ponieważ daje uczucie sytości. Idealny na upalne dni - może w w końcu się zjawią! 2 owoce kiwi 100 g mrożonego szpinaku 2 łyżki miodu mniszkowego 250 ml mleka 2% Sok z połowy limonki Komosa ryżowa (nasiona quinoa) na wierzch z OWOCOWEGO RAJU (tutaj) Owoce kiwi dokładnie obieramy i umieszczamy w blenderze. Dodajemy mrożony szpinak. Koktajl dzięki zamrożonym kulkom szpinaku(...)będzie przyjemnie zimny i orzeźwiający. Wszystko dokładnie blendujemy. Dolewamy mleko, sok z limonki i dosładzamy miodem. Dokładnie mieszamy, przelewamy do wysokich szklanek, dekorujemy kiwi, posypujemy nasionami quinoa. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ (tutaj) oraz blog FOODMANIA (tutaj
VioletoweKucharzeniepraskę, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, pieprz do smaku. Mus z awokado: 1/2 awokado, 4 świeże listki czosnku niedźwiedziego, szczypta brązowego cukru, sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Sałatka warzywna: 6-10 zielonych szparagów, 2 młode marchewki, zielona cukinia, 1/2 czerwonej cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki(...)miodu), zredukować objętość o połowę gotując na małym ogniu. Dodać miód, zagotować. MUS: a wokado zmiksować z czosnkiem niedźwiedzim i cukrem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Steki: Steki położyć na mocno rozgrzany grill (bez oliwy). Po dwóch minutach przekręcić, wierzch posmarować marynatą, grillować kolejne dwie minuty. Przekręcić steki na stronę z marynatą
SzczyptaSmaQzłość zatkało mi nos i ogólnie czuję się trochę dziwnie... Na pomoc przyjdą mi KOLORY! Energia płynąca z owoca. Składniki -banan -kiwi -pomarańcza -ananas -zielone winogrona -czerwone winogrona -sok z połowy cytryny -łyżka syropu Malina z miodem od ETERNO Owoce umyj i pokrój w kawałeczki, skrop banana sokiem z cytryny. Dolej syropu Eterno i ...jeszcze troszkę cytrynki.... Wymieszaj
Z Kuchni Do Kuchniużyłem całego jajka, a nie tylko żółtka. Czego użyłem? -8 dużych jabłek -2 gruszki -2,5 kubka mąki TYP 550 -1 kubek cukru -150 gram masła -jajko -woda 2l -sok z cytryny -cynamon -czekolada gorzka 60% kakao -mleko -skórka z pomarańczy -płatki owsiane -orzechy zgniecione w moździerzu (u mnie włoskie, laskowe) Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w ósemki i zanurzamy(...)wodzie z sokiem z cytryny. Mąkę, cukier zagniatamy z zimnym, posiekanym masłem i jajkiem. Zwarte cisto formujemy w walec, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Naczynie do tarty smarujemy masłem, z ciasta zostawiamy 1/4, a resztę wałkujemy na pół cm grubość. Przekładamy do tarty, wylepiamy boki; powierzchnię nakłuwamy widelcem, i wkładamy na 12 minut do piekarnika
BaRepasjajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Guacamole : 1 avocado 1/2 czerwonej papryki kilka plasterków jalapeno kukurydza 1/2 pomidora 1/2 szklanki passaty oliwa z oliwek sok z cytryny pieprz Składniki kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę z oliwek ok. 2 łyżki, sok z cytryny, kukurydzę. Wszystko zalewamy passatą i dodajemy pieprz. Mieszamy
vegetanienadzienia jabłkowego, w dużym rondlu lub patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i wrzuć wszystkie składniki nadzienia oprócz rumu. Dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jabłka puszczą sok, przez 5 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż większość soku odparuje, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum. Odstaw do ostygnięcia
karmelowynieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula różowa (akurat tylko taką miałam) - sok z ½ cytryny - skórka starta z cytryny - 1,5 łyżeczki papryki wędzonej - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz - 2 łyżki oliwy - olej/oliwa do smaźenia Filet płuczemy, osuszamy, zdejmujemy skórę. Bułkę(...)kostkę – przekładamy do miski. Wbijamy dwa całe jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżeczki wędzonej papryki, startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, sok wyciśnięty z ½ cytryny – dokładnie wyrabiamy masę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut. Na papierze do pieczenia formujemy kotlety używając foremki w kształcie obręczy. Nożyczkami „docinamy” porcje papieru. Kładziemy
mojewypiekiinietylkogarści ugotowanego makaronu świderki trójkolorowego Garść świeżego szpinaku (może być ciut więcej) 100g sera typu bleu 1/3 szklanki mleka łyżka masła szczypta świeżo starter gałki muszkatałowej odrobina soku z cytryny ząbek czosnku sól himalajska odrobina cukru pieprz Do przybrania: świeża bazylia Jako dodatek polecam pokrojone owoce Psyhalis (świetnie się komponują) Przygotowanie: 1/ Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy krótko: świeżo(...)liście szpinaku. Następnie dodajemy mleko które doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy makaron i rozdrobniony ser który rozpuszczamy w mleku. 2/ Na koniec doprawiamy gałką muszkatałową, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z liściem bazylii i owocami psyhalis. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnażółtka pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kakao Beza: 6 białek 150 g cukru pudru 4 krople ekstraktu waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny Dodatki: łyżeczka kakao 100-150 g konfitury w moim przypadku truskawkowej garść grubo posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo potrzebne będą: 2 miseczki miska z wysokimi ściankami mikser forma(...)Ubić na sztywno pianę z białek 14. Do piany dodać cukier puder- po łyżce (nie wolno wrzucić całego cukru na raz) 15. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. 16. połączyć mikserem na najmniejszych obrotach, nie miksować długo. 17. Gotową pianę położyć na warstwie orzechów, układać szpatułką tzw. chmurki, by ciasto wydawało się wyższe
KreatywnePinyprzeplata trochę zimy, trochę lata i łatwo o przeziębienie. składniki na 300 ml: – 300 g – 400 g płatków mniszka lekarskiego (i tak tego dokładnie nie ważyłam ;))) – 0.5 litra wody – sok z 2 cytryn – cukier (w proporcjach 1:1 ) Robimy wywar z płatków (Zagotowujemy płatki). Zostawiłam wywar razem z płatkami na całą noc. Odcedzamy nasz wywar. Dodajemy cukier, sok z cytryny
Bon Appetit Małgorzatydobry lek przeciwkaszlowy, ale ma również wiele innych cennych właściwości, o których nie będę tu pisała. Można znaleźć sporo informacji w internecie, np. TU . Składniki: 500 kwiatów mniszka lekarskiego sok z 1 cytryny (w ostateczności można zastąpić 1 łyżeczką kwasku cytrynowego) 1 litr wody 1 kg cukru Sposób wykonania: 1. Bardzo ważne: kwiaty mniszka zbieramy najlepiej w maju, ponieważ(...)Kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy przez ok 20 minut. Odstawiamy na 24 godziny. 3. Następnego dnia wywar odcedzamy przez gazę, dodajemy do wywaru cukier i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny od czasu do czasu mieszając. 4. Gotowy syrop przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy
Kuchnia domowa Animinutyna gorącej patelni z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni i 10 minut pod koniec smażenia kalafiora dołożyć do piekarnika obrać ząbek czosnku, drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki tahini wymieszać z 2 łyżkami oleju. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i syropem z agawy. Dodać drobno posiekaną natkę pietuszki pierś z kurczaka pokroić w ukośne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wkładamy na około 15 minut do lodówki. Masa serowa: 600 g tłustego serka kremowego typu Philadelphia 250 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego 3 jajka skórka i sok z 1 cytryny 50 g mąki pszennej 150 g świeżych malin 50 g białej czekolady Serek ucieramy z cukrem. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo jogurt naturalny i jaka. Pod koniec dodajemy otartą(...)skórkę z cytryny, sok z cytryny i mąkę. Ubijamy krótką chwile do połączenia się składników. 100 g malin wsypujemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko i zostawiamy w nim sernik do ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki
Made By Mom And Sonczasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z puszki po ananasie 4 plastry ananasa z puszki sól świeżo mielony pieprz Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błonek. Kroimy w paski grubości ok. 2 cm Papryczkę(...)kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z pestek. Drobno siekamy Do miski wlewamy oliwę z oliwek, sok z puszki po ananasach, dodajemy pieprz, sól i posiekaną papryczkę chili Całość dokładnie mieszamy Do marynaty przekładamy pokrojonego kurczaka i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut W tym czasie plastry ananasa kroimy w ósemki Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compropozycję dżemu rabarbarowo-imbirowego. Świetnie smakuje na tostach albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka 2 wysterylizowane słoiczki Wykonanie: Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek. Przycinamy końce rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze(...)kawałki. Do garnka wkładamy rabarbar, starty imbir, sok z cytryny i wodę. Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Potem dodajemy cukier i dobrze wszystko mieszamy. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie z zamrażalnika wyciągamy spodeczek i wykładamy na niego łyżeczkę dżemu. Jeśli po przeciągnięciu palcem przez środek obie części zostają osobno
Kulinarna rozmowa