doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty. 2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Sposób II: Składniki: 1 kg borówek leśnych 30 dag cukru sok z jednej niedużej cytryny Sposób wykonania: 1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje
Kuchnia domowa AniSkładniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy(...)namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obgotowujemy w posolonej wodzie pieczarki (10 minut), odcedzamy i hartujemy przelewając zimną wodą
mojewypiekiinietylkojogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1-3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego (wg smaku) sól, cukier, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boćwinę(...)drobne paseczki. Wkładamy wszystko do rondelka i zalewamy 1 szklanką wrzątku (tyle, aby wszystko było ledwo przykryte). Dodajemy czubatą łyżeczkę soli, tyle samo cukru oraz dużą szczyptę pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką
Poezja smakuFRUZELINA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 szklanka cukru 1 cytryna sok 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody Wykonanie Wykonanie Owoce umyć i przełożyć do garnka, zasypać cukrem..Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje,bo porzeczka
w mojej kuchniSkładniki: 5 kg czarnej porzeczki 2 ½ cukru lub mniej, do smaku sok z 1 cytryny Wykonanie Porzeczki obrać ,umyć. .Zasypać cukrem,wymieszać, zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 1 - 2 godziny,mieszając od czasu do czasu.,do zgęstnienia dżemu.Dodac sok ,wymieszać. . Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje! Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk
w mojej kuchniSkładniki: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek pół ogórka pół żółtej papryki 7 łyżek kukurydzy konserwowej pół pęczka świeżego koperku oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Sposób wykonania: Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Koper drobno poszatkować. Wszystko razem wymieszać, dodając kukurydzę, oliwę z oliwek(...)musztardę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostuzabieranych do pracy na drugie śniadanie lub lunch. Składniki: Sałatka 100 g Ryż Dziki Kupiec (1 torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos 2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu, sól(...)wysypać z torebki. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać curry, ryż, skórkę cytryny, blanszowane warzywa i podgrzać. Wymieszać z posiekaną miętą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem polać sosem i przybrać. Łosoś: Łososia oprószyć solą i pieprzem, gotować na parze 10-15 minut (czas uzależniony od wielkości gotowanych kawałków). Smacznego
SzczyptaSmaQpomidorków koktajlowych 8 krewetek tygrysich bez pancerza 4 czarne oliwki przyprawy: oregano, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz czarny i zielony, słodka papryka, majeranek, cząber, sok z cytryny oliwa z oliwek extra virgin Do dzieła: Makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy al-dente. Ustawiamy piekarnik do nagrzania na 150*C. Krewetki myjemy(...)creme brulee. Na górę wlewamy sos, pokrojonew ćwiartki pomidorki koktajlowe i oliwki - a jako zwieńczenie - różowe krewetki. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15minut. Przed poda-niem skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego! PS. 1 Do krewetek możecie użyć gotowego zestawu przypraw z cyklu "Przyprawa do ryb i owoców morza" PS. 2 Całość udekorowałam
Spektrum Smakukoniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa pomidory. W między czasie łączymy składniki sosu - jogurt z tartym chrzanem i pieprzem. Ugotowany ryż mieszamy z łyżeczką kaparów i skrapiamy go sokiem z cytryny. Pomidory układamy na ruccoli i również traktujemy porządną ilością soku z cytryny oraz odrobiną oliwy z oliwek (tu przyda się atomizer). Na koniec polewamy jeszcze łososia sosem
Spektrum Smakuczarnym pieprzem. Ja w połowie smażenia dolałam odrobinę wody, aby nic się nie przypaliło. Trwa to około 5 minut, gotowe krewetki i szparagi przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Nasz makaron, który gotował się w między czasie, jest już również gotowy. Odcedzamy go i odstawiamy na bok. Na patelni ponownie rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i wrzucamy filet(...)kurczaka, uprzednio pokrojony i przyprawiony ziołami do drobiu. Ja przykrywam patelnię, aby soki nie wyparowały, a mięso pozostało soczyste. Filet się smaży, my zabieramy się za pokrojenie pomidorów (tych z listy dodatkowej) i cukinii na spore kawałki. Kiedy kurczak jest ładnie podsmażony, dodajemy szpinak i krojone pomidory (z kartonika), a następnie wszystko mieszamy doprawiając czarnym pieprzem. 2 minuty
Spektrum SmakuWyczarujcie taki deser bliskiej osobie! Na pewno będzie zachwycona. Składniki: (na 2 porcje) 150 ml śmietany kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny około 150 g świeżych truskawek Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i serek mascarpone, dobrze zmiksować. Truskawki pokroić
Nastoletnie Wypiekaniepudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko 1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub wody 1. Rozczyn : Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, lekko przemieszać tak, żeby na wierzchu(...)rozmieszać. Posmarować pędzelkiem wierzch wyrośniętych byłeczek i posypać kruszonką. 6. Pieczenie i lukrowanie : Piec na rumiano ok 35-40 minut w 175*C. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny/wodą. Lekko przestygnięte bułeczki polukrować. Inspiracja: W kuchni Danusi
Kto ugości moich gości?możliwość przygotowania dżemu z oryginalnego przepisu, póki jeszcze kwitnie czarny bez... Dżem czereśniowo-bzowy Składniki: (na 1 słoik) 500 g czereśni 5 baldachów kwiatów czarnego bzu 100 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki pektyny Czereśnie wydrylować, przełożyć do garnuszka. Od baldachów odciąć grube końce, kwiaty razem z połową pestek zawinąć w gazę i włożyć do garnuszka. Dodać cukier(...)sok z cytryny, zagotować. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję (im dłużej gotowany, tym będzie gęstszy). Wyjąć zawiniątko z bzem i pestkami, dodać pektynę, wymieszać. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W ogóle uważam, że wszelkie wariacje z bzem będą smakowały wybornie. Wiśnie na przykład, albo czerwona porzeczka... Gdybym tylko mogła
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkości zielonej fasolki mung 1 szalotka posiekana 1 ząbek czosnku posiekany 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka cukru 1/2 zielonej papryczki chili, posiekanej 1 mała cytryna (skórka i sok) 1/2 łyżeczki płatków chili biały pieprz, sól kilka łyżek oliwy z oliwek bardzo dobrej jakości listki świeżej kolendry 1. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, odłożyć. Obrane avocado, fasolkę, cebulę, czosnek(...)masło orzechowe, 2 łyżki oliwy i sok z cytryny przełożyć do szklanej miski, zmiksować na gładkie puree. Dodać papryczkę, cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić, schłodzić ok. 2 h. 2. Podawać polane oliwą, udekorowane listkami kolendry lub płatkami chili i startą skórką cytrynową. Najlepsze z białym pieczywem i grillowaną piersią z kurczaka
Kuchnia Prezydentowejwszystko pięknie rośnie) i nadaje im ciekawego orzechowego smaku. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 jabłko 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp(...)miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią plasterki jabłek, dolej syrop klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około 3 minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły. Przelej mokre
Roślinna - blog wegański