niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek oraz natka pietruszki do przybrania Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Buraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)więc, gdy buraki będą prawie gotowe). Gdy warzywa będą już gładkie, całą masę umieszczamy w niewielkim garnuszku i powoli podgrzewamy. Do lekko ciepłych buraków z czosnkiem dokładamy żurawinę oraz sok z cytryny. Masy nie należy doprowadzać do wrzenia, a jedynie podgrzać. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem do smaku według uznania. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie ciepła, umieszczamy w niej salami
Kuchenna Kontrrewolucyaosób 2 ok. 250-gramowe świeże filety z łososia norweskiego 1,5 pęczka świeżej zielonej pietruszki skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta z dużej pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 średni ząbek czosnku 6 -7 łyżek oleju rzepakowego 2 listki świeżej mięty 1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 8 małych(...)połowy - powstają cztery porcje. Pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy, po czym wrzucamy do miseczki. Dosypujemy do nich otarte skórki z owoców, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Wszystko zasypujemy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i imbirem, a na koniec zalewamy olejem rzepakowym. Marynatę dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Filety z każdej strony smarujemy równomiernie marynatą
Kuchenna Kontrrewolucyamiodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Nalewka ma ciekawy, niecodzienny smak
Kuchenna Kontrrewolucyasię je jadło, a wnętrze lepiej przejdzie wszystkimi smakami. 500g szynki wieprzowej pół puszki groszku konserwowego 2 nieduże marchewki 2 średnie ziemniaki 50g żółtego sera 1 duży pomidor sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku świeżo mielona sól morska świeżo mielony czarny pieprz suszone otarte oregano pół kostki masła ciasto filo: 3 szklanki mąki(...)osuszamy. Kroimy je w niedużą kostkę, po czym umieszczamy w niemetalowym naczyniu. Szynkę oprószamy dokładnie dość dużą ilością czarnego pieprzu oraz suszonego oregano. 4 łyżki oleju rzepakowego mieszamy z sokiem z cytryny i taką miksturą zalewamy mięso. Dobrze mieszamy i odstawiamy je do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto filo. Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy
Kuchenna Kontrrewolucyaktórych wybrałam właśnie ten przepis. ;) 400g czerstwego żytniego chleba (najlepiej czarnego, typu litewskiego) 1,5l wody 1 laska cynamonu pół szklanki cukru 3/4 szklanki rodzynek 200ml dobrego soku jabłkowego mleko Czerstwy chleb dzielimy na małe cząstki i zalewamy w garnku letnią wodą. Czekamy, aż rozmięknie. Gdy będzie już prawie płynny, garnek z miksturą stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy(...)laskę cynamonu oraz wrzucamy rodzynki. Miksturę ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając, trzymamy na niewielki ogniu przez kilka minut. Po tym czasie wyławiamy z garnka cynamon. Naszą chlebową "paćkę" zalewamy sokiem jabłkowym i dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Zupa jest gotowa. Podajemy ją przełożoną do małych miseczek, zalaną mlekiem w dowolnej ilości. I proszę mi wierzyć - ta "zupa" jest
Kuchenna KontrrewolucyaMasz mięso mielone, sok pomidorowy i mało czasu? Pomogę Ci to wykorzystać. ;) 500g mieszanego mięsa mielonego 500ml przecieru pomidorowego/soku pomidorowego 300ml wody 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżki soli 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka tymianku przyprawa warzywna uniwersalna olej(...)dokładnie i formujemy z niego niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Wrzucamy na niego posiekaną cebulę i szklimy ją. Gdy cebula będzie już gotowa, na patelnię wlewamy sok pomidorowy/przecier z kartonika. Zasmażamy wszystko razem przez kilka minut, po czym przelewamy do garnka. Dodajemy do pomidorów wodę, tymianek, bazylię, oregano i uniwersalną przyprawę. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia
Kuchenna Kontrrewolucyaczerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy(...)krótkie paski lub nie za drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, gorącą wodę oraz cukier i mielony imbir. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy pędy babusa. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nań
Kuchenna KontrrewolucyaWyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami nalewki wiśniowej. Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą i puszczą dużą ilość soku. Można je co jakiś czas przemieszać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, najlepiej w misce, w której będziemy przygotowywali całe ciasto. Z jajek oddzielamy żółtka, a białka pozostawiamy w oddzielnej misce(...)raczej brownie, co idealnie komponuje się z masą wiśniową. Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiamy je na kratce do wystudzenia. Z wiśni, które powinny już rozmarznąć odsączamy na durszlaku sok (nie wylewać!). Powinien być mocno słodki i dość gęsty, można więc rozrobić go ze szklanką wody i jeśli brakuje mu mocy, doprawić na przykład czystą wódką. Syropu powinno być przynajmniej 350ml
Kuchenna Kontrrewolucyaduża pierś kurczaka 2 porcje rosołowe ze skrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie(...)czym przecedzamy. Kapustę pekińską płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z bulionem i dobrze mieszamy. Całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie
Kuchenna Kontrrewolucyanieduży por 1 opakowanie serka kremowego Arla czosnek i zioła 1 puszka ananasa 50ml śmietanki słodkiej 30% przyprawa curry olej rzepakowy sól morska, pieprz czarny - świeżo mielone 2 łyżki soku z cytryny ew. wafle tortowe do dekoracji Dodatkowo: wieżyczki ze stali nierdzewnej do przekąsek lub inne podobne urządzenie, które pomoże nam w wykonaniu tego dania. :) Pierś najlepiej przygotować dzień przed(...)złoto, ponieważ nie będzie nadawać się do zrobienia z niej pasty. Gdy będzie gotowa wrzucamy ją do blendera i dolewamy do niej kilka łyżek syropu z ananasa oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do uzyskania konsystencji pasty, jednak nie na całkowicie gładko. Pod koniec miksowania sprawdzamy, czy pasta nie jest zbyt gęsta i w razie potrzeby podlewamy ją kilkoma łyżkami
Kuchenna KontrrewolucyaPyszny i soczysty! Do tego delikatny i mało wymagający. 1 spory udziec indyczy bez kości 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 2 małe cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej
Kuchenna Kontrrewolucyagodziny. Ja trzymałam mięso w temperaturze pokojowej w kuchni i zniosło to bardzo dobrze, jeśli jednak nie mamy pewności, można schować je do lodówki. Mięso puści bardzo dużo soku, który po upływie doby zlewamy. Płuczemy schab dokładnie pod wodą i osuszamy. Znowu kładziemy mięso na talerzu i tym razem zasypujemy solą. Odstawiamy na 24 godziny. Ponownie zlewamy sok, a mięso
Kuchenna Kontrrewolucyałyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka pieprz czarny, świeżo mielony sól morska olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do podania Na patelni, rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie szklimy na nim drobno posiekane(...)oczkach, po czym także dodajemy na patelnię. Wszystko razem dobrze mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. Następnie dodajemy mięso mielone. Zawartość patelni przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i sokiem z limonki, ewentualnie odrobiną soli. Całość mieszamy, zwiększamy nieco płomień pod patelnią i smażymy wszystko, aż mięso będzie gotowe. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystko dokładnie
Kuchenna Kontrrewolucyaprzepis. :) 1 opakowanie śledzi korzennych Seko 2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka. Do miseczki wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodajemy do niego
Kuchenna Kontrrewolucyabulionu mięsnego (może być z kostki) ok. 30g żółtego sera 2 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka ostrej papryki w proszku świeżo mielony czarny pieprz sól łyżeczka soku z cytryny Mięso przekładamy do miski. Brokuł kroimy na połowę. Jedną dzielimy na "drzewka" i gotujemy do miękkości w bulionie, drugą zaś siekamy jak najdrobniej i wrzucamy do mięsa, po czym(...)przykryte płynem, należy dolać wody. Do zmiksowanego brokuła wlewamy trochę bulionu (wciąż tego samego ;) ), aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu i podgrzewamy aż zawrze na niedużym ogniu. Doprawiamy go sokiem z cytryny, pieprzem oraz jeśli trzeba odrobiną soli, a pod koniec gotowania dorzucamy starty ser i porządnie mieszamy. Ja dodałam także łyżkę mrożonego koperku dla efektu wizualnego. :) Gotowe pulpety podajemy
Kuchenna Kontrrewolucya