lekki obiad. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1 papryka 4 ogórki konserwowe pół opakowania fety kawałek pora (biała część) pieprz (ew. sól) 1 łyżeczka musztardy pół łyżeczki soku z cytryny oliwa Wykonanie: Kaszę ugotować i przestudzić. Paprykę i ogórki pokroić na kawałki. Fetę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Kaszę, fetę, paprykę, pora(...)ogórka wymieszać. Musztardę wymieszać z sokiem i oliwą, aż powstanie gładki sos. Doprawić pieprzem (ewentualnie solą, ale trzeba pamiętać, że feta jest słona). Polać sałatkę sosem
Sto kolorów kuchninerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady, 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki mleka. Wykonanie Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone płatki, andruty oraz posiekane
Z miłości do słodkościMoże Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana -kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku z cytryny -łyżka cukru pudru -łyżeczka masła Topimy masło w rondelku, wrzucamy owoce, podsmażamy i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy cukier i sok z cytryny. Podsmażamy do zgęstnienia
BaRepasciasto cytrynowe. Ma dość mocny kwaskowaty smak, ale mi bardzo smakuje. Potrzebne nam będzie : 150 g cukru, 2 jajka, 125 g mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, ewentualnie starta skórka cytrynowa. Przepis: Dokładnie rozmieszać cukier z 2 żółtkami. Dodać sok z cytryny (i ewnetualnie startą skórkę cytrynową). Dorzucić mąkę i oliwę z oliwek. Jeżeli ciasto
MODA NA BIOzimnego masła 1 jajko szczypta soli Krem z serka mascarpone i bitej śmietany: 250 gram sera mascarpone (schłodzonego) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka glukozy sok z 1 cytryny 300 ml śmietanki kremowej 30% (schłodzonej) Dodatkowo: truskawki (może być nawet 1/2 kg) - ja miałam tylko 25 dkg pokrojone orzechy włoskie Wykonanie spodu: Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, schłodzone(...)minuty. Dodajemy cukier puder i glukozę i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania właściwej konsystencji. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy sok z cytryny Ina niskich obrotach chwilkę ubijamy. Krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki (w całości lub pokrojone). Posypujemy orzechami. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comporcje: 2 woreczki ryżu parboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego(...)koloru. Pokroić drobno warzywa, wymieszać z ryżem. Dodać następnie łososia z puszki rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Posypać natką pietruszki. Wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wymieszać wszystko ze sobą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpomarańczy o grubej skórce 2 galaretki cytrynowe 450 g herbatników kakaowych Przygotowanie: Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy
Symfonia smakowaPodajemy z guacamole. Guacamole Składniki: 2 dojrzałe owoce awokado pół cebuli czerwonej 6 pomidorów koktajlowych odrobina papryki ostrej 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry sól, świeżo zmielony pieprz czarny sok z 2 limonek Wykonanie: Awokado obieramy usuwamy pestkę kroimy w grubszą kostkę skrapiamy obficie sokiem z limonek Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Cebulę obieramy kroimy również w grubszą kostkę Wszystkie
kgwjanczewoniż 10 -15 minut. /zależy od gatunku jabłek/ Składniki: /2 porcje/ 3-4 jabłka laska cynamonu /najlepiej ile kto lubi.../ 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka pełnoziarnistych herbatników 4 pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka(...)obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać cynamon , kardamon i podlać kilkoma łyżkami wody. -Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/ do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/. -Pod koniec dodać rodzynki i pokrojone figi. -Jabłka
Zakamarki mojej kuchniodporności naszego organizmu. Koktajl witaminowy powinien znaleźć się w diecie osób, które dbają o piękny wygląd swoich włosów, skóry oraz paznokci. Składniki: - kiwi - 2 sztuki - gruszka - 2 sztuki - sok z 1 pomarańcza - zielona pietruszka - 3 łyżki - bazylia świeża - 3 łyżki - miód - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Gruszkę oraz kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę(...)Dodać sok z pomarańcza, miód oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę i bazylię. Wszystkie składniki razem zblendować. Smacznego
Fit-aminakwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony maggi(...)kostkę lub paski. 2. Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dużą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z kapusty i kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem. 3. W czasie, gdy nasza kapusta już się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulkę
My Culinary Artlepszy sprzęt, bo mój blender prawie wyzionął ducha przy walce z hummusem. Składniki: 2 puszki cieciorki 6 ząbków czosnku ok. 200 ml tahini 1/2 szkl. zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1/3 szkl. oliwy dodatkowo: oliwa, słodka papryka Wykonanie: Cieciorkę odsączyć i zmiksować razem z tahini, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką masę. Następnie powoli wlać
Pasja Smakuszklanki drobnej fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majeranku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy(...)soli i imbiru. Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje. Na koniec dodać imbir
Kuchcik gotujeJabłka myjemy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon i wszystko razem mieszamy (jabłek nie odsączamy z soku). Jeśli chcemy by nasze jabłka nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny. 5. Przystępujemy do robienia naszego tortu ry żowo -jabłkowego. Na samo
Kulinarnie z Polką na KresachJeśli lubicie łączyć pikantne składniki ze słodkimi to ta sałatka zdecydowanie przypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej(...)Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty obtaczamy w marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 min). Upieczone mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i z ziarenkami granatu. Całość skrapiamy oliwą z chili i posypujemy przyprawami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
Mienta blog