Antybiotyk zadziałał i w końcu mam trochę więcej siły :) Zapraszam Was na szklaneczkę ananasowo-marchewkowego smoothie! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 1/2 ananasa 1/2 dużego banana 1 szklanka soku ananasowego szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Marchewkę, ananasa i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera. Zalać sokiem ananasowym oraz dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Zmiksować
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 1 małe mango 1 banan sok z 1 dużej pomarańczy 180 g truskawek 100 g jogurtu naturalnego ksylitol do smaku ulubiona granola (najlepiej domowa) Mango i banana obrać. Pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zmiksować wszystko razem. Przełożyć do 2 szklanek. Posypać granolą. Truskawki zmiksować z jogurtem i ksylitolem. Nałożyć na warstwę granoli
Moja Galeria Smakubłonnik i przyjemnie chrupie za sprawą prażonego słonecznika. Polecam! Składniki: 3 marchewki 300 g fasolki szparagowej 1-2 łyżki oliwy lub masła klarowanego 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól, pieprz, odrobina chilli Marchewki obrać, ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Na patelni obsmażyć krótko marchewkę, odłożyć. Fasolkę ugotować(...)wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę przesmażyć na tej samej patelni co marchewki. Wymieszać w miseczce z fasolką. Do pozostałej na patelni oliwy dodać wodę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli. Zagotować. Powstałym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na czystej, suchej patelni. Dodać do sałatki. Smacznego
Moja Galeria Smakukoktajl. Smak truskawek przenikający się z milkshakiem bananowo-orzechowym. Koniecznie do wypróbowania w sezonie truskawkowym, który już tuż tuż :) Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: 8 dużych truskawek sok z 1/2 limonki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła orzechowego 1 banan Truskawki zmiksować, bądź rozgnieść widelcem z sokiem z limonki. W blenderze zmiksować mleko z bananem i masłem orzechowym
Moja Galeria Smakuniskokalorycznym, beztłuszczowym napojem, bogatym w potas, doskonale nawadniającym organizm. Jest przyjacielem sportowców i gwiazd Hollywood ;) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 200 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Truskawki odszypułkować. Zmiksować z wodą kokosową i sokiem z limonki. Wodę kokosową można wcześniej schłodzić
Moja Galeria Smakuszklanki. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i jogurtem greckim. Nałożyć na ciasteczka. Sos truskawkowy: 200 g truskawek 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Truskawki odszypułkować. Rozgnieść widelcem, dodać cukier, mąkę, sok z cytryny. Zagotować, ostudzić. W zależności od preferencji zmiksować lub pozostawić truskawki w kawałkach. Nałożyć na warstwę serową. Inspiracja
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 200 g porzeczek sok z 2 pomarańczy 1 banan Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać do blendera. Dodać obranego banana ze skórki oraz porzeczki. Zmiksować. Koktajl można przecedzić przez gazę, żeby pozbyć się pestek. Smacznego
Moja Galeria Smakupolecam, bo fajnie podkręca smak. Do deseru idealna będzie też gałka lodów :) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka czerwonej porzeczki 2 szklanki truskawek 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki płatków migdałowych lub migdałów 1 łyżeczka listków tymianku (opcjonalnie) Truskawki pokroić na kawałki. Przełożyć wraz z porzeczkami(...)miski. Dodać sok z cytryny i 1,5 łyżki cukru. Wymieszać. W malakserze zmiksować połowę płatków owsianych z migdałami i wiórkami kokosowymi. Wymieszać z pozostałymi płatkami i tymiankiem. Do jednej dużej formy do zapiekania lub mniejszych ramekinów nałożyć owoce a na nie wysypać kruszonkę. Piec w 170 stopniach przez 50 minut. Smacznego
Moja Galeria Smakusłoiczków): 1,5 kg wydrylowanych wiśni 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70%) 2 czerwone papryczki chili 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki rumu 0,5 kg cukru* 20 g pektyny* sok z połowy cytryny* * trzy ostatnie składniki można zamienić na cukier żelujący Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik(...)szklanką cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. 4. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. 5. Następnie dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 6. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze
Domowa Cookierenka Agiposmakowało (choć zauważyłam, że jemu smakuje praktycznie wszystko) :) TORTILLA Z CUKINIĄ I PASTĄ Z AWOKADO /własny;/ na 4 porcje pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól, pieprz dodatkowo: 4 placki tortilla 1 mała cukinia 1 spora biała cebula 1 pomidor(...)łyżki posiekanej natki pietruszki kilka łyżek oleju roślinnego Miąższ awokado wydrążam, rozcieram widelcem wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem zlimonki, kolendrą, solą, pieprzem. Mieszam z natką pietruszki. Cebulę kroję w plastry, cukinię również i przesmażam na oleju, oprószając solą i pieprzem. Pomidora kroję w plasterki. Placki tortilla podgrzewam na suchej patelni, ale nie za długo, żeby się nie łamały
W kuchni Karmel-itkiskóry ok. 700g - 1 cebula różowa lub czerwona - ½ cebuli białej - 3 świeżo ukiszone ogórki - mała garść kaparów - 2 łyżki oliwy cytrynowej (domowa) - różowa sól himalajska - pieprz grubo mielony - sok z cytryny - cytryna do przybrania Łososia kupujemy odpowiednio wcześniej, (u mnie nawet tydzień, albo dłużej – to ważne). Po oddzieleniu skóry, płuczemy i dokładnie osuszamy – wkładamy do zamrażarki(...)grubą). Obie cebule oraz ogórki kroimy w drobną kostkę, kapary – dzielimy na połówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, skrapiamy oliwą cytrynową oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki „się przegryzły”. Podajemy przybrany plasterkiem cytryny. Tatar
mojewypiekiinietylkochcieć więcej...? Może tylko curdu z prawdziwych, leśnych jagód... Jagodowy curd Składniki: (na 350 g curdu) 300 g jagód/borówek amerykańskich 2 jajka 2 żółtka 100 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju Jagody/borówki zmiksować blenderem na gładką masę, przetrzeć przez sitko. Umieścić w garnuszku razem z jajkami, żółtkami, cukrem, sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziwo beza wyszła piękna i niezbyt słodka. A smakowo? Rewelacja, z koleżanką zjadłyśmy ją w okamgnieniu. Potrzebne nam: - 3 mocno schłodzone białka - pół szklanki drobnego cukru - szczypta soli - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka mąki ziemniaczanej - 7-8 krówek - 2 łyżki mleka - łyżka masła - cukrowe perełki Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce na pół sztywno. Wciąż ubijając dodajemy(...)trochu cukier, a na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubitą bezę wykładamy na kształt koła na blasze wyłożonej papierem. W środku bezy robimy szpatułką lekkie wgłębienie, a boki wygładzamy do góry formując coś na kształt krateru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zostawiamy na 5 minut. Ważne : podczas pieczenia bezy drzwiczki piekarnika muszą być cały
W poszukiwaniu inspiracjigrillu postanowiłam zrobić ośmiornicę. Jeśli chodzi o owoce morza to jestem zdania, że im prościej przygotowane tym lepiej, dlatego do mojej ośmiornicy użyłam tylko soli i pieprzu. I oczywiście sok z cytryny przed podaniem. Grillowana ośmiornica Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 mrożona ośmiornica (ok. 500 g) oliwa z oliwek gruba sól morska świeżo grubo zmielony czarny pieprz cytryna(...)jednym odnóżu. Z każdej strony smarujemy ją dokładnie oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Rozgrzewamy grilla i pieczemy ośmiornice z obydwu stron przez około 5 minut. Podajemy skropioną sokiem z cytryny
Kulinarne przygody GatityKociołek Smaków Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę aby puściły sok. W tym czasie oczyścić marchewkę i paprykę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie paseczki. Następnie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać
Monia miesza i gotuje