się inny. Przygotowałam smarowidło do chleba, które doskonale zastępuje masło. W towarzystwie suszonych pomidorów, podbiło moje serce, a raczej podniebienie ;) SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1 jajko ugotowane na twardo sok z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1/2 szalotki sól pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Awokado przekroić na pół i wydrążyć miąższ, który od razu skropić sokiem z cytryny
Kuchnia w opałachjajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 700 g sera z wiaderka 3 łyżki żelatyny 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń ( lub mleka) oraz 2 galaretki brzoskwiniowe puszka brzoskwiń Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 800 ml wody i odstawić do wystudzenia(...)natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Cały czas ucierać, na końcu dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeminut w 170 stopniach. Tak samo przygotować i upiec drugi blat, ostudzić. Składniki na krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 375 ml mleka pasteryzowanego! 200 ml soku z cytryny 200 g cukru cukier waniliowy lub otarta laska wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej 4 żółtka 200 g bardzo miękkiego masła Dodatkowo: cukier puder Zimne mleko (musi być(...)pasteryzowane bo inaczej się zwarzy…) wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać ok. 120 ml i rozpuścić w tym budynie, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i jeszcze dobrze wymieszać. Pozostałą mieszankę zagotować i wlać do niej rozpuszczony budyń z żółtkami. Stale mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć
UgotujmyTo.pljogurt naturalny. Krem wyszedł pyszny i idealnie dopełniał babeczki orzechowo - pomarańczowe! Składniki: Babeczki: 3 jaja 200 g cukru 250 g mąki 100 g masła 200 g jogurtu naturalnego Sok i skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g orzechów + 25 g do dekoracji Krem: 100 g masła 75 g jogurtu(...)naturalnego 400 g cukru pudru Przygotowanie: W dużej misie łączymy jaja, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, jogurt naturalny, sok z pomarańczy i dokładnie wszystko mieszamy do połączenia się składników. W innej misie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę dodajemy do składników mokrych i mieszamy za pomocą trzepaczki przez ok. 2 min, masy nie należy miksować mikserem, jedynie dokładnie
Kuchnia Łukaszaszkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl(...)widelca tworzymy „maziaje”. Pieczemy ok. 30 min. / 180 C, studzimy , kroimy na 2 blaty i nasączamy ponczem zrobionym z 0,5 szklanki letniej wody, cukru pudru i soku z cytryny. MASA: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami
Ostra na Słodkosmacznie, to uwierzcie mi - jest warta wypróbowania. Doskonała jako przekąska w ciągu dnia, podana na grzankach świetnie zastąpi lunch. Potrzebne nam: - 30 czarnych oliwek - ząbek czosnku - 1-2 łyżeczki soki z limonki - papryczka chili marynowana - sól, pieprz - chili w proszku - 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy Przygotowanie: Oliwki i papryczkę szatkujemy bardzo drobno lub miksujemy w blenderze. dodajemy(...)sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i chili, dolewamy olej i całość mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z kromkami bagietki
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Ciasto: 2 jajka 45 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy 200 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody(...)amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując. 3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując. 4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki oraz
KreatywnePinypieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól do smaku oliwa do smażenia Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz(...)pokrój na kawałki według własnego uznania. Dodaj do cebuli, skrop sokiem z cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety
Food Squarestopni. Pieczemy około 70 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć
Mania GotowaniaSkładniki: 1 filet pstrąga alpejskiego 1 cebula 3 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku (lub wedle uznania) 2 łyżeczki masła sok z cytryny olej sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Filet ryby myjemy, delikatnie osuszamy. 2. Oprószyć solą i pieprzem. 3. Naczynie żaroodporne lub folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć krążki cebuli. Ułożyć rybę. Na rybie ułożyć gałązki rozmarynu, pokrojony czosnek i całość(...)skropić sokiem z cytryny. Na wierzch ułożyć kawałki masła. 4. Przykryć folią i piec 30 minut w 180 st. C. Po tym czasie uchylić folię i piec jeszcze 10-15 minut. Smacznego!!! Źródło: Facet na talerzu
Kuchnia domowa AniSkładniki: (na 1 słoiczek około 200-250 ml) 3-4 duże ogórki szklarniowe (bardzo długie, o gładkiej skórce- długością podobne do cukini) 1,5 do 2 szklanek cukru sok z całej cytryny półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego poszatkowane świeże listki mięty z kilku gałązek Przygotowanie: 1. Górki umyć dokładnie. Nie obierać ze skórki 2. Zetrzeć ogórki w całości na tarce(...)podgrzewać ogórki aż zmiękną, następnie dodać cukier (nie dawać całego cukru na raz; ja wsypałam połowę i w miarę podgrzewania dodałam resztę). Mieszać od czasu do czasu 4. Dodać sok z cytryny, kwasek cytrynowy oraz miętę. 5. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego
KreatywnePinynieprzyjemny, przeszywający wiatr. Dlatego dziś zapraszam Was na szybki, słoneczny i cieplutki deserek. Pięknie wygląda, prawda? Ach nie ma jak domowy kisiel cytrynowy... Składniki: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki wody 2 łyżki cukru Przygotowanie: W 1/2 szklance wody rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną. Do garnka z grubszym dnem wlewamy resztę wody(...)sok z cytryn oraz dodajemy cukier. Gotujemy. Gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika, dodajemy rozrobioną mąkę. Wstawiamy na niewielki ogień i mieszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji kisielu. Przelewamy do pucharków i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkispełnia Twoje oczekiwania... I wtedy myślisz sobie... a może jednak dziś coś innego.. Otwierasz lodówkę... Wyjmujesz: -> 1 mango -> 1/3 jogurtu naturalnego -> sok z limonki Kolejno sięgasz do szafeczki znajdującej się tuż obok i uzupełniasz: -> 4 łyżki płatków owsianych -> 2 łyżeczki mielonych migdałów -> 1 łyżeczka miodu I teraz pozostaje już tylko kilka(...)patelni. Aby wyrobić się z czasem przed rozpoczęciem naszego serialu szybko obieramy mango i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski. Miksujemy przy użyciu blendera z dodatkiem 1 łyżeczki soku z limonki i miodu. Układamy warstwowo na dno spora ilość płatków owsianych na to 2 łyżki jogurtu kolejno warstwa mango i niewielka ilość owsianki, znów jogurt i reszta mango
Jedz zdrowo żyj zdrowo!trochę wieje nudą ;p dlatego polecam Wam ciekawą alternatywę! Składniki: -> 1 szklanka mleka -> 4 -5 łyżek kaszy manny -> 3 łyżki wiórek kokosowych -> Sok z 1 limonki -> 2-3 łyżki cukru -> Odrobina wody Wykonanie: Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy kaszę i gotujemy około 4-5 minut ciągle mieszając. W tym czasie(...)ręką wyciskamy sok z limonki. Pod koniec gotowania dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i ściągamy z ognia. Na patelnię wysypujemy cukier i zalewamy 3 łyżkami wody. Nie mieszając pozostawiamy aż do osiągnięcia brązowej barwy. Karmel przekładamy do naczynek* i na gorący nakładamy masę z kaszy. Odstawiamy na kilka minut aż karmel zastygnie. Przekładamy na talerz do góry dnem. *osobiście
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zaskoczy niejednego! :) Składniki ( mała tortownica) : -> 150g s uszonych daktyli -> 75g płatków owsianych -> 1 serek mascarpone -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 łyżeczka miodu -> Sok z połowy cytryny -> 1 pomarańcza Wykonanie ; Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę blenderowi. Przekładamy je do miski i dodajemy płatki owsiane. Blendujemy do uzyskania jednolitej(...)masy. Przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki. Serek mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz miód i mieszamy przy użyciu miksera. Kolejno dodajemy jogurt i dokładnie ze sobą łączymy. Otrzymaną masę wylewamy na ciasto. Na górę układamy obrany i pokrojony pomarańcz. Schładzamy w lodówce około 2 godzin
Jedz zdrowo żyj zdrowo!