surówki z obiadu...dokroiłam jeszcze więcej warzyw , wymieszałam z majonezem i sałatka była gotowa i zjedzona ze smakiem.. 1 kapusta pekińska 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor ogórek sól cebulowa czubryca czerwona majonez Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora , ogórka
Moje domowe kucharzenieminut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące(...)mleko wlewamy budyń, zagotowujemy i studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej stopniowo dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem
Salonik smakówtrud się opłaci .Są wyśmienite. Składniki: około 1 l lodów 170 ml pełnego mleka 170 ml śmietany kremówki 36 % 4 żółtka 170 ml drobnego cukru 350 g truskawek odrobina soku z cytryny ,do smaku ziarenka z 1 laski wanilii Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny ,odstawić . Do garnka z grubym dnem wlać mleko ,kremówkę i ziarenka wanilii ,gotować na małym
Ladylaura.również latem. Używam do robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy(...)naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Zimne wynieść
Ala piecze i gotujepikniku z rodziną, przyjaciółmi lub kochankiem/ką :DDD Polecam! SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej): 5 00 g jogurtu naturalnego 4 jajka (duże) 1,25 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 4 łyżki soku z cytryny 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (30 g) 700 g mąki pszennej tortowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 600-700 g truskawek DODATKOWO: cukier puder(...)oprószenia WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem. Jogurt, jajka, olej, sok z cytryny, cukier, cukier wanilinowy przełoż do miski, dodaj do tego przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko całość na gładką masę, tylko do połączenia się składników
Słodko-Słony Świat Ilonywyszorowanej i sparzonej limonki i z jednej cytryny. Zagotować, trzymać na bardzo małym ogniu (prawie nie gotując) przez 10-15 minut. Obie mikstury przecedzić przez sito, dodać cukier, sok z limonki i sok z cytryn, zagotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Gorący syrop przelać do słoiczków lub butelek, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem
SzczyptaSmaQbardzo fajne połączenie. Zachęcam Was do spróbowania nietypowej botwinki. Smacznego! SKŁADNIKI DLA CZTERECH GŁODNYCH OSÓB: - 3 pęczki botwinki - 1 litr bulionu warzywnego - 2 łyżki masła - 2 puszki mleczka kokosowego - sok z połowy limonki - kilka gałązek kwiatowych szczypiorku - jako dodatek młode ziemniaki BOTWINKĘ OCZYŚĆ z uszkodzonych liści, oskrob skórkę z miniaturowych buraczków, umyj i otrząśnij z wody. W garnku roztop masło(...)bulion warzywny i zagotuj. Zupa powinna już mieć fantastyczny kolor. W MIĘDZYCZASIE OSKROB ZIEMNIAKI , postaw na ogień, nie zapomnij posolić, co mi się często zdarza :) ZUPĘ DOPRAW SOLĄ I SOKIEM Z LIMONKI. Powoli wlewaj mleczko kokosowe, pamiętaj aby dobrze je wymieszać, przeważ nie jest mocno rozwarstwione. SMACZNEGO
Kuchnia bezglutenowa Loliwszystkim miłośnikom dżemów gładkich i luźniejszej konsystencji, świetnie nada się do naleśników i deserów. Smak truskawki zimą na tościku ...mmm bezcenny . Składniki: 1,5 truskawek 70 dag cukru sok 1/2 cytryny Truskawki umyć, obsuszyć wrzuć na najlepiej na patelnie lub rondlem z szerokim dnem. Zasypać cukrem, zagotować i gotować ok 40 -60 minut. Truskawka musi być miękka. Następnie całość(...)zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładko. Następnie zagotowujemy dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 10 minut na małej mocy palnika. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy na mokro 20 minut. Konsystencja dżemu zależy od truskawek, jeśli są wodniste to będzie trzeba dłużej pogotować lub będzie rzadszy. Musimy pamiętać, że dżem zawsze gęstnieje po przestudzeniu
Delicious Titbitsciepłe dni idealnie sprawdza się zimny koktajl owocowy. A skoro temperatura ma być rodem z tropików, to postawcie też na tropikalne owoce ;) Składniki: 1/2 mango 1/2 ananasa 1 łyżeczka soku z cytryny woda mineralna Wykonanie: Owoce oraz wodę przed zmiksowaniem schłodzić w lodówce. Ananasa obrać i wydrążyć twardy środek. Pokroić na mniejsze kawałki. Owoc mango obrać, przekroić na pół(...)wyjąć pestkę i pokroić w mniejsze kawałki. Cząstki ananasa i mango w malakserze, dodać sok z cytryny - zmiksować na gładką pulpę. Owocową pulpę rozcieńczyć wedle uznania wodą mineralną ( niegazowaną lub lekko gazowaną ). Ja do swojego koktajlu dodałam około 150 ml wody niegazowanej. Pomysłów na inne napoje szukajcie tutaj Smacznego
kolorowotorcikowoszklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego skórka otarta z całej i sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Odkładamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)dodajemy po jednym żółtku, miksujemy i wyłączamy mikser. Od teraz będziemy mieszać łyżką lub silikonową łopatką. Wlewamy powoli jogurt, mieszamy. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz dodajemy skórkę i sok z cytryny. Po wymieszaniu przesiewamy do oddzielnej miski mąkę wraz z proszkiem. Dodajemy ją do masy w trzech partiach – nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia. Masę wylewamy
Poezja smakukostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Połączyć wodę, wino, plasterki cytryny, szalotkę, liść laurowy, zioła, ziarenka pieprzu(...)zrobił się gęsty. W trakcie gotowania co chwilę sos mieszać. Kiedy sos nieco zgęstnieje, doprawić pieprzem, solą, odrobiną cukru, a jeżeli wyda nam się za mało kwaśny - sokiem z ogórków. Pogotować jeszcze chwilę do otrzymania żądanej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszać z posiekanym koperkiem Łososia podawać z ryżem, kawałkiem cytryny, polać sosem ogórkowym. Smacznego
Stare Garywalory zdrowotne, jakie posiadają, a tej sałatce na pewno dodają pożądanej chrupkości... Składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 2 pomidory 1 łyżka siemienia lnianego 1 mały jogurt naturalny sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę opłukać skropić sokiem z cytryny, pomidory myjemy kroimy w ósemki dodajemy do sałaty. Jogurt, cukier, sól oraz pieprz łączymy
kgwjanczewomały kryzys miałam po pracy - było mi lekko słabo, ale wypiłam ziołową herbatę, poszłam na niedługi spacer i było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata(...)czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo to trwało, czipsy nie wyszły chrupiące, ale i tak zjadłam ;) Kolacja: Wieczorem, o dziwo, nie byłam specjalnie głodna. W sumie to nie chciało mi się jeść
pyszne zdrowościczystych terenach. Jeśli nie macie wystarczającej ilości płatków do przygotowania konfitury możecie przygotować cukier różany :) SKŁADNIKI: 250 g płatków dzikiej róży 500 g cukru 1 - 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do kielicha blendera wkładamy płatki różny (dosyć ciasno), dodajemy cukier, sok z cytryny i miksujemy do czasu, aż cukier całkowicie się rozetrze. 2. Gotową konfiturę przekładamy
W kuchni Katielatem zimne owocowe koktajle z powodzeniem mogą zastąpić posiłek. Pełen smaku i aromatu koktajl z truskawek z nutą cytryny i wyrazistymi kwiatkami bzu to kwintesencja wiosny. Składniki: 500g truskawek sok z ½ cytryny 2-3 baldachy bzu czarnego miód/syrop z agawy/cukier do smaku Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Bez pozostawiamy niemyty (spłukalibyśmy pyłek) a jedynie sprawdzamy czy w baldachach(...)robaczków. Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz dokładamy kwiatki bzu oberwane z gałązek. Całość miksujemy na gładko. Dosładzamy wg gustu cukrem, syropem z agawy lub miodem. Serwujemy zmieszany z kruszonym lodem
Pyry na Gaz