sok - 13499 przepisów (strona:354/900)

Ciasto cytrynowe z makiem i wiśniami 248

Polecam! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g maku 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju sok i skórka z 1 cytryny 200 wiśni Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko(...)skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Zupa krem z batatów 162

pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska łyżka mielonej kolendry Sól, pieprz, papryka ostra do smaku   Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę(...)mały kawałek selera. Gdy bataty zmiekną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe (polecam najpierw zebrać trochę śmietanki i odłożyć ją do dekoracji), przyprawy, łyżkę soku z limonki i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest lekko pikantna. Podajemy na gorąco, z kleksem śmietanki kokosowej (można zastąpić zwykłą), startą skórką limonki, platkami chili i posiekanymi liśćmi kolendry

Zawsze głodna!
Mus bananowy 166

Składniki na 2 porcje: 200 ml mleka słodzonego, zagęszczonego 2 duże banany sok z cytryny listki mięty do przybrania Przygotowanie: Banany zmiksować na purre. Dodać mleko słodzonego i miksować dalej. Na samym końcu sok z cytryn.  Rozlać do filiżanek i odstawić do lodówki by deser się schłodził.  Przybrać listkami mięty

Smaki Brazylii
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 171

szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej maślanki   ( można ją też zastąpić jogurtem naturalnym ) szczypta soli  skórka otarta z jednej cytryny sok z połowy cytryny ok 250 - 300 g różnych bakalii  ( u mnie rodzynki i mieszane skórki kandyzowane ) Ponadto na zaczyn : 3 łyżeczki mąki  2 łyżeczki cukru 4 dkg drożdży(...)Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być  , nie należy dosypywać mąki .  Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto

Malinowa Kawiarenka
Ful Medames. Zapraszam Was na egipskie śniadanie! 133

dzięki czemu jest bardzo ekonomiczna. Nie dziwię się zatem, że zdobyła taką popularność wśród ludności Egiptu. Ful Medames, czyli śniadanie po egipsku Składniki (na 6 porcji): 40 ml oliwy sok i skórka z połowy cytryny 4 cebulki dymki, posiekane 1 ząbek czosnku 400 g ugotowanej ciecierzycy (np. z puszki) 300 g ugotowanego bobu (w oryginale z puszki, ja dałam zawartość(...)cytryny chlebki pita, np. domowe z tego przepisu Przygotowanie: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki salsy z zielonego chilli i odstaw.  Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z sokiem i skórka z cytryny. Dodaj cebulkę dymkę i czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ciecierzycę, bób, kumin oraz płatki chilli i smaż przez 5 minut od czasu

Chilli Czosnek i Oliwa
Deser jabłkowy z pomarańcza i granolą 123

coś słodkiego..... Składniki  /3 porcje/ 2 jabłka 1 pomarańcza 2 łyżeczki kandyzowanej  skórki pomarańczowej 3/4 szklanki domowej granoli 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu kilka goździków sok z ½ cytryny ok. 200ml gęstego jogurtu 2 łyżki miodu Wykonanie: -Jabłka  i pomarańczę obrać , pokroić  w kostkę. - Przełożyć  do rondelka, skropić sokiem z cytryny,  dodać

Zakamarki mojej kuchni
Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami 165

buraków. Potrawa inspirowana przepisem ze strony ' Słodki Kompromis '. Zapraszam do gotowania! Składniki na kaszotto dla 3 osób: 2 duże buraki 1 l wywaru z warzyw 2 łyżeczki cukru sok z 1/4 cytryny 250 g małych pieczarek 2 szalotki 300 g kaszy pęczak 1/4 szklanki czerwonego wina szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła oliwa z oliwek(...)pieczemy 40 minut. 2. Gdy nasze buraczki już się pieką, zaczynamy przygotowanie kaszotto. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i tymiankiem. Gotujemy 20 minut, przecedzamy i utrzymujemy w cieple. 3. Szalotkę drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy

My Culinary Art
Sałatka Banan - Pietruszka 277

pyszny limetkowy dressing. POLECAM! Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1/3 sałaty lodowej 1 mały banan pół natki pietruszki garść suszonej żurawiny 50g sera bryndza dobrej jakości sok z połowy małej limonki olej ryżowy ksylitol lub cukier puder 1 łyżeczka sól himalajska Przygotowanie: 1/ Sałatę kroimy w paski i przekładamy do miski, dodajemy grubo pokrojoną pietruszkę, pokrojone talarki(...)banana, bryndzę w kawałeczkach, garść żurawiny i mieszamy wszystko 2/ Sok mieszamy z olejem w ilości 1:3, dodajemy łyżeczkę bardzo dobrze rozpuszczalnego ksylitolu i odrobinę soli i dokładnie i szybko mieszamy.  3/ Sałatkę polewamy dressingiem. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute

Kuchnia PROzdrowotna
Ala Piernik Ciasto Marchewkowe z Ananasem 210

soda 1Łyżeczka sól 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka cukier wanilinowy 1Łyżeczka cynamon 1Łyżeczka mąka 200Gramów orzechy 60Gramów jajko 2Sztuki cukier brązowy 200Gramów  wiórki kokosowe50Gramów Sposób przygotowania; 1.  Sok z puszki ananasa łącze razem z olejem i mieszam. 2.  Marchewkę trę na drobnych oczkach na tarce. 3.  Ubijam jajka do podwojenia objętości, dodaje cukier brązowy i wanilinowy(...)Dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta, wlewam ubijając nasz syrop z oleju i soku ananasa. 4.  Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon, sodę, sól, proszek do pieczenia, delikatnie łącząc wszystkie składniki i mieszając. 5.  Wlewam do formy nasze ciasto i wrzucam do piekarnika. 6.  Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym

pichciszto
Sałatka z makaronem i pecorino 182

orkiszowego przed ugotowaniem - 2-3 płatki pomidora suszonego i marynowanego w oliwie - garść prażonego słonecznika - 10-15 g sera pecorino ( ser owczy długo dojrzewający) - mała puszka tuńczyka w oleju - sok z połowy cytryny i pieprz do smaku lub przyprawa czubryca Sałaty umyj i osusz, porwij jak lubisz. Słonecznik upraż na gorącej patelni. Wstaw wodę na makaron, osól gdy zawrze(...)pomidory. Dorzuć wszystko do sałaty, czyli słonecznik, ser i pomidory. Teraz czas na oliwki. Tuńczyk odsącz z oleju, cebulkę cienko pokrój, dodaj do Twojej np. kolacji. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Makaron powinien być już gotowy. Odcedź go i wrzuć jeszcze ciepły do sałaty. Dopraw pieprzem i czubrycą. Wymieszaj i SMACZNEGO. CMOK . Do sałaty nie dodaję soli, gdyż

Pasje Jolki
Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami 172

Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami - przepis: Składniki: 250 g makaronu ok. 250-300 g łososia 25 dag pieczarek kawałki suszonych pomidorów 150 ml słodkiej śmietanki 12% sól pieprz sok z 1/2 cytryny lub limonki do podania: parmezan i świeża bazylia Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić? Łososia umyj, osusz. Natrzyj przyprawami - solą, pieprzem i skrop sokiem

Moje Qulinaria
Gotowane roladki z dorsza z ziołami 186

ciągu pół godziny jest gotowy obiad :) U mnie do roladek gotowany groszek z marchewka i ziemniaki. Bardzo lekkie danie. Ziemniaki można zastąpić ulubioną kaszą. Składniki: 500 gramów dorsza sok z połowy cytryny 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku ok. 3 łyżek bułki tartej 2 jajka sól pieprz Z dorsza(...)zdejmujemy skórę i przekładamy rybę do malaksera Dodajemy sok z cytryny i liście ziół Całość mielimy na gładką masę Przekładamy do miseczki... ... i dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę bułki tartej -mieszamy Następnie dodajemy drugie jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy trzecią łyżkę bułki tartej - mieszamy Zagotowujemy wodę Z masy formujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pełna witamin sałatka z kiełkami i gruszką 201

Kiełki rzodkiewki są źródłem witaminy C, potasu, siarki, jodu, a także znakomicie przyspieszają przemianę materii. Mają charakterystyczny, wyrazisty smak. Dlatego idealny duet tworzą wraz z słodką, delikatną gruszką oraz sokiem z mandarynki. Witaminy, nietypowe smaki... Po prostu spróbujcie.  Składniki: 3 mandarynki opakowanie kiełków rzodkiewki (50g) liście sałaty i rukoli 2-3 gruszki (małe lub jedna duża) Przygotowanie: Umyte(...)Większość dodajemy do miski z sałatą i rukolą i mieszamy. Wykładamy na talerz. Na wierzch każdego talerza kładziemy małą garść kiełków i parę kostek gruszki. Obficie skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z mandarynki. Smacznego

Słodkie okruszki
Frikadelle z dorsza z pieczarkami 204

ghee 1 łyżka kaparów - opcjonalnie sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle pieczarki pokroić w drobną kostkę i dołożyć do cebuli. Podsmażyć, aż do odparowania soku, jaki puściły

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 260

łazanki; 1 kg kiszonej kapusty; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i obgotować, uważając aby kapusta się nie rozgotowała. W trakcie gotowania, jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw, może wymienić wodę 2 lub 3 razy(...)obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i plasterki pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dodać obgotowaną, pokrojoną kapustę i chwilę razem podsmażać. Do granka z ugotowanym, odcedzonym, gorącym makaronem dodać podsmażoną kapustę z pieczarkami i cebulą i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem

Gospodyni Miejska