sok - 13499 przepisów (strona:247/900)

BABKA SEROWA 134

Składniki: 250 g mąki 150 g margaryny 100 g cukru 3 jajka 250 g waniliowego serka homogenizowanego 1 opakowanie kiśla cytrynowego sok z 1 / 2 cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy szczypta soli cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Jajka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystego kremu, po czym dodać margarynę(...)następnie dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą oraz kiślem. Do powstałej masy dodać serek homogenizowany, kilka kropli olejku oraz sok z cytryny. Całość starannie wymieszać.  Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
TORT CZEKOLADOWO - CYTRYNOWY 164

litra mleka 1 - 2 łyżki kakao 1 olejek rumowy spirytusowy Nasączenie: 3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej 1 olejek spirytusowy arakowy 1 olejek spirytusowy rumowy 1 sok z cytryny odrobina cukru - do smaku Przygotowanie: Biszkopt - Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubijać jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać sypkie produkty(...)Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać. Masa czekoladowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec wsypać kakao i dodać olejek rumowy. Całość wymieszać

Ciastka - domowe słodkości
MUFFINY Z CHAŁWĄ I RODZYNKAMI 161

Składniki: 250 g maki 100 g cukru 100 g margaryny 100 g chałwy waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki soku pomarańczowego świeżego lub pól olejka pomarańczowego 1 olejek waniliowy 50 g rodzynek (można dodać więcej) 30 g orzechów włoskich lub laskowych Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki(...)masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast w drugiej misce ubić jajka z cukrem, potem dodać roztopioną margarynę, sok pomarańczowy (lub połowę olejka pomarańczowego), olejek waniliowy - wymieszać. Następnie dodać chałwę, którą należy dobrze wymieszać do rozpuszczenia, potem dodać mleko i bardzo delikatni wymieszać. Na koniec do płynów dodać sypkie

Ciastka - domowe słodkości
PUSZYSTY PLACEK Z TRUSKAWKAMI (z mlekiem) 169

wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki mleka(...)cukrem pudrem.  Rada: Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce tartej jest o wiele lepiej i od tamtej pory stosuję tylko tą metodę, więc zachęcam

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka z kaszy pszennej z groszkiem cukrowym 124

groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej 2 garści groszku cukrowego 6 rzodkiewek 1 garść listków rukoli 8-10 pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól morska  świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia(...)kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy  wkładamy do garnka i blanszujemy go przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki  kroimy na ćwiartki, pomidorki na pół. Na talerz wykładamy kaszę, na wierzchu układamy groszek, rzodkiewki, pomidorki i listki rukoli. Delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pierzymy

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z czarnych oliwek i bobu 166

oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, Do podania: surowe pieczarki skropione sokiem z limonki, dowolne pieczywo. Deseczki   MeryLu handmade Przygotowanie: Oliwki wypestkować (rozgnieść nożem, usunąć pestkę) zmiksować na gładką masę. Dodać drobno posiekaną chili, kapary i zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać, rozgnieść widelcem. Połączyć obie pasty w proporcji wg. własnych upodobań i doprawić do smaku. Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z limonki, podać do pasty

SzczyptaSmaQ
PLACKI Z CUKINII I BATATÓW 173

jajko  sól, pieprz do smaku  Sposób przyrządzenia:   Cukinie wyszorować i zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem ze skórką. PoczekaĆ ok. 2 min, odcisnąć sok. Batata, marchewkę również zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Dodać do cukinii z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem, odstawić ciasto na 5-7 minut(...)składniki się "przegryzły". Smażyć na bardzo małej ilości oliwy z obu stron na złoty kolor. Moje z ok. 2 łyżek ciasta.Podawać ze śmietaną, popijając sokiem warzywnym .  Ach co za rozkosz kulinarna :-)) Miłej niedzieli kochani

pieprzny smaczek
Arbuzada 165

Pyszna, orzeźwiająca lemoniada arbuzowa - wspaniała na upały :)   SKŁADNIKI:  (proporcje są przykładowe) 1/4 dużego soczystego arbuza (najlepiej dobrze schłodzonego) 1/4 szklanki cukru pudru sok z 1 limonki 3-4 łyżki syropu miętowo-limonkowego (można pominąć) ewentualnie 1/2 szkl wody 1. Arbuza wcześniej wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodził (jeśli będzie w temperaturze pokojowej lemoniada będzie się dużo dłużej(...)chłodzić). Pokroić, usunąć skórę i pestki, pokroić na kawałki i wrzucić o blendera. Dodać cukier oraz syrop i sok z limonki, zblendować.  Gdyby całość wyszła za mocna można dolać wody, jeśli za mało słodka - dosłodzić. 2. Lemoniadę schłodzić. Można podawać z kostkami lodu

Kto ugości moich gości?
Syrop imbirowy z papedą --- sciroppo di zenzero con Papeda 165

Składniki 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 150 g świeżego imbiru obranego ze skórki sok z 1 cytryny Papeda - Limonka Kaffir tutaj poziom: łatwy czas: 1 h 30 min Wykonanie Imbir pozbawiamy skórki, i miksyjemy z 0,5 szkl. wody.Przekładamy do garnka. Dodajemy reszte wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę(...)minutach dadajemy 6-8 liści limonki, a pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.Zdejmujemy garnek z ognia. Syrop przecedzamy przez drobne sitko, przelewamy do wyparzonych butelek

w mojej kuchni
Sałatka z sałatą lodową z warzywami 305

Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 ogórek wężowy 2 pomidory 1 czerwona cebula przyprawa do sałatek + woda + olej + sok z cytryny szczypta cukru cebula dymka siekany koperek Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić wedle uznania. 2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę. 3. Cebulę dymkę posiekać. 4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku

Kuchnia domowa Ani
Lody malinowe z sosem 165

malinowym sosem to już pełnia szczęścia. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 600 g świeżych malin 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Maliny zmiksować w blenderze, przelać na gęste sitko i przetrzeć. Powstały mus wlać z powrotem do blendera. Dodać mleko z puszki, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy

Ala piecze i gotuje
64. Zupa z botwinki - odchudzony, rodzinny przepis 189

tylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka oleju kokosowego - 1,5 litra wywaru lub bulionu - sól, cukier - sok z połowy cytryny *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na dno każdego talerza i posiekany koperek na wierzch Botwinkę dokładnie myjemy i usuwamy z żółknących liści i cienkich korzonków, siekamy wraz(...)trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na oleju kokosowym przez 5-10 minut. Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy zabielić zupkę jogurtem, najpierw wlewamy do jogurtu kilka łyżek gorącej zupy, po czym mieszamy, dodajemy do garnka i krótko zagotowujemy. Zupę podajemy z pokrojonymi w ćwiartki

Be Fit Be Strong
Ananas na upalne dni 128

ananas, 4 dojrzałe kiwi, sok z 1/2 limonki, lód w kostkach, Ananasa obrać (ściąć wierzch i górę, postawić ananasa na spodzie i ścinać od góry w dół skórę, uważając aby jak najmniej „oczek” zostało na ananasie – te co zostały należy wyciąć; przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć głąb i pokroić na kawałki). Kiwi obrać zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać(...)sok z limonki, wymieszać. Ananasa zmiksować z pokruszonymi kostkami lodu (około szklanki pokruszonego lodu). Do szklanek włożyć po 3-4 kostki lodu, wlać zmiksowanego ananasa, na wierzch wlać kiwi. Podawać z miętą. Cukier nie jest tu potrzebny. Ananas jest wystarczająco słodki. zastawa

królestwo garów
Sałatka z selera naciowego i indyka 194

szybkie do przygotowania. Składniki: 3 -  4 łodygi selera naciowego około 300 g pieczonego indyka (bez skóry) 1 papryka czerwona 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem mały pęczek koperku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z indyka pieczonego zdjąć skórę i pokroić w małe słupki. Seler(...)umyć, pokroić w drobne kawałki i obsypać niewielką ilością soli (u mnie 1/2 łyżeczki). Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie paseczki. Koperek i cebulę umyć, drobno posiekać. Sok z cytryny, oliwę i czosnek dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić ewentualnie pieprzem i solą

Kuchcik gotuje
BORÓWKOWE MOJITO 166

ciekawego koloru.  Mimo niewielkiej zawartości alkoholu drink sprawdza się w gorące, upalne dni znakomicie. Składniki : (na 2-3 porcje) 100 g borówek amerykańskich  1/4 szklanki białego rumu sok z jednej limonki świeża mięta 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 szklanki szkl. wody gazowanej kostki lodu Wykonanie:  Borówki blendujemy wraz z listkami mięty na gładką masę, a następnie przecieramy(...)przez sito, aby pozbyć się skórek. Wlewamy do shakera, dodajemy cukier, sok z całej limonki oraz rum. Uzupełniamy wodą gazowaną. Zamykamy shaker i wstrząsamy. Do  szklanki wsypujemy kilka kostek lodu. Wlewamy zawartość shakera. Dekorujemy miętą

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania