sok - 13499 przepisów (strona:251/900)

Letni poranek, czyli pyszny i zdrowy deser wieloowocowy 161

zapraszam Was na pyszny i zdrowy deser wieloowocowy.  ... czyż takie owocowe szaleństwo w pucharku nie wygląda zachęcająco? Składniki: 1 szklanka truskawek 2 łyżki czerwonej porzeczki 1 1/2 łyżki soku ze słodkiej pomarańczy 5 łyżek naturalnego jogurtu  dowolny zestaw owoców na wierzch deseru - u mnie kilka mniejszych truskawek, 3-4 poziomki i czerwone porzeczki listki świeżej mięty do dekoracji(...)Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy szklankę truskawek i 2 łyżki czerwonej porzeczki, dodajemy sok z pomarańczy i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do przygotowanego pucharka lub szklaneczek. Na wierz nakładamy delikatnie łyżką jogurt naturalny (zostawiając około 1 łyżeczkę). Jeśli lubimy słodsze desery jogurt można dosłodzić np. miodem. Na warstwę jogurtu układamy dowolne owoce i łyżeczkę jogurtu

Słodkie okruszki
Steki z indyka 137

SKŁADNIKI: 500 g steków (sznycli) z indyka 1 garść drobno posiekanych suszonych pomidorów 1 łyżka suszonego lubczyku  sok z 1 limonki 1 łyżeczka czerwonego pieprzy - zmiażdżyć w moździerzu sól morska do smaku 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Steki zamarynuj w marynacie (sok z limonki, oliwa, suszone pomidory, lubczyk, sól i pieprz). Odstaw do lodówki na godzinę. Wyłóż mięso do naczynia

ClauditteMissCooking
Wegetariańskie kotlety z botwinki 179

najbardziej. Polecam :) Oryginalny przepis znajdziecie tu —>KLIK 3/4 szklanki kaszy jaglanej 3 spore pęczki botwiny (liście i łodygi, bez buraczków) pęczek koperku cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru jajko żółtko 2 płaskie łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 0/5 szklanki wody Kaszę płuczemy i sparzamy(...)zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut aż woda się wchłonie. Ugotowaną studzimy. Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekaną botwinkę, sok z cytryny, cukier, przyprawy i wodę. Dusimy 15 minut pod przykryciem po czym miękką botwinkę odstawiamy do ostudzenia. Do kaszy dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Formujemy kotlety (ok. 8 sztuk

Mienta blog
Dżem borówkowy na dwa sposoby 162

doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty. 2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Sposób II: Składniki: 1 kg borówek leśnych 30 dag cukru sok z jednej niedużej cytryny Sposób wykonania: 1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje

Kuchnia domowa Ani
Szaszłyki z łososia 192

Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków   Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy(...)namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obgotowujemy w posolonej wodzie pieczarki (10 minut), odcedzamy i hartujemy przelewając zimną wodą

mojewypiekiinietylko
Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) 166

jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1-3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego (wg smaku) sól, cukier, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boćwinę(...)drobne paseczki. Wkładamy wszystko do rondelka i zalewamy 1 szklanką wrzątku (tyle, aby wszystko było ledwo przykryte). Dodajemy czubatą łyżeczkę soli, tyle samo cukru oraz dużą szczyptę pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką

Poezja smaku
Frużelina z czerwonej porzeczki 165

FRUZELINA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 szklanka cukru 1 cytryna sok 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody Wykonanie Wykonanie Owoce umyć i przełożyć do garnka, zasypać cukrem..Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje,bo porzeczka

w mojej kuchni
dżem z czarnej porzeczki 132

Składniki: 5 kg czarnej porzeczki 2 ½ cukru lub mniej, do smaku sok z 1 cytryny Wykonanie Porzeczki obrać ,umyć. .Zasypać cukrem,wymieszać, zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 1 - 2 godziny,mieszając od czasu do czasu.,do zgęstnienia dżemu.Dodac sok ,wymieszać. . Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje! Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk

w mojej kuchni
Sałatka z kalarepą 152

Składniki: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek pół ogórka pół żółtej papryki 7 łyżek kukurydzy konserwowej pół pęczka świeżego koperku oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Sposób wykonania: Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Koper drobno poszatkować. Wszystko razem wymieszać, dodając kukurydzę, oliwę z oliwek(...)musztardę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 205

zabieranych do pracy na drugie śniadanie lub lunch. Składniki: Sałatka 100 g Ryż Dziki Kupiec (1 torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos  2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu, sól(...)wysypać z torebki. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać curry, ryż, skórkę cytryny, blanszowane warzywa i podgrzać. Wymieszać z posiekaną miętą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem polać sosem i przybrać. Łosoś:  Łososia oprószyć solą i pieprzem, gotować na parze 10-15 minut (czas uzależniony od wielkości gotowanych kawałków).  Smacznego

SzczyptaSmaQ
Pełnoziarniste tagiatelle zapiekane z krewetkami 101

pomidorków koktajlowych 8 krewetek tygrysich bez pancerza 4 czarne oliwki przyprawy: oregano, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz  czarny i zielony, słodka papryka, majeranek, cząber, sok z cytryny oliwa z oliwek extra virgin Do dzieła: Makaron wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy al-dente. Ustawiamy piekarnik do nagrzania na 150*C. Krewetki myjemy(...)creme brulee. Na górę wlewamy sos, pokrojonew ćwiartki pomidorki koktajlowe i oliwki - a jako zwieńczenie - różowe krewetki.  Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15minut. Przed poda-niem skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego! PS. 1 Do krewetek możecie użyć gotowego zestawu przypraw z cyklu "Przyprawa do ryb i owoców morza" PS. 2 Całość udekorowałam

Spektrum Smaku
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 145

koniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa pomidory. W między czasie łączymy składniki sosu - jogurt z tartym chrzanem i pieprzem. Ugotowany ryż mieszamy z łyżeczką kaparów i skrapiamy go sokiem z cytryny. Pomidory układamy na ruccoli i również traktujemy porządną ilością soku z cytryny oraz odrobiną oliwy z oliwek (tu przyda się atomizer).  Na koniec polewamy jeszcze łososia sosem

Spektrum Smaku
Krewetki, szparagi, kurczak i makaron shirataki w 30min! 231

czarnym pieprzem. Ja w połowie smażenia dolałam odrobinę wody, aby nic się nie przypaliło. Trwa to około 5 minut, gotowe krewetki i szparagi przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Nasz makaron, który gotował się w między czasie, jest już również gotowy. Odcedzamy go i odstawiamy na bok. Na patelni ponownie rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i wrzucamy filet(...)kurczaka, uprzednio pokrojony i przyprawiony ziołami do drobiu. Ja przykrywam patelnię, aby soki nie wyparowały, a mięso pozostało soczyste.  Filet się smaży, my zabieramy się za pokrojenie pomidorów (tych z listy dodatkowej) i cukinii na spore kawałki. Kiedy kurczak jest ładnie podsmażony, dodajemy szpinak i krojone pomidory (z kartonika), a następnie wszystko mieszamy doprawiając czarnym pieprzem. 2 minuty

Spektrum Smaku
Deser „Truskawkowa Pokusa” 103

Wyczarujcie taki deser bliskiej osobie! Na pewno będzie zachwycona. Składniki: (na 2 porcje) 150 ml śmietany kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny około 150 g świeżych truskawek Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i serek mascarpone, dobrze zmiksować. Truskawki pokroić

Nastoletnie Wypiekanie
Jagodzianki odrywane z kruszonką i lukrem 179

pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko  1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub wody 1. Rozczyn :   Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, lekko przemieszać tak, żeby na wierzchu(...)rozmieszać. Posmarować pędzelkiem wierzch wyrośniętych byłeczek i posypać kruszonką.  6. Pieczenie i lukrowanie : Piec na rumiano ok 35-40 minut w 175*C. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny/wodą. Lekko przestygnięte bułeczki polukrować. Inspiracja: W kuchni Danusi

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania