cytryny skutecznie "gasi" ogień papryki, powstaje wyraziste i aromatyczne danie, wyśmienicie komponujące się z rukolą. Składniki na 3-4 porcje: 500g piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone w kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku
Kuchnia Prezydentowejdokładnie osączyć, najlepiej odwirować w wirówce do sałaty. 2. Ogórki obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko posolić, odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zlać sok, który należy zachować! 3. Składniki sosu połączyć - najpierw rozupszczamy w soku spod ogórków i occie miód ze wszystkimi przyprawami, dopiero kiedy się dokładnie połączą, wlewamy oba rodzaje oleju i mieszamy dokładnie
Kuchnia Prezydentowejgustu sprawdziło się także tutaj znakomicie. Myślę też, że sprawdzą się każde inne owoce; miałam śliwki wyjątkowo twarde i kwaśne, które w pieczeniu lekko zmiękły i prawie nie puściły soku. Ich mocno kwaśny smak przyjemnie kontrastował ze słodyczą brązowego cukru i lagodnością migdałowych płatków. Idealne bułeczki do mleka lub kawy. Składniki ciasta: 25-30 g drożdży świeżych 500 g mąki(...)kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawić na 190°C. 4 . Ciasto rozwałkować, posmarować podbitym białkiem, posypać herbatnikami lub bułką tartą, wyłożyć równomiernie nadzienie, unikając nabierania soku, który się wytworzył. Nadzienie rozłożyć na cieście, pozostawiając 2 cm wolne z każdego brzegu. Zwinąć delikatnie w rulon tak, aby złączenie znalazło się pod spodem. 5 . Ostrym nożem kroić
Kuchnia Prezydentowejmożna wziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną(...)naczyniu żaroodpornym. 3. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 4. Cebulę posiekać, podsmażać na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żeby wszystko zmiękło. Wrzucić pomidory (bez soku), doprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 50 - 80 g sera pleśniowego Camen pieprz, sól 2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy ok. 5 minut pora i szynkę, dorzucamy ryż, prażymy przez 7 minut cały czas mieszając(...)wrzucamy pokrojony w małą kostkę ser, mieszamy aż się rozpuści a bulion prawie całkowicie się wchłonie. 3 . Dorzucamy ruccolę, poszarpaną na małe kawałki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłączamy ogień i trzymając patelnię jeszcze 2 minuty na gorącym palniku, mieszamy żeby smaki się połączyły. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejmundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1/2 l soku pomidorowego 2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu "vegeta" sól, pieprz natka pietruszki 1. Z każdego ziemniaka (po szerszej stronie) odciąć poziomo plaster grubości(...)przyprawy, cukier, masło i przyprawę warzywną , pokrojone w kostkę cebule i marchewkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. 3. Dodać do zupy wydrążony miąższ (oprócz tego pokrojonego w kostkę) i sok pomidorowy, gotować kolejne 5 minut. Całość zestawić z ognia, zmiksować, postawić ponownie na ogniu, dodać koncentrat, zagotować, doprawić. 4. Do wydrążonych ziemniaków nalać gorącą zupę, na wierzch ułożyć kostki ziemniaków
Kuchnia Prezydentowejcytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka sera riccotta biały pieprz i sól do smaku 1 łyżka masła 1 . Szpinak rozmrozić, czosnek grubo posiekać i zeszklić na łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić(...)popieprzyć i smażyć krótko (ok. 2 minuty) cały czas mieszając. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć do miseczki. Kiedy trochę przestygnie połączyć z ricottą i ewentualnie doprawić. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka tak, aby ciasto było zwarte
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy 200 g przecieru lub gęstego soku pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 8 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 3 łyżki rodzynek 50 g ryżu długoziarnistego sól do smaku świeża kolendra 1. Cebulę, marchew i seler(...)wody). Paprykę podsmażyć na tej samej patelni na silnym ogniu przez ok 3 minuty, zdjąć na ręcznik papierowy i odstawić. 4. Do garnka z zupą dodać bulion przecier lub sok, czosnek, rodzynki i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać czekoladę i ryż i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku i ewentualnie uzupełnić płyn bulionem. Podawać gorące, posypane świeżą
Kuchnia Prezydentowejmała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka mascarpone lub ricotty lub twarożku śmietankowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny i ziołowy pieprz, sól do smaku masło do wysmarowania formy dowolny(...)łyżkami przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołami. 4. Nadziewać muszle makaronowe farszem, niezbyt ściśle układać w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, podlać muszle przecierem lub sokiem pomidorowym (naczynie przykryć lub owinąć folią aluminiową -ja tak robię, ponieważ nie lubię bardzo spieczonego makaronu, jednak nie jest to konieczne), wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut
Kuchnia Prezydentowejposiekanej w krążki 2 duże białe cebule 10-centymetrowy kawałek imbiru 8 łyżeczek cukru trzcinowego 1 łyżka soli 4 łyżki jasnego sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego sok z limonki Do garnirowania: makaron ryżowy wstążki 250 g polędwicy, steku lub ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki (jak papier) garść kiełków(...)cząstki limonki, zieleninę, kiełki, krążki cebuli i chili, ewentualnie ugotowane kawałki mięsa z wywaru, - do malutkich płaskich miseczek wlewamy sos rybny i sos sojowy, - doprowadzamy zupę do wrzenia, doprawiamy sokiem z limonki i w razie potrzeby sosem sojowym i rybnym, ewentualnie solą. - do misek wykładamy makaron ryżowy i po 8-10 plastrów zamarynowanego surowego mięsa, po kilka cieniutkich krążków cebuli
Kuchnia Prezydentowejbulionie warzywnym. Receptura choć lżejsza, to i tak równie smaczna. I nietrudna. Polecam! Składniki (na 4-5 porcji): 4 buraki upieczone lub ugotowane w całości 2 łyżki soku z cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej(...)szczypta tymianku 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pieprz czarny i sól do smaku kwaśna śmietana i zielona pietruszka jako dodatki (opcjonalnie) 1. Buraki ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cebulę i pora siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (marchew i ziemniaki można w grubszą). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę
Kuchnia Prezydentowejsurowej dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 garść mrożonego groszku po 2 łyżki siekanego koperku i pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1. Bulion zagotować, wrzucić ryż, gotować 10 minut na małym ogniu. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę lub pora pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa(...)groszek, lubczyk, sól i pieprz. Gotować bez przykrycia ok. 3-4 minut (w razie potrzeby lekko zwiększyć ogień). 3. Po tym czasie spróbować, jeszcze ewentualnie doprawić, wlać do smaku sok z cytryny, przykryć i gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż powinien być lekko rozgotowany, a warzywa miękkie. Zupę posypujemy koperkiem i/lub pietruszką, można też dodać zieleninę w ostatnim etapie gotowania
Kuchnia Prezydentowejniż na mące białej. No, podobno...! ;) Składniki: 350 g mąki orkiszowej typ 630 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko sok z 1/2 pomarańczy Nadzienie: 1,2 kg jabłek startych na tarce 70 g cukru żelującego 50 g mielonych migdałów 5 pokruszonych herbatników (lub 3 łyżki bułki tartej) 1. Mąkę(...)wysypujemy na stolnicę, zimne masło siekamy na drobno z mąką, dodajemy cukier, żółtko i sok z pomarańczy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę, wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone dzielimy ciasto na 2 nierówne części. Mniejszą chowamy ponownie do lodówki. Większą rozwałkowujemy, wykładamy na dno i boki blaszki lub tortownicy. Nakłuwamy gęsto
Kuchnia Prezydentowejbyły i pączki , i chruściki. Składniki: 400 g mąki 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 niedużej pomarańczy 1 łyżka spirytusu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% 30 g masła do smażenia - 2 kostki planty + 2 kostki(...)ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, prawie białą masę, dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy, ubijamy jeszcze chwilę. 2. W dużej misce łączymy 300 g mąki, proszek, wlewamy sok pomarańczowy i spirytus, kefir i śmietankę, dodajemy masło i ubite jajka. Wszystko wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dodajemy stopniowo mąkę (powinno się wrobić jeszcze
Kuchnia Prezydentowejmigdałów 1 cebula, pokrojona w niedużą kostkę 2 łyżki ghee (sklarowanego masła) 2 łyżki garam masala 1 suszona papryczka chili (pokruszona) 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 200 g kefiru lub jogurtu 1/2 pęczka kolendry 4 łyżki pokrojonego na grube krążki szczypiorku 1 łyżka plasterków świeżej chili 1. Nasiona (kardamon, mak, gorczycę, pieprz(...)podsmażać 5 minut, mieszając. 3. Następnie dolać bulion i przykryć naczynie. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut (lub do miękkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, dodać sok z cytryny i dusić jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia, dodać pokrojoną kolendrę i szczypiorek (trochę zieleniny zostawić do dekoracji), wymieszać, przykryć, zostawić na 5 minut. Wlać jogurt lub kefir
Kuchnia Prezydentowej