sok - 13499 przepisów (strona:267/900)

Sorbet truskawkowo-cytrynowy 111

truskawki. Wykonanie: Cytryny dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Rolujemy na desce, gdy po p ękaj ą wł ó kna w cytrynie wydob ę dziemy z niej więcej soku. Truskawki myjemy i odsąc zamy , kroi my na ćwiartki, pol ewamy sokiem cytrynowym i zasyp ujemy cukrem.  Dokładnie miesza my i odstawi amy na min i mum 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Dżem truskawka z kiwi 169

Pyszny dżem z truskawek z dodatkiem kiwi. Słodycz przełamana jest sokiem z cytryny.  Polecam do wypróbowania, można zamiast żelfixu dodać samą pektynę. 2 kg truskawek  4 owoce kiwi  1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny  60 dag cukru  2 opakowania żelfixu z pektyną Kiwi obieram i kroję w drobną kosteczkę.  Truskawki myję i odcinam szypułki

Takie tam pichcenie
Konfitura czereśniowa z wanilią 167

mnie tak hojnie nią obdarowali. Składniki (około 3-4 słoiki po 200 ml): 3/4 kg wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki cukru (lub więcej w zależności od upodobań) sok z 1 limonki 1 laska wanilii Czereśnie myję, dryluję i zasypuję cukrem. Odstawiam na jedną noc. Następnego dnia gotuję czereśnie z dodatkiem soku z limonki oraz ziarenek wanilii i całej laski

Mango Papaja
Deser warstwowy 218

się dotrze. Deser o umiarkowanej słodyczy. Składniki: (3 średnie porcje) 300 g truskawek 3 kiwi 100 g herbatników 200 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% (schłodzona) 1 łyżka soku z cytryny 7 - 8 łyżek cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy naturalnej Przygotowanie: W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić kawę z cukrem trzcinowym, wystudzić(...)pudru, pod koniec dodając serek mascarpone (gdy lubimy bardzo słodkie, dodać więcej cukru). Ma powstać jednolita puszysta masa, połowę wyłożyć na herbatniki z kawą. Truskawki z łyżką cukru i sokiem z cytryny rozdrobnić w blenderze. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać więcej cukru. Wyłożyć na masę z serka. Na truskawki wysypać pozostałe herbatniki. Kiwi z 2 - 3 łyżkami cukru rozdrobnić

Kuchcik gotuje
Kolorowa chałka 189

mleka a potem zajadałam, mniam. Dzisiaj trochę inna chałka, równie pyszna jak tamta z dzieciństwa. Ja użyłam tutaj barwników spożywczych w proszku ale można dodać barwniki naturalne czyli sok z buraka, sok z pokrzywy albo szpinaku czy kurkumę. Z masłem na śniadanie chałka smakuje wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 183

puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku mała puszka ananasa ew. 2 gałązki selera naciowego,  opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego sól, pieprz sok z cytryny natka pietruszki Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie, krótkie plastry. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oleju rzepakowego do momentu, aż się(...)niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki. Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem z ananasa z puszki, solą oraz pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę wody. Jak już wspominałam - wszystkie warianty podania są właściwie dozwolone. Zdarzyło mi się

Kuchenna Kontrrewolucya
Truskawkowa sałatka z rukolą, ziarnami i miodowo-bazyliowo-miętowym sosem 139

średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżeczki posiekanej mięty łyżeczka posiekanej bazylii Przygotowanie: Przygotowując sałatkę zaczynamy od sosu. Bazylię, oraz miętę myjemy i osuszamy. Siekamy je drobno(...)nożem. W kubeczku mieszamy miód, oliwę oraz sok z cytryny. Zioła oraz przyprawy łączymy razem z sosem. W miseczce mieszamy rukolę, truskawki oraz przekrojone na pół oliwki, po czym dodajemy drobno pokrojone pomidory.  Szczypiorek myjemy, drobno siekamy i delikatnie solimy, po czym łączymy z rukolą. Ser feta kroimy w kostki i polewamy 1/3 sosu (delikatnie obtaczamy i dosypujemy

ChilliJemy
Bananowy song 207

niedawna mój ulubiony ;)  W jednej szklance idealnie łączy się słodkość likieru bananowego z kwaśnym smakiem limonki i cytryny. Koniecznie spróbujcie! :) Składniki: 30ml wódki 150-200ml soku limonka-cytryna kilka kropel likieru bananowego 10-15ml syropu blue curacao lód Sok, wódkę i lód mieszamy i wlewamy do szklanki. Następnie dodajemy likier bananowy, a na końcu, cienkim strumieniem wlewamy

Czerwona Porzeczka
Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon 209

przyśpiesza ten proces. Polecam! Scroll down for recipe in English Dżem truskawkowy (słoik o pojemności 1 litra) Ingredients: 1 kg truskawek, bez szypułek pokrojonych na ćwiartki 600 g cukru sok z 1 cytryny Preparation: W większym rondlu wymieszaj truskawki z cukrem, wlej sok z cytryny i odstaw na kilka godzin (max 8 godzin) w temperaturze pokojowej. W międzyczasie wymieszaj jeden

karmelowy
Rokiel biały z ziołami 133

sandacza. Wydłużone, smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do jasnozielonego. 1 ryba, 3 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, mięta), 1 ząbek czosnku, skórka otarta z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny, pieprz, oliwa, Rybę czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około(...)Oprószyć pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Czosnek posiekać, wymieszać z ziołami i skórką cytrynowa. W nacięcia i do środka ryby włożyć zioła. Odstawić na 3-4 godziny. Naczynie do pieczenia wysmarować oliwą, ułożyć rybę, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut (zależy od wielkości ryby). Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy

królestwo garów
Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 176

stopniowo ubitą śmietanę. Mieszamy całość do połączenia. Frużelina owocowa: 350 g owoców np. mix owoców lata świeżych lub mrożonych 2 płaskie łyżeczki żelatyny 150 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę(...)wymieszaną z 1 łyżką wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palinka. Żelatynę rozpuszczamy w około 2-3 łyżkach wrzącej wody i wlewamy do owoców (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Frużelina powinna mieć konsystencje kisielu. Dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/3 kremu

Made By Mom And Son
Mini Pavlova z Kiwi 143

bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania nie ma końca Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ciągle ubijając powinniśmy uzyskać lśniącą, sztywną pianę. Następnie dodajemy mąkę i sok z cytryny, krótko ubijamy. Blaszkę wykładamy

Made By Mom And Son
Szybki torcik bez pieczenia 216

sucharków lub herbatników 60 g masła Składniki na masę: 250 g mascarpone 125 g greckiego jogurtu 10% 50 g cukru lub ksylitolu 1 laska wanilii 2 łyzki soku z cytryny 500 g truskawek i borówki amerykańskiej 1 op. czerwonego Tortenguss 1 łyzka cukru lub ksylitolu Wykonanie: orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Zmielić w blenderze z sucharkami i masłem(...)orzechową, równomiernie rozdzielić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Rozłożyć na przygotowanym spodzie owoce umyć, osuszyć. Truskawki odszypułkować. Ułożyć na masie kremowej. Tortenguss z 1 łyżką cukru przygotować wg przepisu na opakowaniu. Posmarować nim owoce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawkowe carpaccio z rukolą 147

szypułek i pokrój w 0,5 cm plastry. Pomarańcze obierz i za pomocą ostrego noża wycinaj miąższ pomijając białe błonki. Pomarańczowe filety odłóż na bok, a z pozostałości wyciśnij sok do małej miseczki. Na przygotowanej rukoli układaj naprzemienne warstwy truskawek i pomarańczy, a następnie posyp pestkami granatu. Do soku pomarańczowego dodaj łyżkę syropu klonowego, zamieszaj i polej sałatkę uzyskanym sosem

Roślinna - blog wegański
Czarna soczewica 184

mierzona sucha przed ugotowaniem) dwa ziarenka ziela angielskiego listek laurowy jedna mała cebula przekrojona na pół garść suszonych pomidorów liście surowego szpinaku – ilość zależy od uznania jedna czerwona cebula sok z cytryna dwa ząbki czosnku odrobina gałki muszkatołowej szczypta płatków chilli dwie łyżki sosu sojowego dobrej jakości dowolne kiełki – ja miałam rzeżuchę jajko sadzony – to chyba każdy wie jak zrobić(...)patelnie lub wok wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, pomidory, czosnek i chwile smażymy. Jak już będziemy mieli podsmażone, dodajemy szpinak, mieszamy, dosypujemy soczewicę. Smażymy kilka minut i doprawiamy sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem, gałką i płatkami chilli. Przekładamy na talerz, na wierzch dajemy jajko sadzone i posypujemy kiełkami. Smacznego!   Post Czarna soczewica pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania