sok - 13499 przepisów (strona:284/900)

Dżem z agrestu i kiwi 181

Pyszności. Polecam serdecznie. Składniki (na 6 słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1 kg agrestu (u mnie czerwony) ok. 800 g kiwi (10 szt.) ok. 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 15 g naturalnej pektyny w proszku (więcej o pektynie tutaj ) listki z kilku gałązek mięty (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki(...)cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min.  5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego  rozpuszczenia.  6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 7. Na koniec dodać umyte listki mięty i wymieszać.  8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać

Domowa Cookierenka Agi
Dżem z czerwonych owoców 170

słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1500 g czerwonych porzeczek 500 g truskawek 250-500 g malin ok. 800 g cukru 20 g naturalnej pektyny w proszku sok z 1/2 cytryny 1 laska wanilii Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam(...)szklanką cukru. Dodać do gotujących się owoców i mieszać przez ok. 3-5 min. 5. Dodać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego  rozpuszczenia. 6. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 7. Na koniec wyjąć laskę wanilii. 8. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć

Domowa Cookierenka Agi
Śliwkowy krem czekoladowy (czekodżem) 137

koniecznie z ciepłym croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że nie można się oprzeć wyjadaniu prosto ze słoika :) Składniki (na 9 niedużych słoiczków): 2 kg śliwek 1 kg bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny 300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie) 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 80 ml likieru amaretto Przygotowanie : Słoiki(...)piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. Śliwki umyć i wypestkować, banany pokroić z grubsza. Owoce przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Gotując na niedużym doprowadzić do wrzenia. Od chwili zawrzenia gotować ok. 10 min. stale mieszając. Następnie całość zmiksować za pomocą blendera ręcznego, dodać pokruszoną czekoladę

Domowa Cookierenka Agi
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 222

truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami nalewki mandarynkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej (do dekoracji tortu): 600 g miękkiego masła(...)całkowicie się rozpuści. Następnie przetrzeć je przez sito i ponownie umieścić w garnku/ rondelku. Zagotować. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem i mieszać przez ok. 3 min. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy żel owocowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. Schłodzony żel owocowy

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka mandarynkowa 197

spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 szklanka wody 250 g cukru 1 łyżka miodu Przygotowanie: 1. Mandarynki dokładnie umyć, sparzyć i obrać ze skórek. Z mandarynek wycisnąć sok, a ze skórek zeskrobać białą wewnętrzną warstwę. 2. W dużym słoiku (2 l) umieścić skórki mandarynek, wlać litr spirytusu i sok z mandarynek. Słoik zamknąć, potrząsnąć i odstawić w ciepłe

Domowa Cookierenka Agi
Eton Mess 171

błyskawicznie i nie trzeba ściśle trzymać się proporcji, po prostu łączymy składniki i podajemy :) Idealne rozwiązanie na wizytę niezapowiedzianych gości. Składniki (na 3 porcje): 250 g truskawek 1 łyżka soku z granatów 1 łyżka cukru 350 g jogurtu greckiego lub śmietany kremówki kilka sztuk pokruszonych bez Przygotowanie: 1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać cukier(...)sok z granatów i delikatnie wymieszać. 2. Do jogurtu greckiego/ ubitej śmietany kremówki dodać pokruszone bezy, wymieszać. 3. Przygotować trzy niewielkie pucharki, na dnie każdego wyłożyć część truskawek, przykryć jogurtem greckim, na wierzchu wyłożyć pozostałe truskawki. Źródło/ Inspiracja:   nigella.com

Domowa Cookierenka Agi
Syrop z mniszka lekarskiego (miodek majowy) 162

łodygi ( klik ). Składniki: 1 kg kwiatów mniszka (trzeba nazbierać ok. 1000 całych główek, bez łodyżek, czyli zapełnić 5 l wiaderko) 2 l wody 1 kg cukru trzcinowego nierafinowanego sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Przygotowanie: 1. Zebranych kwiatów nie myjemy tylko rozsypujemy na wcześniej rozłożonych gazetach/ prześcieradle i pozostawiamy na ok. pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków(...)wywarem odstawiamy na dobę (lub krócej, np. na noc) w chłodne miejsce. 3. Po tym czasie przecedzamy wywar przez gazę, kwiaty wyrzucamy, a wywar wlewamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 2-3 godziny (co jakiś czas mieszając) - do uzyskania konsystencji syropu. Kiedy zacznie się pienić tzn., że syrop

Domowa Cookierenka Agi
.531. sernik w innej odsłonie 106

wtorek / środa / czwartek PRZEPIS /1 porcja/ ~200g mielonego twarogu ~50g jogurtu naturalnego ~jajko ~3/4 łyżeczki lawendy ~łyżka waniliowego/śmietankowego proszku budyniowego ~cukier/stevia do smaku ~szczypta soli i 3 krople soku z cytryny Białko oddzielić od żółtka. Twaróg wymieszać z jogurtem, żółtkiem, lawendą, proszkiem budyniowym, solą i cukrem/stevią. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny, wmieszać delikatnie

breakfast of dreams
.537. kokosowelove 128

wolny dzień 1h na dodatkowych praktykach = 2h praktyk szkolnych) i potem móc czasem odpuścić pójście na warsztaty :D PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki kokosowej ~2 jajka ~3 krople soku z cytryny ~cukier/stevia ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~mleko do odpowiedniej konsystencji - to zależy od chłonności mąki, ale u mnie ok. 130ml Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny

breakfast of dreams
.565. mus'owa ricotta 90

borówki dostałam w prezencie, więc...jestem usprawiedliwiona! :3 PRZEPIS /1 porcja/ ~150g ricotty ~100g mielonego twarogu/serka kremowego ~jajko ~łyżka cukru pudru (ja dodałam jeszcze trochę stevii) ~2-3 łyżki soku z cytryny ~70g borówek Żółtko oddzielić od białka i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną (niemalże białą) masę. Dodać ricottę, twaróg i sok z cytryny. Białko ubić na sztywną

breakfast of dreams
.761. figa z makiem 120

makiem" ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu ~100g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~2 dojrzałe figi, ok. 120g ~2 łyżki maku ~łyżka syropu klonowego ~cukier/stevia do smaku ~1-2 łyżki soku z cytryny Figi pokroić (ja ich nie obieram, ale możecie to zrobić) i zblendować (można dodać jogurt, będzie łatwiej to zrobić). Dodać tofu i rozgnieść je widelcem, ponownie zblendować. Dodać(...)syrop klonowy, cukier/stevię, sok z cytryny, mak i wymieszać. Można podawać od razu lub schłodzić. Smacznego

breakfast of dreams
.793. weganizuję! 162

Kolejny przepis zweganizowany! Na co teraz przyjdzie kolej, hm... :) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu naturalnego (to jedna kostka tofu firmy Solida) ~1/2 dużego, dojrzałego banana ~2-3 łyżki stołowe soku z cytryny ~50ml mleka roślinnego ~czubata łyżka proszku budyniowego waniliowego ~cukier/stevia do smaku (u mnie ok. 10 tabletek stevii)   ulubione dodatki do podania Tofu blendujemy na gładką masę(...)bananem i sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier/stevię i mieszamy. Włączamy palnik pod garnkiem i ciągle mieszając gotujemy aż masa się nie rozrzedzi i nie powstaną "bąbelki". Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do garnka ciągle mieszając. Gotujemy do momentu osiągnięcia budyniowej konsystencji. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
.816. "tofurnik" z garnuszka 123

Gotowany tofurnik po raz drugi :) Na prawdę zachęcam do spróbowania! Wersja bananowa TUTAJ PRZEPIS /1 porcja/ ~kostka 300g tofu naturalnego (u mnie Solida) ~50ml mleka roślinnego ~2-3 łyżki soku z cytryny ~czubata łyżka budyniu czekoladowego + 50ml mleka roślinnego ~czubata łyżka kakao ~łyżeczka cukru waniliowego ~cukier/stevia do smaku (u mnie 10 tabletek stevii) Tofu rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy cukier/stevi(...)smaku, mleko i sok z cytryny i miksujemy na gładką masę. Przekładamy masę do garnuszka i gotujemy do momentu rozrzedzenia. Budyń mieszamy w mleku i gdy masa z tofu będzie sie gotować dodajemy do go i gotujemy aż uzyskamy gęstą, budyniową konsystencję. Dodajemy kakao, mieszamy i podajemy. Smacznego! :) ask.fm - pytania

breakfast of dreams
.820. omlet na poniedziałek 97

waniliową odżywką białkową Omlet z przepisu Sylwii . Pyszny i sycący! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~1 jajko ~3 białka ~20g waniliowej odżywki białkowej KULTURYSTA.COM ~50g mąki pszennej razowej ~kilka kropli soku z cytryny Białko oddzielamy od żółtka, dodajemy pozostałe białka, sok z cytryny i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie przesiewamy mąkę oraz odżywkę, dodajemy żółtko i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy

breakfast of dreams
.825. kokos i daktyle = ♥ 146

połączenie - kokos i daktyle! Niebo, mówię Wam, spróbujcie! PRZEPIS /1 porcja/ ~jajko ~3 białka ~łyżka mąki kokosowej ~2 łyżki mąki pszennej razowej (płaskie) ~20g kokosowej kazeiny KFD ~kilka kropli soku z cytryny Oddzielamy żółtko od białka, mieszamy wszystkie białka i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny. Następnie dodajemy żółtko i jeszcze chwilę ubijamy (na najmniejszych obrotach

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania