sok - 13499 przepisów (strona:252/900)

List do Złodzieja. I obłędnie aromatyczny dżem z bzem 136

możliwość przygotowania dżemu z oryginalnego przepisu, póki jeszcze kwitnie czarny bez... Dżem czereśniowo-bzowy Składniki: (na 1 słoik) 500 g czereśni 5 baldachów kwiatów czarnego bzu 100 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki pektyny Czereśnie wydrylować, przełożyć do garnuszka. Od baldachów odciąć grube końce, kwiaty razem z połową pestek zawinąć w gazę i włożyć do garnuszka. Dodać cukier(...)sok z cytryny, zagotować. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję (im dłużej gotowany, tym będzie gęstszy). Wyjąć zawiniątko z bzem i pestkami, dodać pektynę, wymieszać. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W ogóle uważam, że wszelkie wariacje z bzem będą smakowały wybornie. Wiśnie na przykład, albo czerwona porzeczka... Gdybym tylko mogła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasta z avocado / Avocado Brotaufstrich 276

miękkości zielonej fasolki mung 1 szalotka posiekana 1 ząbek czosnku posiekany 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka cukru 1/2 zielonej papryczki chili, posiekanej 1 mała cytryna (skórka i sok) 1/2 łyżeczki płatków chili biały pieprz, sól kilka łyżek oliwy z oliwek bardzo dobrej jakości listki świeżej kolendry  1. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, odłożyć. Obrane avocado, fasolkę, cebulę, czosnek(...)masło orzechowe, 2 łyżki oliwy i sok z cytryny przełożyć do szklanej miski, zmiksować na gładkie puree. Dodać papryczkę, cukier i przyprawy, dokładnie wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić, schłodzić ok. 2 h. 2. Podawać polane oliwą, udekorowane listkami kolendry lub płatkami chili i startą skórką cytrynową. Najlepsze z białym pieczywem i grillowaną piersią z kurczaka

Kuchnia Prezydentowej
Najprostsze placuszki z jabłkami 161

wszystko pięknie rośnie) i nadaje im ciekawego orzechowego smaku. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 jabłko 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp(...)miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią plasterki jabłek, dolej syrop klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około 3 minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły. Przelej mokre

Roślinna - blog wegański
Chrupiący torcik z waflami ryżowymi, kremem jogurtowym i jagodami 164

temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić, upiec pozostałe dwa spody. Krem jogurtowy: 500 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka brązowego cukru 1 galaretka cytrynowa 3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny 300 g jagód Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Jogurt ubić z cukrem, stopniowo dodawać wystudzoną, ale płynną galaretkę(...)sok z cytryny, zmiksować. Dodać większą część jagód i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim krążkiem, posmarować kolejną warstwą kremu. Na krem położyć ostatni blat ciasta, rozsmarować resztę masy jogurtowej i udekorować jagodami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Surówka z białej kapusty 206

koperkiem  TU  Dzisiaj nieco w odmienionej wersji równie pyszna i zdrowa. SKŁADNIKI 1/2 główki młodej kapusty pęczek koperku pęczek natki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu sok z połowy cytryny szczypta soli WYKONANIE Kapustę płuczemy, szatkujemy na szatkownicy lub drobno siekamy nożem. Posypujemy sol, wyciskamy sok z cytryny, mieszamy i zostawimy, aż zmięknie. Koperek i natkę płuczemy

W kuchennym oknie Ewy
OŚMIORNICA MARYNOWANA W OLIWIE 238

delikatnie chrupka. W Grecji podawana jako jedna z wielu przystawek. SKŁADNIKI: - ośmiornica (u mnie mrożona) - laska cynamonu - 300 oliwy z oliwek - 6 roztartych ząbków czosnku - natka pietruszki drobno posiekana - sok z dwóch cytryn -sól, pieprz MROŻONĄ OŚMIORNICĘ WŁÓŻ do lodówki, im dłużej będzie się rozmrażać tym będzie lepsza. Kiedy będzie rozmrożona zagotuj duży garnek osolonej wody, dodaj laskę cynamonu. Usuń(...)mackami. CHWYĆ OŚMIORNICĘ ZA GŁOWĘ i zamaczaj kilka razy we wrzątku aby macki się skurczyły, zanuż ośmiornicę, gotuj przez około 40 minut. ROZETRZYJ CZOSNEK Z SOLĄ , dodawaj po trochę soku z cytryny i oliwy i energicznie mieszaj, powinna wyjść zawiesista emulsja, na koniec dodaj pieprz i natkę pietruszki. KIEDY OŚMIORNICA SIĘ UGOTUJE odcedź ją i ostudź. Następnie pokrój na kawałki

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kalafior w arabskim stylu 194

Samar Khanafer  klik.  Mam nadzieję, że podobnie jak ja, zakochacie się w smakach kuchni arabskiej.   Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól natka pietruszki pestki granatu 1 łyżka pasty tahini 3 łyżeczki mieszanki 7 przypraw arabskich* *Mieszanka 7 przypraw arabskich: 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka kminu(...)łyżek oliwy przygotowujemy pastę, którą smarujemy kalafior. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut, aż delikatnie się przyrumieni. W osobnym naczyniu mieszamy pastę sezamową z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Dodajemy 4 łyżki wody w której gotował się kalafior. Wyjmujemy kalafior z piekarnika, polewamy sosem sezamowym i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu

Smakowity Blog Kulinarny
Lody maślankowe 122

przepisu znalezionego  tutaj składniki 1 szklanka kremowej śmietanki 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (dałam 1/3 szklanki  ksylitolu) 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka świeżego soku z cytryny szczypta soli przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Śmietanę kremówkę wlać do rondelka, podgrzewać tak długo aż prawie(...)łyżki - nie spływa całkiem - około 3 minut (nie gotować!). Przelać  przez drobne sitko do czystej miski. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać maślankę, śmietanę 18%, sok z cytryny i sól. Wymieszać. Wstawić do lodówki na   co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją  naszej  maszynki  do lodów

Stare Gary
Tabbouleh 206

nawet kaszę jaglaną. Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur 1 szklanka bulionu/wody pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku lub dymki 1/2 pęczka mięty 1 i 1/2 pomidora malinowego, pozbawionego nasion sok z 1/2 dużej cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 cebuli Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy(...)posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plastrami cytryny

Mango Papaja
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 230

zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać. Tort marchewkowy: 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości po soku z sokowirówki) 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)uzyskać czterech warstw. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach, ananasa drobno siekamy (ja posiekałam pulsacyjnie w blenderze). Odciskamy z nadmiaru wody, biorąc w ręce i wyciskając sok. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, powoli dolewamy olej. Ucieramy na wolnych obrotach miksera i dodajemy połowę

Poezja smaku
zapiekany makaron z mięsem i serem... 208

Składniki: makaron kolanka 250 gram, mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyzeczka, cebula 1 duża, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, śmietana 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, jajka 2 sztuki, ser żółty 20 dag w rondlu na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodać(...)mielone mięso z indyka, wsypać przyprawę do mielonego, paprykę ostrą, podsmażać mięso mieszając, na koniec wlać sok pomidorowy i na większym ogniu dusić z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron w niesolonej wodzie, dodać mielone i wymieszać, wlac śmietanę wymieszaną z jajkami, mąką, ciut wodą posypać startym serem na większych oczkach tarki, użyłam morski piec

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z bobu z miętą 102

mięs, do chleba lub na ciepło do makaronu. Pasta z bobu z miętą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki bobu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej mięta 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bób gotujemy na parze przez 10 minut. Następnie gdy lekko przestygnie obieramy(...)wkładamy do blendera. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę

Kulinarne przygody Gatity
Tort truskawkowy z serkiem mascarpone 403

delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.  Biszkopt przekrajamy na 2 części. Krem truskawkowy: 750 g truskawek świeżych lub mrożonych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody 8 łyżeczek żelatyny w proszku 500 g serka mascarpone Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. W garnku(...)wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż truskawki puszczą dużo soku i się całkowicie rozmrożą (w przypadku zamrożonych). Zmiksować blenderem, zostawiając minimalne kawałki truskawek. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować, odstawić. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzić do wrzenia.   Wystudzić. Wstawić do lodówkina

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Tropikalna Wyspa 368

szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi 50 g szpinaku baby Nasączenie: 100 ml wody Sok z 1 limonki Krem budyniowy: 300 ml mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka(...)gładki krem. Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia.  Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu.  Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę.  Poncz przygotować z soku z limonki i wody. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie

VioletoweKucharzenie
Pierogi z kaczką 126

kaczki pieczonej, 300 ml soku jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier (2 -3 łyżki), 3 zmielone goździki, sok z 1 limonki, Jeżeli zostaje nam po obiedzie trochę mięsa pieczonej kaczki, to możemy przygotować z niego pierogi. Mięso drobno pokroić. Do garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się 2/3 płynu. Dodać mięso i gotować aż płyn się prawie

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania