jeden, więc dżem trzeba będzie powtórzyć :) Składniki (na 4 słoiczki) : 600 g truskawek 400 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu ok. pół kg cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka pektyny łyżka soku z cytryny * ostatnie 3 składniki można zamienić na cukier trzcinowy żelujący (opakowanie 0,5 kg) Przygotowanie: Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i wieczka myję wstawiam(...)dusić do miękkości, następnie zblendować. Dodać łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Wymieszać pektynę z cukrem. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. Gorący dżem rozlać do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić/ zamknąć i odstawić do wystygnięcia
Domowa Cookierenka Agisłodzik) * truskawki- około 140 g (+ 1 czubata łyżka cukru trzcinowego) * szczypta soli Truskawki pokroić i zasypać jedną łyżką cukru, odstawić na moment ugotowania się kaszy (w tym czasie puszczą sok). Kaszę jaglaną przepłukać 3 razy wrzątkiem- a najlepiej do momentu, aż woda podczas płukania będzie czysta a następnie. Mleko wlać do garnka, dodać wyskubane ziarenka z laski oraz samą laskę(...)miękkości. Dodać kakao, syrop klonowy i całość dokładnie zmiksować na gładki krem (w razie czego dolać odrobinę mleka). Przełożyć do pucharków, a na wierzch ułożyć truskawki i polać powstałym sokiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącadługa łyżka do wszamania truskawek skrywających się pod kostkami lodu ;) Przygotowanie: 1. Umyć i odszypułkowane truskawki wrzucić od wody. 2. Gotować na dużym ogniu 3. Gdy truskawki zaczną puszczać sok, zmniejszyć ogień na średni 4. Gotować do momentu aż truskawki puszczą dużo soku,zmiękną-ale nie rozgotują się mocno, a płyn zabarwi się na ładny mocny różowy kolor- 5. Ostudzić
KreatywnePinyczosnku, posiekane 4 szklanki bulionu z kurczaka 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż kalafiora i szparagi, posól je i popieprz, skrop olejem i dokładnie przemieszaj. Rozłóż je równomiernie(...)przez kolejną minutę. Wlej do rondla bulion i włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj brie, bazylię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup
karmelowyInspiracja: Kuchnia na wzgórzu Składniki na 2 porcje: 200g suchego pęczaku 100 g sera koziego (możecie zastąpić ricottą) 2 ugotowane buraki ( w lidlu możecie kupić już ugotowane) Sól Pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Pęczak ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Buraki zetrzeć na tarce na średnich (ewentualnie grubych) oczkach. Połączyć z kaszą. Podgrzać. Dodać ser, odrobinę soli(...)pieprzu i sok z cytryny do smaku. Mieszać do czasu rozpuszczenia sera. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówjajko 150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek konfitury z płatków róż Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy(...)ciastka, układamy porcje na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym naczyniu, cały czas bardzo lekko podgrzewając (nad garnkiem z gotującą się wodą albo ostrożnie na palniku). Kiedy masa zaczyna gęstnieć i robią się "górki
les mirabellesfiletów z pangi 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą i odstawić do lodówki na 30 minut
O kuchni z uczuciempoczątku sezonu, szybko się ją przyrządza i to przemawia za tym by skorzystać z tej propozycji... Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kostki masła sól, pieprz świeżo mielony sok z 1/2 cytryny pęczek świeżego kopru Wykonanie: Kapustę z szatkujemy następnie sparzmy wrzącą wodą odcedzamy.W rondlu rozpuszczamy masło i wkładamy odcedzoną z wody kapustę smażymy przez 20 minut, przyprawiamy solą pieprzem(...)oraz sokiem z cytryny na koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Smacznego
kgwjanczeworozwinięte kwiaty, bo niedługo zaczną opadać i będzie po... kwiatach :) Składniki: ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru pół cytryny pokrojonej na plasterki sok z 1 cytryny * zamiast dwóch ostatnich składników można użyć 40 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: Zebranych kwiatów nie myjemy (żeby zachować cenny pyłek), tylko delikatnie rozsypujemy na wcześniej rozłożonych gazetach/ prześcieradle(...)pozostawiamy na ok. pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Oczyszczone kwiaty przekładamy do dużego słoja. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok i plasterki cytryny (lub kwasek cytrynowy). Kwiaty od razu zalać wrzącym syropem, odstawić na 2-4 dni (codziennie mieszać). Po tym czasie przecedzić wywar przez gazę, kwiaty wyrzucić, a syrop rozlać do wyparzonych butelek. Zaleca się
Domowa Cookierenka Agijest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się(...)syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować około 10 minut. Gorący syropem przykryć i odstawić na całą dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych słoiczków. rrarossa@gmail.com
RAROSSArozpuszczonego oleju kokosowego/wegańskiej margaryny odrobina gruboziarnistej soli morskiej do posypania Pomidorowa salsa: 4 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól oraz pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki namocz, dokładnie wyszoruj i osusz na papierowych ręcznikach. Przełóż(...)wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wraz z posiekanym szczypiorkiem dodaj do pomidorów. Do warzyw dodaj sok z cytryny, oliwę, dopraw solą oraz pieprzem i całość delikatnie zamieszaj. Gotową salsę schowaj na chwilę do lodówki, aby się schłodziła. Upieczone, gorące ziemniaki przełóż na półmisek, podaj
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 70 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody nadzienie 300 g rabarbaru sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru czcionkowego kruszonka 80 g miękkiego masła 1 szklanka zmielonych migdałów 0,5 szklanki cukru Świetne dodatki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)posypaną bułką tartą) formę zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Rabarbar obieramy i tniemy w kawałki 1 cm. Do rondelka wsypujemy rabarbar, cukier i dodajemy sok z cytryny wszystko gotujemy i delikatnie karmelizujemy. Ostudzamy. Do miski wrzucamy migdały, cukier i masło wszystko mieszamy palcami tak aby powstała ładna kruszonka. I wyciągamy formę z lodówki
Niezły Młynekstopniowo ubitą śmietanę. Mieszamy całość do połączenia. Frużelina owocowa: 350 g owoców np. mix owoców lata świeżych lub mrożonych 2 płaskie łyżeczki żelatyny 150 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę(...)wymieszaną z 1 łyżką wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palinka. Żelatynę rozpuszczamy w około 2-3 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do owoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Frużelina powinna mieć konsystencje kisielu. Dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu
Made By Mom And Sonwymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 60 g cukru pudru sok z jednej cytryny Przygotowanie: mąkę, masło i cukier puder mieszamy lub kilka sekund wyrabiamy mikserem, tak aby powstały grudki. Dodajemy sok z cytryny i szybko wyrabiamy na miękką masę
greenscarforaz aromatem wanilii. P.S. Fotki zrobione po zlaniu nalewki, a przed filtrowaniem stąd farfocle w kieliszku. Finalnie ich tam nie będzie ;) SKŁADNIKI: 1kg truskawek 200g cukru laska wanilii sok z 1 cytryny 200ml spirytusu 500ml wódki WYKONANIE: Truskawki umyć, odszypułkować a większe pokroić na pół. Włożyć do wyparzonego słoja zasypując je cukrem. Zostawić na 24 godziny w słonecznym miejscu(...)czasie kilkukrotnie wstrząsając słojem Następnego dnia dolać wódki zmieszanej ze spirytusem oraz sokiem z cytryny. Po tygodniu zlać nalewkę, przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek. Odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy
Pyry na Gaz