sok - 13499 przepisów (strona:247/900)

Owoce Zapiekane pod Owsianą Kruszonką 123

mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem) Wykonanie: Piekarnik nagrzałam na 200 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał oczyściłam owoce z ogonków, umyłam je i osuszyłam(...)Owoce ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i polałam 1 łyżką syropu klonowego. Do malaksera wsypałam płatki owsiane, wlałam resztę syropu klonowego, sok z cytryny i olej kokosowy. Wszystko razem lekko zmiksowałam. Nie miksowałam długo ponieważ chciałam aby kruszonka miała grudkowatą strukturę. Kruszonkę wyłożyłam na owoce i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni. Potem wyłożyłam naczynie

Blondynka Gotuje
Makaron ryżowy z krewetkami i groszkiem 173

jednej patelni' :) * makaron ryżowy- 150 g * krewetki koktajlowe- 200 g  * świeży groszek zielony- 200 g * cebula- 1 spora * czosnek- 2 ząbki * sos rybny- 1 łyżka * limonka- 1 łyżka soku * papryczka chili- wg uznania * natka pietruszki- do posypania * pieprz- do smaku * masło klarowane- do smażenia Przygotować makaron ryżowy. Na rozgrzanym maśle zeszklić poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek, kolejno dodać krewetki(...)wyłuskany groszek, pokrojoną papryczkę chili oraz podlać sosem rybnym i podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać makaron, popieprzyć, skropić sokiem z limonki i całość dokładnie wymieszać. Ozdobić natką pietruszki. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Wiśniowa frużelina w trzech smakach (bez cukru) 185

zimnej wody 3 łyżki skrobii ziemniaczanej Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać chilli, cynamon i syrop, podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut, by puściły sok Doprowadzić do wrzenia, gotować około 2 minuty W małym garnuszku rozmieszać wodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać Po około minucie mieszania zdjąć z ognia Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować(...)mielonego imbiru 150 ml zimnej wody 3 łyżki skrobii ziemniaczanej Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać przyprawy i syrop, podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut by puściły sok Doprowadzić do wrzenia, gotować około 2 minuty W małym garnuszku rozmieszać wodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać Po około minucie mieszania zdjąć z ognia Przełożyć

pyszne zdrowości
BABKA SEROWA 130

Składniki: 250 g mąki 150 g margaryny 100 g cukru 3 jajka 250 g waniliowego serka homogenizowanego 1 opakowanie kiśla cytrynowego sok z 1 / 2 cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy szczypta soli cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Jajka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystego kremu, po czym dodać margarynę(...)następnie dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą oraz kiślem. Do powstałej masy dodać serek homogenizowany, kilka kropli olejku oraz sok z cytryny. Całość starannie wymieszać.  Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
TORT CZEKOLADOWO - CYTRYNOWY 161

litra mleka 1 - 2 łyżki kakao 1 olejek rumowy spirytusowy Nasączenie: 3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej 1 olejek spirytusowy arakowy 1 olejek spirytusowy rumowy 1 sok z cytryny odrobina cukru - do smaku Przygotowanie: Biszkopt - Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubijać jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać sypkie produkty(...)Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać. Masa czekoladowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec wsypać kakao i dodać olejek rumowy. Całość wymieszać

Ciastka - domowe słodkości
MUFFINY Z CHAŁWĄ I RODZYNKAMI 157

Składniki: 250 g maki 100 g cukru 100 g margaryny 100 g chałwy waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego 1 olejek waniliowy 50 g rodzynek (można dodać więcej) 30 g orzechów włoskich lub laskowych Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki(...)masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast w drugiej misce ubić jajka z cukrem, potem dodać roztopioną margarynę, sok pomarańczowy (lub połowę olejka pomarańczowego), olejek waniliowy - wymieszać. Następnie dodać chałwę, którą należy dobrze wymieszać do rozpuszczenia, potem dodać mleko i bardzo delikatni wymieszać. Na koniec do płynów dodać sypkie

Ciastka - domowe słodkości
PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI (z mlekiem) 163

wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki mleka(...)cukrem pudrem.  Rada: Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce tartej jest o wiele lepiej i od tamtej pory stosuję tylko tą metodę, więc zachęcam

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka z kaszy pszennej z groszkiem cukrowym 120

groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej 2 garści groszku cukrowego 6 rzodkiewek 1 garść listków rukoli 8-10 pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól morska  świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia(...)kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy  wkładamy do garnka i blanszujemy go przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki  kroimy na ćwiartki, pomidorki na pół. Na talerz wykładamy kaszę, na wierzchu układamy groszek, rzodkiewki, pomidorki i listki rukoli. Delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pierzymy

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z czarnych oliwek i bobu 164

oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, Do podania: surowe pieczarki skropione sokiem z limonki, dowolne pieczywo. Deseczki   MeryLu handmade Przygotowanie: Oliwki wypestkować (rozgnieść nożem, usunąć pestkę) zmiksować na gładką masę. Dodać drobno posiekaną chili, kapary i zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać, rozgnieść widelcem. Połączyć obie pasty w proporcji wg. własnych upodobań i doprawić do smaku. Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z limonki, podać do pasty

SzczyptaSmaQ
PLACKI Z CUKINII I BATATÓW 169

jajko  sól, pieprz do smaku  Sposób przyrządzenia:   Cukinie wyszorować i zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem ze skórką. PoczekaĆ ok. 2 min, odcisnąć sok. Batata, marchewkę również zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Dodać do cukinii z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem, odstawić ciasto na 5-7 minut(...)składniki się "przegryzły". Smażyć na bardzo małej ilości oliwy z obu stron na złoty kolor. Moje z ok. 2 łyżek ciasta.Podawać ze śmietaną, popijając sokiem warzywnym .  Ach co za rozkosz kulinarna :-)) Miłej niedzieli kochani

pieprzny smaczek
Arbuzada 163

Pyszna, orzeźwiająca lemoniada arbuzowa - wspaniała na upały :)   SKŁADNIKI:  (proporcje są przykładowe) 1/4 dużego soczystego arbuza (najlepiej dobrze schłodzonego) 1/4 szklanki cukru pudru sok z 1 limonki 3-4 łyżki syropu miętowo-limonkowego (można pominąć) ewentualnie 1/2 szkl wody 1. Arbuza wcześniej wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodził (jeśli będzie w temperaturze pokojowej lemoniada będzie się dużo dłużej(...)chłodzić). Pokroić, usunąć skórę i pestki, pokroić na kawałki i wrzucić o blendera. Dodać cukier oraz syrop i sok z limonki, zblendować.  Gdyby całość wyszła za mocna można dolać wody, jeśli za mało słodka - dosłodzić. 2. Lemoniadę schłodzić. Można podawać z kostkami lodu

Kto ugości moich gości?
Syrop imbirowy z papedą --- sciroppo di zenzero con Papeda 161

Składniki 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 150 g świeżego imbiru obranego ze skórki sok z 1 cytryny Papeda - Limonka Kaffir tutaj poziom: łatwy czas: 1 h 30 min Wykonanie Imbir pozbawiamy skórki, i miksyjemy z 0,5 szkl. wody.Przekładamy do garnka. Dodajemy reszte wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę(...)minutach dadajemy 6-8 liści limonki, a pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.Zdejmujemy garnek z ognia. Syrop przecedzamy przez drobne sitko, przelewamy do wyparzonych butelek

w mojej kuchni
Sałatka z sałatą lodową z warzywami 301

Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 ogórek wężowy 2 pomidory 1 czerwona cebula przyprawa do sałatek + woda + olej + sok z cytryny szczypta cukru cebula dymka siekany koperek Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić wedle uznania. 2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę. 3. Cebulę dymkę posiekać. 4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku

Kuchnia domowa Ani
Lody malinowe z sosem 162

malinowym sosem to już pełnia szczęścia. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 600 g świeżych malin 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Maliny zmiksować w blenderze, przelać na gęste sitko i przetrzeć. Powstały mus wlać z powrotem do blendera. Dodać mleko z puszki, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy

Ala piecze i gotuje
64. Zupa z botwinki - odchudzony, rodzinny przepis 187

tylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka oleju kokosowego - 1,5 litra wywaru lub bulionu - sól, cukier - sok z połowy cytryny *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na dno każdego talerza i posiekany koperek na wierzch Botwinkę dokładnie myjemy i usuwamy z żółknących liści i cienkich korzonków, siekamy wraz(...)trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na oleju kokosowym przez 5-10 minut. Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy zabielić zupkę jogurtem, najpierw wlewamy do jogurtu kilka łyżek gorącej zupy, po czym mieszamy, dodajemy do garnka i krótko zagotowujemy. Zupę podajemy z pokrojonymi w ćwiartki

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania