zdjęciu: wegeburger (bułka pełnoziarnista, warzywa, kotlet buraczany i majonez wegański), frytki z piekarnika i surówka. Składniki: 150 ml gęstszego mleka ryżowego (lub sojowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 300 ml oleju opcjonalnie: 2 łyżki łagodnej musztardy ocet (ostrożnie, tak do smaku) 10 g ziół Mleko wlej do blendera/miski. Dodaj soli i soku z cytryny (ja dodaje
Qlinarnie i QlinarnieMoże komuś się przyda na następny sezon zimowy. Przetestowany, prosty i dostępny. Główny składnik to starty lub rozdrobniony blenderem imbir. Dodajemy go do soku pomarańczowego lub kompotu owocowego. Mieszamy dwa główne składniki i gotowe. Na 1 szklankę soku daję 2 łyżeczki startego imbiru-to wersja hard core; kto wrażliwy na pikantne smaki, lepiej zacząć od mniejszej dawki. Piłam regularnie
Qlinarnie i Qlinarniemąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki na surówkę: 1 mały burak ½ małej cebuli ½ dużego jabłka lub 1 małe 1-2 ogórki kiszone sos: 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny Upraż kaszę, następnie zalej wrzątkiem, wypłucz i odcedź. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oleju. Dodaj do kaszy razem z ziołami, słonecznikiem i mąką. Dopraw do smaku solą(...)oleju. Możesz podać z sosem, np. czosnkowym. Ja polałam je olejem lnianym. Warzywa drobno pokrój (np. blenderem) lub zetrzyj na tarce. Polej oliwą, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Restauracja Liszt przy hotelu Fryderyk (ul. Szopena 33) - fachowa obsługa, miły dla oka wystrój i ładnie podane jedzenie. Smakuje ok, przynajmniej to co jadłam. Leczo było
Qlinarnie i Qlinarnieużyłam wody (robiłam też na samym mleku, lepiej smakowała mi jednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj do garnka(...)miąższ i laskę wanilii) z wodą i zagotuj. Następnie wrzuć kaszę jaglaną, cukier i gotuj do miękkości. Wszystko zblenduj, dopraw do smaku sokiem z cytryny. Masę przelej, najlepiej do silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie
Qlinarnie i Qlinarniearbuza 1 pomarańcza ½ cytryny 2-3 łyżeczki cukru kilka listków świeżej melisy Obierz arbuza i pokrój w kostkę. Umieść kawałki w kilku małych miseczkach. Wyciśnij sok z pomarańczy do małego garnka, dodaj do niego sok z cytryny, cukier i doprowadź do wrzenia, odstaw z ognia, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Lekko schłodzonym sosem polej pokrojonego arbuza i posyp posiekaną melisą
Qlinarnie i Qlinarniedodałam też kumin, ale kto nie lubi wyrazistych smaków, może go spokojnie pominąć. Składniki: 1,5-2 szklanki ugotowanego, obranego bobu 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki tahiny sok z 1 lub 2 cytryn (ewentualnie ocet winny) sól ½ szklanki zimnej wody opcjonalnie: kumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę
Qlinarnie i QlinarnieNiebo w gębie, a do tego bardzo efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać do kremu trochę soku z cytryny (lub skropić ciasto sokiem przed podaniem), bo wychodzi ono bardzo słodkie. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki
Qlinarnie i QlinarnieBasi D.:). Składniki: 1 szklanka białej drobnej fasoli olej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 kostka tofu wędzonego (lub zwykłego) 1 puszka pokrojonych pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku słodka wędzona papryka i ostra papryka (niewędzona) 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe sól, pieprz Namocz(...)cebulę i czosnek. Przełóż na talerzyk. Znów rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w drobną kostkę tofu. Do garnka z fasolą, dodaj: podsmażone tofu, cebulę i czosnek, pomidory, koncentrat, wino, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Duś około 10-15 minut. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Podawaj danie, np. z ryżem basmati. Smacznego! Przepis
Qlinarnie i Qlinarniebardzo kalorycznego. Jeśli chcecie tylko spróbować, radzę zmniejszyć ilość składników. Z tej porcji wychodzi 30-40 sztuk. Składniki: ok. 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 białe czekolady sok z cytryny (ja użyłam 2, można mniej) cukier puder/inne sypkie słodziwo do zagęszczenia masy: wiórki kokosowe (lub pokruszone herbatniki, ciastka zbożowe, itp.) do obtoczenia: wiórki kokosowe lub kakao Ugotuj kaszę(...)sypko. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w misce z kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodaj do miski kaszę, sok z cytryny, słodziwo i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj wiórek kokosowych (ciastek zbożowych/herbatników). Formuj małe kulki. Następnie obtaczaj je w wiórkach lub kakao. Schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. Przyjemnie się
Qlinarnie i Qlinarnieczasu. I, nieskromnie mówiąc, okazał się, strzałem w dziesiątkę. Smacznego! Porcja dla 2 osób. Składniki: 3 pietruszki 3-4 małe jabłka 1 cebula 2-3 łyżki masła lub oleju sok z cytryny sól, pieprz majeranek 2-3 łyżki maku Obierz jabłka, pietruszki, cebulę i drobno pokrój (nożem lub blenderem). Podgrzej w garnku masło lub olej i wrzuć pokrojone warzywa(...)owoce. Smaż przez chwilę. Następnie dolej ok. 1 litra wody i gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut). Zblenduj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem możesz posypać makiem. Przepis bierze udział w akcjach: Musical Sweeney Todd: demoniczny golibroda z Fleet Street (2007, Tim Burton) to mieszanka czarnego humoru i makabry. Tylko
Qlinarnie i Qlinarniefareast-language:EN-US;} Pstrąga dokładnie płuczemy i oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy. Pstrąga nacieramy solą morską oraz pieprzem. Wnętrze posypujemy Vegetą oraz papryką. Następnie pstrągi dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny ale z umiarem ! zostawiamy na 1-2 h do zamarynowania. Rozgrzewamy na patelni masło Ghee, pstrągi dokładnie obtaczamy w mące i kładziemy na patelnie smażymy po około(...)grubsza można dłużej. Pożądany efekt smażenia to chrupiąca skórka. Smacznego. Pstrąga dokładnie płuczemy i usuwamy pozostałości z wnętrza. Ja pstrągom obcinam głowa, można je oczywiście zostawić. Skrapiamy pstrągi sokiem z połówki cytryny. Nacieramy z zewnątrz solą morską i pieprzem a do wewnątrz dajemy Vegetę oraz paprykę. Gdy pstrągi są już po marynowaniu obtaczamy je dokładnie w mące. Następnie
Sprawdzone przepisy kulinarneszwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju, 2 łyżki kaparów, miękki ser kozi, zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata itp.), kilka rzodkiewek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory i kapary, wbić(...)Zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut). Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu. Na wierzchu położyć koszyczki z jajami
SzczyptaSmaQUkrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Filety z ryby zalać bulionem i zagotować. Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić. Dodać ugotowany ryż. Pieczarki obrać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania wody, a następnie dodać do ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Jeden płat ciasta wyłożyć
O kuchni z uczuciemsię nadaje. Teraz wiem i gorąco polecam. Proste, szybkie i co najważniejsze mega pyszne! Składniki: 8 kromek pieczywa Wasa wieloziarniste 2 -3 jabłka (najlepsze szara reneta) sok z cytryny cukier różany/ muscovado/ demerara/cynamon 50 g pokuszonego pieczywa Wasa wieloziarniste 40 g masła rozpuszczonego Wykonanie: Na blaszce układamy kromki pieczywa Wasa. Obrane jabłka kroimy w plasterki, które układamy(...)pieczywie i skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie posypujemy jabłka cukrem różanym/muscovado/demerara. Można zamiast cukru różanego użyć wymienionych i np cynamonu. Pełna dowolność smaków. Zblendowane na piasek 50 g pieczywa mieszamy z łyżką cukru użytego do posypania jabłek i roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i posypujemy powstałą kruszonką jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Malinowe PocałunkiSkładniki: 2 średnie cebule, bardzo drobno posiekane a najlepiej zmiksowane w blenderze, 1/2 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki miodu 5-6 gruszek, pokrojonych na ćwiartki sok z 1/2 cytryny 3 małe cebule, pokrojone na ćwiartki 2 łyżki roztopionego masła 8 kaczych udek Przygotowanie: W miseczce wymieszaj 2 posiekane (lub zblendowane) cebule, 1/2 szklanki roztopionego masła, miód(...)sobie na smarowanie w trakcie pieczenia. Włóż udka do rozgrzanego do 190 °C piekarnika i piecz przez 1 1/2 godziny, smarując co 30 minut odłożoną mieszanką. W międzyczasie, wymieszaj sok z cytryny z gruszkami, a cebulkę z roztopionym masłem. Gdy do końca pieczenia zostanie 45 minut, dołóż do piekących się udek cebulę, a na ostatnie 15 minut gruszki. Podawaj natychmiast
karmelowy