sok - 13499 przepisów (strona:259/900)

Grill jako piernik – wyjątkowe desery przygotować można na świeżym powietrzu 142

300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciepłego masła ale nie roztopionego odrobina soku pomarańczowego lub malinowego Wszystkie składniki glazury wymieszać i używać podczas pieczenia babeczek Przygotowanie: Masło, czekoladę i połowę cukru rozpuścić w rondelku. Wymieszać żółtka z przygotowaną wcześniej mieszanką czekolady. Białka ubić(...)mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g roztopionego masła foremki na babeczki Masa do babeczek: 250g miękkiego masła 500g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z 1 ½ limonki skórka z jednej limonki (starta) Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać do formy jednolitej miękkiej masy Przygotowanie: Mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać

naRuszcie
Sorbet truskawkowo - rabarbarowy 193

truskawek 1-1,5 łyżki rumu lub ekstraktu waniliowego, polecam z rumem (alkohol można pominąć, a w zamian dać np. pół łyżeczki cynamonu lub imbiru dla podkręcenia smaku) sok z 1 limonki Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem, zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie zblendować i odstawić(...)całkowitego wystudzenia. Truskawki umyć i odszypułkować, zblendować i przetrzeć przez sito. Połączyć puree rabarbarowe, truskawkowe, rum i sok z limonki. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta).  Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny (w międzyczasie kilkakrotnie wyciągać i miksować

Domowa Cookierenka Agi
Orkiszowe drożdżówki z pysznościami 160

cukru budyń waniliowy: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii dodatkowo: 250 g rabarbaru 200 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru 100 g malin 1 jajko Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić(...)powoli wlewać żółtka, cały czas mieszając. Chwilę gotować, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przelać budyń do miski, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić. Wodę, sok z cytryny i cukier zagotować. Dodać pokrojony w plasterki rabarbar, gotować 2-3 minuty, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Odcedzić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serniczek "Owocowe szaleństwo" 265

zachwycający jeżeli chcemy oczarować naszych gości. Do tego jest niezwykle prosty w wykonaniu - po prostu ideał :) Składniki - 1 serek homogenizowany waniliowy    ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - 2 płaskie łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1 jasna galaretka    ( cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona    ( po kilka gron ) - garść rodzynek(...)góry dziękuję. Wykonanie Biszkopty namoczyć ( np. w mleku ), wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 180 cm. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia. Serek, śmietanę, cukier puder wymieszać, dodać sok z cytryny i rodzynki ( parę odłożyć do dekoracji ). Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody, odczekać aż napęcznieje, delikatnie zagotować i wystudzić. Płyn wymieszać z masą serową, całość wylać na biszkopty

Świat Smaku
Rurki z dymką i marchewką 243

naszych gości. Składniki - makaron rurki ( ok. 500 g ) - 40 dag szynki - 1 duża marchewka - 3 średnie dymki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - opakowanie twarożku   homogenizowanego  - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego(...)posiekać jak najdrobniej, marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokroić w kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę i marchewkę. Majonez połączyć z jogurtem i twarożkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Sałatkę podawać schłodzoną. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Ryż w sosie botwinkowym z kurczakiem 171

Kasi na blogu Gotuj z Cukiereczkiem wiedziałam, że muszę go spróbować. Składniki na 2 porcje: 1 pęczek botwinki, 1 pierś z kurczaka, 1 cebula, szczypta cukru, ½ łyżeczki słodkiej papryki, Sok z 1/2 cytryny, 300g śmietany 18 %, Sól, Pieprz, Szczypta majeranku, olej 1-2 torebki ryżu w zależności jak duże porcje zjadacie Przygotowanie: Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć(...)liście pokroić w grubszą kostkę.  Pod koniec smażenia kurczaka dodać pokrojone buraczki. Smażyć chwilę do ich miękkości. Następnie dodać pokrojone liście i łodyżki. Chwilę smażyć. Dodać śmietanę, sok z cytryny do smaku oraz słodką paprykę, majeranek i szczyptę cukru. Wymieszać.  Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 167

sól, pieprz 1 łyżka konfitury żurawinowej 2-3 łyżki masła 100 g suszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 1 jajko sezam do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)talerz, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy konfiturą z żurawiny, odstawiamy na 20 minut. 2. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy suszoną żurawinę, migdały, rodzynki i jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy, aż jabłko się rozpadnie. Dodajemy whiskey i odparowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.  3. Na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej. Na niej układamy plastry boczku tak, aby nachodziły

My Culinary Art
Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki 154

kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, ½ łyżeczka soku z cytryny, seler naciowy. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy  wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się(...)Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny.  Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek, fasolkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Ziemniaki podajemy z sosem z kurek

Moniki Smakołyki
Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii 158

ugotuj kaszę jaglaną wg  przepisu . Przestudź cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i  zeszklij na maśle cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej, posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij nadmiar soku na sitku. Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie kawałek parmezanu połącz kaszę jaglaną z odciśniętą cukinią, marchewką, parmezanem, przyprawami i jajkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tofutwinka, Kino letnie w Zorzy 177

laurowe posiekane świeże zioła (ewentualnie częściowo suszone):  natka pietruszki, lubczyk, bazylia, oregano, mięta, koperek, szczypiorek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka wędzonego tofu (+ olej do smażenia) przyprawy: sok z cytryny lub ocet winny, sól, pieprz Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Pokrój botwinkę, buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko(...)Zestaw z ognia.  Pokrój tofu w cienkie plastry i, jeśli chcesz, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy tofu, śmietanę i pozostałą zieleninę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Specjalne pokazy filmowe w ramach Kina Letniego odbywają się zawsze w weekendowe wieczory, pod gołym niebem, tuż obok Filmowej Cafe Kina Zorza . A tak wygląda repertuar Kina Letniego

Qlinarnie i Qlinarnie
Czereśniowiec 140

łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kostki margaryny 1 łyżka kakao Ponadto  0,5 kg wydrylowanych czereśni 5 białek 1 kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę aby było sypkie nie sklejone. Wyrobioną kruszonkę(...)kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy trzecią część ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Bardzo szybkie babeczki 201

małych gotowych foremek na babeczki 250g serka mascarpone 1 cytryna 50g cukru pudru sezonowe owoce Wykonanie: Serek mascarpone rozcieramy z cukrem pudrem. Obieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do przygotowanego serka i mieszamy, aby była jednolita masa. Foremki nadziewamy masą i dekorujemy owocami. Można chwilę wstawić do lodówki, ale nie jest to konieczne

Apetyt na Zielone
Sorbet truskawka+liście rzodkiewki+mango 151

innych potrawach. Liście nie są odpadkiem, tylko pełnowartościowym produktem, który wzbogaci nasze menu i zaskoczy gości. Właściwości liści rzodkiewki: - źródło wit. C ( około 2 x lepsze źródło niż sok z cytryn), - silne działanie przeciwnowotworowe (silniejsze niż brokułu), - działanie odtruwające i oczyszczające z toksyn, - poprawa trawienia i przemianę materii, - źródło żelaza i wapnia (więcej niż w szpinaku), - źródło fosforu, - skuteczny(...)żółtaczce, - reguluje ciśnienie krwi, Porcja: 4 osoby   Składniki: 200g mrożonych truskawek pęczek liści rzodkiewek 2 mango 4 łyżki miodu 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ( opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Liście rzodkiewki dokładnie myjemy. Liście żółte wyrzucamy. Mango obieramy ze skórki i wyrzucamy pestkę. Wszystkie składniki miksujemy i podajemy. Smacznego

Apetyt na Zielone
4. Ryba z cukinią i szynką parmeńską 128

sola itp.) - cukinia - 2 plastry szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzka, boczek wędzony, parzony) - cytryna - oliwa z oliwek  - sól i pieprz Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Cukinię umyć i obieraczką zrobić długie plastry. Na filet z obu stron kładziemy po plastrze szynki i zawijamy w plastry cukinii. Na grillu, patelni grillowej czy zwykłej teflonowej(...)rozprowadzamy pędzelkiem małą ilość oliwy z oliwek i smażymy 10-15minut obracając od czasu do czasu. Po przełożeniu na talerz polecam jeszcze raz skropić sokiem z cytryny, można użyć również oliwy z oliwek w spray'u.  Do rybki ugotowaliśmy kaszę jaglaną oraz poddusiliśmy marchewkę, resztę cukinii i paprykę. Wiadomo, że do rybki najlepsze są frytki, ale wyszło

Be Fit Be Strong
26. Mini tarta na spodzie orzechowym z kremem awokado 182

95kcal . Składniki na spód: - 40g suszonych daktyli - 30g migdałów - 30g orzechów włoskich - 1 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżeczki nasion chia Składniki na krem: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Daktyle, migdały i orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-20 minut. Po upływie tego czasu odsączamy, osuszamy i przekładamy(...)tartaletki i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado, miód i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu spodu z zamrażarki, wylewamy na niego krem i ozdabiamy np. kawałkami truskawek. Smacznego

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania