prostu naturalny nawóz. Jest też oskoła, o której zdrowotnych właściwościach już pisałam . Wystarczy poczekać, aż drzewo będzie odpowiednio duże i ładnie poprosić je o kilka kropel drogocennego soku. Ostatnim moim argumentem jest magia:-) Od wieków brzozy są symbolem życia i energii. Moja koleżanka z pracy, Dorota uwielbiała się do nich po prostu przytulać. Twierdziła, wystarczy przyłożyć czoło do ich białego(...)namówi mnie na zrobienie z nich takich pokrak, jak wspomniane cudo sąsiada, albo mijany po drodze do pracy brzozowy "żywopłot" (przycinany co roku na wiosnę, kiedy brzozy puszczają soki; aż boli patrzeć na te "płaczące" gałęzie). Może nasz ogród nie jest jeszcze piękny, ale chcemy sami decydować co w nim będzie. Jesteśmy świadomi, że mamy sąsiadów- nie sadzimy roślin
les mirabellesczerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryczki chilli nieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka miodu sok i skórka z jednej limonki świeży imbir (kawałek ok 3cm) 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebule pokroić w piórka, paprykę i marchewkę w słupki, pieczarki i cukinię w plasterki. Na dużej(...)łyżki oleju rzepakowego i smażyć warzywa mieszając od czasu do czasu (ja zaczęłam od marchwi, później cebula, pieczarki i reszta). W misce lub miarce wymieszać miód, sos sojowy i sok z limonki. Dodać starte na drobnych oczkach imbir, czosnek i skórkę limonki. Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać po łyżce do smażących się warzyw. Warzywa i sos który na dnie powstanie powinny
Kulinarne InspiracjeBabeczki bakaliowe Składniki: ciasto kruche 165g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany krem czekoladowy 2 jajka 70g czekolady deserowej 30g czekolady mlecznej 50ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią 125g bakalii (u mnie po równo suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i płatków migdałowych) dekoracja(...)foremkach, następnie delikatnie stukając w spód foremki, wyjąć je na blat i całkowicie ostudzić KREM CZEKOLADOWY - bakalie sparzyć, odsączyć, pokroić na drobne kawałki - do rondelka przełożyć rozbełtane jajka, cukier, sok i skórkę z pomarańczy, wszystko wymieszać i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając - gdy mieszanka zrobi się ciepła, dodawać po kawałku czekoladę, mieszając, aż uzyskamy gładką i jednolitą
Smakołyki Berenikikrólik dla 3-4 osób (lub 2 baardzo głodnych): 1 tuszka królika o wadze ok. 1,2 kg 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 płaska łyżka słodkiej papryki sok z 1/2 cytryny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 50 ml białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy do zup w płynie 2 łyżeczki koncentratu 2 płaskie(...)części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
My Culinary Artdołączonymi do obręczy, w miseczce masę ugniotłam łyżeczką i wstawiłam do lodówki. MASA SEROWA: 250 g sera z wiaderka (użyłam sera Włoszczowa) około 50-100 ml śmietanki kremówki 30 % sok z połowy cytryny cukier drobny do wypieków, do smaku 2 - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Ser, kremówkę, sok z cytryny i cukier zmiksowałam na jednolitą masę. Cukru
Blondynka Gotujełyżki prażonych nasion sezamowych Przygotowanie: Aby przygotować sos winegret należy wrzucić szalotkę i czosnek do miski robota kuchennego i mielić aż będą drobno posiekane. Dodać sól, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz pieprz i mielić krótko aby wszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota dodać oliwę z oliwek, bardzo wolnym, ale pewnym strumieniem. Aby blanszować szparagi, należy zagotować(...)wiązki szparagów, przycięte i wstępnie namoczone 1/3 szklanki doku gruszkowego ¼ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki soli 1 szklanka startego parmezanu Przygotowanie: Aby przygotować sos: Połączyć sok z gruszek, ocet balsamiczny, miód i sól w rondelku. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 6-8 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia
naRuszcieząbki czosnku - sól morska i świeżo mielony pieprz; Sos: - 1 żółtko - 1/3 ząbka czosnku - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka sosu worcestershire - 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego) - 1 łyżeczka soku z cytryny - sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Sos: Do blendera wbić żółtko, dodać czosnek, musztardę, szczyptę soli, sos i zmiksować, dolać 2 łyżki oleju i miksować około(...)minutę, dodać 2 łyżki oleju i miksować 1 minutę, wlać resztę oleju i miksować, aż sos będzie gęsty i puszysty. Na koniec dodać sok z cytryny i pieprz. Ugotować jajka na pół-twardo. Pierś kurczaka umyć, doprawić i zgrilować. Pokroić na większe kawałki. Kromki chleba pokroić w kostkę, obtoczyć w oleju z przeciśniętym czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Sałatę układać
dom-agi.plbitą śmietaną, gdy szykujemy go na jakąś uroczystość:) Po przełożeniu należy go od razu pokroić i skonsumować:) Składniki: 5 białek 1 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Masa: 1/2 litra śmietany 30% 2 opakowania cukru waniliowego ewentualnie cukier do smaku opcjonalnie śmietan-fix Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę na najwyższych obrotach dodając(...)trochu cukier puder i na końcu wyciśnięty sok z połowy cytryny. Piana jest gotowa wtedy, gdy po odwróceniu miski do góry dnem, cała masa zostaje w środku. Na papierze do pieczenia rysuję koło i wypełniam je piana z białek. Do rękawa cukierniczego nakładam trochę piany i na około blatu wyciskam niewielkie kleksiki. Gotowy blat wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórszalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy(...)doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie na 2 minuty, zielone części pak choi i pozostawione „środki”, które również przekładamy do garnka z zupą. Dodajemy sok wyciśnięty z ½ limonki i w miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Makaron ryżowy wkładamy do garnka z wrzącą posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę
mojewypiekiinietylkoSkładniki (na 4 porcje): ok. 750 g kalarepy (u mnie 4 sztuki) 6 łyżek greckiego jogurtu 4 łyżki kefiru 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (u mnie z 1/2 cytryny) 1 łyżka oliwy 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 1 łyżeczka suszonej mięty 20 g roszponki szczypta sumaku do przybrania (jeśli nie masz(...)pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Przełóż do dużej miski. W małej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą jogurt grecki, kefir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Dressingiem polej kalarepkę. Do miski z kalarepą wsyp świeżą i suszoną miętę oraz połowę roszponki. Wymieszaj i przełóż na półmisek. Udekoruj pozostałą roszponką
Chilli Czosnek i Oliwakryształem, usunąć pergamin i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić wzdłuż na 5 pasów o szerokości około 6 cm. Składniki na krem: 750 ml kwaśnego mleka; 6 łyżeczek żelatyny; 3 łyżki soku z cytryny; 100 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 200 g śmietanki 30%; 400 g malin; Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Kwaśne mleko wymieszać(...)cukrem kryształem i cukrem waniliowym oraz z sokiem z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną ciepłą żelatynę, cały czas przy tym miksując. Wstawić do lodówki, aby masa delikatnie stężała (nie za mocno). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do lekko tężejącej masy i delikatnie wymieszać. Tężejącym kremem posmarować pasy ciasta biszkoptowego i posypać je malinami. Jeden pas należy mocno zrolować i ułożyć
In my kitchenszybko wymieszać. Krem wyłożyć na galaretkę z truskawkami i ponownie ciasto odstawić do lodówki. Mus truskawkowy: 800 g truskawek umytych; 3 galaretki truskawkowe; 2 łyżki cukru kryształu; 1 łyżka soku z cytryny; Umyte truskawki oczyścić z szypułek i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie do musu dolać 0,75 szklanki wody i całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić naczynie
In my kitchenszerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść ze sobą na przemiennie kolorami (postępować jak przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób ciasto można delikatnie nasączyć, np. sokiem z brzoskwiń, wyłożyć krem, delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na krem wyłożyć owoce i zwinąć ciasto w roladę (można pomagać sobie ściereczką, na której leży ciasto). Ciasto można zawinąć szczelnie w folię(...)aluminiową i włożyć do lodówki by dobrze stężało. Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane do przełożenia kremem: W jaki sposób przygotować roladę możesz podpatrzeć na tym blogu . Koleżanka ciasto barwiła sokiem ze szpinaku
In my kitchenmąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu odrobina gałki muszkatołowej masa 250 g serka mascarpone 100 g cukru sok z 1 cytryny skórka z cytryny do dekoracji: orzechy, suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej(...)rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-55 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Ostudzamy. Serek mascarpone mieszamy w makutrze z cukrem, dodajemy starką skórkę i sok. Tak przygotowaną masą smarujemy górę ciasta. Dekorujemy, orzechami i śliwkami z miętą :) Smacznego
Niezły Młyneksosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu. Składniki na 2 porcje: 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki zielonego pieprzu 150 ml śmietany kremówki sól 1 łyżka masła ghee odrobina soku z cytryny natka zielonej pietruszki Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklic na maśle z pieczarek usunąć ewentalne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołozyć(...)cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolic do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!