sok - 13499 przepisów (strona:350/900)

Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 181

frakcji LDL i podnosi "dobrą" frakcję HDL. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, opóźniając tym samym starzenie się organizmu. Czosnek można jeść zarówno surowy jak i gotowany, najlepszy jednak jest dla nas sok (alicyna przechodzi wtedy w ajoen, który jest składnikiem przeciwzakrzepowym). 2. Jabłka Jak głosi przysłowie "kto przed snem jabłka spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem" . Nie namawiam Was do jedzenia(...)przetworzonej zawierają mnóstwo likopenu - substancji, która jest odpowiedzialna za ich czerwony kolor. Likopen ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Dla pożądanego efektu zdrowotnego zaleca się spożywanie jednego pomidora, szklanki soku lub dwóch łyżek keczupu dziennie. 8. Marchew Podobnie jak jabłko, zawiera duże ilości pektyn.   Pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, sprzyja wydalaniu z organizmu produktów przemiany materii. Zmniejsza ryzyko

Powiedz dietom nie
Karp pieczony, faszerowany 556

oliwa z oliwek (tutaj użyliśmy oliwy z oliwek z różanym pieprzem i liściem laurowym) pieprz i sól do smaku ostra czerwona papryka płatki owsiane- jedna garść 20 g pora sok z połowy cytryny jedna cebula 20 g selera 15 g masła świeży koperek 30 ml mleka 4 ząbki czosnku Do dekoracji:  plastry cytryny  świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia przygotować(...)przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni; góra-dół. Pamiętajmy jednak by obserwować rybę, każdy piekarnik piecze inaczej, a ten wieczór jest przecież wyjątkowy :) Rybę dekorujemy plastrami cytryny

KreatywnePiny
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 169

sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut(...)patelni podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, po czym gdy por się zarumieni dodać wywar z kurczaka. Dusić przez kilka minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać śmietanę, wymieszać (dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu, można całość miksować blenderem). Sos układać

KreatywnePiny
Owsiany zakwas na żurek 140

przechowywać przygotować większą ilość i przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce! Składniki: • 6 czubatych łyżek płatków owsianych • 5 ząbków czosnku • 4 listki laurowe • 10 ziaren ziela angielskiego • 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć. • 700 ml letniej wody Wykonanie: Płatki owsiane zmielić(...)młynku. Ząbki czosnku przekroić na pół.W dużym słoju lub kamionce wymieszać wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Przykryć gazą i zostawić na minimum 5 dób, mieszając codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką. Gdy zakwas pachnie kwaśno i słodko to znak, że jest gotowy do użycia. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
Gęsta pikantna zupa grzybowa 126

pieczarek 2 łyżki słodkiej papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pełnoziarnistej mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska do smaku Do podania: posiekana natka pietruszki, sos tabasco (opcjonalnie) oraz pieczywo Wszystkie warzywa do bulionu umyj, obierz wrzuć do garnka. Dodaj(...)minutę, cały czas mieszając. Dolej pozostałą część mleka, wmieszaj i gotuj, aż biała masa lekko zgęstnieje. Dodaj mieszankę mleka z mąką do zupy. Zagotuj, a na koniec dodaj jeszcze sok z cytryny oraz czerwone wino. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącą i cudownie pachnącą zupę przelej do talerzy, skrop sosem tabasco (jeżeli pikantne smaki stanowią zbyt duże wyzwanie

Roślinna - blog wegański
Ciasto cytrynowe 115

szklanki pokruszonych herbatników 2 łyżki cukru 1/2 kostki stopionego masła           masa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 żółtka 1/2 szklanki soku z cytryny 3/4 szklanki śmietanki kremówki przepis           spód Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem i rozkładamy równomiernie na dnie(...)minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy .          masa Łączymy mleko z żółtkami ( najlepiej zmiksować), dodajemy sok z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie i pieczemy całość jeszcze 15 minut. Formę z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Bezpośrednio

Smakowite Dania
Skrzydła indycze w pomarańczach 144

indyka gotujemy, najlepiej w rosole z warzywami solą i pieprzem . Masło topimy na małym palniku tak żeby się nie przypaliło . Ścieramy skórkę z pomarańczy  i wyciskamy z niej sok, dodajemy do stopionego masła całość dosładzamy miodem i mieszamy . W naczyniu żaroodpornym ( natłuszczonym) układamy skrzydła z indyka i polewamy masłem z miodem, sokiem z pomarańczy i startą skórką . Wstawiamy

Smakowite Dania
Keks + film 141

jajek                         lukier 1 łyżka wrzątku 8 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny przepis Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę stopniowo dodając cukier kryształ a następnie cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również żółtka oddzielone od białek(...)pieczenia, wyrównujemy wierzch ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. około 50 - 60 minut. Upieczony keks zostawiamy w formie do wystudzenia. Do miski wlewamy wrzątek dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy cukier puder cały czas mieszając. Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzony keks, wierzch ciasta dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową

Smakowite Dania
Ciasto - Jabłka w biszkopcie + film 143

Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 23cm 4 jajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania   sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej przepis Do miski wlewamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec(...)mąkę. Całość delikatnie mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. Obrane ze skórki jabłka przekrawamy na połówki. Z połówek jabłek wydrążamy gniazda nasienne oraz ogonki a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i nadziewamy marmoladą. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie rozprowadzamy, na cieście układamy połówki jabłek a na nie nakładamy

Smakowite Dania
Zupa z botwinką + film 126

bardziej treściwa i sycąca. składniki na ok. 2 litra zupy włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora i kapusty włoskiej ) cebula ząbek czosnku 2  pęczki botwinki z buraczkami sok z 1 cytryny 2 gałązki natki pietruszki lub koperku mały pęczek szczypiorku 4 jajka ugotowane na twardo 200g śmietany 18% łyżka cukru czarny pieprz sól przepis Do garnka wkładamy obraną(...)litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, wszystko doprawiamy solą oraz cukrem i gotujemy do miękkości buraczków. Szczypiorek i natkę pietruszki lub koperku drobno siekamy. Do miski przekładamy śmietanę, wlewamy odrobinę gorącego wywaru i wszystko

Smakowite Dania
Sałatka owocowa + film 157

wyjątkowego i ciekawego słodko- kwaśnego smaku. składniki na 2 porcje szklanka czerwonych porzeczek 1/2 szklanki czarnych porzeczek 2 nektarynki 200 g malin około 30 dag arbuza 2 łyżki miodu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru do posypania sałatki przepis W małej miseczce łączymy miód z sokiem z cytryny, całość mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki. Opłukane nektarynki

Smakowite Dania
Surówka z selera, jabłek i orzechów włoskich + film 145

jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Najlepiej smakuje podana  jako dodatek do obiadu. składniki na 3 porcje 1 średni seler 2 małe jabłka 4 łyżki orzechów włoskich sok z połowy cytryny łyżka gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru czarny pieprz sól przepis Orzechy włoskie siekamy. Na tarce o dużych oczkach ścieramy obrany seler oraz umyte(...)jabłka razem ze skórką. Seler i jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy jogurt oraz majonez. Surówkę doprawiamy cukrem, solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu z surówką łączymy posiekane orzechy

Smakowite Dania
Sałatka ze szpinakiem i wędzonym łososiem + film 181

jajka ugotowane na twardo 6-7 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula                 sos 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny czarny pieprz sól przepis Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od zrobienia sosu. Do miski przekładamy musztardę, wlewamy oliwę z oliwek i wyciśnięty sok z cytryny, całość doprawiamy solą oraz

Smakowite Dania
Kolorowy banan 158

Słodkie, małe co nieco, pasuje na deser, małą przekąskę dla dużych i małych łasuchów. Składniki: 2 banany 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki dżemu z wiśni łyżka soku z limonki kilka owoców żurawiny łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Banany myjemy przekrawamy wzdłuż. Każdą połówkę banana skropić sokiem z limonki. Jogurt mieszamy z dżemem wiśniowym. Wyłożone na półmisku banany polewamy owocowym sosem

kgwjanczewo
Makaron z tunczykiem i ricotta 168

tuńczykiem i ricotta 500 g makaronu np. kokardki 120 g tuńczyka w oleju 200 g serka ricotta 4 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki kilka kropli soku z cytryny Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy(...)łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania