sok - 13499 przepisów (strona:230/900)

Potrawa z czerwonej soczewicy 320

szklanki) pieczarki (15 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona papryka (1/3 szt.) czerwona fasolka (1/3 puszki) krojone pomidory z puszki (1/2 puszki) woda olej garam masala sól pieprz sok wyciśnięty z pomarańczy (1 łyżka) cukier (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie kroimy pieczarki(...)wody. Gotujemy. Kiedy wchłonie wodę dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą, fasolkę i składniki z patelni. Jeżeli soczewica nie jest jeszcze miękka dolewamy trochę wody.  Dodajemy przyprawy, sok z pomarańczy i cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę

Weganka gotuje
Soczewica z ziarenkami 142

Składniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) woda (1 szklanka) łuskane słonecznika (4 łyżki) pestki dyni (4 łyżki) sok z cytryny (1 łyżka) cukier trzcinowy (1/2 łyżeczki) garam masala ostra papryka Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy ziarna słonecznika(...)pestki dyni. Pod koniec gotowania przyprawiamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy.  Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę, nakładamy ją do miski

Weganka gotuje
Placki z marchewki i batata 191

Składniki: batat (1 szt.) marchewka (1 szt. duża) mąka kukurydziana (5 łyżek) mąka ziemniaczana (1 łyżka) sok wyciśnięty z pomarańczy (3 łyżki) imbir (1 łyżka startego) olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Marchewkę i batata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki.  Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.  Imbir trzemy na drobnych oczkach(...)tarki i dodajemy do reszty składników. Wyciskamy trzy łyżki soku z pomarańczy. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie placki i smażymy z obu stron aż się zarumienią

Weganka gotuje
Naleśniki na słodko bez cukru 152

wody 1 1/2 szklanki mleka sojowego 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mąki pszennej olej ( do smażenia) Farsz: batat (1 szt.) kasza jaglana (100 g) pomarańcz (1/2 szt.) sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba: 8 naleśników Przygotowanie: Naleśniki: Wodę i mleko(...)poziom kaszy. Gotujemy nie mieszając aż wchłonie całą wodę. Czyli też ok. 15 min. Kroimy pomarańcz. Kaszę i batata przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir  sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.  Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania

Weganka gotuje
Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami 142

tych smakołyków. Ogołociłam połowę z nich i dumna pomaszerowałam na autobus. Gdy już przyjechałam z powrotem do domu, zmęczona ale szczęśliwa, musiałam opracować strategię doskonałą. I wymyśliłam - drożdżowe bułeczki, sok na zimę i dżemik. Dziś dostaniecie ode mnie przepis na bułeczki, natomiast sok i dżem będą w osobnym poście. Obiecuję, że będzie baaardzo porzeczkowo i smacznie. Potrzebne nam: *ciasto

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z kaszy jaglanej i szynki 255

jaglanej niewielka cebula czerwona 4-5 suszonych pomidorów 150 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki garść czarnych oliwek pęczek szczypiorku Dodatkowo: 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz łyżka soku z cytryny bazylia Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Szczypiorek siekamy, resztę składników kroimy w kostkę. Oliwę, przyprawy, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek mieszamy ze sobą. Dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Kluski na parze z jagodami 189

wody 3 łyżki cukru 3/4 szkl mleka 40 g drożdży świeżych 1 szkl jagód Sos borówkowy 250 g jagód 1-2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać (ma być letnie) w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć  żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze lub na parze około 15-20 minut w zależności od wielkości. Sos borówkowy: Na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem. Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać

Ala piecze i gotuje
Chłodnik z botwiny 193

maślanki 0,5 l jogurtu typu greckiego 0,5 kg botwiny 2 łyżki octu 1 średni ogórek pęczek rzodkiewki 0,5 pęczka szczypiorku 0,5 pęczka koperku sok z 0,5 cytryny sól cukier Buraczki z botwiny umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Liście drobno posiekać. Zagotować 1,5 szkl. wody. Przygotowaną botwinę dodać do wody i gotować(...)Dodać ocet i wystudzić. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Do wystudzonej botwiny dodać warzywa, maślankę i jogurt. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Odstawić chłodnik do lodówki na ok. 0,5 godz. Smacznego

Konrad Gotuje
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą truskawkową 165

sekund, po czym odcedziłem skórki cytrynowe. Operację tę powtórzyłem jeszcze dwukrotnie, co ma na celu pozbycie się goryczy ze skórki cytrynowej. Tak przygotowaną skórkę z cytryn wraz z sokiem z dwóch cytryn, dwoma łyżkami miodu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu przy użyciu blendera zmiksowałem na gładką masę, którą odstawiłem do lodówki. Truskawki pokroiłem w kostkę(...)boku około pięciu milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich drobno posiekany pęczek natki kolendry oraz sok z połowy cytryny. Doprawiłem szczyptą soli i czarnym świeżo zmielonym pieprzem, po czym dokładnie wymieszałem. Łososia - po wyjęciu z piekarnika - ułożyłem na środku talerza. Lekko skropiłem go sosem cytrynowym, a na jego wierzch podałem salsę z truskawek. Danie świetnie komponuje się

Wyprawy kulinarne
Sałatka z kapustą pekińską i winogronami 156

Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie:   Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Następnie obieramy pomarańcze i dzielimy na mniejsze(...)cząstki. Orzechy także siekamy na nieco mniejsze kawałki, po czym podprażamy na suchej patelni. Ser kroimy w kostkę. Potem mieszamy wszystkie składniki i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy oliwę z oliwek. Na końcu doprawiamy do smaku

psgotujemy
Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las) 125

Roman","serif";} Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru ½ szkl. gorzkiego kakao 1 szkl. mąki pszennej Przełożenie: Konfitura wiśniowa Wiśnie świeże bądź z kompotu Do nasączenia: ok. szklanki soku z wiśni (opcjonalnie alkohol) Bita śmietana: 1 l śmietany 30% lub 36% ½ szkl. cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm wykładamy papierem(...)cukrem na sztywną pianę, następnie miksujemy z ostudzoną, wciąż płynną żelatyną. Złożenie tortu: Biszkopt kroimy 2 razy, aby powstały 3 części. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy 1/3 szkl. soku z wiśni, smarujemy konfiturą wiśniową, na to układamy wiśnie, smarujemy bitą śmietaną – ok. 1/3 całej masy. Potem przekładamy kolejnym blatem z którym postępujemy tak samo jak z poprzednim - nasączamy, smarujemy

psgotujemy
Ciasto "SHREK" 203

dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min. MASA SHREK'A 1 Składniki: duża butelka zielonego soku typu Kubuś 2 budynie śmietankowe Wykonanie: Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl. napoju. Resztę soku gotujemy. Do gotującego się Kubusia dodajemy budynie i gotujemy budyń. Gorącą masę rozprowadzamy na wystudzonym

psgotujemy
Pierogi z kaszą gryczaną i mascarpone 255

rozpływa się w ustach, mascarpone jest fajną alternatywą dla sera białego. Przepis na farsz jest prosty ! Na farsz: 100g. ugotowanej kaszy gryczanej ( ja użyłam prażonej) 250 g. serka mascarpone sok i skórka starta z 1/2 limonki szczypta imbiru w proszku sól do smaku Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Dodać serek mascarpone i sok i skórkę

apetytnapieczenie
Sos słodko - ostry do słoików 215

Gotować razem przez godzinę na średnim ogniu. Następnie wsypać sól. Jeśli pomidory nadal są w większych kawałkach, można je lekko rozgnieść, np. tłuczkiem do ziemniaków. Ananasy odsączyć z zalewy (sok zachować!) i pokroić w kostkę. Paprykę wydrążyć i również pokroić w kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki (za wyjątkiem mąki). Wymieszać dokładnie i gotować przez około(...)minut (aby papryka, ananas itp się nie rozgotowały). Zmniejszyć ogień. Do soku z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zawiesinę wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez parę minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić ewentualnie do smaku pieprzem). Gorącym sosem napełnić słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli ktoś jest bardziej ostrożny, można słoiki krótko zapasteryzować

My simple kitchen
Granita arbuzowa 142

granitę. Wygrzebałam go w świetnym czasopiśmie kulinarnym "Gryz". Więc zrobiłam i wyszła cudna! Orzeźwiająca i ... ogórkowa.  Składniki: 800g arbuza (bez pestek i skórki) 3 łyżki grenadiny 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Arbuza pokroić na drobniejsze kawałki, zblendować dokładnie. Dodać grenadinę i sok z cytryny, wymieszać. Wylać do zamykanego pojemnika. Włożyć pojemnik do zamrażarki, chłodzić 1 godzinę

Cakes By Kejt