likieru kokosowego - 2 łyżki żelatyny truskawkowe ,,ptasie mleczko" - 400 g umytych i obranych truskawek - galaretka truskawkowa + szklanka wody - 3 białka - 3 łyżki cukru - 3 g gęstego jogurtu - sok z 1/2 cytryny dekoracja - truskawki - starta czekolada - wiórki kokosowe co tylko dusza zapragnie... ;)) Przygotowanie: Spód: ciasteczka rozkruszyć na piasek i połączyć w misce z roztopionym masłem. Masę przełożyć(...)kokosowym. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i ponownie wstawić do lodówki. Truskawkowe ,,ptasie mleczko": Galaretkę przygotować przy użyciu jednej szklanki wody. Truskawki zblendować na mus dodając sok z cytryny. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką i musem. Do powstałej masy dodawać stopniowo po łyżce ubitej piany. Gotową wylać na warstwę
Kuchnia Ellieutęsknieniem oczekuję wiosny i sezonu na niego. Nic tak nie sprawia mi frajdy jak szklanka kompotu lub lemoniady z rabarbarem. Składniki: ładny pęczek rabarbaru ok 200 g truskawek sok z cytryny łodyga melisy 2 saszetki melisy z pomarańczą Posti cukier do smaku laska wanilii /cukier waniliowy Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy(...)ewentualnie dosładzamy do smaku) i przecedzamy przez sito pozwalając, aby płyn ściekał samoistnie. Następnie 2 saszetki melisy zaparzamy w szklance gorącej wody i dolewamy do odcedzonego płynu. Wlewamy również sok z cytryny mieszamy i odstawiamy do lodówki. Kiedy się mocno schłodzi dolewamy wodę mineralną (do smaku) gazowaną lub nie. Podajemy np z lodem, plastrami cytryny i listkami melisy
Malinowe Pocałunkistanowić doskonały obiadowy posiłek z kompotem rabarbarowym (propozycja) Składniki: 3 jajka całe 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru 3 dkg drożdży świeżych 1 łyżeczka soku z cytryny Ponadto 1 banan cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Mleko podgrzewamy w rondelku, odlewamy połowę szklanki. Rozrabiamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dokładnie(...)przerywając ubijania. Do ubitej masy jajecznej wlewamy wyrośnięty rozczyn, wsypujemy mąkę wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką około 15 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, na koniec wyrabiania ciasta dodajemy sok z cytryny, przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Banana obieramy ze skórki kroimy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej maczamy łyżkę w gorącym tłuszczu i nabieramy wyrośnięte ciasto robiąc małe
kgwjanczewosztuk. Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: 150g mąki 125g jogurtu greckiego 50g oleju 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny kruszonka 20g mąki pszennej 15g masła 15g cukru pudru Wykonanie: - składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej - do jednej miski przełożyć jajko, jogurt, olej(...)sok z cytryny oraz cukier, składniki krótko wymieszać (np. widelcem) - do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia - składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając - rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier
Smakołyki Berenikiskorzystacie z mojego przepisu i beda Wam smakowaly :D Mi i mojemu mezczyznie smakuje :D Składniki: 1 kg buraków 1 kwaśne jabłko ( nie koniecznie) 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki śmietany 1 kopiata łyżka mąki sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy(...)oczkach razem z jabłkiem. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy buraki i jabłko, smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 10 min). Do buraków dodajemy sok z cytryny, sol, pieprz, cukier. W kubku mieszamy śmietanę z mąka i wlewamy do buraków . Mieszamy, dusimy jeszcze około 3- 5 min. SMACZNEGO
PychaDaniasosu sojowego 2-3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego na 2-3 porcje. Kurczaka umieszczamy w garnku i zalewamy sokiem niewyciśniętym z cytryn. Mieszamy tak aby sok pokrył dokładnie mięso. Jeśli wolimy bardziej wyrazisty, kwaśny smak użyjmy 3 szt cytryny, jeśli bardziej delikatny wystarczą dwie. Cebulę drobno ciekamy, czosnek kroimy
Pyry na Gazciast, gdy truskawki będą już tylko wspomnieniem... Polecam Wam ogromnie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek 1,5 kg rabarbaru 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 g suszonych kwiatów hibiskusa Truskawki odszypułkować, rabarbar pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Kwiaty hibiskusa pokruszyć, dodać do garnka. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobniutko szatkujemy, główki czerwonej kapusty są bardzo zbite, dlatego proponuję użyć tarki lub urządzenia, które potrafi ścierać na talarki. Poszatkowaną kapustę zasypujemy łyżeczką soli i ugniatamy, aż zacznie puszczać soki. Odstawiamy na 15 minut, po czym ponownie ugniatamy i wylewamy soki jakie puściła kapusta. Do kapusty ścieramy marchew na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez
MamaOskarkajednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i mięsa znajduje się pyszna kapusta zasmażana. Tradycyjnie w przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 1 mała główka kapusty ½ szklanki soku buraczanego ½ szklanki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Cukier Sól Pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, włożyć do garnka i zalać sokiem buraczanym. Następnie posolić do smaku i gotować pół
Tradycyjna Kuchniajajku i panierce. Smażyć na wolnym ogniu na rumiano. MARCHEW W MUSIE MORELOWYM: ½ kg marchewki 5 dag żurawiny 2 łyżki dżemu morelowego (najlepiej domowy ) 2 łyżki masła Sól, cukier, sok z cytryny. Wykonanie: Marchew umyć, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru i ugotować na wolny ogniu ( nadmiar wody odlać). Pod koniec gotowania dodać masło, żurawinę, dżem(...)sok z cytryny do smaku
Tradycyjna Kuchniaoznaczała siłę, która miała za zadanie ochronę biesiadników przed wszelkiego rodzaju chorobami. Buraki natomiast symbolizowały długowieczność, dobre zdrowie, a także nieprzemijającą urodę. Składniki: 80 dag kapusty białej ¼ litra soku z buraków ćwikłowych 2 łyżki masła ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka mąki Sól do smaku Cukier do smaku Pieprz do smaku 125 ml kwaśnej śmietany Wykonanie; Kapustę drobno posiekać, umyć(...)zalać w garnku sokiem z buraków. Posolić do smaku i gotować pół godziny. Następnie suszone grzyby drobno pokruszyć i dodać do kapusty wraz ze śmietaną, masłem i cukrem do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem
Tradycyjna KuchniaMiałam ochotę dziś na coś pysznego, ale z drugiej strony lekkiego. Tak powstał pyszny mus marchewkowy. Samo zdrowie :) Składniki: 1 kg marchewki ½ szklanki soku z cytryny 1 cukier waniliowy 1 mały jogurt naturalny ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płatków migdałowych Sól do smaku Wykonanie: Marchewkę umyć, obrać, pokroić i podlać sokiem z cytryny. Dodać cukier
Tradycyjna Kuchnianiecodzienny przepis z pomarańczami. Tak przygotowana sałatka jest po prostu pyszna! Składniki: 1 opakowanie drobnego makaronu ½ kg filetów z kurczaka 1 opakowanie brokułów 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu sok z pomarańczy skórka z pomarańcza sól, pieprz cukier Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie odcedzić i zahartować. Brokuły zblanszować 3 minuty w gorącej, osolonej wodzie. Filety drobiowe gotować przez(...)minut, następnie pokroić w drobną kostkę. Sok z pomarańczy wymieszać z jogurtem i majonezem, dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Filety drobiowe połączyć z brokułami i makaronem, połączyć z przygotowanym sosem i posypać skórką z pomarańczy
Tradycyjna Kuchniaodchudzających. Nie tuczą (100 g drożdży zawiera 85 kalorii), a wypite przed posiłkiem zmniejszają apetyt. Składniki: 8 dag drożdży 20 dag cukru 1 ½ szklanki utartego razowego chleba 1 szklanka soku owocowego Wykonanie: Zagotować 2 litry wody, dodać sok i tym napojem zalać chleb. Po 10 minutach napój przecedzić. Drożdże utrzeć z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody i odstawić
Tradycyjna Kuchniadoprawić. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z salsą pomidorową. Składniki na salsę: 4 pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki sok z cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać posiekać. Chilli umyć, przekroić, oczyścić z pestek, posiekać. Do warzyw dodać(...)natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Salsę wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut
Tradycyjna Kuchnia