sok - 13499 przepisów (strona:279/900)

Charlotte potrójnie truskawkowa 197

przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 36% Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę przy bokach wyłożyć biszkoptami, jeden(...)obok drugiego, przycinając je z jednej strony, by trzymały pion. Truskawki pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego

Domowa cukiernia Ewy
BANANOWE KUKURYDZIANE PLACUSZKI ( BEZGLUTENOWE ) – idealne na śniadanie! 173

dodałam do nich jeszcze banany smażone w miodzie i odrobinę wiórków kokosowych – Wy śmiało możecie pokusić się o porcję zdrowych orzechów albo szczyptę cukru pudru. Szklanka ulubionego soku to idealny dodatek, który nie tylko naładuje Was witaminami, ale też zastąpi 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które w ciągu dnia potrzebuje nasz organizm! CIEKAWOSTKA! MĄKA KUKURYDZIANA Uzyskuje się(...)łyżkę oleju – mieszamy i smażymy cieniutkie placuszki na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej dodatkowo olejem. Podajemy gorące np. z bananami smażonymi z miodem i wiórkami kokosowymi oraz szklanką ulubionego soku. Smacznego

Ostra na Słodko
Delicja makowa 390

temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nasączenie: sok z 3 limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki kawy zbożowej 1 łyżka żelatyny 6 łyżek likieru(...)kremówki razem z cukrem pudrem na sztywną pianę (jeśli nie używaliśmy amaretto, można dodać jeszcze 2 łyżki cukru pudru), wymieszać łyżką z masą kawową. Składamy ciasto: Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia

wcinaj to
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 693

mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 200 g masła Masa truskawkowa: 500 g truskawek świeżych 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szkl cukru pudru  5 łyżeczek żelatyny 70 ml ciepłej wody 300 ml kremówki  Dodatkowo: truskawki świeże 1 galaretka truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka(...)budyń folia spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć  do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem. Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, ubić

Ala piecze i gotuje
Chłodnik z awokado i ogórka 155

Pyszny, orzeźwiający, niskokaloryczny chłodnik na letnie dni :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 sztuki awokado 4 małe ogórki (ok. 700g) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 200 ml maślanki sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta chili listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę

Moje Kuchenne Rewelacje
Rolada szpinakowa z łososiem 204

wędzonego łososia 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa  3 ząbki czosnku 2 śmietankowe serki 150 g gładkiego twarogu  1 pęczek koperku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Żółtka i przesianą mąkę dodajemy do szpinaku.  Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.  Pianę delikatnie łączymy(...)blaszce równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową.  Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy studzimy.  Serki i twaróg dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.  Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku.  Na serku równomiernie układamy plastry łososia.  Zwijamy jak roladę.  Roladę mocno owijamy folią do żywności

Bon Appetit Małgorzaty
Holenderskie ciasto maślane z rabarbarem 187

rabarbar, rozgarniacie go ręką i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na jakieś 40-45 minut. Jeśli brzegi ciasta będą ładnie zarumienione, będzie gotowe. Rabarbar może puszczać dużo soku, a ten – skapywać na dno piekarnika, jeśli używacie okrągłej foremki, więc przygotujcie się na szorowanie. Po wyjęciu z piekarnika, dajcie ciastu wystygnąć, a sokowi – wsiąknąć w ciasto. Najlepiej

GRUBY WAŁEK
Koktajl ananasowo-truskawkowy 133

koktajl z ananasa i truskawek. Ananasa miałam z puszki do tego świeże truskawki i powstał napój o pięknym kolorze. Składniki: 1/2 puszki ananasa 1,5 szklanki truskawek 1/2 szklanki soku ananasowego cukier do smaku lub miód  Wykonanie: Ananasa pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z sokiem ananasowym na gładko, a następnie dodać truskawki i cukier i ponownie zmiksować. Wlać

O kuchni z uczuciem
Morele na ciepło z miodem i jogurtem greckim 146

naczyniu żaroodpornym. Dodaj morele i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone na kawałki masło. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest zamieszać morele z powstałym sokiem. Do miseczek wyłóż morele wraz z sokiem. Dodaj jogurt grecki. Przed podaniem posyp migdałami. Smacznego

Moja pasja smaku
Ciasto Egipskie Basbusa Babusa na piasku 427

Palcem po mapie” zdecydowałam się wykorzystać właśnie ten przepis. Składniki: - 2/3 szklanki mąki - 2/3 szklanki kaszy manny - 1 kostka masła - 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - cukier waniliowy - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 1/2 szklanki wiórków migdałowych - szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia   W pierwszej kolejności ucieramy masło z żółtkami dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ważne żeby masło miało(...)masy delikatnie mieszając (jeżeli używamy mikser to uzywamy go w tym momencie na najmniejszych obrotach). Następnie dodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony placek można dodatkowo nasączyć

Kuchenne Wariacje
Japońska wersja babki piaskowej 154

piaskową przedstawiającą flagę.   RÓŻOWE KULKI Składniki: - 1/2 kostki masła - 1 szklanka cukru - 2 jajka - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka - łyżeczka soku wiśniowego   CIASTO JASNE Składniki: - 1/4 kostki masła - 1/2 szklanki cukru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)różowe kulki. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę a następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy sok wiśniowy. Możemy go również zastąpić barwnikiem spożywczym lub startymi burakami. Gotowe ciasto przelewany do specjalnej formy do pieczenia kulek i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Ponieważ

Kuchenne Wariacje
Cytrynowe muffinki z budyniem 133

muszę zaopatrzyć się w kolejną „zabawkę” bo taki palnik nawet często przewija się w przepisach No to co – najpierw tradycyjnie składniki   Budyń: - 170g cukru - sok z 2 cytryn - 110g masła - 2 jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku(...)śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki cytryny   Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy go do ciasta a pasuje aby wcześniej przestygł. W kąpieli wodnej mieszamy cukier, sok z cytryny, jajka (od razu mieszamy żeby się jajka nie zważyły ze względu na kwas cytryny ) i dodajemy miękkie masło. Wszystko cały czas mieszamy do czasu aż masa osiągnie konsystencję

Kuchenne Wariacje
Walentynkowy torcik na zimno z truskawkami 150

Składniki na spód biszkoptowy: - 1/2 kostki masła - 150 g biszkoptów Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe (2x 150g) - 100g cukru - galaretka cytrynowa + 1/2 l wody - 2 łyżeczki soku z limonki - 200g śmietany kremówki - 1 galaretka truskawkowa + 1/2 l wody - truskawki 250 g     Najpierw rozpuszczamy galaretkę w 1/2 l wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Serki miksujemy z cukrem(...)dodajemy sok z limonki. Śmietanę ubijamy osobno a potem łączymy z masą z serków. Do masy wlewamy wystudzoną galaretkę i razem wszystko mieszamy.   Teraz robimy spód biszkoptowy. Biszkopty wrzucamy do robota i rozdrabniamy. W między czasie topimy masło i wlewamy do rozdrobnionych biszkoptów i razem mieszamy. Gotowe wykładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ja tym razem wyłożyłam

Kuchenne Wariacje
Cytrynowa babka piaskowa 155

się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa   Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru - skórka starta(...)jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok. Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania