sok - 13499 przepisów (strona:260/900)

39. Łosoś z nutą cytryny zapiekany ze śmietaną i migdałami 146

Jest to bardzo prostu przepis, a w smaku jak z najlepszej knajpy! :) Składniki: - 1 duży filet z łososia - 40g płatków migdałów - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Filet pozbawiamy skóry (ale możemy również zostawić), myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem. Dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki i umieszczamy je w głębokim talerzu(...)Sok z połowy cytryny wyciskamy na filety i spryskujemy lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie w powstałej marynacie obracamy filety ze 3-4 razy. Małe naczynie żaroodporne lub inne nadające się do zapiekania wykładamy folią aluminiową i nakładamy na nią filety, które przykrywamy kwaśną śmietaną i obsypujemy migdałami. Całość zapiekamy 20minut. Łososia podałam

Be Fit Be Strong
48. Cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym 134

musicie go spróbować! Jeden kawałek bez kremu to ok. 115g = 114kcal. Składniki na ciasto: - 1kg twarogu (chudego, półtłustego) - 150g jogurtu naturalnego - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki ksylitolu - skórka z połowy cytryny, bądź aromat cytrynowy - banan Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, przy czym jajka wrzucamy pojedynczo ciągle miksując. Spód tortownicy wykładamy papierem(...)niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki) - 1 łyżka mascarpone - 3 łyżki soku z cytryny - 10 listków mięty - 2 łyżeczki ksylitolu Liście mięty włożyć między dłonie i klasnąć (to pozwala na uwolnienie z nich aromatu). Miętę wraz z resztą składników wrzucamy do malaksera i miksujemy

Be Fit Be Strong
Wegańskie ptasie mleczko z chia 256

chia 6 g agaru (4 płaskie łyżeczki) 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery) pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% 200 g jagód 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe, dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona chia - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na około 30 minut (żeby

pyszne zdrowości
Kofta tofu - że co? ;) 185

przygotowaniu. W towarzystwie kasz lub pełnoziarnistego ryżu i surówki tworzy pełnowartościowy i sycący posiłek. Uwaga - szybko znika z talerza ;) Składniki: 2 kostki tofu (po 180 g) 1 cebula sok z 1 cytryny 6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam pestki dyni) 2 łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce  kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki(...)olej kokosowy) Przygotowanie: Cebulę posiekać  Olej rozgrzać i dodać przyprawy, po chwili dodać cebule i dusić pod przykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia Tofu zmielić z sokiem z cytryny na w miarę gładka masę. Dodać cebulę z przyprawami Dodać mąkę dyniową, chia i suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce

pyszne zdrowości
Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym 169

piknikach i jako drugie śniadanie.   600 g filetu z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku Sól i pieprz z młynka 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka cząbru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki sezamu 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 100 g ciecierzycy Skworcu  (tu kupisz) 5 różyczek brokuła 100 g szpinaku baby 50 g groszku cukrowego(...)szklanki bulionu Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka

VioletoweKucharzenie
Lekka sałatka z serka wiejskiego – idealna na upalne dni. 248

Świeża bazylia -> Sól, pieprz, Wykonanie: Pomidorki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół. Przekładamy do naczynia, dodajemy świeżą bazylię, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz sok z połowy cytryny [jeśli ktoś woli mniej kwaśne smaki, można dodać mniej soku]. Dokładnie mieszamy.   Na dno talerza ścieramy skórkę z połowy cytryny, na nią wylewamy serek wiejski. Przekładamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Na ochłodę: sorbet z rabarbaru. Z imbirem 180

ochłodę - polecam Wam ogromnie właśnie ten. Sorbet rabarbarowo-imbirowy Składniki: (na 1,2 l lodów) 700 g rabarbaru 250 g cukru 300 ml wody 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru sok z 1 cytryny Rabarbar pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Umieścić w garnku razem z cukrem, wodą i sokiem z cytryny. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Hummus z pieczonym chilli i domowym zaatarem 175

walorów smakowych :) Pieczone chilli, czosnek i papryka świetnie uzupełniają smak cieciorki, a domowy zaatar idealnie wieńczy całość:)  SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki tahini 1/4 szklanki lodowatej wody sok z 1/4 cytryny 12 łyżeczki kuminu sól pieprz oliwa z oliwek 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku zaatar 1 łyżka sezamu 1 łyżka suszonego tymianku lub oregano(...)czosnek obieramy ze skórki i wrzucamy do blendera. Dodajemy również chilli (jeśli chcemy mniej pikantny hummus dodajemy chilli bez pestek, lub tylko ich część). Dodajemy odcedzoną ciecierzycę, tahinę oraz sok z cytryny i miksujemy hummus na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy lodowatej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki zaataru łączymy

DefinicjaSmaku
Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków 158

tego kurczaki ala'KFC . A co u Was było dziś na obiad? Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej lub innej 3 młode marchewki 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej do skropienia surówki Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, w której podamy surówkę. Marchewki myjemy, obieramy i trzemy(...)tarce na grubych oczkach. Następnie siekamy natkę pietruszki i mieszamy wszystko w misce. Do surówki dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Skrapiamy wszystko delikatnie oliwą z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby smaki się przegryzły. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy np. z młodymi ziemniaczkami. Smacznego

Słodkie okruszki
Letnia sałatka z młodej kapusty 147

Składniki: pół główki młodej kapusty 1 duża marchew 1 pęczek koperku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy około 2 łyżek soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę umyć i poszatkować w cienkie paski, posolić i odstawić na około pół godziny aby zmiękła. Do kapusty dodać startą na tarce marchew (na dużych oczkach(...)oraz poszatkowany koper. Majonez połączyć z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Sałatkę zalać sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem

Qchnia po prostu
LENIWY PORANEK#3 : JAJKO W KOSZULCE, GRZANKI Z PASTĄ Z GROSZKU 177

GRZANKI, PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU / własny;/ grzanki z pastą z zielonego groszku kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa puszka zielonego groszku konserwowego (lub 200 g świeżego, obranego) 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz do smaku Pieczywo podpiekam na suchej patelni z obu stron, by stało się złociste i chrupiące. Zielony groszek odcedzam (lub gotuję(...)miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru) z zalewy, miksuję blenderem z obranym i posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. dodając sok z cytryny. Smaruję pastą przygotowane grzanki, dekoruję sałatą. jajko w koszulce 2-4 jajka 1,2 litra wody  szczypta soli 2 łyżeczki octu Zagotowuję wodę z dodatkiem soli i octu. Każde jajko wbijam osobno do szklanki, pojedynczo wlewam

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z marchewką i selerem naciowym 216

jeszcze kiedyś, polecam zwłaszcza z młodą marchewką, której mamy teraz pod dostatkiem. :-) 2 marchewki 1 gałązka selera naciowego 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Seler naciowy drobno kroimy.  2. Marchew, seler, koperek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz przekładamy do miski

Szefowa kuchni
Ryż zapiekany z jabłkami 164

jabłkami z odrobiną cynamonu. Pycha! Składniki: 400 g ryżu 250 ml śmietany (dałam 18%) 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania naczynia 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) sok z 1/2 cytryny 5-6 jabłek 1 łyżeczka masła Wykonanie Ryż ugotować na wodzie według podanej instrukcji na opakowaniu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania