sok - 13499 przepisów (strona:230/900)

MUSZLE NADZIEWANE BUDYNIEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI 149

słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle makaronowe – ok. 10 szt BUDYŃ: * mleko – 1,5 szkl * sok z cytryny – 4-łyżki * cukier – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa(...)szkl mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy. Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy rozrobione mąki – gotujemy mieszając. Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny. CAŁOŚĆ: Ugotowany makaron nadziewamy budyniem cytrynowym oraz owocami. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Świetnym dodajem jest gałka lodów waniliowych albo kleks bitej śmietany! Pycha! Przepis bierze udział

Ostra na Słodko
Tartaletki z lemon curd 115

kawałki 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) Masa cytrynowa: 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn 225 ml soku z cytryny + 100 ml wody 85 g masła, pokrojonego w kawałki 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 jajko Beza: 4 białka 200 g drobnego cukru 2 płaskie łyżeczki mąki(...)wystudzenia.                     Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Następnie wlewamy sok z cytryny i wodę. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. W miseczce rozkłócamy żółtka i całe

Cakes By Kejt
Tort czekoladowy 133

jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji cukrowe kwiatuszki i literki do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek(...)ognia, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym

Cakes By Kejt
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i słonecznikiem 266

pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki  kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę  myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki(...)prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem.  Całość polewamy sosem  i posypujemy słonecznikiem

Pan i Pani Smith w kuchni
Kurczak pieczony w miodzie 155

Kurczak pieczony w miodzie z kaszą gryczaną i ćwikłą Składniki: - 2 ćwiartki kurczaka - sok z jednej cytryny - 4 łyżki masła - 4 łyżki miodu (u mnie lipowy) - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku - 1 cebula - 2 małe marchewki - 1/2 szklanki wody - sól, mielony czarny pieprz dodatki: - kasza gryczana z warzywami SYS - buraczki ćwikłowe   Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Ćwiartki kurczaka(...)dzielę na pół, duklanie płuczę i nacieram sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.   Układam go w naczyniu żaroodpornym. Całość obkładam plastrami cebuli oraz pokrojoną w talarki marchewką.    W garnku roztapiam masło z miodem i dodaję gałkę muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego  piekarnika. Od czasu

Kuchnia co dnia
Pieczywo żytnie chrupkie z truskawką 121

Pieczywo żytnie chrupkie z truskawką Składniki: kanapki: - chrupkie pieczywo żytnie bez cukru - świeże truskawki - olej arachidowy dodatki: - sok pomarańczowy pasteryzowany Przygotowanie: Na talerzu układam dwie kromki pieczywa. Truskawki kroję w plasterki, układam na pieczywie. Skrapiam delikatnie olejem arachidowym. Jeśli chcecie, by było odrobinę słodsze, to można truskawki posypać lekko cukrem trzcinowym. Do takiego śniadania podaję szklankę soku pomarańczowego. Przygotowanie

Kuchnia co dnia
Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki 161

Składniki : 2 torebki kaszy jaglanej duży pęczek botwiny 1 średni buraczek 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku natki pietruszki 1 cebula 3 duże ząbki  czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru 2 jajka 4 płaskie łyżki bułki tartej olej sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia Wykonanie : Kasze jaglaną gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)czosnku. Botwinkę drobno siekamy a buraczka ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min.  Doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy bułkę tartą i formujemy w rękach burgery. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Przepis bierze udział

W kuchennej krainie
Fiona 161

puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Masa budyniowa : * 900ml soku przecierowego malinowego bądź truskawkowego * 3 budynie malinowe bez cukru * dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje malinowe - około 30 sztuk Przygotowanie : Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować(...)soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić. Masa śmietanowa : * 3 kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe dodatkowo : galaretka malinowa  Przygotowanie : Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku,przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę

Magiczne Życie Marty
Młoda marchewka w sosie pomarańczowym 140

Składniki: pęczek młodej marchewki sok z połówki pomarańczy 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: 1. Marchewki umyć, odciąć nać. Ugotować w lekko osolonej wodzie  al dente 2. Przygotować sos: sok z połówki pomarańczy zmieszać z oliwą aż powstanie sos o kremowej konsystencji 3. Wyłożyć marchewki na półmisek polać sosem

AZgotuj!
Ryż cytrynowy 146

250g ryżu na risotto łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka kurkumy lub szafran  1 cytryna niepryskana ½ l bulionu Ryż cytrynowy Przygotowanie : 1 Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. 2 W rondlu rozgrzej olej (dla rozpustnych łyżkę masła)  wrzuć  ryż. 3  Dodaj łyżeczkę  kurkumy ,wymieszaj. Zamiast kurkumy  można  dodać nitki szafranu. 4 Dodaj(...)sok z cytryny, a następnie bulion. Wymieszaj. 5. Wolno gotuj ciągle  mieszając . Kiedy zauważysz, że woda zbyt odparowała uzupełnij z czajnika  wrzącą  wodą. Po 20 minutach ryż powinien  być  gotowy.  Wyłóż na miseczkę i udekoruj skórką z cytryny i  dostępnymi  ziołami. Ja uwielbiam kolendrę

AZgotuj!
Carpaccio z awokado i anchois 162

Składniki: dojrzałe awokado Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z pierwszego tłoczenia łyżeczka kaparów w zalewie łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie 1 malutka papryczka chilli pół szalotki łyżeczka soku z cytryny sól 1 filecik anchois 1 łyżeczka miodu ( ja dodałam kasztanowy, ale nie wiem czy ma wpływ na smak) Przygotowanie: Zacznij od przygotowania sosu: 1. Posiekaj w kosteczkę cebulę(...)anchois niemal na papkę oraz papryczkę na maleńkie kawałeczki.  Włóż składniki do miski i wymieszaj z olejem, białym octem winnym, sokiem z cytryny, miodem, kaparami i zielonym pieprzem, dopraw solą. 2. Awokado pokrój na cieniutkie fileciki. 3. Ułóż na talerzu polej sosem. Dla nielubiących anchois sos przygotować bez tego dodatku. Równie pyszne

AZgotuj!
Gorace maliny z placuszkami gryczanymi 150

użyciu:)  Z mąki gryczanej, mleka sojowego i jajka zrobić gęste ciasto. Smażyć z dwóch stron. Znacznie wcześniej (ok.godziny) myjemy maliny i zaczynamy je gotować, kiedy puszczą sok zmniejszamy temperaturę smażenia malin. Zacznij przygotowywać placuszki (uwaga ja smażę na patelni, na której nie trzeba tłuszczu). Kiedy maliny się lekko rozgotują, rozpuszczam w małej ilości łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i zagęszczam(...)sok malinowy. Podawaj gorące na wcześniej usmażonych gryczanych placuszkach! Składniki: 250 gram mąki gryczanej 1 szklanka mleka sojowego 1 jajko pudełko malin 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

AZgotuj!
Poranny detoks 121

Dzień dobry mój organizmie. Składniki: pół fenkułu 2 liście sałaty klika kropel soku z cytryny 2 marchewki z ekologicznej uprawy burak 2 łodygi selera naciowego 2 gałązki natki pietruszki Wszystkie składniki  pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez sokowirówkę. Skrop sokiem z cytryny. Smacznego

AZgotuj!
Detoks 2 102

Detoks 2. Zamiast sałaty i natki pietruszki filiżanka kiełków lucerny i mielone siemię lniane. 2 marchewki  burak filiżanka kiełków lucerny sok z połówki cytryny burak 2 łodygi selera naciowego łyżeczka mielonego siemienia lnianego Podana ilość składników na jedną szklankę świeżego soku. A ja idę myć sokowirówkę

AZgotuj!
Miniaturowy tatar z łososia, awokado i serka Philadelphia 165

opakowania łososia i serka wychodzi ok. 10 porcji. Ja podaję je z dipem koperkowym. Wędzony łosoś awokado serek Philadelphia sok z cytryny kilka kropel oliwy pieprz  sól papryka mielona  Plastry łososia i awokado  pokrój w kosteczkę. Do awokado wciśnij sok z cytryny, sól, pieprz i kilka kropel oliwy Weź małą obręcz i układaj warstwami: łosoś, serek, awokado

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania