sok - 13499 przepisów (strona:337/900)

Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach 233

Składniki ( na 4-6 porcji): 3 puszki różnych rodzajów fasoli (np. cannellini, masłowej i czerwonej), odsączonych z zalewy  i opłukanych 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę sok z 1/2 cytryny (ja dałam z całej cytryny) 6 łyżek oliwy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 8-12 kromek wiejskiego chleba lub ciabatty 2 ząbki czosnku 3 puszki(...)tuńczyka w oleju, odsączonego (mi wystarczyły 2 puszki) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski włóż wszystkie rodzaje fasoli i czerwoną cebulę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie opiecz chleb w piekarniku lub na patelni grillowej. Każdą kromkę natrzyj ząbkiem czosnku. Rozłóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z brokuła 165

wymaga dużo czasu. Potrzebne nam: - 2 brokuły - włoszczyzna - 3-4 małe ziemniaki - pęczek koperku - opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem - oliwa z oliwek - sól - pieprz czarny mielony - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Ugotować bulion i odcedzić z warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem(...)czym opłukać dużą ilością wody. Umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić razem z różyczkami brokuła do bulionu warzywnego. Dodać serek topiony oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie zmiksować na gładką masę i doprawić. Z koperku usunąć grubsze kawałki łodyg i posiekać go dosyć drobno. Dodać

W poszukiwaniu inspiracji
Dorsz z ryżem i warzywami 210

cebule -2 marchewki -czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem. Skrapiamy olejem. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę(...)zdejmujemy z patelni. Na olej wrzucamy marchew i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie i wstawiamy

Maminek kulinarny
Ulubiony zielony koktajl 274

robimy go na podwieczorek, a Karola wprost za nim szaleje. Ostatnio chyba reklamowała go w przedszkolu, bo poproszono mnie o przepis ;)   Składniki: Szklanka młodego szpinaku Szklanka soku jabłkowego mętnego 1 duży dojrzały banan 1 kiwi sok z 1/2 limonki kilka gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Wszystko zmiksować w blenderze na gładko

Kulinarne Inspiracje
PIETRUSZKOWO CYTRYNOWY ŁOSOŚ PIECZONY 130

razem w towarzystwie cytryn i natki pietruszki. Idealna para ;)   Składniki: 30 dag filetu z łososia 3 gałązki natki pietruszki skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz Wykonanie Łososia oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. N wierzch łososia ścieramy skórkę z cytryny, posypujemy drobno posiekana natką pietruszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Z Majeczką w kuchni
Koktajl z tajemniczym składnikiem poprawiającym nastrój 132

koncentracją? Być może masz niedobór kwasu foliowego - witaminy ważnej w produkcji "hormonu   szczęścia", czyli noradrenaliny.   200 g buraków pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Ponadto sok z buraka pity regularnie obniża ciśnienie krwi, hamuje powstawanie anemii, wspomaga przemianę materii i działa oczyszczająco na organizm. Składniki (1 porcja): 1 szklanka soku z surowych buraków 1/2 szklanki wody kokosowej

Powiedz dietom nie
Cytrynowe ciasto drożdżowe 126

masła 125 ml mleka 75 g cukru 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli garść rodzynek Lukier cytrynowy: 0,5 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Masło roztopić i wystudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą, odcedzić po kilku minutach i usunąć nadmiar wody. Mleko lekko podgrzać, jeszcze lekkie połączyć z wystudzonym masłem. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać(...)stopni, włożyć ciasto. Kiedy wyrośnie równo z brzegiem, zwiększyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Lukier - cukier utrzeć na gładko z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować, ja swoje dodatkowo przełożyłam porcją cytrynowego lukru ;) Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 125

ząbki * świeża chili – 1 szt * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry(...)kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat. Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut. Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby. W razie potrzeby doprawiamy

Ostra na Słodko
Ziołowy kuskus z kurczakiem 204

Pietruszka -> Bazylia -> Mięta -> Pół garści orzechów włoskich -> 1 filet z kurczaka -> Sól, pieprz, kurkuma, -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ łyżki miodu -> Sok z 1/3 cytryny -> Cynamon kardamon Wykonanie:  Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy. Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem(...)szklanki kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut [około 5].  Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Do małego naczynka wlewamy oliwę, miód z dodatkiem soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą pieprzem oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. Siekamy zioła. Prażymy orzechy. Do miski z kuskusem dodajemy zioła, dressing i prażone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
pesto niedźwiedzia 160

kła dniki: 150 g liści czosnku niedźwiedziego 30 g ziaren słonecznika 125 g oliwy z oliwek sok z cytryny sól, pieprz wykonanie: Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Liście czosnku myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem. Dodajemy pestki słonecznika, miksujemy i dodajemy stopniowo oliwę. Gdy powstanie gładka masa doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Czarny makaron z szynką w pesto z rukoli 145

gotowe. Pesto w czasie gotowania makaronu robimy, szynkę kroimy, potem tylko całość podgrzewamy i mieszamy. Zapraszam :) Składniki na 2 porcje: pesto: 2  garście rukoli, ½ łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, szczypta soli, 50 ml oleju rzepakowego, pozostałe składniki: 200 g czarnego makaronu tagliolini   barwionego atramentem,   100 g szynki parzonej Nove, kiełki(...)rzodkiewki, sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki  miksujemy za pomocą blendera, dodajemy  rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni podgrzewamy pesto dodajemy szynkę, gorący makaron

Moniki Smakołyki
Grillowane kurze nogi z oliwnej marynaty 157

proste danie na letni obiad pod chmurką. Składniki: 10 pałek z kurczaka 2 łyżki oliwy 2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla 1 łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie: Umyte udka posoliłam delikatnie i odstawiłam na pół godzinki do wchłonięcia. Następnie oliwę wymieszałam z gotowymi mieszankami przypraw grillowych i łyżką soku z cytryny. Tak przygotowaną

Kuchnia po mojemu
Dressing musztardowo - cytrynowy do surówki z kapusty pekińskiej 136

czerwonej 1/2 małej cebul 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony sól, pieprz Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju roślinnego  3 łyżki soku z cytryny  2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki szczypta bazyli szczypta tymianku szczypta rozmarynu szczypta czosnku granulowanego mini-szczypta kurkumy dla koloru pieprz świeżo mielony Przygotowanie(...)Surówka Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki. Dressing Musztardę utarłam na jednolitą masę z oliwą i sokiem z cytryny. Wsypałam przyprawy oraz natkę pietruszki. Tymianek i rozmaryn należałoby rozdrobnić w moździerzu, ale ja nie miałam na to czasu. Dodałam do surówki na kilka minut przed podaniem. Pyszności. Doskonała alternatywa

Kuchnia po mojemu
Sałatka z kurczakiem wędzonym. Doskonała na lekką kolację oczyszczającą czy imprezową przekąskę sylwestrową 348

ogórka zielonego 2-3 plastry sera żółtego 1/2 kęska piwnego (lub jedna wędzona pałka z kurczaka) 1-2 plastry czerwonej papryki dressing ziołowy na bazie oliwy z oliwek łyżka soku cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Zalewamy mieszanką utartych ziół (zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, pieprz)  połączoną z oliwą i łyżką(...)soku z cytryny. Odstawiamy na 10 minut i gotowe. Zapewniam, że jeśli przez dwa dni, które pozostały do sylwestrowego szaleństwa zaserwujemy sobie taką kolację - poprawi się nie tylko nasza sylwetka ale i samopoczucie.A na załączonym obrazku widać, że nawet najmłodsi chętnie się skuszą ;) Warto pamiętać o takiej sałatce również gdy sylwestrowa nagonka minie ;) i choć raz w tygodniu serwować sobie

Kuchnia po mojemu
Grejpfrutowo- - imbirowy syrop na infekcje Siostry Ewy. Smaczny i zdrowy wyrób domowy naturalnie wspomagający odporność. 106

cytryny 4-5 łyżek cukru Przygotowanie: Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skóry. Kroimy w plastry (cebulę ewentualnie w kostkę). Zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc by produkty puściły sok. Następnego dnia porządnie odciskamy i dodajemy sok z grejpfruta i cytryny. Syrop gotowy. Ciężko tylko ocenić ile tego syropu wyjdzie. Zależy to od tego jak bardzo soczyste składniki

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania