sok - 13499 przepisów (strona:232/900)

Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 137

Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane.  Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, ponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary(...)szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata:   Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy  imbir,  wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i  kroimy na kawałki 2  - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na  4 godz. do lodówki. Oliwki nadziewamy kaparami

Moniki Smakołyki
Lody czekoladowe z banana 220

lody oferuje. Lody czekoladowe z banana Składniki: 3 średniej wielkości (300g) banany 50g czekolady (u mnie 30g gorzkiej i 20g mlecznej) 1 łyżka wódki lub innego alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: - banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, dodać wódkę, rozdrobnić blenderem na mus - 30g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, pozostałe 20g czekolady zetrzeć na drobne

Smakołyki Bereniki
Boczusiowe pieczarki 267

według uznania) żółty ser np. salami wędzony boczek Dip:  4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gotowego chrzanu pęczek kopru sok z cytryny pieprz  sól Nic prostszego! Pieczarki myjemy, osuszamy. Usuwamy dokładnie nóżki, aby pozostało wgłębienie. W to miejsce dajemy starty na tarce ser. Na to kładziemy mały plasterek wędzonego(...)godziny w temperaturze ok. 150-180 stopni. Dip: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, śmietanę, jogurt naturalny, chrzan, pokrojony drobno koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Mieszamy i gotowe

Kuchnia moimi oczami
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 242

morskiej 2 łyżki klarowanego masła 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili (u mnie zielona) 1 łyżeczka mąki 150 ml białego wina 1½ łyżki miodu skórka i sok z 1 limonki 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć, osuszyć natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej(...)minuty. Mieszając wlać wino, doprowadzić do wrzenia. Gotować razem 5 minut, często mieszając. Jeżeli trzeba zeskrobać z dna patelni wszystko co do niej przywarło podczas smażenia. Dodać bulion, sok i skórkę z limonki, miód. Dobrze wymieszać. Do sosu włożyć udka skórą do góry. Piec na środkowej półce bez przykrycia przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypać zieleniną i obłożyć plasterkami

Pełny talerz
Sok z malin na zimę 93

Prosty, sprawdzony przepis na pyszny sok malinowy. Składniki: 1 kg malin 40-75 dag cukru Wykonanie: Wybrać dojrzałe maliny, umyć, oczyścić z szypułek, osączyć, przesypać cukrem i zostawić na kilkanaście godzin. Następnie podgrzać do zagotowania i odcedzić. Sok jeszcze raz dobrze rozgrzać, wlać do wyparzonych butelek. Zamknąć zawinąć w koc i pozostawić do wystudzenia

Tradycyjna Kuchnia
Orzeźwiąjacy koktajl arbuzowy 94

zdjęciach nie do końca mi się udało wszystkich pozbyć, ale i tak  koktajl nam smakował.   Orzeźwiający koktajl arbuzowy Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 kg dojrzałego arbuza sok z 1/2 limonki opcjonalnie miód mięta lód Wykonanie: Arbuza kroimy w plastry, obieramy ze skóry, usuwami pestki i kroimy w  dużą kostkę. Wkładamy do blendera, dodajemy sok z limonki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z arbuzem 172

listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki, by składniki się wystudziły Przed podaniem na stół posypujemy sałatkę ziarnem sezamu. Składniki na sos: mięta sok z cytryny oliwa miód Kilka liści umytej, osączonej mięty siekamy, dodajemy do niej około 2 łyżek soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy i łyżkę miodu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać

Proste Potrawy
Drożdżowy chlebek z marchewką i orzechami włoskimi 156

szklanki mąki orkiszowej typ 700 szczypta soli 1 opakowanie (7g) drożdży instant 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oleju kokosowego 3 średnie (250 g) marchewki 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka mleka sojowego 2 łyżki syropu klonowego Do miski wsyp mąkę, sól oraz drożdże.  Posiekane orzechy upraż na patelni. Zdejmij z ognia i dodaj do nich olej(...)kokosowy, aby się rozpuścił.  Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski i wciśnij do nich sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok.  W rondlu podgrzej mleko sojowe tak, aby było ciepłe i dodaj do niego syrop klonowy. Powoli przelej je do miski z suchymi składnikami i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj

Roślinna - blog wegański
Dżem wiśniowy 144

być.. 1 kg wiśni  około 1 kg cukru 1 konfitur fix -Diamant Wiśnie umyć i usunąć pestki.Wsypać cukier i odstawić na kilka godzin.Następnie zlać część soku [ sok zawekować również w słoiczki].Do wiśni wsypać konfitur -fix i  zagotować, ciągle mieszając.W razie potrzeby dodać jeszcze  cukru, cały czas mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować

Moje domowe kucharzenie
MUSZLE NADZIEWANE BUDYNIEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI 135

słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle makaronowe – ok. 10 szt BUDYŃ: * mleko – 1,5 szkl * sok z cytryny – 4-łyżki * cukier – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa(...)szkl mleka dodajemy cukier , mąki i żótko – mieszamy. Resztę mleka gotujemy ze skórką cytrynową, a następnie wlewamy rozrobione mąki – gotujemy mieszając. Pod koniec dodajemy masło i sok z cytryny. CAŁOŚĆ: Ugotowany makaron nadziewamy budyniem cytrynowym oraz owocami. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Świetnym dodajem jest gałka lodów waniliowych albo kleks bitej śmietany! Pycha! Przepis bierze udział

Ostra na Słodko
Tartaletki z lemon curd 104

kawałki 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) Masa cytrynowa: 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn 225 ml soku z cytryny + 100 ml wody 85 g masła, pokrojonego w kawałki 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 jajko Beza: 4 białka 200 g drobnego cukru 2 płaskie łyżeczki mąki(...)wystudzenia.                     Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Następnie wlewamy sok z cytryny i wodę. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. W miseczce rozkłócamy żółtka i całe

Cakes By Kejt
Tort czekoladowy 125

jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji cukrowe kwiatuszki i literki do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek(...)ognia, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym

Cakes By Kejt
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i słonecznikiem 252

pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki  kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól i pieprz Sposób przygotowania: Sałatę  myjemy i suszymy na ręczniku papierowym albo w suszarce do sałaty. Rwiemy na małe kawałki. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki(...)prażymy na patelni. Cały czas mieszając, dodajemy szczyptę soli i dalej mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałeczki łososia, w kostkę ser feta. Przygotowujemy sos winegret. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem.  Całość polewamy sosem  i posypujemy słonecznikiem

Pan i Pani Smith w kuchni
Kurczak pieczony w miodzie 145

Kurczak pieczony w miodzie z kaszą gryczaną i ćwikłą Składniki: - 2 ćwiartki kurczaka - sok z jednej cytryny - 4 łyżki masła - 4 łyżki miodu (u mnie lipowy) - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku - 1 cebula - 2 małe marchewki - 1/2 szklanki wody - sól, mielony czarny pieprz dodatki: - kasza gryczana z warzywami SYS - buraczki ćwikłowe   Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Ćwiartki kurczaka(...)dzielę na pół, duklanie płuczę i nacieram sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.   Układam go w naczyniu żaroodpornym. Całość obkładam plastrami cebuli oraz pokrojoną w talarki marchewką.    W garnku roztapiam masło z miodem i dodaję gałkę muszkatołową. Smaruję tym kurczaka i wlewam wszystko do formy. Dodaję też wodę. Całość wstawiam do nagrzanego  piekarnika. Od czasu

Kuchnia co dnia
Pieczywo żytnie chrupkie z truskawką 114

Pieczywo żytnie chrupkie z truskawką Składniki: kanapki: - chrupkie pieczywo żytnie bez cukru - świeże truskawki - olej arachidowy dodatki: - sok pomarańczowy pasteryzowany Przygotowanie: Na talerzu układam dwie kromki pieczywa. Truskawki kroję w plasterki, układam na pieczywie. Skrapiam delikatnie olejem arachidowym. Jeśli chcecie, by było odrobinę słodsze, to można truskawki posypać lekko cukrem trzcinowym. Do takiego śniadania podaję szklankę soku pomarańczowego. Przygotowanie

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania