sok - 13499 przepisów (strona:232/900)

Granita jagodowa z winem 189

deser pochodzący z Włoch. Przypomina owocowy sorbet, gdyż jest robiony z owoców z dużą ilością kryształków. Wzbogaciłam go słodkim, czerwonym winem, żeby nabrał nieco innego charakteru ;) 300 ml jagód sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina Jagody opłukać pod bieżącą wodą na sitku. Włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować. Wsypać cukier

https:KKuchniaMniam
Tort Pavlova 381

inny czas pieczenia. Beza się udała. Pięknie urosła i stała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych!  Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g  serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki(...)polewa czekoladowa Sposób przygotowania:  Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania  stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy z pianu okrąg z wyższymi brzegami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 5 min. Następnie zmniejszamy temperaturę

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto truskawkowe z mascarpone 225

okresie letnim postaram się dodawać przepisy z owocami sezonowymi w roli głównej. Jest to kolejny przepis na ciasto bez  pieczenia. Składniki: - 700g truskawek - szklanka konfitury truskawkowej - 2/3 szklanki soku pomarańczowego - 1 l. śmietany kremówki 36% - 2 śmietanfixy - 2 galaretki truskawkowe - 450g serka mascarpone - 1/3 szklanki cukru pudru - cukier wanilinowy - 3-4 opakowania biszkoptów podłużnych Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, czyścimy(...)kroimy  w plasterki. Konfiturę truskawkową przekładamy do miski. Dolewamy soku pomarańczowego i dokładnie mieszamy.  Galaretki rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody i dodajemy do musu truskawkowego. Odstawiamy do lekkiego stężenia.  Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanfixy i stopniowo dodajmy mascarpone. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Na dnie blachy wyłożonej papierem

Pan i Pani Smith w kuchni
Sernik jagodowy 194

herbatników - kostka masła - 4 jajka - 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu wanilinowego (proszek) - opakowanie cukru wanilinowego - 2,5 szklanki jagód - 1 łyżka soku z cytryny - 200g śmietany kremówki 30% - 3 łyżki cukru pudru - pół szklanki  jagód do posypania  Sposób przygotowania: Jagody myjemy, odcedzamy i blendujemy na mus.  Herbatniki rozdrabniamy(...)boki blaszki. Następnie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 170 stopni. W misce ucieramy jajka  z cukrem. Miksując dodajemy 1 opakowanie cukru wanilinowego, sok z cytryny i  budyń waniliowy.  Stopniowo dodajemy twaróg sernikowy i na koniec mus jagodowy. Chwilkę miksując. Masę serową wylewamy na przypieczony spód.  Pieczemy w 160 stopniach przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
Ajwar - pikantny sos z pieczonych warzyw 149

minut.        Składniki: 1 średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego (niepotrzebny jeśli pomidory są bardzo słodkie)   Przygotowanie(...)ładnie odchodzić. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy posiekaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę mieloną. Miksujemy wszystko razem. Wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy się ajwarowi "pyrkać" powoli przez ok. 20 minut. Teraz warto spróbować i ewentualnie doprawić solą, cukrem lub cytryną. Gorący sos wlewamy

Kulinarne Inspiracje
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 136

żółtka 180 g mąki pszennej ½  łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml mleka szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki Beza: 3 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj(...)ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny. Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 ° C . Piecz 30-35 minut . Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia

Food Square
Zupa pomidorowa z soczewicą 126

już klasyk, szybka do zrobienia, zdrowa i bardzoo smaczna. Polecam :) Składniki: - 1 l wody - cebula - 2 marchewki - korzeń pietruszki - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1,5 szklanki soczewicy - sok pomidorowy lekko zagęszczony(typu Tomatera) 500 ml - 2 łyżki otrąb owsianych - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: bazylia,  papryka słodka, ostra, chili cayenne Przygotować bulion, czyli ugotować wodę z cebulą(...)małym ogniu. W osobnym garnku do dwóch, trzech łyżek rozgrzanego oleju/oliwy wrzucić soczewicę, dodać przyprawy: bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne. Dokładnie wszystko wymieszać, po 2 minutach dodać sok pomidorowy. Przyprawić dobrze solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dusić przez 5 minut następnie zalać wywarem razem z warzywami, liśćmi i zielem. Dodać otręby.  Gotować tak długo, aż z soczewicy zrobi się

Corner With Recipes
Ryżotto warzywne 118

osób): -woreczek ryżu dzikiego -woreczek ryżu paraboiled - 2 cebule - pół cukinii - szklanka kukurydzy (z puszki/mrożonej) - kilkanaście oliwek zielonych i czarnych - kilka pieczarek - papryka czerwona - szklanka soku pomidorowego - pół szklanki prażonej dyni - sól, pieprz, kurkuma, ulubione przyprawy Ryż ugotować w wodzie zabarwionej kurkumą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokroić cukinię, pieczarki, cebulę, paprykę, oliwki. Na oleju podsmażyć cebulę aż się(...)zeszkli, dodać pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmażać przez 4 minuty, dodać kukurydzę, oliwki i ryż. Wymieszać. Dodać sok, sól i pieprz, dobrze przyprawić. Ja dodałam pieprz ziołowy, sól czosnkową, bazylię, chili cayenne. Posypać prażoną dynią i można jeść

Corner With Recipes
Makaron z pistacjami, oliwkami i suszonymi pomidorami 163

tutaj: klik! Składniki (3,4 porcje): - 400g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) - 1 szklanka obranych pistacji -  2 ząbki czosnku - oliwki, suszone pomidory w dowolnej ilości (opcjonalnie) - twardy ser - sok z jednej cytryny - 1/3 szklanki oliwy z oliwek/oleju - 2 suszone papryczki peperoncino bez pestek (tylko, jeśli lubicie ostre potrawy) - sól do smaku, suszona bazylia - niewielka ilość Makaron ugotować al dente(...)niezbyt ciepłą). Dodać pokrojone lub wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojone na pół oliwki, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz pokruszone papryczki.Wyłączyć gaz, polać sokiem z cytryny, dodać ser w drobnych paskach, sól i bazylię, dokładnie wymieszać

Corner With Recipes
Carpaccio z marynowanych buraków 182

NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (4 porcje): - 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe - 100 g rukoli - 1 kostka sera feta - garść płatków migdałowych marynata do buraków: - 1,2 łyżki octu balsamicznego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku Buraki ugotować (od 40 minut do godziny, od momentu zagotowania, aż będą miękkie). Ostudzić, obrać ze skórki*. Buraki pokroić(...)najcieńsze plastry, najlepiej na maszynie do krojenia. Plastry buraków włożyć do miski, dodać sok z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w lodówce**. Plastry buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku rukolę. Posypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów. * Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w rękawiczkach. ** Najlepsze

Corner With Recipes
Makaron z mieszanym pesto 180

makaronu spaghetti pełnoziarnistego - garść pestek z dyni - garść tartego parmezanu - świeża bazylia (z jednej doniczki) - ok. 10 plasterków suszonych pomidorów - kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów - sok z połówki cytryny - sól, pieprz do smaku, chili cayenne, papryka słodka - czarne oliwki - sezam - olej rzepakowy Makaron ugotować zgodnie z opakowaniem. Oliwki pokroić w plasterki. Pestki z dyni, bazylię, suszone pomidory zblendować(...)olejem z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i parmezanem. Doprawić solą , pieprzem, chili cayenne i papryką słodką. Kilka łyżek oleju rozgrzać na patelni, wrzucić makaron. Dodać pesto, dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażać. Dodać oliwki i sezam

Corner With Recipes
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 153

kostkę - 1 marchewka pokrojona w plasterki - 1/2 łyżeczki suszonego oregano*** - sól morska i świeżo zmielony pieprz - szklanka przecieru pomidorowego + 1/2 szklanki wody**** - 100 g suszonych śliwek grubo pokrojonych - sok z połówki cytryny - pietruszka do posypania Podgrzej trochę oliwy w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu(...)duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj np. z ryżem. *Zrobiłam z połowy składników podanych w książce i spokojnie starczyło na obiad dla 4 osób. **Jamie Oliver kroił na kawałki o boku

Corner With Recipes
Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl 136

Składniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony) - 1 łyżeczka kolendry - olej rzepakowy/oliwa - czosnek granulowany, papryka słodka Soczewicę zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Doprowadź(...)rozgrzanym oleju podsmaż cebulę przez 5 minut, następnie dodaj seler naciowy, posyp kminem i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie dodaj cebulę i seler do garnka z soczewicą. Wlej sok z cytryn, wybierz liście laurowe i dopraw zupę solą, pieprzem i kolendrą. Zblenduj, kiedy zupa trochę przestygnie. Dodaj szpinak, trochę czosnku granulowanego, ponownie dopraw. Podgrzej i podawaj np. z ryżem basmati

Corner With Recipes
Słoneczna owsianka z żurawiną 168

materii :) Trochę słońca i zdrowia w miseczce każdemu się teraz przyda. Składniki (1 porcja): - 0,5 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) - 0,5 szklanki wody - 0,5 szklanki soku pomarańczowego ( u mnie własnoręcznie wyciśnięty) -1 pomarańcza pokrojona w kostkę - garść suszonej żurawiny Płatki namoczyć przez noc w wodzie. Następnego dnia dodać sok pomarańczowy, gotować na małym ogniu ok. 20 minut

Corner With Recipes
Sałatka z kozim serem, rukolą i kuskusem 149

garści rukoli - 1/2 szklanki suchego kuskusu (najlepiej pełnoziarnistego) - 50 g sera koziego - kilkanaście oliwek czarnych - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 1 plasterek boczku - garść słonecznika/pestek dyni - olej rzepakowy/oliwa - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany Rukolę umyj, kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Kozi ser pokrusz, oliwki pokrój w plasterki, a pomidorki w ćwiartki albo połówki. Boczek(...)pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj, dodaj pestki dyni. Skrop olejem, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Ekspresowa sałatka gotowa

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania