naleśniczków czy placuszków dla chcących wykonać domową frużelinę Składniki: 500 g owoców (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody Wykonanie: Owoce umyj, wysusz i usuń pestki (ewentualne skórki). W garnuszku wymieszaj owoce wraz z cukrem(...)Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj wodę z mąką i sok z cytryny, zagotuj i zdejmuj z palnika. Jeśli owoce, których używasz mają pestki (np. maliny, porzeczka, agrest) wtedy połowę z nich przetrzyj przez sitko, przetarte owoce dodaj do reszty owocowego sosu. Jeśli nie mają pestek pomiń ten punkt. Rozpuść żelatynę i wlewaj ją bardzo powoli do owocowego sosu (polecam
Mania Wypiekaniasmaków dzieciństwa. Dla kogo: dla lubiących lekkostrawne słodkości dla mających chęć spróbować zrobić sobie domowy kisiel dla chcących zrobić deserek dla dziecka Składniki: 2 średnie jabłka 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru 3 goździki 450ml wody (niepełne 2 szklanki) łyżka mąki ziemniaczanej cynamon, rodzynki do smaku Wykonanie: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych(...)oczkach. Skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniały). Zalej 350ml wody, dodaj cukier i goździki i zagotuj. Mąkę wymieszaj w 100ml wody. Gdy jabłka się zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej do miseczek. Do smaku można posypać cynamonem lub dodać rodzynki. Podawać na ciepło lub na zimno. Z przepisu wychodzi 2-3 porcje
Mania Wypiekaniaowocami dla mających nadmiar jabłek do wykorzystania Składniki: 1kg jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych - także trzeba kupić ok. 1300-1400g) 350g cukru 3-4 łyżki soku z cytryny laska wanilii torebka cukru waniliowego Wykonanie: Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Odłóż, a następnie wytrzyj dokładnie do sucha. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne(...)pokrój na małe kawałeczki. Wrzuć do garnka i wsyp cukier, cukier waniliowy, i skrop sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wydłub z niej ziarenka. Laskę i ziarenka wrzuć do garnka. Jabłka należy gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż kawałki jabłek rozpadną się i stworzy się mus. Gorący dżem nakładaj do słoików, zakręć i obróć
Mania Wypiekanialubiących mieć w zanadrzu "coś" na czarną godzinę, gdy szybko trzeba będzie coś upiec dla mających trochę zbędnych litrowych słoików Składniki: 1kg jabłek (masa po obraniu i usunięciu gniazd) sok z połowy cytryny pół szklanki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek - szklanka) Wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki (np ósemki). Można także zetrzeć na tarce(...)Wsypujemy do garnka. Wlewamy 2-3 łyżki wody, (by jabłka się nie przypaliły) i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy co jakiś czas. Gotujemy je ok. pół godziny, aż wszystkie kawałki się rozpadną i stworzy się prawie jednolity mus. Podczas gotowania sprawdzamy czy smak nam odpowiada -jeśli jest za kwaśny to dodajemy cukru. Po zakończeniu
Mania Wypiekaniażółtka 110g drobnego cukru do wypieków łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) lub słoik prażonych jabłek cynamon do smaku 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia w dużej misce. Zrób zagłębienie w mące i wbij w nie 2 żółtka. Dodaj masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto(...)lekko złocisty kolor. W tym czasie umyj i obierz jabłka a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub zetrzyj w malakserze/blenderze. Starte jabłka posyp cynamonem i skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Jabłka ułóż na podpieczonym spodzie ciasta. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) wprost na jabłka. Piecz ok. 50 minut w temperaturze
Mania Wypiekaniaznajdziecie dla lubiących nowe, ciekawe smaki Składniki: 2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 0,5 kg brzoskwiń (waga po obraniu i usunięciu pestki) 750g cukru sok z cytryny pół szklanki wody Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do dużego garnka i podlać połową szklanki wody. Zagotować. Po zagotowania gotować - pod przykryciem - ok. godzinę(...)wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. przez 10 minut. Dodać brzoskwinie pokrojone w plasterki, oraz sok z cytryny i cukier. Gotować, aż uzyskamy pożądaną gęstość dżemu (w moim przypadku było to ok. pół godziny). Jeśli jest zbyt rzadki należy wydłużyć czas gotowania. Gorący dżem należy
Mania WypiekaniaWykonanie: Dynię obrać, usunąć miąższ i pestki, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Zasypać cukrem połączonym z dżemfixem/żelfixem. Poczekać ok. 2-3 godziny, aż dynia puści sok. Nadmiar soku należy odlać. Dynię prażyć na malutkim ogniu ok. 3 godziny. Na drugi dzień dodać 2 łyżeczki kwasku, pół flakonika olejku i 2 galaretki i gotować na malutkim ogniu
Mania Wypiekaniadaktyli bezpestek 125g orzechów włoskich 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na lukier: 150g cukru pudru (szklanka) 2 łyżki soku z cytryny łyżka startej skórki cytrynowej kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji Wykonanie ciasta: Rozpuść masło w małym rondelku. W małej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą(...)suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto na 20 minut w tortownicy po czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia. Wykonanie lukru: Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich. Blacha: tortownica 23-24cm Przepis pochodzi
Mania WypiekaniaSzczególnie jesienią. Bardzo polecam. Dla kogo: dla fanów jabłek dla tych, którzy szukają pomysłu na zamrożoną kruszonkę dla lubiących owocowe desery Składniki: 1kg jabłek (polecam szarą renetę lub antonówkę) sok z połowy cytryny 150g mąki 100g masła (pół kostki), zimnego 100g cukru garść rodzynek opakowanie cukru waniliowego cynamon do posypania wg uznania Wykonanie: Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić(...)kawałki (np. ósemki), skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim jabłka. Posypać rodzynkami i posypać cynamonem. W misce wymieszać cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dodać posiekane masło, wymieszać i rozcierać palcami, aż do momentu powstania kruszonki. Kruszonką posypać jabłka i piec ok. 35minut w temperaturze 190 stopni. Kruszonka powinna się zarumienić, zezłocić. Ważna
Mania Wypiekaniajajko i 1 żółtko 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżka śmietany Masa serowa 1 kg sera 3krotnie mielonego ( może być taki w wiaderku ) 5 jajek 1 szklanka brązowego cukru sok z dwóch mandarynek skórka otarta z jednej mandarynki 1,5 łyżeczki cynamonu Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, po środku robimy dziurkę wbijamy 1 jajko i 1 żółtko(...)minut. W międzyczasie do dwóch misek wbijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Do żółtek dodajemy brązowy cukier i ubijamy z nich kogel-mogel. Do ubitych żółtek dodajemy sok z mandarynek i skórkę mandarynkową, mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser i cynamon, mieszamy tak długo aż składniki ładnie się połączą. Ciasto wyciągamy z zamrażalnika, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną
Mania Wypiekaniakiwi pół limonki 1 pomarańcza łyżka miodu garść liści mięty łyżka syropu miętowego (opcjonalnie) Wykonanie: Kiwi obrać, limonkę i pomarańczę sparzyć. Pomarańczę obrać i wrzucić do blendera. Wycisnąć sok z limonki (uwaga, by pestki nie wpadły do miski). Kiwi, pomarańczę, sok z limonki, łyżkę miodu, listki mięty i syrop miętowy zmiksować za pomocą blendera. W razie braku syropu miętowego
Mania Wypiekaniaświeżymi truskawkami i serem. Nie przegap kolejnych wpisów, kliknij Lubię To na Facebook'u Tutaj . Składniki na 6 porcji sałatki: 1 średnia sałata, sok z 1/2 cytryny, sól himalajska, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 15 dag twarogu koziego (może być inny ser), 1 pęczek szczypiorku, 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka nasion czarnuszki ( sprawdź tutaj ), 20 dag świeżych truskawek. Opłukaną sałatę osuszyć, rwać w palcach na mniejsze kawałki, ułożyć w dużej misce, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Drobno posiekany szczypiorek i czosnek połączyć z twarogiem, uformować kulki. Truskawki przekrojone na pół ułożyć na sałacie. Na wierzch położyć kulki serowe
IzaGotujeSkładniki; 1,5 kg truskawek 300 ml spirytusu 0,5 litra czystej wódki 0,5 kg cukru sok z dużej cytryny ewentualnie 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego 200 ml wody Wykonanie; Truskawki szypułkujemy. Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona(...)Samą nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy . 200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny . Do syropu wlewamy przefiltrowaną nalewkę. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące
Anioły w kuchnimleka truskawki Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać(...)upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę. Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier
Ala piecze i gotujeświetny pomysł na szybki i tani deser. Ponadto kruszonka z dodatkiem wiórek kokosowych jest lekko chrupiąca i naprawdę bardzo smaczna. Truskawki przygotowane w ten sposób powinny delikatnie puścić sok. Mąkę ryżową możecie zastąpić zwykłą mąką, np. pszenną, ale gdy ją zamienicie to danie nie będzie już bezglutenowe. Składniki: 800 g truskawek (waga z szypułkami) 1/2 szklanki mąki ryżowej(...)Truskawki przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na samym wierzchu posypać kruszonką. Piec przez około 30-35 minut w 180°C . Kruszonka musi lekko się zarumienić, a truskawki powinny puścić sok. Najlepiej smakują podane na ciepło
Ugotować