taki serniczek jest pyszny, puszysty i delikatny. Składniki na 3 porcje: 3 jajka 3 łyżki cukru 200 g chudego twarogu łyżka mąki pszennej łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego łyżka soku z cytryny tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, następnie do masy dodajemy twaróg, mąkę, budyń(...)sok z cytryny ciągle miksując. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do nasmarowanych tłuszcze kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Zapiekamy ok 15-20 minut na złoty kolor. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika
e-PrzepisyKulinarnemusztardy, łyżka pesto bazyliowego, 4 plastry wędzonej szynki, cebula, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona bazylia, suszone oregano, natka pietruszki, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek. Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą(...)rozgrzać, podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny. Przygotowanym farszem nadziewać nacięte filety, owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba do natłuszczać) i piec około 35-40 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościSkładniki: 2 op mleczka kondensowanego niesłodzonego ( 500ml) 3 różnokolorowe galaretki 2 łyżeczki żelatyny 3,5 kubka wody 2 łyżki cukru pudru 1 op biszkoptów 1 kieliszek wiśniówki sok z 1 cytryny Przygotowanie: wodę gotujemy, przelewamy do 3 kubeczków, rozpuszczamy w nich galaretki, w pozostałej wodzie namaczamy żelatynę schłodzone mleko ubijamy mikserem, rozdzielamy do czterech miseczek, 3 łączymy(...)galaretkami do czwartej dosypujemy kakao i wlewamy żelatynę na dno foremki - może być keksówka, układamy biszkopty, wiśniówkę mieszamy z sokiem z cytryny, nasączmy biszkopty na biszkopty wykładamy po kilka łyżek pianki w każdym kolorze, powtarzamy aż do wypełnienia foremki:) wierzch możemy udekorować wiórkami z czekolady białej lub gorzkiej, bądź zalać galaretką, czy też ozdobić bitą śmietaną:) SMACZNEGO! P.S kolory galaretek
Luźna Kuchniamnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 150g surowej dyni - startej na drobnych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ziarna sezamu - do posypania chleba przed pieczeniem Odważony miąższ(...)surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Na końcu dołożyć startą dynię, wgniatając ją do środka. Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może
Grunt to przepis!Dzisiaj polecam pastę z wędzonej makreli, która ze świeżym, chrupiącym pieczywem znika ekspresowo ;) Składniki: 1 makrela wędzona (około 250 g) 1 mała cebula 100 g serka śmietanowego 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz szczypiorek Przygotowanie: Makrele rozrywamy i odrywamy mięso cały czas uważając na ości. Obrane mięso rozdrabniamy palcami, wkładamy do miski, dodajemy serek i dokładnie mieszamy(...)Cebulę zalewamy w garnuszku gorącą wodą na około 2 minuty , aby zmniejszyć jej ostrość. Następnie kroimy ją w drobną kostkę, wrzucamy do miski, wlewamy sok z cytryny, doprawimy pieprzem i dokładnie mieszamy. Smarujemy pastą pieczywo, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Symfonia smakowapotrzebujemy: - 6 łyżek komosy - pół pomelo średniej wielkości - 2 spore garście świeżej mięty - odrobina soku z limonki - opcjonalnie odrobina miodu Komosę ugotować w wodzie - ok 20 minut. W tym czasie obrać pomelo ze skórki, podzielić na cząstki (każdą ćwiartkę też obrać ze skórki). Mięte umyć u posiekać. Ugotowaną komosę odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą. Wszystkie składniki wymieszać(...)polać sokiem z limonki. Ewentualnie można całość wymieszać z odrobiną miodu
Szybko Tanio Smaczniejednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli bezstresowe danie. Składniki conchiglioni rigati De Cecco Index Food oliwa z oliwek Olitalia Index Food mięso mielone wołowe marchewka sok pomidorowy rycki Ramzes wędzony- ser żółty czosnek, szczypior suszony lubczyk estragon Skworcu natka pietruszki Do zapiekania użyłam między innymi brytfanny Toscana od FLORINA . O brytfannie pisałam w tym miejscu(...)Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam do piekranika na minimum
Z Kuchni Do Kuchnipaprykarz w stylu kuchni morza czarnego. (4-5 osób) Składniki paprykarz: 3 duże papryki (2 czerwone, 1 żółta) 1 duża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania świeżego szpinaku garść pestek z dyni oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gruzińska przyprawa Chumeli Suneli, sos sojowy Papryki, cebulę i cukinię kroimy w grubsze kawałki. W głębokiej(...)patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią pokrojone warzywa. Przesmażamy ok. 5 minut i wlewamy pomidory wraz z sokiem. Polecamy te krojone, szybciej rozpadną się w gotowaniu. Zagotowujemy i dodajemy garść pestek z dyni oraz przyprawy. Chumeli suneli dodajemy dość sporo. Dusimy kolejne parę minut i dodajemy szpinak. Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze, aż szpinak
vegetaniezapraszam ..... http://www.winnica-dolinasanu.pl/ Składniki: 1 duży kurczak, 1 łyżka pieprzu cytrynowego, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżka tymianku (może być suszony), skórka z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, 2 łyżki soli, 150 ml wytrawnego wina białego, 2 cebule, 6 ząbków czosnku. Przygotowanie: Wino mieszamy z pieprzem, solą, tymiankiem, sokiem z cytryny i przeciśniętymi przez praskę
Moniki Smakołykinimi zrobić? No to znalazłam sposób. PRZYSTAWKA Z MĄTW GRILLOWANYCH /własny;/ 1 opakowanie mątw grillowanych w oleju słonecznikowym garść świeżych liści kolendry 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Mątwy odcedzam z oleju i osączam z jego nadmiaru na papierowych ręczniczkach. Liście kolendry płuczę, osuszam i drobno siekam. Mieszam z mątwami, dodając(...)sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawiam na kwadrans do lodówki. Podaję, najlepiej ze świeżym pieczywem lub grzaneczkami z masłem czosnkowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipodsuszany biały ser. Efekt jest zadziwiający. Składniki: -sałaty: lodowa, karbowana, cykoria endywia, cykoria radicchio -roszponka -szczypiorek -koperek -ogórek -pomidor -papryka -podsuszany biały ser -olej -sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sałaty rozdrabniamy, ogórek, pomidor, paprykę i szczypiorek kroimy dowolnie. Siekamy na drobno koperek. Pokrojone warzywa dodajemy do sałaty. Kilka plastrów sera kroimy w kostkę i dodajemy(...)warzyw. Dodajemy sól i cukier do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem, mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnydodatkiem kus-kus), resztę wcinam z bułeczkami i chlebkiem jako wędlinę. ok. 1,5 kg szynki wieprzowej 10 ziaren jałowca pół łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego 3 ząbki czosnku szklanka soku jabłkowego 3 jabłka 2 cebule sól, pieprz odrobina oleju do wysmarowania naczynia, np. brytfanki/ naczynia żaroodpornego Szynkę umyć, osuszyć. Następnie szynkę ponacinać i natrzeć solą, czosnkiem (wyciśniętym przez praskę(...)zostawić m.in. na 2 h , a najlepiej na całą noc w lodówce. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 C. Szynkę umieścić na odrobinie oleju w brytfance, wlać sok jabłkowy i dodać cebulę, Piec pod przykryciem ok. 45 minut. Następnie szynkę przewrócić, podlać sosem i dołożyć obrane i pokrojone jabłka. Piec pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie szynkę odkryć
Humanistka w kuchniryżowej ½ szklanki otrębów owsianych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia syrop figowy: 4-5 suszonych fig 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny Wykonanie -Figi umyć, namoczyć / kilkanaście minut/ w wodzie , osuszyć i pokroić. -Foremkę do pieczenia nasmarować tłuszczem, piekarnik nastawić(...)pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania płynu. -Owoce przestudzić, dodać miód ,cynamon i sok z cytryny ,wymieszać. -Gotowym syropem polać przestudzone kleksiki
Zakamarki mojej kuchnimajonezu Delikatnego Winiary 2-3 łyżeczki kaparów ( domowe kapary ) 6 listków świeżej szałwii 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżka posiekanej drobno cebuli 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Jajka gotuję na twardo (8 minut od momentu zagotowania), następnie studzę je, zalewając zimną wodą. Obieram, przekrawam, wyjmuję żółtko - rozcieram je z sokiem z cytryny
W kuchni Karmel-itkipoście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 miseczki: 340 g tofu miękkiego (soft) sok z połowy cytryny 1 płaska mała łyżeczka herbaty Matcha cukier puder, lub ksylitol , lub syrop z agawy ( słodzicie czym chcecie, trzeba posłodzić do smaku po prostu) 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie(...)będzie prosty temat. Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody. Do miski wrzuciłam tofu i zmiksowałam go porządnie. Dodałam sok z cytryny i słodziłam. Czym? Ja słodziłam cukrem pudrem, bo akurat to miałam pod ręką. Aby było zdrowiej możecie posłodzić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym (uwaga, pamiętamy o dawce dziennej, nie przekraczamy) albo syropem z agawy, albo innym eko słodzidłem :) Serek trzeba
Blondynka Gotuje