sok - 13499 przepisów (strona:309/900)

Sernik w łaty 194

masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki(...)wystudzić, wyłożyć z formy obracając go tak by góra była jako spód sernika. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia. lukier:  Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący.  Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka 140

mięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół 1 ziemniak 1 liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku z cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę(...)cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz botwinkę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i po 5 minutach dolewamy sok z cytryny i jogurt. Można zajadać :) Skomentuj

MamaOskarka
KALMARY NA TAJSKĄ MODŁĘ Z CHRUPIĄCĄ BAZYLIĄ 140

ponacinać. Pychota, możesz podać jako przystawkę lub danie główne z jakąś zieleniną. Ja zielonego nie lubię, więc podałam przystawkę :) SKŁADNIKI DLA DWÓCH GŁODNYCH OSÓB: - 500 g oczyszczonych kalmarów - sok z połówki limonki - 50 ml sosu sojowego - 2 łyżki oleju arachidowego - 100 ml oleju z czosnkiem i bazylią - 200 ml oleju rzepakowego - 10 listków mięty - butelka białego schłodzonego wina PONACINAJ KALMARY(...)wewnętrznej strony, może być kratka, paseczki, mi się wydaje, że najładniej wygląda kratka, ale zrób jak chcesz. Wrzuć je do miski dodaj sos sojowy, sok z limonki, olej arachidowy, marynuj chwilę. ROZGRZEJ WOKA LUB  DUŻĄ PATELNIĘ , wlej olej kujawski z czosnkiem i bazylia, rozgrzej mocno, kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor cedzakiem wyłów czosnek i bazylię. NA GORĄCY OLEJ wrzuć

Kuchnia bezglutenowa Loli
Pasta z awokado, jajek i rzodkiewki 159

Pasta z awokado i jajek z dodatkiem rzodkiewki, w towarzystwie kiełków. Wybrałam mieszankę kiełków fasoli mung, soczewicy i cieciorki. Składniki: 2 miękkie awokado 4 jajka 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżki jogurtu naturalnego pęczek rzodkiewki sól i pieprz do smaku kiełki do podania Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na grubej tarce(...)Awokado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem, od razu skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę umyć, odciąć ogonki i nać, pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać z pieczywem i kiełkami

Czerwień i błękit
Gravlax 129

Składniki: 300 gram świeżego łososia 4 małe buraki, starte na tarce o dużych oczkach 4 cm chrzanu, startego na tarce 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżki brązowego cukru sok i skórka z 1 cytryny 25 ml wódki duży pęczek kopru Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy(...)solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt

Mango Papaja
Słodkie środy - Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem 151

ciasto (na 5 sztuk) 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli   Dodatkowo: 2,5 jabłka 100 g masy kajmakowej sok z cytryny 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 2 łyżki cukru pudru mięta i cukier puder do dekoracji   Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem(...)stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.  Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepis na… – Piccata, włoskie schabowe 324

jest szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych, wpasowując się w ogół american-italian food. 400 g cielęciny / 2 duże piersi kurczaka mąka sól, pieprz 70 g masła oliwa 1/3 szklanki soku z cytryny natka pietruszki Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, następnie dokładnie nią obtaczamy filety. W rondlu podgrzewamy oliwę i 40 g masła, wykładamy na nie mięso. Przez 5 minut(...)smażymy na dużym ogniu, kilkukrotnie obracając. Dolewamy sok z cytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji z kurczakiem dobrze smakuje dodane do sosu kilka łyżek bulionu. Najlepiej podawać z purée

Bon Ton Italia
Spaghetti aglio olio z kurczakiem grillowanym w nowej odsłonie 219

było inspiracją do stworzenia mojej wersji tej włoskiej pasty. Czego nam potrzeba? -pomidorki cherry -pierś z kurczaka pokrojona w kostkę -bazylia drobno posiekana -parmezan starty łyżka -oliwa 4 łyżki -sok z połowy tangelo -ząbek czosnku zgnieciony -sól, pieprz -papryka czerwona słodka -pełnoziarnisty makaron spaghetti Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy na ząb. Mięso wyrabiamy w marynacie z łyżki(...)oliwy z pieprzem, solą, papryką i grillujemy. Pomidorki kroimy na połówki zalewamy oliwą, sokiem z tangelo, dodajemy bazylię, czosnek, sól, pieprz i mieszamy. Łączymy z makaronem, dodajemy parmezan i mieszamy. Na makaronie układamy mięso

BaRepas
Beza 178

mają sporo cukru, ale nie trzeba zjadać wszystkich na raz,  mogą też poleżeć i poczekać na koleżanki.   Potrzebujesz: 5 białek 250 g drobnego cukru szczypta soli łyżeczka soku z cytryny (jeśli masz inną ilość białek, przelicz cukier po 50 g na białko, reszta bez zmian) Co robić? 1.  Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół(...)szklanki) 3. Białka w temperaturze pokojowej ubić z solą na sztywną pianę. 4. Dalej ubijając dodawać cukier po jednej łyżce. Piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. 5. Dodać sok z cytryny 6. Wyłożyć pianę na papier do pieczenia. 7. Piec w temperaturze 180C prze 5 minut, potem 90 minut w temperaturze 140C. 8. Po upieczeniu bezy zostawić w lekko uchylonym

Matka Żywicielka
Ośmiornica w greckiej sałatce 217

dużych ząbków czosnku nie obranych z łupiny kilka ostrych papryczek w całości 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki garść owoców kaparów garść pędów solirodka 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Nastawić wodę w dużym garnku z ziarnami pieprzu,ziela angielskiego,listkami laurowymi,podpieczoną cebulą,solą i octem. Zernij(...)przepis jak obejść się prawidłowo z ośmiornicą przed gotowaniem. na sałatkę: gdy ośmiornica się gotuje na wolnym ogniu zmieszać razem oliwę,sok z cytrynym,iód i sól z pieprzem do smaku na gładką emulsję. Powstałą zalewę umieścić w pojemniku i dodać (z wyjątkiem czosnku) oliwki,kapary,paprykę,cebulę,papryczki,pędy solirodka i cały kawałek sera.Przykryć pokrywką i zamiast mieszając

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ciasto alla Pleśniak 349

cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 kostka margaryny Kasi Pianka bezowa : 8 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka soku z cytryny 1 cukier waniliowy Około 1 szklanki  Powideł śliwkowych Orzech  -  http://www.orzech.com.pl/ Wykonanie : Do miski przełożyć składniki na ciasto i wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Następnie przełożyć(...)godziny do lodówki .  Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Białka ubić na sztywną pianę  stopniowo dodając cukier , cukier waniliowy i na końcu mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki . Następnie posmarować ciasto powidłami . Na powidła wyłożyć ubitą pianę . Na ubitą pianę poskubać resztę ciasta lub je rozwałkować i foremką wykroić ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
Wegańska zupa z młodych warzyw 184

ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej(...)dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Nie gotujcie makaronu w zupie. Zrobi się breja, a jak będziecie chcieli zupę odgrzać to makaron będzie rozgotowaną szmatą. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy szczypiorkiem. Jak ktoś lubi może warzywa zalać bulionem. Jednak nie polecam kostki rosołowej, bo po pierwsze zabije całą słodycz i smak warzyw, a po drugie szkoda katować chemią

ladykitchen
Ogórkowo - miętowa lemoniada 167

Składniki: ok 1/2 szklanki cukru (do smaku) 3 szklanki naparu z mięty z cytryną Posti (3 saszetki) szklanka obranego i pokrojonego ogórka szklanka świeżych liści mięty szklanka soku z cytryny opcjonalnie woda gazowana Wykonanie: 3 saszetki mięty z cytryną Posti zalewamy 3 filiżankami gorącej wody i zaparzamy i słodzimy do smaku. Ogórka, liście mięty przekładamy do blendera, dodajemy przestudzony napar(...)dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy sok z cytryny, mieszamy i całość przecedzamy przez sitko/gazę.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem lub dodajemy wody gazowanej. Chłodzimy w lodówce i podajemy z lodem

Malinowe Pocałunki
sos holenderski 104

składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien

Domowy Smak Jedzenia
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 188

osób pęczek zielonych szparagów 1-2 jajka na osobę 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/3 szklanki płynnej fazy mleka kokosowego 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonej kolendry świeżo mielony pieprz do smaku pęczek posiekanej pietruszki Szparagi myję - jeśli są cienkie i w miarę młode (jak u mnie) smażę je na rozgrzanym oleju roślinnym(...)zależności od upodobania), przelewam  zimną wodą i obieram ze skorupek. W miseczce mieszam (można posłużyć się blenderem) składniki sosu: musztardę, mleko kokosowe w obu fazach,  sok z cytryny, pieprz i kolendrę, a także połowę posiekanej pietruszki.  Na szparagi wykładam przekrojone jajka, wszystko zaś otaczam pysznym sosem. Przed podaniem posypuję dodatkowo świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania