Jeden zawiera 165 kcal, ja zjadłam ledwo dwa Składniki (na 8 dużych placuszków): 250 g płatków owsianych górskich 2 średnie jabłka 2 jajka pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Przygotowanie Jabłka myjemy obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka mieszamy z sokiem
e-PrzepisyKulinarneszparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy sok z 1 cytryny skórka z 1/2 cytryny 125 ml oleju rzepakowego sól, pieprz i cukier do smaku Jajka w koszulce: 2 duże jajka 3 łyżki octu sól do smaku CZAS(...)gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, aby przerwać proces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy
My Culinary Artwypróbowania ;) Polecam! Składniki: 110 g masła + 40 g do wyłożenie dna tortownicy 2 jajka 200 g cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany 18 % + 500 g rabarbaru 150 g cukru Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Masło utrzeć z cukrem(...)jasną, puszystą masę, dodać sok z cytryny. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta na zmianę ze śmietaną. Miksować tylko do połączenia składników. Rabarbar wymieszać z cukrem i odłożyć na kilka minut. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 40 g masła pokroić na kawałki i wyłożyć na dnie
Domowa cukiernia Ewypieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 cukier wanilinowy szczypta soli 3 duże jabłka 1/3 szklanki płatków migdałów 3 łyżki płatków owsianych pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z limonki 1 kieliszek koniaku Wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sól. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami. Masę wlewamy do suchych składników(...)koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów oraz płatkami owsianymi. Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40 minut. Ciasto przygotowane przez Marysię Smacznego
kgwjanczewojako wędlina. Składniki: 1 1/2 kg udźca z indyka 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka(...)duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki. Dno naczynia, w którym będzie się
Kuchcik gotujewodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie(...)kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać
GRUBY WAŁEKkorzennego piwa? Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny z grilla. Dodaje potrawom lekko słodki a zarazem pikantny smak. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki cebuli
naRuszcieziemniakami. To jedna z najlepszych wiosennych zup. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki z buraczkami, 2 litry wody, ½ łyżki przyprawy uniwersalnej, ½ szklanki śmietany 30% sok z połowy cytryny, 2 jajka, ½ kg ziemniaków, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Botwinkę razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, zalewam wodą. Wsypuję przyprawę uniwersalną i gotuję(...)małym ogniu około 45 minut. Do wywaru wlewam śmietanę oraz sok z cytryny. Gotuję 5 minut. Barszczyk doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wykładam na talerz. Wlewam zupę, dodaję jajko i podaję
Tradycyjna kuchnia Kasiwięc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu? Składniki: średnia pierś z kurczaka szczypta soli, pieprz grubo mielony 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny czubata łyżka przyprawy śródziemnomorskiej ( Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skład: sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny, cukier, oregano - 6%, cebula, cząber, tymianek(...)patelni - Mama je lekko rozbiła, co wcale nie okazało się złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy i wyklarowały się plany grillowe - zmieszałam oliwę, sok z cytryny z mieszanką przypraw. Każdego kotleta wysmarowałam powstałą marynatą. Tak przygotowane mięsko poleżakowało jeszcze przez czas szykowania grilla i dodatków. Kotlety pieczone były na rozgrzanym grillu - na tacce
Kuchnia po mojemubotwinki 2 łodygi selera naciowego 500 g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry) 1 papryczka chili 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm kawałek korzenia imbiru świeża kolendra sok z 1/2 limonki 3 łyżki oleju do smażenia 400 g mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania mięsa. Podudzia kroimy w kawałki. Na dużej patelni, a najlepiej(...)cebulę, seler naciowy, papryczkę, czosnek, imbir i buraczki. Po 10 minutach dodajemy usmażone mięso i pokrojone liście i łodygi botwinki. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą
Smakowity Blog Kulinarnynatki pietruszki 4 cebulki dymki z małymi cebulkami 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru suszone lub świeże oregano 3-4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nazieję, że bedziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam(...)obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty. Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Źródło: zpierwszegotloczenia.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchnimożecie użyć Konfitur-fixu i odpowiadającej Wam ilości cukru. Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 800 g truskawek, 200 g bananów, 1000 g trzcinowego cukru żelującego Diamant, sok z jednej cytryny, 50 g gorzkiej czekolady lub 2-3 łyżki ciemnego kakao. Przygotowanie: Truskawki umyć, osączyć na sicie, usunąć szypułki, większe pokroić na ćwiartki. Banany pokroić w plasterki. Owoce(...)zasypać cukrem, dodać połamaną czekoladę lub kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho (wystudzić do góry dnem). T kaniny lniane Kardelen by Mira design Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
SzczyptaSmaQSkładniki: udka kurczaka całe 2 duże, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki młode 1 kg, marchew 2 pęczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, surówka - jaką lubisz, koperek siekany(...)pęczka dwa duże uda kurczaka dobrze umyć, ręcznikiem papierowym osuszyć - przyprawę grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut młode ziemniaki, młodą marchew
W Mojej Kuchni Lubię