sok - 13499 przepisów (strona:283/900)

Pulpety indycze w sosie koperkowym 118

drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być z kostki, zrobiony w mniejszym stężeniu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% do zup 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną(...)rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika

Kuchenne zapiski Edyty
Nominacja 161

słodkie 5. Ulubione warzywo? - brokuł 6. Ziemniaki z wody czy frytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola? - sok owocowy 11. Twoja ulubiona zupa? - krupnik Pytania, które zadaję nominowanym: 1. Kot czy pies? 2. Zupa czy drugie danie? 3. Owsianka czy jajecznica? 4. Spotkanie

Kuchenne zapiski Edyty
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 166

ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką. Zalałam dwoma szklankami wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy i gotowałam na małym ogniu. Cebulę obrałam(...)pokroiłam w małą kosteczkę i dodałam do rondla z kapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podałam z  chlebem pszenno-żytnim na zakwasie

Kuchenne zapiski Edyty
Ptasie mleczko na czerwono :) 189

mąki pszennej kilka kropel czerwonego barwnika w żelu (użyłam barwnika Wilton) Składniki na ptasie mleczko: 8 białek 1 szklanka cukru pudru lub troszkę więcej 8 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny kilka kropel czerwonego barwnika w żelu Etapy przygotowania(...)false false PL X-NONE X-NONE Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ekstrakt z wanilii, ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki

Domowa Cookierenka Agi
Bezy kakaowo-cynamonowe (najlepszy przepis na bezy) 155

przepis w "Palce lizać" wychodzą zawsze. Zapraszam do wypróbowania, na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 1 szklanka białek 2 szklanki cukru (nie pudru), daję o 1/3 mniej kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka kakao  1 łyżeczka cynamonu  Przygotowanie: Białka wlać do dużej metalowej miski, wsypać cukier. Miskę z białkami ustawić na garnku z gotującą się wodą(...)cukier całkowicie się rozpuści, a białka będą ciepłe. Ważne - trzeba cały czas mieszać, aby białka się nie ścięły. Następnie przelać białka z cukrem do misy miksera, dodać kilka kropel soku z cytryny i ubić na puszystą lśniącą masę. Na koniec do ubitej masy dodać kakao i cynamon. Delikatnie zamieszać łyżką (tylko raz), tak aby na bezach powstał marmurkowy wzór (jeśli

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie 172

pierniczki wystygną poprzecinać je na pół i posmarować dżemem. Udekorować lukrem wg poniższego przepisu: Lukier uniwersalny: 1 białko 1-1,5 szklanki cukru pudru łyżka soku z cytryny Białko ubić mikserem na sztywno, dodać trochę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny, ubijać, następnie powoli dodawać resztę cukru pudru, sprawdzając czy lukier jest wystarczająco gesty. Przepis znalazłam na tym blogu

Domowa Cookierenka Agi
Tarta serowo-pomarańczowa 137

sobie zawracać tym głowy:) Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego, słodkiego Nowego Roku 2014. Składniki: 1 opakowanie (275 g) gotowego, świeżego ciasta francuskiego 500 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki soku pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy 5 łyżek cukru pudru 2 pomarańcze do dekoracji Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach(...)kamyczkami. Piec 15 min. Po tym czasie zdjąć papier i piec kolejne 10 min. do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło. Mikserem utrzeć dokładnie twaróg z sokiem pomarańczowym, skórką pomarańczową i cukrem pudrem. Masę rozprowadzić po cieście, ułożyć na niej cząstki pomarańczy.  Źródło/ Inspiracja: Książka Tesco "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku

Domowa Cookierenka Agi
Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 165

kremówkę, dodając pod koniec zagęstnik. Śmietanę przekładamy do misy z masłem. Wszystko razem miksujemy.  Jeśli dodajemy świeże maliny: trzeba maliny rozgnieść widelcem i przecedzić, aby oddzielić mus od soku (jeśli w musie będzie za dużo soku masa może się zważyć). Mus z malin dodajemy stopniowo (po jednej łyżce) do masła utartego z cukrem pudrem i miksujemy do połączenia składników

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto Amerykaniec 261

suszonych owoców (ja użyłam wiśni, ale równie dobrze mogą to być rodzynki czy żurawina) 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżka soku z cytryny * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C . Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem. 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić(...)miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, wymieszać. 3. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości. 4. Do drugiego naczynia przesiać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. 5. Do zmiksowanych jajek (nie przerywając miksowania) dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki pomarańczowe 172

wielkości papilotek): Babeczki: 2 szklanki * mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej) 2/3 szklanki soku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka(...)Masło rozpuścić i odstawić, żeby przestygło.  3. Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. 4. Następnie dodać składniki mokre: sok pomarańczowy, jajka, skórkę pomarańczową i stopione masło, wszystko razem chwilę miksować - do połączenia składników. 5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 6. Piec ok. 20 min. Odstawić do wystygnięcia. Źródło/ Inspiracja

Domowa Cookierenka Agi
Zapiekanka śniadaniowa z płatków owsianych i bananów 153

owsianych 2 duże rozgniecione banany 1/3 szklanki suszonych owoców (żurawina, rodzynki) - wcześniej namoczone albo sparzone na sicie 1/4 szklanki mąki razowej 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub wody 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli Do dekoracji: Śmietanka owocowa: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki orzechów nerkowców(...)szklanka dowolnego soku owocowego Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Zamiast śmietanki: świeże owoce (np. truskawki) zmiksowane z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego i odrobiną miodu/ syropu z agawy do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na 10 min. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez 20-25 min. Po upieczeniu polać śmietanką

Domowa Cookierenka Agi
Szybka domowa galaretka z owocami (wegańska) 202

wiele zdrowsza i smaczniejsza od tej kupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki (na 15 szt.): 0,75 l soku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru. po ok. 150-200 g świeżych owoców: truskawki, borówki amerykańskie, czereśnie(...)agar agar Przygotowanie:   1. Przygotować 15 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem i poukładać w nich umyte owoce. 2. Sok zagotować. Dodać agar agar, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanych foremek.  3. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki, aby galaretki stężały

Domowa Cookierenka Agi
Dżem z agrestu i kiwi 186

Pyszności. Polecam serdecznie. Składniki (na 6 słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1 kg agrestu (u mnie czerwony) ok. 800 g kiwi (10 szt.) ok. 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 15 g naturalnej pektyny w proszku (więcej o pektynie tutaj ) listki z kilku gałązek mięty (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki(...)cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.  5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego  rozpuszczenia.  6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 7. Na koniec dodać umyte listki mięty i wymieszać.  8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać

Domowa Cookierenka Agi
Dżem z czerwonych owoców 176

słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1500 g czerwonych porzeczek 500 g truskawek 250-500 g malin ok. 800 g cukru 20 g naturalnej pektyny w proszku sok z 1/2 cytryny 1 laska wanilii Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam(...)szklanką cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. 5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego  rozpuszczenia. 6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 7. Na koniec wyjąć laskę wanilii. 8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć

Domowa Cookierenka Agi
Śliwkowy krem czekoladowy (czekodżem) 141

koniecznie z ciepłym croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że nie można się oprzeć wyjadaniu prosto ze słoika :) Składniki (na 9 niedużych słoiczków): 2 kg śliwek 1 kg bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny 300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie) 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 80 ml likieru amaretto Przygotowanie : Słoiki(...)piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. Śliwki umyć i wypestkować, banany pokroić z grubsza. Owoce przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Gotując na niedużym doprowadzić do wrzenia. Od chwili zawrzenia gotować ok. 10 min. stale mieszając. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera ręcznego, dodać pokruszoną czekoladę

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania