łatwo dostępne w sklepach) 3 nieduże kolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta) 2 średniej wielkości jędrne pomidory 1 średniej wielkości czerwona cebula kilka rzodkiewek 2 ząbki czosnku kilka łyżek soku z cytryny 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Plasterki salami rozdzielamy od siebie jeden po drugim i kroimy(...)Przy okazji usuwamy ewentualny nadmiar łykowatych części. Cebulę dokładnie obieramy i kroimy na wąskie półtalarki o szerokości ok. 2-3 mm. Rozdzielamy na pojedyncze źdźbła i mieszamy je z sokiem z cytryny, aby nabrały pełniejszej barwy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Rzodkiewkę kroimy w niewielką kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą grubo krojone składniki - paprykę, pomidory oraz cebulę, dodając
Kulinarna Pokusałyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego 3 łyżki masła 150 ml wody 200 ml (pół)wytrawnego białego wina, najlepiej takiego z nutami cytrusów, jabłek lub brzoskwiń Glazura 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki pocięte w „ósemki” świeże pomarańcze Instrukcje Indyka płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy(...)godzin zaczynamy sprawdzać stan mięsa przy pomocy np. wykałaczki. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. Cukier rozpuszczamy w garnku na niewielkim ogniu, tak aby zaczął karmelizować (ciemnieć). Zalewamy go wówczas sokiem pomarańczowym i dokładnie mieszamy. Dodajemy sos sojowy i gotujemy bez przykrycia aż ilość płynu zmniejszy się o ok. 1/2. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści i dokładnie
Kulinarna Pokusaśredniej wielkości średnio dojrzałe avocado (po ok. 200g) 200g manchego 200g pomidorków koktajlowych 1 średnia czerwona cebula (200g) 50g czarnych oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku pomarańczowego kilka listków świeżej mięty Instrukcje Pomarańcze dzielimy na ćwiartki i obieramy ze skórki. Poszczególne ćwiartki kroimy następnie na kolejne 3-4 części. Manchego kroimy w kostkę o boku(...)siekamy. W koniecznie ostatniej kolejności obieramy avocado zgodnie z naszymi poradami jak przygotować avocado , a następnie kroimy je w kostkę o boku 2-3 cm. Mieszamy ze sobą oliwę, sok pomarańczowy, miętę i czosnek. Owoce, warzywa i ser mieszamy ze sobą, stopniowo podlewając sosem pomarańczowym. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy, wkładamy sałatkę przykrytą folią spożywczą na przynajmniej 30 minut do lodówki
Kulinarna Pokusaczerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku(...)rękojeścią noża lub tłuczkiem do mięsa. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Upieczone piersi z kaczki
Kulinarna Pokusawielkości średnio dojrzałe avocado (200g) 1 mała lub pół dużej czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i po częściowym ostygnięciu obieramy. W międzyczasie(...)czym kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie ok. 2mm półtalarki. Rozdzielamy na pojedyncze źdźbła i mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny, aby nabrały pełniejszej barwy. Avocado obieramy zgodnie z naszymi poradami i tniemy na 2-3 cm kawałki. Kurczaka, avocado, cebulę i roszponkę mieszamy w dużej misce. Następnie wykładamy
Kulinarna Pokusaosób) 1 duża lub 2 średnie piersi z kaczki (500g) 2 małe marchewki kilka szalotek 180g malin (świeżych lub rozmrożonych) 150ml bulionu sól czarny pieprz świeżo mielony 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 180g makaronu wąskie wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) Instrukcje Szalotki obieramy(...)wrzucamy szalotki oraz marchewkę. Smażymy ok. 2 minuty, po czym zalewamy bulionem. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Dodajemy maliny, imbir i 1 łyżkę soku z cytryny. Dusimy bez przykrycia przez 10-15 minut do otrzymania gęstego sosu, co pewien czas mieszamy. Na kilka minut przed końcem dodajemy 5 łyżek miodu lub syropu klonowego. W międzyczasie
Kulinarna Pokusa250g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 1-2 źdźbła trawy cytrynowej 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek sosu rybnego dolna i środkowa część szczypioru z cebuli dymki 100g makaronu ryżowego typu wstążki Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne(...)krewetek, trawę cytrynową, imbir, czosnek i papryczkę chili. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy sos rybny oraz sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli podczas gotowania krewetek pojawi się na powierzchni szum, należy go usunąć. Gotowa zupa
Kulinarna Pokusaprzepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 100g łososia w plastrach wędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na silnym(...)przestawieniu na mały ogień dusimy powoli przez 4-5 minut. W międzyczasie kroimy plastry łososia w wąskie ok. 5mm paski. Dodajemy do uduszonych warzyw wraz z 2-3 łyżkami soku z cytryny i odrobiną pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki podgrzewając na małym ogniu przez ok 1 minutę. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w osolonej wodzie, od czasu do czasu
Kulinarna Pokusa150g) 1 mała marchewka (ok. 100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku mielony czarny pieprz do smaku sól do smaku Instrukcje Kapustę odciskamy (wyciśnięty sok na razie zachowujemy) i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy. Kapustę wkładamy ponownie do garnka, tym razem zalewając(...)minut, w zasadzie pod przykryciem, często mieszając. W tym czasie dodajemy również sól (raczej sporo) i pieprz (ostrożnie!) do smaku. Możemy też dodatkowo zbilansować smak dolewając kilka łyżek soku z kapusty, który na początku odcisnęliśmy. Jeśli w garnku zostało za dużo płynu, należy zdjąć pokrywę, aby odparował. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-79 {margin: auto;} #gallery-79 .gallery-item {float
Kulinarna Pokusaostatnie w kolejności pomidory jedynie już na chwilę zagotowujemy. Przed ich dodaniem powinniśmy również upewnić się, że ryż jest już bliski miękkości. W międzyczasie dodajemy również kilka łyżek soku odsączonego z pomidorów, a także pieprz cayenne i więcej soli. Na koniec sprawdzamy doprawienie zupy – możemy w szczególności dodać więcej soli lub soku z pomidorów. Wskazane jest, aby ugotowana zupa odstała
Kulinarna Pokusaszybką surówkę do obiadu z pora i pomidora. Ja podałam ją z kotletem schabowym i ziemniakami. Klasyczny smaczny obiad. Składniki: 1 duży por 2 pomidory 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Pora przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Pomidory pokroić(...)mniejsze kawałki. Wszystko połączyć razem z natką pietruszki. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cząbrem i polać surówkę. Wymieszać
O kuchni z uczuciemkoniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * parmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * filet z kurczaka + sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze(...)razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! MAKARON: Gotujemy al dente. MIĘSO: Oczyszczone filety porcjujemy, delikatnie rozklepujemy , posypujemy solą , pieprzem, smarujemy odrobiną oliwy i grillujemy do miękkości. CAŁOŚĆ: Makaron podajemy z przygotowanym pesto i grillowanym kurczakiem
Ostra na Słodkodość specyficzny, kto próbował ten wie ;) Można się zakochać, ale można ją też nienawidzić. W każdym razie spróbować zawsze warto! Składniki: 6-7 dużych, soczystych pomarańczy 2 szklanki cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z dwóch bardzo cieniutko obrać skórkę (najłatwiej obieraczką do warzyw) i pokroić w drobne paseczki. Każdą dokładnie obrać, tak aby pozostał(...)miąższ (bez białych części. W garnku umieścić miąższ, pokrojoną skórkę (można dodać także skórkę z połowy cytryny), sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu 1-1,5h, aż odparuje. Można sprawdzić czy jest gotowa wkładając odrobinę na łyżce do lodówki, powinna dość szybko stężeć. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować
Piąty grzech głównyEleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka. Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy(...)Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i chili. Delikatnie wymieszać. Do niedużej miski dodać 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstał winegret. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Rozpakowane sery zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki
Piąty grzech głównychcesz, żeby sałatka była delikatniejsza, możesz użyć jaj przepiórczych) 2 łyżki tartego parmezanu pieczywo na grzanki kilka pomidorków koktajlowych 3 fileciki anchois 2 ząbki czosnku 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy dijon, sól i pieprz ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy(...)pieczywo. Smażymy aż cała oliwo zostanie wsiąknięta, a grzanki będą chrupiące. Do miski wkładamy rozdrobnione anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko (należy je wcześniej sparzyć przez minutę we wrzątku), sok z cytryny oraz musztardę miksujemy powoli dolewając oliwę. Sos doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W miskach układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, posypujemy parmezanem, dodajemy kurczaka, jajka przecięte na połówki
Piąty grzech główny