sok - 13499 przepisów (strona:346/900)

Konfitura / krem bananowy z limonką 125

czarnymi plamkami. 'konfitura / krem bananowy z limonką' Składniki:  - 6 bananów - 2 limonki - 0,5 szklanki wody - 2-3 łyżki cukru Limonkę umyć i zetrzeć skórkę bez albedo. Wycisnąć sok.  Do garnuszka wlać sok z limonki, wodę i cukier. Zagotować. Dodać pokrojone w plastry banany. Gotować ok 5 min, aż banan się rozpadnie (jeśli nie będzie chciał, potraktujcie masę

CookYourself
Sałatka z kurczakiem, czosnkowymi grzankami z pieczywa pełnoziarnistego i mango 151

świeżego mango - 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa - 0,5 średniej cebuli (najlepiej czerwonej) - 1 ząbek czosnku - ulubiona mieszanka sałat (2 garści) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 0,5 łyżki soku z cytryny - 0,5 łyżki sosu słodko-ostrego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz Na patelnię wylać 1 łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę kromkę(...)pieczywa i podsmażyć na grzanki. Z pozostałej oliwy, soku z cytryny, sosu słodko-ostrego i ziół prowansalskich zrobić sos. Na talerz wyłożyć mieszankę sałat, pokrojoną w cienkie półksiężyce cebule, na to pokrojone w plasterki mango, pokrojonego w paski kurczaka i grzanki.  Przed podaniem polać przygotowanym sosem. Smacznego

CookYourself
Babka majonezowa 182

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki majonezu 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier, ubijać aż cukier sie rozpuści. Następnie dodać żołtka i cukier waniliowy(...)składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Jajka faszerowane łososiem 117

Wielkanoc nie może się obyć bez faszerowanych jajek Tym razem proponuję jajka napełnione masą łososiowo-jajeczno-chrzanową. Składniki: 6 jajek 100 g łososia szczypiorek dwie łyżki majonezu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka chrzanu sól, pieprz ostra papryka Przygotowanie Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy je wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Żółtka rozcieramy z majonezem, chrzanem i sokiem

e-PrzepisyKulinarne
Limonkowe ciasteczka: króliczki wielkanocne 92

wałkowania  1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko  3 łyżki soku z  limonki odrobina startej skórki z limonki Dekoracja: lukier zielony zielony cukier- cukier plus 2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu niebieski cukier- cukier plus 2 krople niebieskiego barwnika(...)połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko  oraz sok i skórkę z limonki 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki

KreatywnePiny
Mazurek kokosowy 215

znajdzie się w świątecznych koszyczkach moich znajomych.   Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą składniki na spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady  4 łyżki śmietany kremówki do dekoracji żurawina suszona marcepanowe jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem

Przysmaki Karolki
MINIBABECZKI MARCEPANOWO - POMARAŃCZOWE DO KOSZYCZKA 114

SKŁADNIKI: 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 4 jajka 15 g gotowej masy marcepanowej startej na drobnej tarce sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy polewa czekoladowa A jak to zrobić:  Mąkę przesiać razem z proszkiem. Masło utrzeć z cukrem do białości. Wbijać kolejno po jednym jajku, dokładnie(...)ucierać po każdym dodaniu. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Dodać marcepan i również zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i dokładnie wymieszać do połączenia. Mini foremki do babeczek wysmarować masłem i uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po przestudzeniu babeczki udekorować polewą czekoladową. Z podanych proporcji wychodzi

Kuchnia w opałach
Wielkanocna babka gotowana 324

miękkiego masła 1 szklanka cukru 6  jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny Polewa: 200 g czekolady  (mlecznej lub gorzkiej) 1 łyżka oleju Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)przesiewamy. Stopniowo wsypujemy do masy z masła i żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 181

przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), pieprz,  sok z cytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), czarny sezam do posypania. 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy. Do podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty(...)dodać pozostałe mleko i zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu. Ponownie zagotować, dodać krewetki, gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z cytryny i pieprzem.  Na talerzach posypać sezamem i zieleniną. Podać z cząstkami cytryny

SzczyptaSmaQ
Wesołych Świąt! I tort z galaretką z cydru 201

białą czekoladą, granatem i cydrową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej nasączenie: sok z 1/2 limonki 2 łyżki cydru bzowego krem: 500 ml śmietany kremówki 150 g białej czekolady ziarenka z 1 granatu galaretka: 500 ml cydru 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki zimnej wody(...)wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić na pół. Sok z limonki wymieszać z cydrem. Nasączyć oba blaty. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać całkowicie ostudzoną czekoladę, cały czas miksując. Odłożyć 3-4 łyżki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piękne Włosy 125

kilka porad co zrobić by mieć piękniejsze i mocniejsze włosy domowym sposobem 1. Włosy gęstsze, grubsze, szybciej rosną 1/4 opakowania drożdży, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, żółtko jajka, szklanka wody.  Można dodać olejek rycynowy, naftę, a zamiast wody użyć mleko. 2 . MASKA NABŁYSZCZAJĄCA I WZMACNIAJĄCA 1/3 szklanki oleju roślinnego podgrzej i „zaparz(...)torebkę herbaty rumiankowej i pokrzywowej (można użyć też ziół „sypkich”, ale miksturę trzeba będzie odcedzić). Po około 5 – 10 minutach wyjmij torebki i dodaj żółtko, łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny i 2 krople olejku rozmarynowego. Mieszankę wetrzyj dokładnie we włosy. 3.  MASKA DO WŁOSÓW ŁAMLIWYCH Roztrzepane widelcem jajko dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki piwa. Miksturę rozprowadzić na umytych

Panda i jej świat
wykwintny sernik wielkanocny 1315

piekarniku w temp. 160 -170 st. C ok. 50 min. składniki na masę kokosową: 7 białek niepełna szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soku z cytryny wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy sok z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
O PRZYPRAWACH KORZENNYCH 193

korzenny aromat. I niestety jest u nas drogi... Jeśli chodzi o właściwości lecznicze, napar z nasion kardamonu wyostrza apetyt oraz pomaga w problemach z układem pokarmowym. Pobudza bowiem wydzielanie soków trawiennych oraz żółci, której zadaniem jest zemulgowanie tłuszczu, aby łatwiej był trawiony. Oprócz tego ma właściwości moczopędne, napotne i antyseptyczne, a w połączeniu z mlekiem i miodem wpływa pozytywnie(...)terpenów, który zdecydowanie odświeża oddech, ale także pobudza umysł, hamuje zmęczenie i pomaga w stanach depresyjnych. Ponadto ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Podobnie, jak kardamon, pobudza też wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwbólowo. W stomatologii eugenol wykorzystywany jest jako środek znieczulający, a wraz z cynkiem wchodzi w skład mieszaniny zwanej cementem dentystycznym.     Goździki zawierają także flawonoidy

Katsuumi
sałatka colesław z czerwonej kapusty 189

kolejnego dnia. SKŁADNIKI 0,5 średniej główki czerwonej kapusty (ok. 0,5 kg) 1 szt. marchewki 0,5 średniej cebuli 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pieprz PRZYGOTOWANIE Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej ugnieść ręką, wówczas kapusta nie będzie bardzo twarda, a jej smak będzie lepszy. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Zalać nim warzywa. Dokładnie wymieszać. PORCJE

zabawa smakiem
Mazurek dla początkujących 148

drobno posiekanej, 1 żółtko. Masa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta(...)migdałami i okruchami ciasta.  Żywymi kwiatami przybrać tuż przed podaniem lub przybrać kwiatami kandyzowanymi *   * Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki? 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować kwiaty, a następnie delikatnie posypać bardzo drobnym cukrem.  Wysuszyć na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej (1 dzień) lub w piekarniku

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania