śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju :) Polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla dzieci. Składniki: (2-3 porcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki masła 1/4 łyżeczki cynamonu 2 goździki Składniki na ciasto naleśnikowe: (6-8 naleśników) 1 niepełna szklanka mleka (240 ml) 1.5 szklanki mąki(...)gęste (z reguły wlewam niepełną szklankę wody). Przygotować nadzienie z brzoskwiń: Brzoskwinie umyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i sokiem cytrynowym, cynamonem i goździkami. Wrzucić brzoskwinie. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. W między czasie usmażyć naleśniki: Nieprzywierającą
Moja Delicjaskórkę z góry i dołu. Postawić na desce i nożem odkrajać skórkę wraz z białą błonką, krojąc od góry do dołu. Następnie z pomiędzy błonek wyciąć każdą cząstkę. Zachować sok wyciśnięty z pozostałości grejpfruta. Przygotować dressing: Do słoika wlać sok z grejpfruta, dodać łyżkę octu winnego, 3 łyżki oleju oraz łyżkę posiekanego szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoik
Moja Delicjaząbki czosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii(...)dokładnie przecedzić (w warzywach będzie sporo płynu, więc przecedzone warzywa można jeszcze potrzymać na sicie, aby odzyskać go jak najwięcej). Barszcz podgrzać na małym ogniu, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z uszkami, z tego przepisu. The post Wigilijny barszcz z pieczonych buraków appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaPolecam! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g maku 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju sok i skórka z 1 cytryny 200 wiśni Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko(...)skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska łyżka mielonej kolendry Sól, pieprz, papryka ostra do smaku Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę(...)mały kawałek selera. Gdy bataty zmiekną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe (polecam najpierw zebrać trochę śmietanki i odłożyć ją do dekoracji), przyprawy, łyżkę soku z limonki i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest lekko pikantna. Podajemy na gorąco, z kleksem śmietanki kokosowej (można zastąpić zwykłą), startą skórką limonki, platkami chili i posiekanymi liśćmi kolendry
Zawsze głodna!Składniki na 2 porcje: 200 ml mleka słodzonego, zagęszczonego 2 duże banany sok z cytryny listki mięty do przybrania Przygotowanie: Banany zmiksować na purre. Dodać mleko słodzonego i miksować dalej. Na samym końcu sok z cytryn. Rozlać do filiżanek i odstawić do lodówki by deser się schłodził. Przybrać listkami mięty
Smaki Brazyliiszklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej maślanki ( można ją też zastąpić jogurtem naturalnym ) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny sok z połowy cytryny ok 250 - 300 g różnych bakalii ( u mnie rodzynki i mieszane skórki kandyzowane ) Ponadto na zaczyn : 3 łyżeczki mąki 2 łyżeczki cukru 4 dkg drożdży(...)Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być , nie należy dosypywać mąki . Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto
Malinowa Kawiarenkadzięki czemu jest bardzo ekonomiczna. Nie dziwię się zatem, że zdobyła taką popularność wśród ludności Egiptu. Ful Medames, czyli śniadanie po egipsku Składniki (na 6 porcji): 40 ml oliwy sok i skórka z połowy cytryny 4 cebulki dymki, posiekane 1 ząbek czosnku 400 g ugotowanej ciecierzycy (np. z puszki) 300 g ugotowanego bobu (w oryginale z puszki, ja dałam zawartość(...)cytryny chlebki pita, np. domowe z tego przepisu Przygotowanie: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki salsy z zielonego chilli i odstaw. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z sokiem i skórka z cytryny. Dodaj cebulkę dymkę i czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ciecierzycę, bób, kumin oraz płatki chilli i smaż przez 5 minut od czasu
Chilli Czosnek i Oliwacoś słodkiego..... Składniki /3 porcje/ 2 jabłka 1 pomarańcza 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki domowej granoli 2 łyżki miodu ½ łyżeczki cynamonu kilka goździków sok z ½ cytryny ok. 200ml gęstego jogurtu 2 łyżki miodu Wykonanie: -Jabłka i pomarańczę obrać , pokroić w kostkę. - Przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać
Zakamarki mojej kuchniburaków. Potrawa inspirowana przepisem ze strony ' Słodki Kompromis '. Zapraszam do gotowania! Składniki na kaszotto dla 3 osób: 2 duże buraki 1 l wywaru z warzyw 2 łyżeczki cukru sok z 1/4 cytryny 250 g małych pieczarek 2 szalotki 300 g kaszy pęczak 1/4 szklanki czerwonego wina szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła oliwa z oliwek(...)pieczemy 40 minut. 2. Gdy nasze buraczki już się pieką, zaczynamy przygotowanie kaszotto. Buraki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i tymiankiem. Gotujemy 20 minut, przecedzamy i utrzymujemy w cieple. 3. Szalotkę drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy
My Culinary Artpyszny limetkowy dressing. POLECAM! Dla 1 osoby Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1/3 sałaty lodowej 1 mały banan pół natki pietruszki garść suszonej żurawiny 50g sera bryndza dobrej jakości sok z połowy małej limonki olej ryżowy ksylitol lub cukier puder 1 łyżeczka sól himalajska Przygotowanie: 1/ Sałatę kroimy w paski i przekładamy do miski, dodajemy grubo pokrojoną pietruszkę, pokrojone talarki(...)banana, bryndzę w kawałeczkach, garść żurawiny i mieszamy wszystko 2/ Sok mieszamy z olejem w ilości 1:3, dodajemy łyżeczkę bardzo dobrze rozpuszczalnego ksylitolu i odrobinę soli i dokładnie i szybko mieszamy. 3/ Sałatkę polewamy dressingiem. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute
Kuchnia PROzdrowotnasoda 1Łyżeczka sól 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka cukier wanilinowy 1Łyżeczka cynamon 1Łyżeczka mąka 200Gramów orzechy 60Gramów jajko 2Sztuki cukier brązowy 200Gramów wiórki kokosowe50Gramów Sposób przygotowania; 1. Sok z puszki ananasa łącze razem z olejem i mieszam. 2. Marchewkę trę na drobnych oczkach na tarce. 3. Ubijam jajka do podwojenia objętości, dodaje cukier brązowy i wanilinowy(...)Dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta, wlewam ubijając nasz syrop z oleju i soku ananasa. 4. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon, sodę, sól, proszek do pieczenia, delikatnie łącząc wszystkie składniki i mieszając. 5. Wlewam do formy nasze ciasto i wrzucam do piekarnika. 6. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym
pichcisztoorkiszowego przed ugotowaniem - 2-3 płatki pomidora suszonego i marynowanego w oliwie - garść prażonego słonecznika - 10-15 g sera pecorino ( ser owczy długo dojrzewający) - mała puszka tuńczyka w oleju - sok z połowy cytryny i pieprz do smaku lub przyprawa czubryca Sałaty umyj i osusz, porwij jak lubisz. Słonecznik upraż na gorącej patelni. Wstaw wodę na makaron, osól gdy zawrze(...)pomidory. Dorzuć wszystko do sałaty, czyli słonecznik, ser i pomidory. Teraz czas na oliwki. Tuńczyk odsącz z oleju, cebulkę cienko pokrój, dodaj do Twojej np. kolacji. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Makaron powinien być już gotowy. Odcedź go i wrzuć jeszcze ciepły do sałaty. Dopraw pieprzem i czubrycą. Wymieszaj i SMACZNEGO. CMOK . Do sałaty nie dodaję soli, gdyż
Pasje JolkiMakaron z łososiem i suszonymi pomidorami - przepis: Składniki: 250 g makaronu ok. 250-300 g łososia 25 dag pieczarek kawałki suszonych pomidorów 150 ml słodkiej śmietanki 12% sól pieprz sok z 1/2 cytryny lub limonki do podania: parmezan i świeża bazylia Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić? Łososia umyj, osusz. Natrzyj przyprawami - solą, pieprzem i skrop sokiem
Moje Qulinaria