wersję 3-blatową pojawi się mam nadzieję wkrótce :) Składniki (26 cm): 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny mała szczypta soli Białka ubijamy na najwyższych obrotach ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany, która po odwróceniu dnem do góry nie wypada. Wstawiamy ją go lodówki. Żółtka(...)miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny również na najwyższych obrotach. Masa, która nam powstanie powinna mieć około 2-3 razy większą objętość niż na początku. Zajmuje to kilka dobrych minut jednak lepiej dłużej niż krócej. Ważne żeby była bardzo puszysta. Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę i kakao. Miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Ciasto będzie bardzo zbite
Jedzeniomaniałyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera twarogowego (250 g) sok z 4 cytryn 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin(...)gładką masę - przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie jak najbardziej ostudzony małymi partiami do masy - dodać partiami skondensowane mleko a następnie sok z cytryn - na wystudzony spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki - gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody niż w przepisie (jeśli
Pora na pora i pomidoraOhhh ale wracajac do tematu mojego dzisiejszego obiadu. Ponizej podaje przepis :) SKLADNIKI: -4 woreczki ryzu bialego ( moze byc rowniesz inny np. brazowy lub dziki) -1 kg jablek -1/3 soku z cytryny -cukier -cynamon -maslo -mleko (nie musowo) SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ryz gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Jablka myjemy, obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jablka doprawiamy(...)cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem ( dobrze jest dosypywac cynamonu w malych ilosciach, wymieszac i sprobowac , bo mozna przesadzic ) Okolo 0,5 l mleka zagotowujemy z 2 lyzkami masla . Gdy ryz bedzie lekko twardy odcedzamy go z wody i przekladamy do gotujacego sie mleka . Gotujemy ryz w mleku na malym ogniu okolo 2-3 minuty czesto mieszajac ( ryz wymieszany
PychaDaniabazyliowo - pietruszkowy: • pół pęczka bazylii • pół pęczka zielonej pietruszki • sól odkwaszająca tutaj • szczypta cukru • 1/2 łyżeczki soku z cytryny • 1 ząbek czosnku • 150-200 ml gęstej śmietany Wykonanie: Oderwać listki bazylii i razem z pietruszką posiekac na drobno..Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać przepołowiony ząbek czosnku na koniec wymieszać z gęstą śmietaną. Podawać z plastrami ziemniaka
w mojej kuchnizaszkodzi zjeść trochę więcej roślin. Książka godna polecenia. Składniki: 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3-4 łyżki mleka (użyłam krowiego, w oryginalnym przepisie jest roślinne) 3-4 łyżki soku cytryny 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: garść truskawek (lub inne owoce) Nerkowce zalać zimną wodą i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia odcedzić wrzucić do blendera i zmiksować(...)pozostałymi składnikami na gładką masę. Do rondelka wrzucić pokrojone truskawki zasypać odrobiną cukru i gotować parę minut, aż puszczą sok. Następnie dodać do serka. Pycha
Delicious Titbitsmąki pszennej 25 g świeżych drożdży 75 g cukru 250 ml letniego mleka 1 jajko 50 g masła 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 500 g rabarbaru 100 g cukru sok z 1/2 pomarańczy dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka 3 łyżki cukru perłowego 30 g płatków migdałowych Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę(...)gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Odciąć końcówki rabarbaru, pokroić łodygi na kawałki (nie obierać). W garnku podgrzewać cukier z sokiem pomarańczowym, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać rabarbar, dusić pod przykryciem przez kilka minut. Rabarbar powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Ostudzić, odcedzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzetutaj trzeba wykazać się szybkością i wyrachowaniem. Tak! i fru do lodówki, a jeżeli zależy Wam na czasie to do zamrażarki. Jabłka, nie mogą zawierać zbyt dużo soku, najlepsze są twarde, nie za słodkie. I teraz ciekawostka, nasza szarlotka zawiera jabłka, z których uprzednio został w sokowirówce wyciśnięty sok. Dwie przyjemności, a jabłka tylko jedne :P Na blachę 40x24 potrzebujemy
MamaOskarkazajadał się tostami jak niczym innym jeszcze w życiu, no.. poza mlekiem mamusi, bo ono najlepsze :D Potrzebujemy: 1 dojrzałe awokado (ociupinkę podjedliśmy bez niczego :D) dwie łyżki soku z cytryny 1 rozgnieciony ząbek czosnku (bez obaw, nie ma przeciwwskazań, co do dawania go dzieciom, po 6 miesiącu można, my zaczęliśmy po 7) 1 jajko ugotowane na miękko(...)pokrojone w byle jaką kosteczkę dwie łyżki serka naturalnego bądź jogurtu Miąższ z awokado rozgniatany widelcem i polewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy resztę składników. Dobrze mieszamy. U nas chlebek podpieczony w tosterze i pokrojony na paseczki posmarowany grubo guacamole :) Tutaj w trakcie pierwszego kęsa Tutaj najedzony i uśmiechnięty :D dziecko brudne to dziecko szczęśliwe
MamaOskarkainteresująca i przede wszystkim niezwykle smaczna! :) czas na różowe, a nawet purpurowe naleśniki ze szpinakiem. U nas podane z musem z banana i serka naturalnego. Na 5 naleśników potrzebujemy: Sok z 2 dużych buraków (około 3/4 szklanki) 1 jajko 3-4 łyżki mąki (wszystko zależy od tego ile tego soku uzyskamy) łyżka oliwy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby powstało ciasto
MamaOskarkasobie po cichu marzę :p) Potrzebujemy: 1 burak ugotowany w mundurku 2 szklanki wody 1 ziemniak 1/4 marchewki 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ząbek czosnku łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojonego ziemniaka i startą marchewkę oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy(...)ziemniaki nie zmiękną. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy na ćwierć talarki. Z garnka wyjmujemy liscia i ziele. Pokrojonego buraka wrzucamy do gotujących się ziemniaków, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i pieprz. Zajadamy! :) Skomentuj
MamaOskarkaszczypiorek, brokuły, szparagi, zielony groszek i kukurydza, ale równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego pęczek zielonej kolendry 1 łyżka oleju (u nas kokosowy) Wskazówki: Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Warzywa kroimy(...)łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy wszystko około 2 minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę
MamaOskarkanieco zmiękła. Potrzebujemy: pół główki czerwonej kapusty 1 duża marchew, bądź dwie mniejsze 1 średnia cebula, jabłko 2 łyżeczki soli pieprz 3 łyżki oleju słonecznikowego, bądź rzepakowego łyżka soku z cytryny Kapustę szatkujemy, posypujemy solą i przygniatamy dłonią. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na kapuście najzwyczajniej w świecie trzeba się wyżyć. Można w nią uderzać pięścią, tłuc pałką do robienia(...)majonezu, forma dowolna. Musimy doprowadzić do tego, aby kapusta zaczęła puszczać sok, im więcej ją zmaltretujemy tym będzie bardziej miękka. Odlewamy wodę. Marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Surowkę przed konsumpcją najlepiej jest włożyć do lodówki na 20 minut, aby wszystkie smaki się ze sobą "przegryzły
MamaOskarkałyżce masę budyniową, nie przerywając miksowania. Krem wyłóż na kruchy spód. Karmelizowany rabarbar: ok. 500 g rabarbaru (5-6 lasek) 100 g cukru 2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki cynamonu Rabarbar potnij na kawałki o szerokości foremki . Na patelnię wsyp cukier oraz wlej wodę, wymieszaj i rozprowadź dokładnie po całym dnie. Wstaw na ogień i doprowadź(...)rozpuszczenia cukru, nie mieszając ani razu. Poczekaj, aż cukier będzie brązowozłoty i wrzuć pocięty rabarbar. Polej całość sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Gotuj całość przez około 5 minut, mieszając wszystko powoli i dokładnie. Należy wyłapać moment, w którym rabarbar będzie już miękki, ale jeszcze nie zacznie się rozpadać. Wyjmij go teraz na talerz i odstaw do wystudzenia
Food Squarepieczenia 1 cukier waniliowy Ponadto: ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru) sok z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie(...)plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut
Walijskie Pichceniemężczyzn. Danie wędruje do kategorii Lunchbox. Smacznego! Składniki /dla 2 osób/: 160 g makaronu pełnoziarnistego 1 dojrzałe awokado 150 g wędzonego łososia 2 garście roszponki sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia (można przelać zimną wodą). Awokado obrać i pokroić w plasterki(...)roszponkę i łososia podzielić na mniejsze kawałki. Dodać makaron, oliwę, sok z cytryny i doprawić do smaku
Pasja Smaku