głowy karpia 1 marchew, 1/4 selera, 1 pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość(...)zależy od indywidualnych upodobań) i pieprz. Zupę zaciągamy mąką i śmietaną. Na końcu do smaku dodajemy sok z cytryny. Podajemy z rodzynkami, można też przed podaniem posypać kolorowymi ziołami
Jadło i czytadłomniej mąki. Krem: 5 kostek Kasi lub dobrego masła 3 budynie śmietankowe ugotowane wg przepisu 3 jajka 1 szklanka cukru aromaty wg gustu 2 słoiki dżemu wg gustu ¼ szklanki soku z świeżego czerwonego buraczka 3 kostki margaryny ucieramy na krem z zimnym budyniem. Z pozostałych 2 kostek margaryny robimy krem jajeczny tzn. jajka ubijamy na parze z cukrem, studzimy(...)ucieramy na krem z margaryną. Połowę kremy odkładamy, a do drugiej połowy dodajemy stopniowo sok z buraka (jest bez smaku i aromatu także nie wpłynie na smak kremu). Biszkopty kroimy wzdłuż na dwa równe placki, potem przekrawamy na pół, czyli ostatecznie mamy 8 małych placków. Wszystkie placki skrapiamy Potrzebujemy dużą tece (sporo większą od blaszki w której piekliśmy biszkopty
Jadło i czytadłoakwarium to: melisa, mięta. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklance gorącej wody a żelatynę w 1/2 szklance gorącej wody pomarańczowej (ważne aby to była woda a nie sok, gdyż sok zmieniłby nam kolor wody do akwarium - woda ta sprawi, iż galaretka będzie bardziej błękitna). Dodajemy resztę wody pomarańczowej i odstawiamy. Deser podajemy w naczyniu kulistym. Na samo
Jadło i czytadłofasolka szparagowa, świerza lub mrożona: 1/2 paczki fasolka czerwona z puszki: 1 puszka rosół:1 litr wermut: 100 ml ostra papryczka chilli: 1 szt świeży imbir: 3-4 cm sok z cytryny: 1 łyżeczka sól, pieprz Parówki kroimy na kawałi o długości ok 1,5-2 cm, następnie nadziewamy je na nieugotowane rurki makaronu. Do śrokda każdej rurki makaronowej wkładamy(...)fasolkę szparagową. Wbrew pozorą czynność ta przebiega szybko i sprawnie. Do rosołu dodajemy sok z cytryny, imbir pokrojony w cienkie plasterki, drobno posiekaną papryczkę i wermut. Gotujemy 10 - 15 minut i odcedzamy. Makaron z parówkami zalewamy rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut to czasu, aż makaron stanie się miękki. Pod koniec dodajemy fasolkę z puszki przepłukaną
Jadło i czytadłoząbek czosnku 4 buraczki ok. ½ kg mięsa i kości do nagotowania wywaru 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora pół małej główki kapusty 1 cebula 2 ziemniaki natka pietruszki sok z cytryny ½ szklanki śmietany Sól, pieprz, majeranek 2 listki laurowe ziele angielskie 1. Fasole zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Zlać świeżą wodą, posolić i gotować(...)pora, kapustę i podsmażoną cebulę. Zagotować dodać fasolę wraz z wywarem i mięso. Na samym końcu dodać starte buraczki i już nie gotować, aby zupa nie straciła koloru. Dodać sok z cytryny, majeranek, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sól. Przed podaniem na talerz włożyć łyżkę śmietany
Jadło i czytadłopołowa to śniadanie, które dobrze skomponowane z pewnością odwdzięczy się nam udanym dniem. Przygotowanie owsianych racuchów to zaledwie kilka - kilkanaście minut. Do tego pyszny i odżywczy sok pomidorowy. Czegóż chcieć więcej. Na ok 3-4 porcje 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni 2-3 łyżki mąki(...)smażyć z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać do jogurtu i wymieszać. Ciepłe racuchy podawać z sosem pietruszkowym wraz ze szklaną soku pomidorowego Tymbark. Przepis bierze udział w konkursie Śniadanie TYMBARK
Jadło i czytadłomascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty: 1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju Najlepiej dzień wcześniej przygotować lody Natkę pietruszki pokroić i zgnieść w moździerzu (nie musi być na papkę). Kremówkę ubić i dodać do niej serek(...)ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby należy dodać mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowujemy sałatę Musztardę, miód, sok z cytryny i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na strzępy, dolewamy sos i mieszamy, najlepiej dłońmi, tak aby liście dokładnie pokryły się sosem. Wyjmujemy
Jadło i czytadłodobra. Jednak odkąd spróbowałam sałaty w sosie miodowo - musztardowym innej jeść już nie chcę. 1 główka sałaty 3 łyżki miodu kurpiowskiego 3 łyżki musztardy 3 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny pieczywo Liście sałaty umyć, osuszyć i podrzeć na kawałki (nie kroimy nożem). Musztardę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, następnie po łyżce dodawać olej i dokładnie
Jadło i czytadłoekspresowy czas przygotowania, który nawet w jednym procencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją. 1 kg aronii 200 listków wiśni 1 kg cukru sok z 2 cytryn 1/2 litra spirytusu 1 1/2 litra wody Owoce aronii zamrozić przynajmniej na 24 godziny, po to aby straciły goryczkę. Rozmrożoną aronię i liście wiśni gotować przez(...)godzinę na małym ogniu, pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Ostudzić,dodać spirytus i rozlać do butelek. Gotowe
Jadło i czytadłolubię poeksperymentować z tymże owocem. Tym razem połączyłam go z serkiem śmietankowym Almette z dodatkiem łososia. Wyszła pyszna i całkiem syta przystawka. Na dwie porcje: 2 dojrzałe owoce avocado sok z 1/2 cytryny 1 serek śmietankowy Almette 2-3 łyżki gęstego jogurtu 100 g łososia wędzonego sól, pieprz Awocado przepołowić, usunąć pestkę, wyjąć miąższ, dodać sok z cytryny
Jadło i czytadłodziś w towarzystwie serka Apetina i ciastka francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola 1 mały buraczek 1 słodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Z połowy powstałych kwadratów wyciąć(...)dowolny sposób (najprościej jest je zjeść zaraz po upieczeniu). Buraczka należy upiec w piekarniku do miękkości, następnie razem z jabłkiem zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać serek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Masę wkładamy w okienka ciastek. Śledzia kroimy na nieduże paski i nakładamy na sam wierzch masy. Jeżeli ciastka nie będą od razu podawane
Jadło i czytadłodowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku
bistro mamaposypania sól morska, świeżo mielony pieprz Beszamel: 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki 1 szklanka mleka (250 ml) 1 liść laurowy skórka z połowy i odrobina soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka) 1 łyżeczka suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Komosę ryżową płuczemy(...)powinno szybko zacząć gęstnieć. Nie przestając mieszać dolewamy stopniowo całe mleko (wraz z liściem). Beszamel mieszamy, aż do zagotowania. Przyprawiamy go solą, pieprzem, gałką, tymiankiem oraz skórką i odrobiną soku z cytryny. Powinien być gęsty. Wyjmujemy liść i zestawiamy z ognia (gdyby zrobiły się grudki można zblendować ręcznym blenderem – u mnie nie było potrzeby). Na małej patelni rozgrzewamy dwie
Poezja smakunaleśnikami. Zdrowo i smacznie... Można go podawać z naleśnikami, deserami,... albo po prostu jeść łyżeczką. Osobiście preferuję tę ostatnią opcję :) Składniki: 3 szklanki truskawek mrożonych 2 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody opcjonalnie cukier do smaku Przygotowanie: Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Polewamy sokiem z cytryny. Dolewamy
Słodkie okruszkijabłko ( najlepiej kwaskowe ) - sól, pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Do większej miski ścieram na tarce o grubych oczkach jajka, jabłko i ogórki kiszone. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam
Kuchnia z widokiem na ogród