sok - 13499 przepisów (strona:341/900)

Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 116

ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości(...)rumieniąc, na małym ogniu, przez kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę  następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem

MarciochaKucharzy
Koktajl bananowo-truskawkowy na mleku 141

których w tym roku planuję zrobić mnóstwo smacznych dań. Potrzebne nam: - 450 g mrożonych lub świeżych truskawek - 2 banany - 450 ml mleka 2% - solidna łyżeczka miodu - 1-2 łyżeczki soku z limonki Przygotowanie: Truskawki, jeśli są mrożone, zostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, żeby lekko odmarzły. Następnie wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Do tak przygotowanego(...)sorbetu wkroić banany, dodać miód, sok z limonki oraz mleko i ponownie zmiksować. Jeśli wolicie rzadsze lub słodsze koktajle, wystarczy dodać mleka lub miodu.  Jako że jemy oczami, postanowiłam koktajl ozdobić plasterkami banana i połówkami truskawki. Mojemu mężczyźnie bardzo on smakował, mam nadzieję że i Wy się skusicie

W poszukiwaniu inspiracji
Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną 152

pożywny koktajl mogący z powodzeniem być samodzielnym, lekkim posiłkiem dla osób dbających o dietę.    SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej Szklanka truskawek Banan ½ szklanki mleka Łyżeczka miodu Sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Kaszę jaglana ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmiksować z mlekiem na jednolitą masę. Dodać plasterki banana i umyte i odszypułkowane truskawki połączyć ze zmiksowaną kaszą. Dodać miód(...)sok z cytryny i ponownie zmiksować. Rozlać do wysokich szklanek, udekorować plasterkiem cytryny i truskawką

Pyry na Gaz
Makaron z masłem orzechowym i chrupiącymi warzywami 180

okamgnieniu.  Składniki: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g masła z orzechów ziemnych sok z ½ limonki 1 głowa sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka 2 dymki 500 g brokuła  4 łyżki oleju sezamowego 300 g makaronu Chow-Mein 2 garście orzeszków ziemnych 4 łyżki posiekanej(...)łyżki sezamu 1 papryczka chili Do mniejszej miseczki wlej olej sezamowy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, masło orzechowe i sok z limonki. Całość dokładni zamieszaj i odłóż na bok. Sałatę i paprykę pokrój w drobne paski, dymkę drobno posiekaj. Przerzuć do dużej miski. Różyczki brokuła pokrój w plastry, posól

Roślinna - blog wegański
Sernik z rosą II - niezawodny 202

duże jaja- cale pół szklanki oleju Skworcu  – u mnie 2 łyżeczki niecała szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy.Dałam waniliowy bo ser był naturalny sok z 1 połówki cytryny – usunąć szumowiny przez sitko. 450 ml zimnego mleka pełnotłustego Na górę będą potrzebne jeszcze białka, które nam zostały z ciasta , 3 sztuki i cukier około pół szklanki. Do misy(...)wlożyć ser , cukier, jaja, przyprawę do sernika i mas serowych i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać proszek budyniowy i miksować. Dodać sok z cytryny , następnie olej i zakończyć wlewając delikatnie zimne mleko. Jak robiłam sernik pierwszy raz to się przestraszyłam, że coś poszło nie tak- ser jest bardzo lejący! To prawidłowe, ma być lejący. Delikatnie wylać masę serową

Z Kuchni Do Kuchni
Pikantny chłodnik ogórkowy 130

żar leje się z nieba ( oby niedługo ). Jest to również świetna alternatywa do tradycyjnej mizerii :) Składniki - 2 ząbki czosnku - 3 cebule dymki - 2 świeże ogórki - 3 jajka - pęczek koperku - sok z cytryny - ½ l jogurtu naturalnego - 3 łyżki śmietany 18% - sól, pieprz ziołowy Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni(...)cześć z pierwszego pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać. Cebulę, szczypior i czosnek wymieszać. Posolić, dodać jogurt i ogórka pokrojonego  w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksować przy pomocy miksera, odłożyć do lodówki na 30 minut. Jajka ugotować na twardo. Obrać, wystudzić i pokroić w ćwiartki. Na dnie bulionówki ułożyć garść wstążek z ogórka

Świat Smaku
NALEŚNIKI Z MARYNOWANYM W ROZMARYNIE KURCZAKIEM ,GORGONZOLĄ I BORÓWKAMI 169

smażąc naleśniki na dwie patelnie :-)  Składniki:  ok. +- 10 naleśników  przepis 1  duży filet z kurczaka (ok. pół kg) czubata łyżka  suszonego rozmarynu  sok z połówki cytryny sól pół słoika borówek  200 g sera gorgonzola  sos tysiąca wysp  przepis 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia:  Pierś kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć(...)Następnie pokroić w kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Dodać rozmaryn, ciut soli, oliwę i sok z cytryny. Zostawić na kilka godzin lub na cała noc. Po tym czasie przełożyć na patelnie i smażyć do miękkości. Na koniec dodać ser i borówki. Delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przekładać naleśniki. Placki zawijać wg uznania, ja zawinęłam tylko rogi. Podawać

pieprzny smaczek
Łosoś na puree z kalafiora 134

dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka + sok wyciśnięty z połowy cytryny zioła prowansalskie sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z kalafiora: 1 średni kalafior 1 szklanka mleka 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany(...)łyżki tartego parmezanu 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Filety z łososia pozbawiamy skóry. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Przyprawiamy je solą i pieprzem z obu stron. Na wierzch ścieramy odrobinę skórki z cytryny. Delikatnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy. Kalafior pozbawiamy liści i dzielimy na różyczki. Wkładamy

Poezja smaku
Biszkopt z jabłkami 213

szklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml); 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około 70 ml); 3/4 szklanki cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; otarta skórka i sok z połowy cytryny; szczypta soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżką mąki pszennej (do posypania ciasta przed ułożeniem owoców); 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry; Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia(...)wymieszać i przesiać przez sito. Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę (powinny podwoić swoją objętość). Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać dużą łyżką (najlepiej drewnianą lub łopatką).  Ciasto przelać do wysmarowanej masłem

In my kitchen
Panna cotta na mleku kokosowym z sosem malinowym 165

ciepłej wody 4 łyżki malibu    Sos malinowy: 300 g malin świeżych lub mrożonych 2 łyżki czerwonego wina 2 łyżeczki miodu  1 łyżeczka mąki ziemnaczanej 1 łyżka soku spod malin Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia. Mleko kokosowe wlać do garnka, dodać miód oraz likier. Mocno podgrzać (nie zagotować!). Do ciepłej mieszanki wlać rozpuszczoną(...)deser wystygnie wstawić do lodówki do stężenia, ok. 2-3 godziny. Przygotować sos. Maliny umieścić w garnku razem z miodem i winem. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie soku malinowego. Dodać do sosu i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.  Na zastygnięty deser wyłożyć sos malinowy. Posypać wiórkami kokosowy i ułożyć migdały. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z pomarańczą w kokosowo-miodowym sosie 175

Przygotowanie: Na talerz układamy miks sałat z botwinką (gotowy lub skomponowany własnoręcznie). Obieramy pomarańczę, kroimy na większe kawałki. Układamy na sałacie. Jeden kawałek pomarańczy zostawiamy i wyciskamy z niego sok. W szklance mieszamy jogurt naturalny z miodem, wiórkami kokosowymi i łyżeczką soku z pomarańczy. Polewamy dowolnie naszą sałatkę. Na zdjęciu sałatka jest delikatnie "ozdobiona" sosem, ale już do jedzenia zużywam

Słodkie okruszki
Mix sałat z sosem winegret 453

sosem winegret i podać przykładowo do obiadu. Składniki : opakowanie Mix sałat 180g łyżka miodu łyżka musztardy Dijon 1 starty ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli  1 łyżka soku z limonki / cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek papryka żółta 4-5 rzodkiewek 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie : Miód, musztarda, sól, oliwę z oliwek, sok z limonki mieszam

Mechanik w kuchni
Szarlotka z miodem i migdałami. 153

Ciasto na spód : 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1 duże jajko Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 5 dkg masła 5 dkg cukru 10 dkg rodzynek sok z połowy cytryny 1 budyń o smaku śmietankowym łyżka mąki ziemniaczanej mała płaska łyżeczka cynamonu Polewa migdałowo-miodowa : 8 dkg cukru 1 dkg masła 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki(...)wymieszać wszystkie składniki razem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast.   Masa jabłkowa : Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny, dodać masło. Rondel postawić na nie dużym ogniu, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany

Przepisy i porady kulinarne
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej 177

niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY TŁUSZCZU,  NIE JEMY CHLEBA, kasz, ryżu, makaronu ani żadnych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą 239

przepis: Składniki: 250 g makaronu 4-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 6-8 szparagów (+sól, cukier i masło go gotowania) mozzarella sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel soku z cytryny parmezan do posypania Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - jak zrobić? Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końce, jeśli są grube, obrać np. obieraczką(...)podsmażać. Dodać ugotowany makaron oraz szparagi . Mozzarellę pokroić na małe kawałki, dodać do podgrzewanych składników, by pod wpływem ciepła zaczęła się roztapiać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać tartym parmezanem. Smacznego

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania