Jeśli mnie pamięć na myli to inspirację czerpałem z jednego z wpisów na cincin . paczka (250 g) paluszków krabowych ogórek szklarniowy pęczek koperku makaron ryżowy 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny Paluszki kroimy na kawałki - jeden paluszek na cztery części. Skraplamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakieś pół godziny. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, koper
Marder&Marder Manufacturenieba i chmurki zjadał :) Zatem konkrety: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny Formę do babki dokładnie, bardzo dokładnie, miejsce przy miejscu smarujemy masłem. Jak niezbyt dokładnie wysmarujemy to babka się przyklei i ciężko będzie ją później wyciągnąć. Przepis jest(...)tylko właśnie przesiewamy) do wciąż miksujących się jajek z cukrem. W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i takie gorące wlewamy do naszej masy. Dalej miksujemy i wciskamy sok z połowy cytryny. Miksujemy jeszcze przez minutkę i wlewamy ciasto do formy. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 formy, bo w piekarniku jeszcze urośnie. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy
Marder&Marder Manufacturemąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 1 szklanka mąki jaglanej 800 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku szczypta kurkumy 1/3 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju Farsz: 1 duży por 2 średnie marchewki 70 g sezamu 2 duże ząbki czosnku (jak ktoś lubi to można więcej) sól Mieszamy w misce obie(...)mąki, gałkę, pieprz, majeranek, kurkumę i sól. Dodajemy mleko i sok z cytryny, miksujemy porządnie i odstawiamy na 30 minut. Potem dodajemy łyżeczkę oleju, mieszamy i smażymy naleśniki. Będą dość grube z racji tej naprawdę grubomielonej pszennej mąki. Teraz farsz: Rozgrzewamy na patelni (albo najlepiej na woku, bo wygodniej) nieco oleju i wrzucamy pokrojonego pora i startą na grubych
Marder&Marder Manufactureprzepisu. 500 g ryby (u mnie tilapia) 350 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny masło do duszenia cebuli olej do smażenia ryby mąka do obtoczenia ryby Jeśli rybę mamy mrożoną to ją rozmrażamy. Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące(...)kilku minutach dodajemy do duszącej się cebuli szpinak, troszkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (albo bardzo drobno pokrojony). Dusimy jeszcze trochę. Na koniec dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, mieszamy dokładnie i wykładamy to wszystko na spód naczynia żaroodpornego. Na ten szpinak z cebulą kładziemy przysmażoną rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plaster pomidora, krążek cebuli
Marder&Marder Manufacturespożywczą i na minimum pół godziny chowamy do lodówki. Teraz zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni i zaczynamy obierać skorzonerę. Ale uwaga, musimy mieć przygotowaną miską z wodą i sokiem z cytryny (ja na spora miskę dałem sok z połowy cytryny), bo skorzonera bardzo szybko czernieje. Więc obieramy i od razy wkładamy do miski z wodą. Jak obierzemy całą
Marder&Marder Manufacturejuż z nią nie robimy. Znowu przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. GRILLOWANE POMIDORY 4 dorodne pomidory świeżo zmielony biały pieprz sól sok i skórka otarta z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki listków oregano Tutaj sprawa jest bardzo prosta i bardzo smaczna. Pomidory myjemy, osuszamy(...)kroimy na połówki. Każdą połówkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu i zraszamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką cytrynową, posiekanym czosnkiem oraz cukrem trzcinowym (dosłownie po parę ziarenek na połówkę). Pomidory umieszczamy na tacce do grillowania, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy przez 5 minut na średnio gorącym grillu. Potem przekręcamy na drugą stronę i znowu 5 minut grillujemy. Przed podaniem posypujemy
Marder&Marder Manufactureduża szalotka 2 żółtka 250 g śmietanki 30% 6 łyżek posiekanej natki pietruszki ocet winny i sól do smaku Od razu musimy mieć przygotowaną miskę w wodą z dodatkiem soku z cytryny (my wyciskamy zawsze pół cytryny). Obrana skorzonera bardzo szybko ciemnieje dlatego zaraz po obraniu wkładamy ją właśnie do tej miski z wodą. Obieramy więc skorzonerę, tniemy na mniejsze(...)kawałki i wkładamy do wody z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki są młode więc tylko je myjemy i kroimy na kawałki. Szalotkę również myjemy i kroimy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i 1 łyżeczką octu winnego. Można
Marder&Marder Manufactureliście drobno siekamy. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. 1 łyżeczka soli na każdy 1 pęczek szczawiu. Mieszamy i ściskamy porządnie szczaw i zostawiamy na godzinę żeby puścił soki. Po tym czasie odciskając szczaw z soków przekładamy do słoików. Na koniec jak już zostanie nam sam odciek to przelewamy go po równo do każdego ze słoików. A następnie nasz sekret
Marder&Marder Manufacturepewnie będziemy czasami przygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :) 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Żółtka muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zimne. Ukręcamy je mikserem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą kremową masę. Możemy też
Marder&Marder Manufacturezgrzytanie zębów. po 1 jajku na osobę po 1 toście na osobę po 1 garści roszponki i rukoli pęczek szparagów starty parmezan sos holenderski ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek biały ocet winny skórka z 1 cytryny Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce, po zgięciu szparag sam się złamie(...)zmiękną. Przekładamy na talerz i czekamy aż ostygną. Pieczywo tostowe grillujemy z obu stron, a następnie nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Rukolę i roszponkę mieszamy w misce, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy, szczyptę soli i mieszamy. Teraz jajka: nieduży rondelek napełniamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu winnego i gotujemy. Jak woda się zagotuje to zmniejszmy ogień żeby się
Marder&Marder Manufacturetylko pół, więc ten ostry smak ginie gdzieś tam, ledwo go czuć. Tak ma być właśnie, on ma być tylko dodatkiem. 250 g czarnego makaronu z wyciągiem z ośmiornicy sok z połówki cytryny 75 g krewetek koktajlowych 65 g małży 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia Nasze małże był(...)dolewamy wino i smażymy aż wino trochę odparuje. Gdy makaron się ugotuje to specjalną łyżką przerzucamy go prosto z wody na patelnię do naszych owoców morza. Dodajemy natkę pietruszki, sok z cytryny, mieszamy dokładnie, smażymy jeszcze ok. 1 minuty i podajemy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturemąki pszennej 190 ml mleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko budyń waniliowy 1 jajko do posmarowania bułek Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ok. 6 łyżek cukru pudru Co prawda drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce i zajmujemy się zrobieniem lukru. Do miseczki wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny, dajemy 2 łyżki wody i stopniowo, po łyżce, dosypujemy cukier puder. Po każdej łyżce mieszamy i oceniamy czy lukier ma dobry kolor i gęstość. Mniej więcej 5-6 łyżek
Marder&Marder Manufactureoprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka soku z cytryny oliwa świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanych liści mięty Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą z dwóch stron i odstawiamy na sitko. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny
Marder&Marder Manufactureszybkie, fajna przekąska na grillowe przyjęcie. 4 spore i twarde pomidory 250 g świeżego szpinaku 150 g mozzarelli garść ziaren słonecznika 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz, sól sok z cytryny oliwa z oliwek Z pomidorów ścinamy wierzchołki i wydrążamy gniazda nasienne, czyli ogólnie cały środek. Ten środek już nam nie będzie potrzebny, możemy go przerobić później na jakiś(...)szpinak. Szpinak drobno siekamy i mieszamy z również drobno pokrojoną mozzarellą oraz uprażonymi na patelni pestkami słonecznika. Dolewany 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i sok z 1 cytryny. Na koniec szczyptę gałki muszkatołowej oraz pieprz i sól do smaku. Farsz wkładamy do pomidorów, zawijamy całość w folię aluminiową i grillujemy ze wszystkich stron
Marder&Marder Manufacturewycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z 1/2 limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i sok z 1/2 limonki. I bierzemy się za kaczkę. Kaczka: Kaczkę myjemy, jak ma resztki piór to opalamy. Robimy wszystko co trzeba żeby była gotowa do użycia. Następnie nacieramy ją niewielką(...)łyżeczkę curry, pół łyżeczki oleju sezamowego i makaron. Mieszamy wszystko, dodajemy resztę imbiru, kolendry i na samym końcu por. Smażymy jeszcze około dwóch minut cały czas mieszając i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden
Marder&Marder Manufacture