sok - 13499 przepisów (strona:239/900)

Sałatka z burakiem i gruszką 214

jest jak dla mnie zaskakująco dobre. Spróbujcie! Składniki: ulubiona mieszanka sałat 3 małe buraki 1 gruszka 1 kulka (100 g) mozzarelli oliwa sos balsamiczny świeży rozmaryn  sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Buraki wyszorować, owinąć w folię i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Ostudzić. Obrać i pokroić na plasterki. Gruszkę pokroić w plasterki. Mozzarellę porwać(...)kawałki. W misce ułożyć mieszankę sałat, dodać buraki, gruszkę i mozzarellę. Z oliwy, sosu balsamicznego, soku z cytryny i rozmarynu zrobić dressing. Doprawić solą i pieprzem. Polać nim sałatkę. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Śledzie w oleju lnianym wg Anny Starmach 147

trawienne.  Jest również bogaty w witaminę E, tzw. witaminę młodości.  Składniki: 500 g filetów śledziowych 100 ml oleju lnianego 1 duża cebula lub 2 małe 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z białego wina 3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 goździk sól Filety śledziowe namoczyć w wodzie(...)godziny. Po tym czasie wodę wylać, filety osuszyć. Każdy pokroić na 3 części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach

Moja Galeria Smaku
Jabłkowe grzane wino 152

Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, plany i postanowienia! I mam nadzieję, że będziecie do mnie zaglądać również w Nowym Roku! Składniki na 2-3 porcje: 600 ml soku jabłkowego 250 ml cydru kawałek korzenia imbiru, około 6 g 2 szczypty cynamonu 3 plasterki jabłka Sok przelać do rondelka. Dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir. Doprowadzić do wrzenia

Moja Galeria Smaku
Koktajl kiwi-pomarańcza z pestkami dyni 107

skóry i włosów, magnezu i potasu niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego, a także fosforu odpowiedzialnego za budowę kości i zębów. Samo zdrowie:) Składniki na 1 porcję: 2 kiwi sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka pestek dyni Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Przelać do blendera. Dodać kiwi i pestki dyni. Zmiksować. Ta porcja koktajlu

Moja Galeria Smaku
Dwuwarstwowe smoothie 132

nich może stanowić osobny koktajl ;) Jednak gorąco zachęcam Was do takiego przeplatańca :) Składniki na 3 porcje: Kolor zielony: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 szklanki soku z pomarańczy (duża 1 pomarańcza) 2 garście szpinaku 1 małe lub 1/2 dużego mango 1 łyżeczka miodu Wycisnąć sok z pomarańczy. Mango obrać i pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do blendera

Moja Galeria Smaku
Płatki jaglane z gruszkami, orzechami i morelami 140

porcję: 4 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie. W drugim garnuszku podgrzać mleko, dodać płatki jaglane i syrop

Moja Galeria Smaku
Smoothie owocowe z awokado 119

mogę go doczekać? To już bliżej niż dalej :) Składniki na 2 porcje: 1 awokado 1 szklanka jagód (mrożone) 1/2 szklanki malin (mrożone) 1/3 szklanki truskawek (mrożone) 1 szklanka soku z pomarańczy (2 duże pomarańcze) 1 łyżka syropu z agawy 3 łyżki jogurtu greckiego Awokado obrać, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zmiksować. Pić

Moja Galeria Smaku
Koktajl pomarańczowy 142

się tam bowiem flawonoidy , które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki soku z pomarańczy (ok. 2 szt) 1 pomarańcza 1/2 banana 3/4 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Z pomarańczy wycisnąć sok. Drugą pomarańczę oraz banana obrać. Wszystkie składniki umieścić

Moja Galeria Smaku
Słoneczny koktajl 118

powoli czuć już nadchodzącą wiosnę :) Wyczekując tej wiosny raczę się pysznym, żółtym jak słońce koktajlem :) Może i Wy się skusicie? Składniki na 2 porcje: 1/4 dużego ananasa 1/4 szklanki soku z pomarańczy (1/2-1 pomarańcza) 1/2 mango 2 pomarańcze 1 banan Ananasa obrać, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Pozostałe 2 pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Tak samo postąpić

Moja Galeria Smaku
Smoothie ananasowo-marchewkowe 144

Antybiotyk zadziałał i w końcu mam trochę więcej siły :) Zapraszam Was na szklaneczkę ananasowo-marchewkowego smoothie! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 1/2 ananasa 1/2 dużego banana 1 szklanka soku ananasowego szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Marchewkę, ananasa i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera. Zalać sokiem ananasowym oraz dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Owocowe parfait z granolą 129

Składniki na 2 porcje: 1 małe mango 1 banan sok z 1 dużej pomarańczy 180 g truskawek 100 g jogurtu naturalnego ksylitol do smaku ulubiona granola (najlepiej domowa) Mango i banana obrać. Pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zmiksować wszystko razem. Przełożyć do 2 szklanek. Posypać granolą. Truskawki zmiksować z jogurtem i ksylitolem. Nałożyć na warstwę granoli

Moja Galeria Smaku
Sałatka z marchewki i fasolki 152

błonnik i przyjemnie chrupie za sprawą prażonego słonecznika. Polecam! Składniki: 3 marchewki 300 g fasolki szparagowej 1-2 łyżki oliwy lub masła klarowanego 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól, pieprz, odrobina chilli Marchewki obrać, ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Na patelni obsmażyć krótko marchewkę, odłożyć. Fasolkę ugotować(...)wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę przesmażyć na tej samej patelni co marchewki. Wymieszać w miseczce z fasolką. Do pozostałej na patelni oliwy dodać wodę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli. Zagotować. Powstałym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na czystej, suchej patelni. Dodać do sałatki. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Koktajl truskawkowo-orzechowy 150

koktajl. Smak truskawek przenikający się z milkshakiem bananowo-orzechowym.  Koniecznie do wypróbowania w sezonie truskawkowym, który już tuż tuż :) Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: 8 dużych truskawek sok z 1/2 limonki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła orzechowego 1 banan Truskawki zmiksować, bądź rozgnieść widelcem z sokiem z limonki. W blenderze zmiksować mleko z bananem i masłem orzechowym

Moja Galeria Smaku
Koktajl truskawkowo-kokosowy 118

niskokalorycznym, beztłuszczowym napojem, bogatym w potas, doskonale nawadniającym organizm. Jest przyjacielem sportowców i gwiazd Hollywood ;) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 200 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Truskawki odszypułkować. Zmiksować z wodą kokosową i sokiem z limonki. Wodę kokosową można wcześniej schłodzić

Moja Galeria Smaku
Serniczki truskawkowe w szklankach 1087

szklanki. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i jogurtem greckim. Nałożyć na ciasteczka. Sos truskawkowy: 200 g truskawek 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Truskawki odszypułkować. Rozgnieść widelcem, dodać cukier, mąkę, sok z cytryny. Zagotować, ostudzić. W zależności od preferencji zmiksować lub pozostawić truskawki w kawałkach. Nałożyć na warstwę serową. Inspiracja

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania