sok - 13499 przepisów (strona:318/900)

Makaron Mie z warzywami 156

sezonie na bazarach. Dressing sprawia, że ta sałatka ma wyjątkowy, wielowymiarowy smak. Składniki: 6 łyżek jasnego sezamu 2 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego sok z ½ limonki 100 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 2 cebulki dymki 1 papryczka chili 250 g makaronu Mie 300 g chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki(...)się zarumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. Teraz przygotuj sos: obierz imbir i drobno go zetrzyj, przełóż do małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem z limonki, bulionem warzywnym i 1 łyżką oleju sezamowego. Dodaj jeszcze przeciśnięty czosnek, drobno posiekane cebulki i papryczkę chili. Makaron Mie przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, przelej go zimną

Roślinna - blog wegański
świeże śledzie z piekarnika... 183

Składniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości(...)filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym

W Mojej Kuchni Lubię
Koktajl z bananem, truskawkami i malinowym musem na bazie soku pomarańczowego 109

uczucie sytości. 1 pomarańcza 200 g truskawek 5 łyżek miodu 3 banany 125 ml mleka 3,2 % 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin Z pomarańczy dokładnie wyciskamy świeży sok. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i blendujemy z miodem i sokiem pomarańczowym. Banany obieramy i miksujemy z mlekiem. Maliny również rozdrabiamy bardzo drobno. Mrożone dają nam mus podobny do sorbetu, świeże

VioletoweKucharzenie
Odmładzający koktajl pietruszkowy z pomarańczą 172

działanie odmładzające, opóźnia proces starzenia się organizmu.  SKŁADNIKI: 1 pęczek natki pietruszki, 3 pomarańcze, 2 łyżeczki miodu, kilka listków świeżej mięty. PRZYGOTOWANIE: 1. Pomarańcze przekrawam na pół, wyciskam sok. Natkę pietruszki oraz listki mięty przekładam do blendera i miksuję. Wlewam sok wyciśnięty z pomarańczy oraz dodaję miód. Wszystko razem blenduję.  2. Gotowy napój przelewam do szklanek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pyszny torcik truskawkowy 228

mąki pszennej 405 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao - 20 g Składniki na krem: 250 g mascarpone 2 małe dojrzałe banany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami(...)papierem do pieczenia. Boku foremki nie smarować tłuszczem. Piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce. Obręcz zdjąć po wystudzeniu biszkoptu obrane banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cyryny, by nie ściemniały, następnie zblendować na puree. Mascarpone włożyć do miseczki, dodać bananowe puree, przesiany cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę kruchy spód posmarować ulubionym dżemem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lemoniada z rabarbaru 94

Lemoniada z  rabarbaru to idealna propozycja na wiosenny lub letni napój. Jest lekko kwaskowa z cudownym aromatem mięty i melisy oraz z dodatkiem soku z limonki. Cudnie orzeźwia. Najlepsza gdy aromaty się lekko przegryzą , a do tego naprawdę robi się sama :-).  Zapraszam na lemoniadę, czyli coś w stylu naszych babcinych kompotów. Lemoniada z  rabarbaru Czas przygotowania(...)wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy wyciśnięty sok z limonki i lekko roztarte w dłoni listki mięty i melisy. Jeśli lubimy bardzo zimną lemoniadę dodajemy kostki lodu

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsza tarta z rabarbarem 160

zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć(...)Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód, schłodzić w lodówce do stężenia. Rabarbar pokroić na 9cm kawałki. Wodę z cukrem i sokiem z cytryny zagotować, włożyć do niej połowę rabarbaru, obgotować przez 5 minut (rababrbar ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać). Odcedzić, następnie obgotować pozostał rabarbar. Ostudzony rabarbar ułożyć na kremie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Magiczne trufle bez wyrzutów sumienia! 116

kakao jest wręcz niebanalne, wyraziste, świeże, słodkie, delikatne z nutą pikanterii na finiszu. Składniki: - 1,5 szklanki suszonych moreli - 0,5 szklanki rodzynek - łyżeczka ciemnego kakao - 0,5 szklanki soku pomarańczowego (użyłam soku Vital Fresh 100% z owoców, nie z koncentratu) - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki pieprzu chili cayenne (można dać więcej

upichcona
Amerykańskie naleśniki ze świeżym musem jabłkowo-cynamonowym 208

szklanki mąki pszennej - szczypta sody oczyszczonej - 2 szczypty soli - olej lub masło klarowane do smażenia naleśników - gorzka czekolada do dekoracji Składniki na mus jabłkowy: - 5 jabłek - duża łyżka masła - sok z połowy cytryny - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i dodajemy aromat wanilinowy, następnie dodajemy roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko(...)sól i delikatnie mieszkamy łyżką. Masę smażymy na patelni w formie małych naleśników. Mus: Obieramy 5 jabłek, wydrążamy pestki, blendujemy na ciapkę. Podsmażamy na rozgrzanej masłem patelni. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz cynamon, dusimy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Podajemy udekorowane startą gorzką czekoladą. Ja uwielbiam z zimnym mlekiem

upichcona
Placki ziemniaczane 133

pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, cebulę obieramy,  następnie trzemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa przekładamy do sitka, aby odsączyły się z nadmiaru soku nad miską. Sok zostawiamy aby na dnie osadziła się skrobia którą dodajemy do ziemniaków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka

kgwjanczewo
Surówka z młodej kapusty 129

zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce(...)grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty

O kuchni z uczuciem
Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1060

słodkie ,  śniadaniowe  krążki . Dodatek truskawek pełni tu  głównie rolę dekoracyjną, choć  nadaje ciastkom  fajnego, świeżego  posmaku. Składniki : 2  dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej  2 łyżki mąki kokosowej/ drobniutkie wiórki/ 1 łyżka mielonych  orzechów/użyłam nerkowce(...)oliwek 1 płaska łyżeczka  sody oczyszczonej 5-6  szt. małych truskawek Wykonanie: -Wszystkie składniki sypkie wymieszać. -Obrane banany umieścić w  misce , starannie rozgnieść i skropić  sokiem z cytryny. -Dodać oliwę i  wsypać  przygotowaną mieszankę . -Przy pomocy łyżki  lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C

Zakamarki mojej kuchni
Grillowane warzywa i moda. 141

obiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty(...)mają. Bakłażana i cukinię lekko smarujemy oliwą i grillujemy. Możemy to zrobić na suchej patelni grillowej lub na ruszcie. Pozostałe składniki kroimy, dorzucamy do papryki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucamy ciepłą cukinię z bakłażanem, mieszamy i polewamy sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest

ladykitchen
Koktajl z rumiankiem i marchewką 207

jabłko typu Champion (słodkie) Garść suszonej żurawiny 2 łyżeczki miodu Napar (125ml) z 2 torebek rumianku Napar (50-60ml) z niecałej torebki dzikiej róży Szczypta kardamonu Łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Obraną marchewkę i jabłko kroimy na małe kawałki i umieszczamy w pojemniku od blendera. Dodajemy żurawinę, miód, sok z cytryny, kardamon oraz napar z rumianku i dzikiej

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania