mama kazała pić jako wspomagacz polopiryny przy przeziębieniu. Jednak gdzieś umknął mi ten smak, dziś odkryłam go na nowo. Fantastyczny, z niczym nie porównywalny aromat, absolutnie mój faworyt wśród soków. Teraz z początkiem czerwca, jest jedyny i najlepszy moment aby go przygotować, gdyż kwiatostany czarnego bzu są akurat w pełnym rozkwicie. ok. 40-50 kwiatostanów(...)głównych dróg, oczyszczamy je z ewentualnych owadów, nie myjemy, gdyż wypłuczemy najcenniejszy pyłek, obcinamy łodygi, gdyż dają posmak goryczki. Wodę gotujemy z cukrem, następnie zalewamy nim kwiaty, wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na 2-4 dni pod przykryciem. Następnie cedzimy, przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 15-20 minut
Jadło i czytadłociast, deserów, knedli… i nie tylko. Sos morelowy będzie świetnym uzupełnieniem do… – może zajmijmy się najpierw jednak sosem. Składniki: - 250g świeżych moreli - 2 łyżki cukru - 1 łyżka soku z cytryny - skórka z ½ cytryny - 2 kostki galaretki lub 1,5 łyżeczki w proszku (najlepiej morelowej, ale może być cytrynowa) Umyte morele pozbawiamy pestek, kroimy(...)mniejsze cząstki. Przekładamy do małego rondelka, dodajemy cukier, sok oraz startą skórkę z cytryny. Dusimy do rozparowania moreli – miksujemy blenderem „żyrafą”. Przekładamy na sito, przecieramy. Ponownie przelewamy do rondla. Podgrzewamy, dodajemy 2 kostki lub 1,5 łyżeczki galaretki w proszku. Zdejmujemy z kuchni, mieszamy do rozpuszczenia. Sos morelowy podajemy do dań słodkich, deserów, ale także możemy podać do mięs – drobiu
mojewypiekiinietylkopoziom "złego" cholesterolu, dostarcza nam potasu, magnezu, wapnia i witamin: A, z gruby B, PP, K. Potrzebne nam: - dojrzałe awokado - sól - pieprz czarny mielony - odrobina pieprzu cayenne - 2 łyżeczki soku i skórka z limonki Przygotowanie: Awokado kroimy w drobną kostkę po czym rozcieramy na pastę ( lub używamy blendera). Dodajemy odrobinę soli, pieprzu, szczyptę chili (pieprzu cayenne), sok i skórkę otartą
W poszukiwaniu inspiracjizrobiłam pyszny deserek z dużą ilością truskawek. Składniki: 3 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 50 ml kremówki 30% 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 50 ml gorącej wody 2 łyżki żelatyny Ale-raj truskawki listki mięty Przygotowanie: Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować na mus z sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie
Ala piecze i gotujeSkładniki na 2 małe słoiczki: 500 g truskawek 350 g cukru sok z 1/2 cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Przygotowanie: Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Połowę drobniutko siekamy lub blendujemy, resztę pozostawiamy w całości; wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie ogień odrobinę
My Culinary Artchwilę spokój Składniki (2 duże szklanki): – 0,5 litra melisy zaparzonej z 2 torebek, wystudzonej; – 8 truskawek; – 8 łyżeczek arbuza; – 8 plastrów ogórka; – sok z cytryny; – woda do uzupełnienia – lód Wykonanie: Truskawki, arbuza i ogórka rozdzielić do dwóch szklanek, rozlać melisę, uzupełnić wodą. Dodać do smaku sok z cytryny oraz lód. function load
dom-agi.plwłaściwie to najlepiej spróbować samemu i zobaczyć na żywo - satysfakcja gwarantowana ;) Składniki: (na około 1,3 litra napoju) 800 g melona 2 brzoskwinie 2 torebki herbaty - melisa Posti sok wyciśnięty z połowy cytryny 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki drożdży piwnych plus: plastikowa butelka z zakrętką Przygotowanie: Melona oraz brzoskwinie obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Wrzucamy(...)garnka, wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier i wrzucamy torebki z melisą. Zalewamy wszystko wrzątkiem, tyle żeby woda zakryła owoce, około 300 ml, a następnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie blendujemy wszystko i przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach, dzięki temu napój jest bardziej klarowny oraz pozbywamy się ewentualnie pozostawionych pestek. Całość przelewamy do plastikowej
Symfonia smakowaszklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych(...)kaszy ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj. Pachnącą masę przełóż do blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj też łyżkę budyniu oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Całość przełóż ponownie do rondla, w którym gotowała się kasza. Gęstą część mleka kokosowego odseparuj i przenieś do miski. Ubijaj je za pomocą miksera
Roślinna - blog wegańskijogurtem. Jeden zawiera 165 kcal, ja zjadłam ledwo dwa Składniki (na 8 dużych placuszków): 250 g płatków owsianych górskich 2 średnie jabłka 2 jajka pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Przygotowanie Jabłka myjemy obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłka mieszamy z sokiem
e-PrzepisyKulinarneszparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy sok z 1 cytryny skórka z 1/2 cytryny 125 ml oleju rzepakowego sól, pieprz i cukier do smaku Jajka w koszulce: 2 duże jajka 3 łyżki octu sól do smaku CZAS(...)gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, aby przerwać proces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy
My Culinary Artwypróbowania ;) Polecam! Składniki: 110 g masła + 40 g do wyłożenie dna tortownicy 2 jajka 200 g cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany 18 % + 500 g rabarbaru 150 g cukru Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Masło utrzeć z cukrem(...)jasną, puszystą masę, dodać sok z cytryny. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta na zmianę ze śmietaną. Miksować tylko do połączenia składników. Rabarbar wymieszać z cukrem i odłożyć na kilka minut. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 40 g masła pokroić na kawałki i wyłożyć na dnie
Domowa cukiernia Ewypieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 cukier wanilinowy szczypta soli 3 duże jabłka 1/3 szklanki płatków migdałów 3 łyżki płatków owsianych pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z limonki 1 kieliszek koniaku Wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sól. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami. Masę wlewamy do suchych składników(...)koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów oraz płatkami owsianymi. Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40 minut. Ciasto przygotowane przez Marysię Smacznego
kgwjanczewojako wędlina. Składniki: 1 1/2 kg udźca z indyka 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka(...)duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki. Dno naczynia, w którym będzie się
Kuchcik gotujewodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek pieprz i sól do smaku sok z połówki cytryny 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 jajko sól Wykonanie: Najpierw ciasto. Półtorej szklanki mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie(...)kawałki. Na patelni roztapiacie masło, wsypujecie kozieradkę i estragon, mieszacie, po czym dodajecie szparagi i smażycie 5-7 minut. Na koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać
GRUBY WAŁEKkorzennego piwa? Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny z grilla. Dodaje potrawom lekko słodki a zarazem pikantny smak. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki cebuli
naRuszcie