sok - 13499 przepisów (strona:252/900)

Chrupiący torcik z waflami ryżowymi, kremem jogurtowym i jagodami 169

temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić, upiec pozostałe dwa spody. Krem jogurtowy: 500 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka brązowego cukru 1 galaretka cytrynowa 3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny 300 g jagód Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Jogurt ubić z cukrem, stopniowo dodawać wystudzoną, ale płynną galaretkę(...)sok z cytryny, zmiksować. Dodać większą część jagód i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim krążkiem, posmarować kolejną warstwą kremu. Na krem położyć ostatni blat ciasta, rozsmarować resztę masy jogurtowej i udekorować jagodami. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Surówka z białej kapusty 209

koperkiem  TU  Dzisiaj nieco w odmienionej wersji równie pyszna i zdrowa. SKŁADNIKI 1/2 główki młodej kapusty pęczek koperku pęczek natki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu sok z połowy cytryny szczypta soli WYKONANIE Kapustę płuczemy, szatkujemy na szatkownicy lub drobno siekamy nożem. Posypujemy sol, wyciskamy sok z cytryny, mieszamy i zostawimy, aż zmięknie. Koperek i natkę płuczemy

W kuchennym oknie Ewy
OŚMIORNICA MARYNOWANA W OLIWIE 243

delikatnie chrupka. W Grecji podawana jako jedna z wielu przystawek. SKŁADNIKI: - ośmiornica (u mnie mrożona) - laska cynamonu - 300 oliwy z oliwek - 6 roztartych ząbków czosnku - natka pietruszki drobno posiekana - sok z dwóch cytryn -sól, pieprz MROŻONĄ OŚMIORNICĘ WŁÓŻ do lodówki, im dłużej będzie się rozmrażać tym będzie lepsza. Kiedy będzie rozmrożona zagotuj duży garnek osolonej wody, dodaj laskę cynamonu. Usuń(...)mackami. CHWYĆ OŚMIORNICĘ ZA GŁOWĘ i zamaczaj kilka razy we wrzątku aby macki się skurczyły, zanuż ośmiornicę, gotuj przez około 40 minut. ROZETRZYJ CZOSNEK Z SOLĄ , dodawaj po trochę soku z cytryny i oliwy i energicznie mieszaj, powinna wyjść zawiesista emulsja, na koniec dodaj pieprz i natkę pietruszki. KIEDY OŚMIORNICA SIĘ UGOTUJE odcedź ją i ostudź. Następnie pokrój na kawałki

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kalafior w arabskim stylu 196

Samar Khanafer  klik.  Mam nadzieję, że podobnie jak ja, zakochacie się w smakach kuchni arabskiej.   Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól natka pietruszki pestki granatu 1 łyżka pasty tahini 3 łyżeczki mieszanki 7 przypraw arabskich* *Mieszanka 7 przypraw arabskich: 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka kminu(...)łyżek oliwy przygotowujemy pastę, którą smarujemy kalafior. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut, aż delikatnie się przyrumieni. W osobnym naczyniu mieszamy pastę sezamową z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Dodajemy 4 łyżki wody w której gotował się kalafior. Wyjmujemy kalafior z piekarnika, polewamy sosem sezamowym i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu

Smakowity Blog Kulinarny
Lody maślankowe 127

przepisu znalezionego  tutaj składniki 1 szklanka kremowej śmietanki 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (dałam 1/3 szklanki  ksylitolu) 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka świeżego soku z cytryny szczypta soli przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Śmietanę kremówkę wlać do rondelka, podgrzewać tak długo aż prawie(...)łyżki - nie spływa całkiem - około 3 minut (nie gotować!). Przelać  przez drobne sitko do czystej miski. Schłodzić do temperatury pokojowej. Dodać maślankę, śmietanę 18%, sok z cytryny i sól. Wymieszać. Wstawić do lodówki na   co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją  naszej  maszynki  do lodów

Stare Gary
Tabbouleh 210

nawet kaszę jaglaną. Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur 1 szklanka bulionu/wody pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku lub dymki 1/2 pęczka mięty 1 i 1/2 pomidora malinowego, pozbawionego nasion sok z 1/2 dużej cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 cebuli Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy(...)posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plastrami cytryny

Mango Papaja
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 235

zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać. Tort marchewkowy: 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości po soku z sokowirówki) 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)uzyskać czterech warstw. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach, ananasa drobno siekamy (ja posiekałam pulsacyjnie w blenderze). Odciskamy z nadmiaru wody, biorąc w ręce i wyciskając sok. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, powoli dolewamy olej. Ucieramy na wolnych obrotach miksera i dodajemy połowę

Poezja smaku
zapiekany makaron z mięsem i serem... 212

Składniki: makaron kolanka 250 gram, mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyzeczka, cebula 1 duża, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, śmietana 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, jajka 2 sztuki, ser żółty 20 dag w rondlu na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodać(...)mielone mięso z indyka, wsypać przyprawę do mielonego, paprykę ostrą, podsmażać mięso mieszając, na koniec wlać sok pomidorowy i na większym ogniu dusić z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron w niesolonej wodzie, dodać mielone i wymieszać, wlac śmietanę wymieszaną z jajkami, mąką, ciut wodą posypać startym serem na większych oczkach tarki, użyłam morski piec

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z bobu z miętą 106

mięs, do chleba lub na ciepło do makaronu. Pasta z bobu z miętą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki bobu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej mięta 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bób gotujemy na parze przez 10 minut. Następnie gdy lekko przestygnie obieramy(...)wkładamy do blendera. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę

Kulinarne przygody Gatity
Tort truskawkowy z serkiem mascarpone 407

delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.  Biszkopt przekrajamy na 2 części. Krem truskawkowy: 750 g truskawek świeżych lub mrożonych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody 8 łyżeczek żelatyny w proszku 500 g serka mascarpone Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. W garnku(...)wymieszać owoce z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż truskawki puszczą dużo soku i się całkowicie rozmrożą (w przypadku zamrożonych). Zmiksować blenderem, zostawiając minimalne kawałki truskawek. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować, odstawić. Do gorących owoców dodać żelatynę, wymieszać. Podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzić do wrzenia.   Wystudzić. Wstawić do lodówkina

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Tropikalna Wyspa 374

szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi 50 g szpinaku baby Nasączenie: 100 ml wody Sok z 1 limonki Krem budyniowy: 300 ml mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka(...)gładki krem. Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia.  Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu.  Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę.  Poncz przygotować z soku z limonki i wody. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie

VioletoweKucharzenie
Pierogi z kaczką 130

kaczki pieczonej, 300 ml soku jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego, cukier (2 -3 łyżki), 3 zmielone goździki, sok z 1 limonki, Jeżeli zostaje nam po obiedzie trochę mięsa pieczonej kaczki, to możemy przygotować z niego pierogi. Mięso drobno pokroić. Do garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się 2/3 płynu. Dodać mięso i gotować aż płyn się prawie

królestwo garów
Drink arbuzowy 163

białego rumu 100 ml campari Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Miąższ z arbuza kroimy na mniejsze kawałki, miksujemy i przecieramy przez sito. Do soku z arbuza dodajemy campari, rum, sok z limonki i cukier. Dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem mieszamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Spaghetti z sosem pomidorowym 153

Proste potrawy zwykle są najsmaczniejsze.   Składniki 400 g makaronu spaghetti 2 małe ząbki czosnku 3 nieduże pomidory 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli szczypta cukru pół łyżeczki pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej bazylii 2 łyżki świeżo startego parmezanu Przygotowanie Czosnek roztarłem na pastę ze szczyptą soli. Pomidory sparzyłem wrzątkiem obrałem ze skórki. Dwa pokroiłem(...)kawałki, usunąłem pestki, trzeci zmiksowałem i wymieszałem z pozostałymi oraz roztartym czosnkiem. Dodałem sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Ugotowałem makaron. Po osączeniu polałem oliwą. Dodałem do pomidorów i szybko wymieszałem. Wyłożyłem na talerze, każdą porcję posypałem bazylią i świeżo startym parmezanem

R'n'G Kitchen
świeże śledzie z piekarnika w przyprawie Harissa.. 167

Składniki: śledzie 1 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa Harrisa Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 cytryna nieduże świeże śledzie bez głów "tuszki" dobrze oipłukać i osuszyć na durszlaku w dużej misce wymieszać przyprawę Harissa, kucharka, wlać olej i sok z 1 cytryny włożyć śledzie i wymieszać, schować do lodówki na 30 minut w naczyniu

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania