sok - 13499 przepisów (strona:353/900)

Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i kruszonką 127

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 5 białek 150 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Dodatkowo: ok. 400 gram śliwek, wypestkowanych, pokrojonych w połówki cynamon brązowy cukier Ciasto: Masło siekamy(...)cynamonem i brązowym cukrem. Masa budyniowa: Białka ubijamy na sztywno dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu cukru. Dalej miksując dodajemy 3 opakowania budyniu waniliowego, cukier waniliowy i sok z limonki.Przestajemy miksować i dodajemy masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki.  Tak przygotowaną masę budyniową wylewamy na spód. Kruszonka Masło roztapiamy. Dodajemy do niego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pączki ptysiowe 129

dziś przepis na pączki ptysiowe! Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem - pyszota! Składniki (na około 20 sztuk): 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier: łyżeczka wody cukier puder Wodę, sok z cytryny i masło umieszczamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka z chia i kiełkami rzodkiewki 296

twardo jajko EKO 3 suszone pomidory z zalewy olejowej Mała garstka kiełków rzodkiewki łyżeczka nasion CHIA 2 łyżeczki żurawiny (w słoiczku, dosładzanej np. Łowicz) 6 łyżeczek oleju ryżowego Odrobina soku z cytyny Przygotowanie: 1/ Na spód salaretki kładziemy pokrojoną kapustę pekińską, dodajemy pokrojone na 4 części jajko, plastry sera brie przekrojone na pół oraz pokrojony w paski suszony pomidor(...)małej szklance mieszamy olej z żurawiną i odrobiną soku z cytryny a następnie polewamy nim sałatkę. Dodajemy kiełki rzodkiewki oraz posypujemy wszystko nasionami chia. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "http://partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset

Kuchnia PROzdrowotna
Kasza quinoa z warzywami 164

Składniki: (2 porcje) 80g quinoa 30g migdałów w płatkach 1/3 dużego ogórka zielonego 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 5-7 pomidorków koktajlowych spora garść posiekanej cebulki dymki Sok z 1/2 limonki oliwa lub olej (mogą być smakowe – ja miałam oliwę z chilli) sól, pieprz   Przygotowanie: Kaszę ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź na szerokim talerzu(...)pokrój w pół księżyce i dodaj do miski wraz z migdałami. Pomidorki pokrój w ćwiartki dodaj do reszty razem z paryką, cebulką dymką, ostudzoną kaszą quinoa. Posól, popieprz, dodaj sok z limonki oraz polej oliwą. Wymieszaj wszystko i podawaj. The post Kasza quinoa z warzywami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Crumble jabłkowe – szybki deser na ciepło 149

tarce o grubych oczkach, 3 pokrojone w kostkę szczypta cynamonu ziarna z 1 laski wanilii 6 łyżek cukru 3 łyżki suszonej żurawiny skórka starta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny   Składniki posypki: 100g mąki pszennej szczypta cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego (demerara) 50g masła schłodzonego 4 łyżki ulubionego musli (najlepiej z orzechami)   Przygotowanie: Piekarnik nagrzej(...)się skarmelizuje (zrobi się płynny i brązowy). Dodaj cynamon, ziarna wanilii i starte jabłka. Gotuj około 1-2 minut. Wmieszaj jabłka w kawałkach, następnie dodaj suszoną żurawinę, skórkę i sok z cytryny. Ściągnij na bok z ognia. Przygotuj posypkę: Umieść mąkę, cukier trzcinowy, masło i cynamon w misce. Palcami rozrabiaj kawałki masła (mieszając tym samym wszystkie składniki ze sobą

Moja Delicja
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 446

ciasto to jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę(...)szklanki mąki 3 jaja   Przygotowanie: Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie. Zasypać cukrem. Przykryć i odstawić na 1h. Po tym czasie cukier spowoduje, iż jabłka puszczą sok. Piekarnik nagrzać do 175°C. Blachę wyłożyć papierem (wymiary mojej to 24cm x 28cm). Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką

Moja Delicja
Proste ciasto pomarańczowe bez miksera 176

miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu :) Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do jednej miski. W drugiej wymieszać cukier ze startą skórką z pomarańczy. Dodać sok pomarańczowy. Wymieszać ponownie łyżką. Dodać olej, jogurt, wbić jaja – dokładnie połączyć (łatwiej połączą się składniki, jeśli łyżkę zamienimy na trzepaczkę ręczną :) ) Wsypać przesiane suche składniki i krótko mieszać – tylko do połączenia składników

Moja Delicja
Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut 333

limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska   Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg. W szerokim rondlu(...)pokroić na plasterki. Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy lub oleju, wrzucić czosnek i króciutko obsmażyć. Czosnek nie może się przypalić, gdyż stanie się gorzki. Następnie wlać śmietanę, zagotować. Dodać sok z limonki i skórkę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wrzucić brokuły, polać sosem i dobrze

Moja Delicja
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy 184

Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze L) 170 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka startej skórki z cytryny   Przygotowanie: W misce ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około(...)minut. Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się tym jednak, gdyż podczas gotowania odzyska gładki wygląd. Przelej miksturę do średniego rondla o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zwiększ ogień (średni

Moja Delicja
Naleśniki z brzoskwiniami 170

śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju :) Polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla dzieci. Składniki: (2-3 porcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki masła 1/4 łyżeczki cynamonu 2 goździki   Składniki na ciasto naleśnikowe: (6-8 naleśników) 1 niepełna szklanka mleka (240 ml) 1.5 szklanki mąki(...)gęste (z reguły wlewam niepełną szklankę wody). Przygotować nadzienie z brzoskwiń: Brzoskwinie umyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i sokiem cytrynowym, cynamonem i goździkami. Wrzucić brzoskwinie. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. W między czasie usmażyć naleśniki: Nieprzywierającą

Moja Delicja
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 183

skórkę z góry i dołu. Postawić na desce i nożem odkrajać skórkę wraz z białą błonką, krojąc od góry do dołu. Następnie z pomiędzy błonek wyciąć każdą cząstkę. Zachować sok wyciśnięty z pozostałości grejpfruta. Przygotować dressing: Do słoika wlać sok z grejpfruta, dodać łyżkę octu winnego, 3 łyżki oleju oraz łyżkę posiekanego szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoik

Moja Delicja
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 206

ząbki czosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii(...)dokładnie przecedzić (w warzywach będzie sporo płynu, więc przecedzone warzywa można jeszcze potrzymać na sicie, aby odzyskać go jak najwięcej). Barszcz podgrzać na małym ogniu, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z uszkami, z tego przepisu. The post Wigilijny barszcz z pieczonych buraków appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja