sok - 13499 przepisów (strona:227/900)

Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella 343

cebule, pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 g mozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz(...)skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Ja przygotowuję je wieczorem, a następnego dnia po pracy kontynuuję pichcenie. Jeżeli nie masz czasu to pomiń chłodzenie. W celu przygotowania farszu, rozgrzej w większej patelni masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia, po czym dodaj

karmelowy
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 177

kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Sałatka W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek. Ostatni szlif... Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone na pół roladki z pstrąga i szynki parmeńskiej oraz rukolę z papryką. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym 185

bardzo proste danie. Składniki: polędwiczki drobiowe - 8 sztuk sól, pieprz 2 łyżki mąki 2 łyżki masła ghee 250 g kurek 1 cebula kubeczek śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny koperek Wykonanie: polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok kurki(...)kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wytrawne Babeczki vol au vent 168

owocami i słodkimi kremami. Składniki: – 32 babeczki vol au vent* Składniki nadzienie kurkowe: – 150 g kurek – 200 ml śmietany 30% – łyżka masła – sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Składniki nadzienie z łososiem: – 50 g łososia wędzonego w plastrach – 100 g serka mascarpone – 2 łyżki musztardy francuskiej – 2 łyżki natki pietruszki Składniki(...)małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę w takiej ilości, aby zrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru, zostawiamy do ostygnięcia. Dla nadzienia z łososiem: łososia drobno kroimy, zostawiając niewielką ilość, by przyozdobić 8 babeczek (patrz zdjęcia). Mieszamy z kilkoma łyżkami mascarpone, dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym 154

polędwiczka wieprzowa – łyżka wędzonej czerwonej papryki – łyżka soli ziołowej – łyżka chilli – 100 gram zwykłego ryżu – 100 gram dzikiego ryżu – sól – sok z połowy cytryny – 2 łyżki miodu – 1 łyżeczka cukru – kilka łodyg tymianku, rozmarynu i pietruszki – kilka garści roszponki – 1-2 łyżki łuskanego słonecznika, najlepiej karmelizowanego – oliwa(...)nasze, można obserwować na przekroju, czy „dochodzi” w środku. Warto też pamiętać, że im mięso jest bardziej wypieczone, tym bardziej twardnieje. W międzyczasie w małej miseczce mieszamy sok z cytryny z miodem i cukrem. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy masło i smażymy 2 jajka sadzone – koniecznie tak, aby żółtko było płynne. Gdy mięso

Pociąg Do Kuchni
Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką 177

cebula 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 2 czubate łyżki śmietany 18% gęstej sól, pieprz 1 łyżka papryki ostrej gruszka 1-2 łyżki masła 2-3 łyżki cukru sok z połowy cytryny natka pietruszki Wykonanie: Przygotowujemy masło czosnkowo-pietruszkowe: do 100g masła dodajemy posiekany czosnek (można wycisnąć), posiekaną natkę pietruszki (ilość wg upodobania, ma być kolorowo :) ) i sól. Mieszamy, odstawiamy(...)patelni razem z wątróbką (lekko posolić). Wystudzić. Wątróbkę, cebulę, marchew i zioła miksujemy. Dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę. Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła, dodajemy sok z cytryny i cukier, podsmażamy (będą się robić „bąbelki”). Dorzucamy obraną i pokrojoną w plasterki gruszkę; delikatnie mieszamy, żeby gruszka pokryła cytrynowym karmelem, delikatnie podsmażamy na złoto. Bagietkę kroimy

Pociąg Do Kuchni
Mini Pavlova 126

owoców. Puszysta, rozpływająca się w ustach. I wcale nie taka trudna do zrobienia. Składniki: 4 białka 250-300 g cukru drobnego szczypta soli (opcjonalnie 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny i 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej – ja nie dodaję) 300-400 ml kremówki 36% 200-300 g konfitury z malin – w sezonie świeże owoce; maliny można zastąpić(...)się z słodką bezą 50-80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubić z solą; gdy piana zacznie sztywnieć dodawać cukier partiami (nie wolno od razu całego!!!). Można dodać ocet/ sok z cytryny i skrobię – osobiście przyznaję, że nie dodaję nigdy. Bezy nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształt tak naprawdę dowolny. Można też odrysować kółka od miseczki

Pociąg Do Kuchni
Jesienny pieczony udziec indyka 140

muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami

Pociąg Do Kuchni
Zupa wiśniowa z jagodami 133

opcjonalnie 2 listki świeżej lawendy. Dodatkowo: – ulubiony makaron – śmietanka słodka 12/18% Wykonanie: Wiśnie (jeśli chcecie) wydrylować, jagody krótko przepłukać (ale naprawdę krótko, żeby nie wymyć z nich soku). Wrzucić do garnka. Dodać wodę, goździki, wanilię, listki lawendy i cukier. Zagotować (ale bez bulgotania :) ). Gotować kilka-kilkanaście minut na małym ogniu (w zależności od soczystości owoców i tego(...)mocno „puszczą” soki). Sprawdzić, czy nie trzeba dosłodzić (z kwaśnością wiśni bywa różnie). Wyłączyć gaz, wsypać opakowanie galaretki. Wystudzić. Podawać z ugotowanym makaronem i dodatkiem śmietanki. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem z pieczonej marchewki Zupa limonkowa z kurczakiem .yuzo_related_post

Pociąg Do Kuchni
Lemoniada truskawkowa 154

wody mineralnej (wg Waszych upodobań – gazowana, lekko gazowana, niegazowana) – 0,5 kg truskawek, umytych, bez szypułek – 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią – sok z 1 cytryny – świeża mięta – cukier – wg upodobań i smaku – ja dałam 3 łyżki Wykonanie: Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Przecedzić

Pociąg Do Kuchni
Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim 320

szparagów ilości (szparagi można zawijać pojedynczo, po 2 sztuki lub po 3) – pieprz świeżomielony (gruboziarnisty) – 2 łyżki masła Sos holenderski: – 100 g masła – 1 łyżka soku z cytryny – 4 żółtka – sól, pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Szparagi opłukać, odłamać (względnie odciąć) zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga lekko natrzeć masłem (zwłaszcza delikatne czubki). Szparagi (jak wspomniałam(...)pełnię aromatu i aksamitu w strukturze. Masło trzeba rozpuścić, ale nie wolno go zagotować ani przypalić (białą pianę powstałą w trakcie rozpuszczania zdejmujemy). Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Najlepiej (ale niekoniecznie) ubijać je na parze. Do dobrze ubitych żółtek (trzepaczka powinna zostawiać ślady w strukturze), porcjami (najlepiej łyżką) dodawać roztopione ciepłe

Pociąg Do Kuchni
Chłodnik z botwinki 142

bulionu warzywnego – 3 pęczki młodej botwinki (z liśćmi) – 500 ml maślanki albo zsiadłego mleka – 250 ml kefiru – 250 ml śmietany 18% – 1-2 łyżki soku z cytryny albo octu białego – sól, pieprz – pęczek rzodkiewki – 1 duży zielony ogórek (podłużny) – pęczek koperku świeżego – opcjonalnie – świeży szczypiorek i gotowane na twardo(...)razem z częścią liści. Posiekaną botwinkę wrzucić do bulionu. Posolić. Gotować kilka minut na małym ogniu. Ostudzić. Do dobrze wystudzonego bulionu z botwinką dodać maślankę, kefir i śmietanę. Dodać sok z cytryny/ ocet (porcjami, do smaku). Dodać sól i pieprz do smaku. Rzodkiewkę i ogórek zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać do chłodnika. Posiekać koperek i opcjonalnie szczypiorek

Pociąg Do Kuchni
Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą 138

cukrem żelującym – 250 g. Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na mniejsze kawałki i pozbyć się miąższu z pestkami. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Do garnka wrzucamy pomidory, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-45 minut. Pomidory powinny rozpadać się na mniejsze kawałki (możecie je zmiksować

Pociąg Do Kuchni
Małże zapiekane 160

można kupić od razu w połówkach muszli) – 100 ml białego wina – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 5 łyżek masła – 3-4 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – 1 papryczka pepperoni – opcjonalnie 1 łyżka tartego parmezanu – 1 szalotka – kilka łyżek bułki tartej – natka pietruszki Wykonanie: Jeśli macie świeże, niemrożone mule(...)całości – rozdzielamy je – odrzucamy pustą połowę muszli i zostawiamy tylko tę z mięsem. Masło wymieszać z poszatkowaną szalotką, resztą poszatkowanej pepperoni i czosnku, odrobiną natki pietruszki i sokiem z cytryny. Jeśli używacie parmezanu, nie trzeba już dosalać – jeśli nie korzystacie z sera – masło trzeba dosolić i dopieprzyć. Na każdą muszlę z małżem nakładamy masło, wyrównując

Pociąg Do Kuchni
Perliczka w pomarańczowej marynacie 138

tego wart. Delikatne, soczyste, kruche mięso w oszałamiającej marynacie z pomarańczy, imbiru i miodu.   Składniki: – 1 perliczka (waga ok. 1,2-1,3 kg) – 200 ml soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego imbiru – 3 łyżki masła – 2 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka papryki ostrej czerwonej – 1/2 pomarańczy – sól, pieprz(...)się zbierać w okolicach szyi i i grzbietu). Natrzeć odrobiną oliwy oraz solą i pieprzem. Ułożyć perliczkę w głębokiej brytfannie grzbietem do góry. Do środka perliczki włożyć połowę pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z imbirem i zalać nim perliczkę. Włożyć do rozgrzanego (180-190 st.) piekarnika pod przykryciem (jeśli nakrywacie folią aluminiową, to zawsze błyszczącą stroną do dołu). Po około

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania