żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym(...)skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę
e-PrzepisyKulinarnenowych pomysłów:) Szybki śniadanie dla zapracowanych:) Albo kolacja bo treningu. Jem zdrowo: Jajko sadzone na jarmużu z pieczarkami Drukuj przepis Składniki 4 liście jarmużu 5 małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 średnie jajko 2 łyżki tartej mozzarelli przyprawy tymianek, bazylia, oregano, pieprz, sól listonic_name = "Jem zdrowo: Jajko sadzone na jarmużu z pieczarkami(...)coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 liście jarmużu 5 małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 średnie jajko 2 łyżki tartej mozzarelli przyprawy tymianek, bazylia, oregano, pieprz, sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pieczarki kroimy na ćwiartki, smażymy na maśle, skrapiamy 1 łyżką cytryny żeby nie ściemniały. Następnie dodajemy umyty jarmuż (z którego wcześniej
CoolinarniePLPrzepyszny sos do sałaty. Kombinacja do lunch boxa. potrzebujemy: - zieloną sałatę - 1 świeże mango - łyżkę musztardy Dijon - kawałek papryczki chilli drobno posiekanej (bez ziaren) - odrobina słodkiego soku (gdy sos będzie za gęsty) Mango obrać i pokroić na kawałki. Owoc, musztardę, papryczkę chili i sok zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Schłodzić w lodówce przez noc - sos się przegryzie i zniknie musztardowy
Szybko Tanio Smacznieniedawna moim faworytem w tej kategorii stała się ciepła (czasem nawet wrząca, choć wtedy niestety traci swoje właściwości) woda z cytryną. Przepis jest banalny - do szklanki letniej wody wyciskamy sok z połowy cytryny, można dodać świeży, starty imbir i odrobinę miodu. Najlepiej pić rano, na czczo, 15-20 minut przed śniadaniem. Jak się okazuje, taka woda jest nie tylko smaczna(...)odczyn zasadowy, dzięki czemu silnie alkalizuje organizm. Równowaga kwasowo-zasadowa ma dla nas ogromne znaczenie, dlatego warto zadbać o obecność w jadłospisie produktów zasadowych, takich jak właśnie sok z cytryny. 3. Poprawia nastrój, relaksuje, odstresowuje. Jeśli nie jesteś rannym ptaszkiem i pobudka to dla Ciebie koszmar, zacznij dzień dobrym śniadaniem i napojem, który doda Ci energii oraz
Powiedz dietom nieśrednich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz) 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 grzanka z chleba, pokruszona 1 cytryna. sok i do dekoracji sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Skrop pstrągi wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw dokładnie z każdej strony solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć boczek
karmelowynerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady, 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki mleka. Wykonanie Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem z grejpfruta. Czekolady stopić z mlekiem na parze, od razu dodać pokruszone płatki, andruty oraz posiekane
Z miłości do słodkościMoże Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana -kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku z cytryny -łyżka cukru pudru -łyżeczka masła Topimy masło w rondelku, wrzucamy owoce, podsmażamy i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy cukier i sok z cytryny. Podsmażamy do zgęstnienia
BaRepasciasto cytrynowe. Ma dość mocny kwaskowaty smak, ale mi bardzo smakuje. Potrzebne nam będzie : 150 g cukru, 2 jajka, 125 g mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z jednej cytryny, ewentualnie starta skórka cytrynowa. Przepis: Dokładnie rozmieszać cukier z 2 żółtkami. Dodać sok z cytryny (i ewnetualnie startą skórkę cytrynową). Dorzucić mąkę i oliwę z oliwek. Jeżeli ciasto
MODA NA BIOporcje: 2 woreczki ryżu parboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego(...)koloru. Pokroić drobno warzywa, wymieszać z ryżem. Dodać następnie łososia z puszki rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Posypać natką pietruszki. Wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wymieszać wszystko ze sobą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpomarańczy o grubej skórce 2 galaretki cytrynowe 450 g herbatników kakaowych Przygotowanie: Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy
Symfonia smakowaPodajemy z guacamole. Guacamole Składniki: 2 dojrzałe owoce awokado pół cebuli czerwonej 6 pomidorów koktajlowych odrobina papryki ostrej 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry sól, świeżo zmielony pieprz czarny sok z 2 limonek Wykonanie: Awokado obieramy usuwamy pestkę kroimy w grubszą kostkę skrapiamy obficie sokiem z limonek Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Cebulę obieramy kroimy również w grubszą kostkę Wszystkie
kgwjanczewoniż 10 -15 minut. /zależy od gatunku jabłek/ Składniki: /2 porcje/ 3-4 jabłka laska cynamonu /najlepiej ile kto lubi.../ 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka pełnoziarnistych herbatników 4 pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka(...)obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka. -Dodać cynamon , kardamon i podlać kilkoma łyżkami wody. -Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/ do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/. -Pod koniec dodać rodzynki i pokrojone figi. -Jabłka
Zakamarki mojej kuchniodporności naszego organizmu. Koktajl witaminowy powinien znaleźć się w diecie osób, które dbają o piękny wygląd swoich włosów, skóry oraz paznokci. Składniki: - kiwi - 2 sztuki - gruszka - 2 sztuki - sok z 1 pomarańcza - zielona pietruszka - 3 łyżki - bazylia świeża - 3 łyżki - miód - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Gruszkę oraz kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę(...)Dodać sok z pomarańcza, miód oraz drobno posiekaną zieloną pietruszkę i bazylię. Wszystkie składniki razem zblendować. Smacznego
Fit-aminakwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony maggi(...)kostkę lub paski. 2. Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dużą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z kapusty i kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem. 3. W czasie, gdy nasza kapusta już się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulkę
My Culinary Artlepszy sprzęt, bo mój blender prawie wyzionął ducha przy walce z hummusem. Składniki: 2 puszki cieciorki 6 ząbków czosnku ok. 200 ml tahini 1/2 szkl. zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1/3 szkl. oliwy dodatkowo: oliwa, słodka papryka Wykonanie: Cieciorkę odsączyć i zmiksować razem z tahini, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką masę. Następnie powoli wlać
Pasja Smaku