każdej porze roku, dnia a nawet i nocy Wypróbujcie! Składniki: 0,5 awokado obranego, bez pestki 150 g mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki jogurtu naturalnego 200 ml mleka sok z cytryny do smaku miód lub syrop klonowy do smaku Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do gładkości. Jeśli konsystencja jest dla Was za gęsta dodajcie wodę(...)sok jabłkowy. The post Koktajl z Truskawkami i Awokado appeared first on Made
Made By Mom And Sonszklanki drobnego cukru opakowanie cukru waniliowego 5 średniej wielkości suszonych moreli ( ok.1/4 szklanki) drobno pokrojonych Składniki mokre : 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki oleju lub oliwy łyżka soku z cytryny Wykonanie - bardzo proste i szybkie Do malej miski przesiałam mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną, wsypałam oba cukry, wiórki kokosowe i suszone morele - wymieszałam Do dużej miski wbiłam(...)jajko, wlałam jogurt, olej i sok z cytryny Suche składniki przesypałam do dużej miski - wymieszałam bardzo krótko tylko do połączenia składników**. Gotową masę przekładałam do papilotek - po łyżce na każdą foremkę. Jeśli włożysz ciasto po sam brzeg może ono podczas pieczenia "uciec" z papilotki. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut * papierowe lub silikonowe foremki ** zbyt długie
apetytnapieczenielanguage:EN-US;} Składniki: dojrzałe awokado 5 suszonych pomidorów w oleju puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek fit GRAAL 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz Tuńczyk odsączyć. Pomidory pokroić na małe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i zdjąć skórkę. Przełożyć do miski i rozgnieść(...)widelcem, skropić kilka kroplami soku z cytryny, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie połączyć. Podawać z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomibotwinki 3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka ser kozi 1 i 1/2 litra bulionu 150 g śmietany 18% 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście botwinki drobno posiekać. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone buraczki(...)wody i wlać do zupy ciągle mieszając. Zahartować śmietanę (do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać) i również wlać do zupy. Zagotować, dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokruszonym kozim serem. Smacznego
Oryginalny smakszklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny) 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) Wykonanie: ciasto(...)krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone. Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając aby nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu. Wystudzić. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta
Kuchcik gotujeTwaróg z maślanki, jogurtu i mleka. Składniki: - 2 litry maślanki - 1,5 litra mleka UHT 3,2% (słodkie) - 1,5 litra naturalnego jogurtu greckiego - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta soli (dałam himalajską) Wszystkie składniki wlewamy do dużego garnka (6 litrowy), dodajemy sól, sok z cytryny, mieszamy łącząc składniki. Odstawiamy
mojewypiekiinietylkoswojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra, Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy(...)kostkę, natke pietruszki siekamy drobno. Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem. Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy
Z Majeczką w kuchniłyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy(...)odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty. Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte
Mango Papajarisotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku 1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki(...)wody, za każdym razem czekając aż ryż ją wchłonie. 3. Kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy skórkę z cytryny, miętę, groszek, ser i podsmażonego kurczaka. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnibotwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz /do smaku 2 łyżki ricotty 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: -Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę(...)dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać lub poruszać patelnią. -Botwinka powinna zmięknąć pod wytworzonej wpływem pary. -Zdjąć pokrywkę , dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. -W międzyczasie ugotować makaron. -Ugotowany, przecedzony makaron przesypać na patelnię, dodać starty parmezan i delikatnie wymieszać. -Spaghetti przełożyć
Zakamarki mojej kuchniosób. 1 duży bakłażan lub dwa mniejsze 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek 50 g sera pleśniowego (np. Lazur, gorgonzola) 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki świeży lub suszony tymianek sól, pieprz do smaku kilka pomidorków koktajlowych lub cząstek pomidora SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, nacinamy w jodełkę(...)odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który następnie kroimy w drobną kostkę. 4. W misce mieszamy miąższ z rozdrobnionym serem pleśniowym, posiekanymi orzechami włoskimi, posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 5. Napełniamy połówki bakłażana farszem, a na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych lub cząstki zwykłego pomidora. 6. Tak przygotowanego bakłażana zapiekamy w piekarniku
W kuchni Katiezdrowie! Składniki: Łosoś: filet z łososia ze skórą 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól pieprz cytrynowy Salsa: 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryczka chili sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów z zalewy sól Bataty: 2 duże bataty 2 łyżki oleju Kujawskiego(...)cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej z obu stron, najpierw stroną ze skórą do dołu. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy olej, kapary i drobno pokrojoną natkę pietruszki i pozbawioną gniazd nasiennych papryczkę chili. Bataty obieramy, kroimy w półplastry, wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnypietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 3/4 - 1 szklanka oleju kujawskiego bazylia z cytryną 2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie Przygotować sos Drobno posiekać natkę pietruszki, bazylię i czosnek, papryczkę jalapeno (najwygodniej w blenderze(...)Umieścić w małej misce. Wymieszać z olejem, octem, solą, pieprzem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. sałata: Opłukane i osuszone liście sałaty rzymskiej pokroić w poprzeczne paski. Włożyć do dużej miski. Dodać kukurydzę, pokrojoną w paski paprykę i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Polać sosem (jeżeli nie zużyjemy całego - zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce), wymieszać, posypać
Stare Garymiksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy(...)części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy
Malinowe PocałunkiSkładniki: mleko ciepłe 300 ml, drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 650 gram, rabarbar 1 kg, czekolada gorzka Goplana 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciut mleka i cukru, rozmieszać i zostawić na 20 minut - wsypać mąkę, cukier, dać(...)jajka "L", sok z cytryny, olej i hakiem robota wyrabiać z 8 minut - zostawić do wyrośnięcia blacha 25x35 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrobić kilka razy i rozciągnąć na dnie blaszki obrany rabarbar pokroić w kawałeczki i rozłożyć na cieście przyciskając do ciasta, posypać rabarbar 4-ema łyżeczkami cukru piekarnik nagrzać 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto
W Mojej Kuchni Lubię