sok - 13499 przepisów (strona:302/900)

Surówka z młodej kapusty 229

natki pietruszki 4 cebulki dymki z małymi cebulkami 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka cukru suszone lub świeże oregano 3-4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nazieję, że bedziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam(...)obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty. Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Źródło: zpierwszegotloczenia.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy

Świat Domowej Kuchni
Konfitura truskawkowa z bananami i czekoladą 162

możecie użyć Konfitur-fixu i odpowiadającej Wam ilości cukru.     Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 800 g truskawek, 200 g bananów, 1000 g trzcinowego cukru żelującego Diamant, sok z jednej cytryny, 50 g gorzkiej czekolady lub 2-3 łyżki ciemnego kakao. Przygotowanie: Truskawki umyć, osączyć na sicie, usunąć szypułki, większe pokroić na ćwiartki. Banany pokroić w plasterki. Owoce(...)zasypać cukrem, dodać połamaną czekoladę lub kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho (wystudzić do góry dnem). T kaniny lniane  Kardelen   by  Mira design Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska

SzczyptaSmaQ
uda kurczaka "grill barbecue", młode ziemniaki z marchewką z piekarnika... 215

Składniki: udka kurczaka całe 2 duże, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki młode 1 kg, marchew 2 pęczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, surówka - jaką lubisz, koperek siekany(...)pęczka dwa duże uda kurczaka dobrze umyć, ręcznikiem papierowym osuszyć - przyprawę grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut młode ziemniaki, młodą marchew

W Mojej Kuchni Lubię
Słodka sałatka z roszponką, owocami, serem typu śródziemnomorskiego i cytrusowym dressingiem 124

tostami czy croissantami. Bardzo polecam! :) Składniki na sałatkę: 200 g roszponki 150 g truskawek 100 g borówek 1/2 dojrzałego mango 200 g sera typu śródziemnomorskiego Arla Apetina Dressing cytrusowy: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta słodkiej papryki Roszponkę przebrać i umyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ósemki. Mango obrać i pokroić w niewielką kostkę(...)lekko przepłukać. Do miski przełożyć truskawki, mango i borówki, dodać ser feta, wymieszać. Sok z cytryny połączyć z miodem, oliwą z oliwek i szczyptą słodkiej papryki. Owoce i ser delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Colesław 268

jest świetnym dodatkiem do dan mięsnych, ryb a nawet burgerów. Składniki: główka młodej kapusty marchew 1-2 szalotki ½ pęczka koperku łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy Dijon sok z ½ cytryny sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szalotki obrać i zetrzeć na małych oczkach. Warzywa umieścić(...)salaterce. W małej miseczce wymieszać majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, koperek i przyprawy. Dresing dodać do warzyw dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i rabarbarem - 245 kcal 176

razowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 120 g zimnego masła  1 jajko Nadzienie: 300 g rabarbaru 200g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny 1. Mąkę, sól i ksylitol wymieszaj, dodaj posiekane masło. 2. Dodaj jajko i ugniataj do uzyskania gładkiej masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na pół godziny(...)cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na placek o   średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około 30 minut do zarumienienia ciasta. Energia (1/8 tarty) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 245 kcal

Powiedz dietom nie
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, PAPAJĄ I AWOKADO 157

balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa sok z cytryny  1 łyżeczka miodu sól  pieprz kolorowy A jak to zrobić: Mięso umyć, oczyścić z błonek i zamarynować w occie, sosie sojowym i pieprzu. Odstawić(...)papryki i grillowanego kurczaka, oraz drobno pokrojoną dymkę (razem z białą częścią). Całość posypujemy prażonymi pestkami z dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy dresingiem przygotowanym z oliwy, miodu i soku z cytryny

Kuchnia w opałach
Wiosenna sałatka z dodatkiem kwiatów szczypiorku 127

smak i urodę. Składniki na 2 porcje: 4-5 sztuk gruntowych ogórków 1 pęczek rzodkiewki 1 cebulka dymka 1 awokado 2 garście młodego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku 8-10 sztuk kwiatów szczypiorku Do podania: chleb pumpernikiel i 1 główka czosnku Warzywa dokładnie umyj i osusz(...)Ogórki, rzodkiewki, cebulkę i awokado pokrój w drobną kosteczkę i wraz ze szpinakiem przełóż do średniej wielkości miski.  W mniejszej misce przygotuj dressing: połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Polej warzywa uzyskanym sosem i delikatnie zamieszaj. Na koniec ozdób sałatkę kwiatami szczypiorku.  Główkę czosnku przekrój na pół i piecz w piekarniku rozgrzanym

Roślinna - blog wegański
Schab z kostką w cytrusowej marynacie, z grilla 244

potrzeba. Polecam. Jeżeli podobają się Wam takie kotlety -zajrzyjcie   tutaj  , też bardzo smaczna  marynata składniki 2 kotlety schabowe z kostką, gr. ok 2 cm marynata sok z 1/2 pomarańczy 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 - 3 łyżki oleju kujawskiego cytryna z bazylią 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól przygotowanie Kotlety opłukać i osuszyć. Czosnek drobno posiekać(...)zgnieść przez praskę. Do miseczki nalać oliwę, sok z pomarańczy , dodać posiekany czosnek, posiekany rozmaryn i pieprz. Wymieszać. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć ze wszystkich stron posolone mięso, odłożyć aby przeszło smakami na co najmniej godzinę , a najlepiej kilka godzin. Smażyć na grillu, po kilka minut z każdej strony (ok 5 min z każdej), tak aby mięso ładnie

Stare Gary
Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem 162

dorsza 1 mała puszka ananasa 1 mała puszka mleczka kokosowego (160 ml) 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb sproszkowana trawa cytrynowa suszony imbir curry 50 g masła sok z 1/2 cytryny Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć cebulkę(...)szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści to dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko raz odwrócić, aby nie rozpadła się na mniejsze kawałki. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Danie

Ugotować
Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą 141

ciecierzycą Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 5 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej 200 g ciecierzycy   z zalewy lub puszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny 1 łyżeczka curry 6 przepiórczych jajek 6 koktajlowych pomidorków 100 g fety oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Ciecierzycę odcedzamy, mieszamy z kaszą i natką pietruszki oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy, dodajemy sok z cytryn i curry. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, pomidorki również kroimy na pół, natomiast fetę w kostkę Na dużym talerzu układamy kaszę

Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane, zapiekane pomidory 201

szczypta świeżo zmielonego pieprzu 5 małych gałązek świeżej kolendry 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 pojedyncza pierś z kurczaka- pokrojona w średniej wielkości kostkę Dekoracja: świeże liście bazylii odrobina soku ze świeżej cytryny - opcjonalnie Przygotowanie: 1. Pomidory umyć, oderwać szypułki, odkroić mały plasterek od strony usuniętej szypułki i wydrążyć miąższ. 2. Miąższ bez stwardnień nasiennych włożyć do patelni. Stwardnienia wyrzucić(...)Ugotowaną kaszę i soczewicę odcedzić dokładnie i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. 8. Gotowy farsz nakładać do pomidorów. Upieczone pomidory dekorować świeżymi liśćmi bazylii, można skropić wierzch kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawać na ciepło Piec:   1 do 2 godzin   w temperaturze 180 stopni Zobacz także: Przepis bierze udział w akcji

KreatywnePiny
SOK PRZYSPIESZAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII I REDUKUJĄCY CELLULIT 23644

SOK PRZYSPIESZAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII I REDUKUJĄCY CELLULIT     Składniki:     1 jabłko ze skórką,   1 grejpfrut obrany cienko, tak aby zostało jak najwięcej białego włókna,   6 liści świeżej mięty,   2 łodygi selera naciowego,   1 łyżeczka nasion babki płesznik. ( sprawdź tutaj )       Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki/wyciskarki.   Przed spożyciem dodajemy odrobinę(...)również jest potężną bronią w walce z infekcjami.       Sprawdź też inne koktajle:     Oczyszczający z toksyn organizm. Przepis.      Pożegnaj oponkę z brzucha! Przepis. Sok który spala tłuszcz i zmniejsza cellulit. Przepis.   Sprawdzona Spirulina 100% Natural

IzaGotuje
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 231

zachowany. Uwierzcie mi - na upalne dni, jakie nadchodzą nie ma nic lepszego od porcji zmrożonego zapachu bzu. 1/2 litra zimnej wody /przegotowanej/ ok. 1/4-1/3 szklanki syropu z bzu  sok z cytryny W misce/garnku mieszamy wodę z syropem i dodajemy sok z cytryny. Proporcje są bardzo orientacyjne i na oko - musicie smakować i zdecydować jaki smak płynu najbardziej Wam odpowiada

KUCHARNIA
SAŁATKA Z GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM 203

GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM /własny;/ puszka groszku konserwowego (polecam zamienić na zwykły, świeży groszek) pęczek natki pietruszki 1 mała czerwona cebula 200g wędzonego filetu z pstrąga sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego Natkę pietruszki siekam, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, rybę rozparcelowuję palcami na drobne kawałki. Wszystko(...)mieszam z groszkiem odcedzonym groszkiem (lub blanszowanym, w przypadku świeżego). Sok z cytryny, sos sojowy, pieprz mieszam razem, dodaję do pozostałych składników i łączę za pomocą łyżki.  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania